DIY

Ράφι μπαχαρικών DIY για την κουζίνα – δημιουργήστε τάξη με αυτές τις πρακτικές οδηγίες

Στην κουζίνα, όπου υπάρχει χώρος για τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα, ένα τακτοποιημένο και λειτουργικό σύστημα που προσφέρει άφθονο χώρο αποθήκευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Τα ράφια μπαχαρικών είναι ένα πρακτικό θέμα, γιατί όσοι αγαπούν να μαγειρεύουν συχνά θα έχουν πολλά μπαχαρικά στο σπίτι. Και φυσικά, αυτά τα μπαχαρικά πρέπει να είναι πάντα στο χέρι και να φυλάσσονται σαφώς. Ανεξάρτητα από το αν θέλετε μια μικρή σχάρα μπαχαρικών ή μια μεγάλη σχάρα μπαχαρικών, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας σχάρες μπαχαρικών. Και υπάρχουν διάφοροι χώροι στην κουζίνα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτό: οι πόρτες του ντουλαπιού, η πόρτα του δωματίου, ένα συρτάρι ή ένας ελεύθερος τοίχος ή ο πίσω τοίχος της κουζίνας. Σήμερα σας προσφέρουμε μερικές ιδέες DIY rack μπαχαρικών που μπορείτε να αναδημιουργήσετε.

Spice Rack DIY - Οδηγίες για την κατασκευή ράφια για μπαχαρικά

Μινιμαλιστικό, πλωτό ράφι μπαχαρικών DIY

Ράφι μπαχαρικών DIY για μινιμαλιστικό μοντέλο από ξύλινες σανίδες

Η πρώτη ιδέα γίνεται ιδιαίτερα γρήγορα και εύκολα. Για αυτό το ράφι μπαχαρικών DIY χρειάζεστε μόνο μερικές απλές σανίδες και βίδες. Το ράφι προορίζεται για έναν ελεύθερο τοίχο στην κουζίνα. Θα πρέπει να πάρετε τα ακόλουθα πράγματα εάν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας τη σχάρα μπαχαρικών:

 • Οποιοσδήποτε αριθμός ξύλινων σανίδων (στο παράδειγμα πλάτος 6 cm και μήκος 60 cm. Μπορεί να κοπεί σε μέγεθος στο κατάστημα υλικού αν απαιτείται)
 • Κατσαβίδι και τρυπάνι χωρίς καλώδιο (5 mm για τις σανίδες και 6 mm για τον τοίχο)
 • Βίδες κρεμάστρας (5 x 50 mm)
 • Πείρος επέκτασης (6 mm)
 • Ρολάμετρο και μολύβι
 • λαβίδα
 • Επίπεδο λέιζερ ή αλφάδι
 • Γυαλόχαρτο
 • Βερνίκι ξύλου
 • προαιρετικά: κόλλα ξύλου

Ράφι μπαχαρικών DIY – οδηγίες συναρμολόγησης

Ράφι μπαχαρικών DIY με πλωτό εφέ για τον τοίχο από ξύλο

Για το ράφι μπαχαρικών DIY, σκεφτείτε πρώτα πού ακριβώς στον τοίχο πρέπει να βρίσκονται τα ράφια. Σημειώστε αυτά τα σημεία με μια γραμμή μολυβιού. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τραβήξει ευθείες γραμμές έτσι ώστε τα μπαχαρικά να σταθούν αμέσως αργότερα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το επίπεδο λέιζερ ή ένα αλφάδι για αυτό. Στη συνέχεια, πάρτε τους πίνακες και σχεδιάστε μια ευθεία γραμμή μολυβιού στη μέση της μακρόστενης πλευράς επίσης. Αυτό και η γραμμή στον τοίχο θα είναι αργότερα στο ίδιο ύψος. Επίσης, μετρήστε μια απόσταση 10 εκ. Αριστερά και δεξιά του πίνακα και σημειώστε τα σημεία με το μολύβι.

Σε αυτές τις σημάνσεις ανοίγετε τρύπες για τις βίδες στο ξύλο (5 mm). Χρησιμοποιείτε επίσης τον πίνακα για να μεταφέρετε τα σημεία για τις τρύπες στον τοίχο, όπου στη συνέχεια τρυπάτε τρύπες (6 mm για τους πείρους διαστολής 6 mm). Στη συνέχεια τρίψτε τυχόν εξογκώματα στο ξύλο λεία, μετά την οποία μπορείτε να βάψετε τις σανίδες.

Ράφι μπαχαρικών DIY για τεχνίτες χόμπι και αρχάριους

Μόλις στεγνώσει το βερνίκι, μπορείτε να προχωρήσετε και να τοποθετήσετε τα βύσματα τοίχου στις οπές του τοίχου. Στη συνέχεια, προσθέστε επίσης τα μπουλόνια της κρεμάστρας. Τώρα μπορείτε επίσης να βάλετε τις σανίδες στις προεξέχουσες βίδες. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει αμέσως, μπορείτε να βοηθήσετε με ένα σφυρί. Κρατήστε ένα κομμάτι ξύλου μεταξύ της σανίδας και του σφυριού για να αποφύγετε να καταστρέψετε το ράφι. Το ράφι μπαχαρικών DIY είναι έτοιμο!

Συμβουλή για τη σχάρα μπαχαρικών DIY: Εάν το ράφι είναι λίγο ταλαντευόμενο, μπορείτε επίσης να το φτιάξετε με λίγη κόλλα ξύλου.

Φτιάξτε τη δική σας σχάρα μπαχαρικών από ξύλο και με ράγα κουζίνας

Φτιάξτε τον δικό σας οργανωτή για την κουζίνα - οργανώστε τα μπαχαρικά με σαφήνεια και σε κοντινή απόσταση

Όχι μόνο τα βάζα μπαχαρικών χρειάζονται χώρο. Οι τσάντες, επίσης, συχνά δημιουργούν ένα χάος σε απλά συρτάρια. Έτσι, το κλείσιμο αυτών είναι μια καλή λύση στο πρόβλημα. Μάθετε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ξανά τη σχάρα μπαχαρικών DIY από τη φωτογραφία. Χρειάζεσαι:

 • 1 φύλλο κόντρα πλακέ (5,5 x 606 x 1220 mm)
 • 1 ξύλινη σανίδα (3 x 607 x 1220 mm)
 • Βίδες (μήκος 40 mm)
 • 1 ξύλινο ραβδί (6 x 9 x 2400 mm)
 • Καρφιά
 • Κάγκελα κουζίνας (στο παράδειγμα IKEA GRUNDTAL)
 • Κουρτίνα δαχτυλίδια με κλιπ
 • προαιρετικό: ένα κομμάτι ταπετσαρίας
 • κυκλικό πριόνι
 • τρυπάνι
 • Τρυπάνι 10 mm
 • Μίτρα πριόνι
 • Βοηθητική γωνία για κόλληση μιτρών
 • Βιδωτός σφιγκτήρας

Spice rack DIY – Δείτε πώς γίνεται:

Για τη σχάρα μπαχαρικών DIY κόψτε σανίδες και φτιάξτε ένα πλαίσιο

Πρώτον, για τη σχάρα μπαχαρικών DIY, πρέπει να κόψετε το φύλλο κόντρα πλακέ στο μέγεθος που θέλετε, ώστε να πάρετε 5 σανίδες. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε το κυκλικό πριόνι στο οποίο σφίγγετε την ξύλινη σανίδα με το σφιγκτήρα βίδας, έτσι ώστε να χρησιμεύει ως προσανατολισμός και για ευθεία γραμμή. Η σχάρα μπαχαρικών που φτιάχνετε μόνοι σας από το παράδειγμα έχει μέγεθος 50 x 40 x 8,6 cm. Εάν δεν έχετε πριόνι στο σπίτι, μπορείτε να το κάνετε αυτό σε ένα κατάστημα υλικού. Στη συνέχεια κόψτε δύο από τις πέντε τελειωμένες σανίδες 10 εκατοστά πιο κοντές. Αυτά αργότερα θα γίνουν οι δύο μικρότερες πλαϊνές σανίδες του ράφι.

Φτιάξτε τις δικές σας σχάρες μπαχαρικών με απλά βήματα - ράφια τοίχου για μπαχαρικά, σάλτσες και τσάντες

Έτσι ώστε τα μπαχαρικά να είναι σταθερά αργότερα, στηρίζονται με ξύλινα μπαστούνια. Για να τα εγκαταστήσετε, πρέπει να ανοίξετε τρύπες στα δύο πλευρικά τοιχώματα. Με τη βοήθεια του βοηθητικού βραχίονα στη συνέχεια συναρμολογείτε το εξωτερικό πλαίσιο της σχάρας μπαχαρικών βιδώνοντας τις σανίδες μαζί με τις βίδες των 40 mm. Στη συνέχεια, βιδώστε την πέμπτη σανίδα στη μέση του πλαισίου. Τώρα σχεδιάστε το περίγραμμα του τελικού πλαισίου στον πίσω τοίχο και κόψτε το. Καρφώστε τα στο πίσω μέρος του ράφι. Μπορείτε επίσης να τα σχεδιάσετε με ταπετσαρία εκ των προτέρων. Τώρα εισάγετε τα ξύλινα μπαστούνια μέσα από τις προ-τρυπημένες τρύπες και κόψτε τα σε μέγεθος.

Συνδέστε μια ράγα κουζίνας στην κάτω πλευρά του ράφι με δαχτυλίδια με κλιπ

Τέλος, μπορείτε να στερεώσετε τη ράγα της κουζίνας στην κάτω πλευρά του ράφι. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε τους δακτυλίους πριν βιδώσετε. Τελειώσατε με τη σχάρα μπαχαρικών DIY!

Ράφι μπαχαρικών DIY με ταπετσαρία και κιγκλίδωμα κουζίνας από την Ikea

Ράφι μπαχαρικών από ξύλο και σφυρήλατο σίδερο

Ράφι για το προστατευτικό παφλασμού πίσω από τη σόμπα

Αυτή η ιδέα προορίζεται για τον προφυλακτήρα πίσω από τη σόμπα, αλλά μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί και για άλλο μέρος στην κουζίνα. Μας αρέσει ιδιαίτερα ο συνδυασμός ξύλου και περίτεχνων γωνιών από σφυρήλατο σίδερο. Είναι ιδανικό για κουζίνα σε εξοχικό στιλ. Επιπλέον, το ράφι μπαχαρικών DIY είναι πραγματικά γρήγορο και εύκολο στην εφαρμογή, έτσι ώστε ακόμη και οι αρχάριοι να μπορούν να εμπιστευτούν τον εαυτό τους. Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε τη σχάρα μπαχαρικών:

 • 2 λεπτές ξύλινες σανίδες με διαστάσεις 95 x 9 cm ή 1 παχύτερη μία με τις ίδιες διαστάσεις
 • 2 ξύλινες σανίδες με διαστάσεις 95 x 6 cm
 • 4 σφιγκτήρες βιδών
 • 2 κονσόλες από σφυρήλατο σίδερο
 • Ξυλόκολλα
 • Πνευματικό επίπεδο
 • τρυπάνι
 • Γυαλόχαρτο
 • πινελο ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
 • Πολυουρεθάνη
 • 22 βίδες

Ράφι μπαχαρικών DIY με κονσόλα από σφυρήλατο σίδερο για προστασία από πιτσιλιές

Δεδομένου ότι οι σανίδες του παραδείγματος ήταν αρκετά λεπτές, κολλήθηκαν αρχικά μεταξύ τους χρησιμοποιώντας την κόλλα ξύλου και τους σφιγκτήρες βιδών και στη συνέχεια βιδώθηκαν μεταξύ τους στις τέσσερις γωνίες. Μόλις στεγνώσει η κόλλα (μετά από περίπου 24 ώρες), μπορείτε να αφαιρέσετε τους σφιγκτήρες βιδών και να τρίψετε την ξύλινη σανίδα και τις δύο πιο στενές. Μπορείτε να παραλείψετε αυτά τα βήματα αγοράζοντας απλά ένα παχύτερο χαρτόνι.

Δεδομένου ότι το ξύλο βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τη σόμπα και επομένως θα εκτίθεται συνεχώς στην υγρασία, είναι σημαντικό να το σφραγίσετε με ένα στρώμα πολυουρεθάνης. Χρησιμοποιήστε τη βούρτσα για να εφαρμόσετε μία στρώση, αφήστε την να στεγνώσει και στη συνέχεια εφαρμόστε μια άλλη στρώση. Μόλις στεγνώσει και αυτό, μπορείτε να συναρμολογήσετε το ράφι βιδώνοντας τις δύο πιο στενές σανίδες στη μεγάλη, έτσι ώστε να δημιουργηθεί σχήμα U.

Τώρα μπορείτε να συνδέσετε τις κονσόλες στο κάτω μέρος και τελειώσατε με το απλό ράφι μπαχαρικών DIY! Τώρα απλά βιδώστε το ράφι στον τοίχο ή στον πίσω τοίχο της κουζίνας και μπορείτε να τακτοποιήσετε όλα τα μπαχαρικά σας σε αυτό.

Παρεμπιπτόντως, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κανονικά ράφια για τον τοίχο για να φτιάξετε τέτοιες σχάρες μπαχαρικών.

DIY αποθήκευση μπαχαρικών σε μορφή βήματος

Οδηγίες για την κατασκευή σχάρας μπαχαρικών για το ντουλάπι της κουζίνας

Αν ψάχνετε για μια ιδέα για ράφι μπαχαρικών ντουλαπιών κουζίνας, αυτό το έργο είναι υπέροχο. Οι ξύλινες λωρίδες είναι διατεταγμένες σε βήματα και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για να στήσουν τα βάζα μπαχαρικών σε διαφορετικά και καθαρά επίπεδα. Είναι επίσης πρακτικό ότι αυτή η παραλλαγή ραφιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συρτάρια. Αυτό είναι το πόσο εύκολο είναι αυτό το ράφι μπαχαρικών DIY:

 • Ξύλινες λωρίδες οποιουδήποτε μεγέθους
 • Τρυπάνια και βίδες
 • Γυαλόχαρτο
 • χρώμα

Σχέδιο για ράφι σε σχήμα σκάλας από ξύλο για ντουλάπι ή συρτάρι

Τρίψτε το ξύλο και μετά βάψτε το στο χρώμα που θέλετε. Μπορεί να απαιτούνται πολλαπλές στρώσεις. Στη συνέχεια, μπορείτε ήδη να συναρμολογήσετε το ράφι κολλώντας τις λωρίδες η μια πάνω στην άλλη ή βιδώνοντάς τις από κάτω. Στην κάτω πλευρά θα πρέπει να κολλήσετε ή να βιδώσετε ένα μικρότερο κομμάτι ξύλου που θα χρησιμεύσει ως στήριγμα, έτσι ώστε το ράφι μπαχαρικών DIY να μην ανατρέπεται. Τώρα μπορείτε να βάλετε τη σχάρα μπαχαρικών για την κουζίνα στο ντουλάπι ή το συρτάρι και να ταξινομήσετε τα μπαχαρικά σας.

Μικρό ράφι σε σχήμα βήματος για ντουλάπι ή συρτάρι

Ράφι μπαχαρικών με μαγνήτη

Βάλτε μαγνήτες στα βάζα μπαχαρικών και τα βάζετε στο ψυγείο

Εάν βιάζεστε ιδιαίτερα και το θέλετε εύκολα, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε απλούς μαγνήτες για να φτιάξετε ένα είδος σχάρας μπαχαρικών. Υπάρχουν διάφορες επιλογές για ένα τέτοιο ράφι μπαχαρικών DIY:

 • Συνδέστε μια μεταλλική πλάκα σε οποιοδήποτε τοίχο της κουζίνας και κολλήστε μαγνήτες στις πλευρές των βάζων μπαχαρικών. Τώρα μπορείτε να γεμίσετε τα ποτήρια και απλά να τα στερεώσετε στο πιάτο.
 • Συνδέστε την πλάκα κάτω από τις μονάδες τοίχου της κουζίνας και κολλήστε τους μαγνήτες στα καπάκια. Τώρα μπορείτε να «κρεμάσετε» τα μπαχαρικά κάτω από τα ντουλάπια.

Χρησιμοποιήστε μαγνήτες για να κρεμάσετε τα μπαχαρικά κάτω από τις μονάδες τοίχου

 • Χρησιμοποιήστε το ψυγείο αντί για μεταλλική πλάκα. Κολλήστε τους μαγνήτες στις πλευρές των βάζων μπαχαρικών και απλώς σφίξτε τους στο εξωτερικό του ψυγείου εάν είναι προσβάσιμοι.
 • Τοποθετείτε μικρές μεταλλικές πλάκες στο εσωτερικό της πόρτας του ντουλαπιού και μαγνήτες στα βάζα μπαχαρικών. Στη συνέχεια, μπορείτε να αποθηκεύσετε αυτά τα μαγνητικά βάζα μπαχαρικών πρακτικά και εξοικονομώντας χώρο στο ντουλάπι.

Ράφι μπαχαρικών DIY από μέταλλο σε κομψό χαλκό

Σύγχρονο ράφι για μπαχαρικά σε χαλκό

Ο χαλκός είναι ένα μοντέρνο χρώμα που είναι πολύ δημοφιλές και χρησιμοποιείται συχνά, ειδικά σε μοντέρνα επίπλωση σε συνδυασμό με σκυρόδεμα. Ως εκ τούτου, ένα ράφι μπαχαρικών DIY σε ένα τέτοιο σχέδιο είναι φυσικά μια εξαιρετική ιδέα. Όποιος μπορεί να συγκολλήσει και έχει τα απαραίτητα εργαλεία μπορεί επίσης να τολμήσει να αντιμετωπίσει αυτό το έργο. Χρησιμοποιούνται στενές χαλύβδινες πλάκες και γωνίες, οι οποίες αρχικά κόβονται στο μέγεθος και στη συνέχεια συγκολλούνται μεταξύ τους.

Μεταλλικό ράφι συγκόλλησης για αποθήκευση βάζων μπαχαρικών

Για να έχετε τις σωστές γωνίες όσο το δυνατόν ακριβέστερα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βαριά τούβλα ως στηρίγματα καθώς και σφιγκτήρες βιδών. Συνδέστε μια άλλη πλάκα με τρύπες στο πίσω μέρος στην περιοχή του άνω ραφιού. Αυτό χρησιμοποιείται για να μπορείτε να κρεμάσετε το ράφι τοίχου μπαχαρικών στον τοίχο αργότερα. Έτσι πρέπει να φαίνεται το ράφι στο τέλος:

Κατασκευάστε ράφια μπαχαρικών από ατσάλι για μια μοντέρνα κουζίνα

Τώρα μπορείτε να αλέσετε το μέταλλο και στη συνέχεια να το βάψετε με ένα σπρέι σε χαλκό. Κρεμάστε το τελειωμένο ράφι σε έναν ελεύθερο τοίχο και απολαύστε την όμορφη θέα του ράφι που φτιάξατε μόνοι σας.

Κομψός σχεδιασμός για ένα αυτοσχέδιο ράφι για τα μπαχαρικά της κουζίνας

Ράφι μπαχαρικών DIY – χρησιμοποιήστε έτοιμα ράφια

Κρεμάστε απλά ράφια στους τοίχους και χρησιμοποιήστε τα για να ταξινομήσετε τα βάζα και τα βάζα μπαχαρικών

Παρεμπιπτόντως, μπορείτε επίσης να το κάνετε ιδιαίτερα εύκολο αν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας μια σχάρα μπαχαρικών. Αγοράστε έτοιμα ράφια και χρησιμοποιήστε τα για να εμφανίσετε τα βάζα και τα βάζα μπαχαρικών. Μπορείτε να συνδυάσετε πολλά ράφια για να δημιουργήσετε περισσότερο χώρο και να τα τοποθετήσετε απευθείας το ένα πάνω στο άλλο ή να μετατοπιστούν στον τοίχο. Αυτό θα ήταν ένα ράφι μπαχαρικών DIY που πραγματικά μπορεί να κάνει ο καθένας.

Πρωτότυπη ιδέα από βαρέλια κρασιού με μαγνήτες για να στερεώσουν τα μπαχαρικά

Εξαγωνικά βάζα μπαχαρικών με μαγνήτες διατεταγμένα σε σχήμα κηρήθρας

Μικρή σχάρα μπαχαρικών DIY με μεταλλική πλάκα για τον τοίχο και εξαγωνικά βάζα μπαχαρικών σε κηρήθρα

Διάτρητη σανίδα για τον τοίχο με ξύλινα μπαστούνια και σανίδες

Απλή διάτρητη σανίδα με σανίδες και ξύλινα μπαστούνια

Μεταλλικές πλάκες στην πόρτα του ντουλαπιού και μαγνήτες

Γρήγορη και εύκολη ιδέα για DIY ράφι μπαχαρικών με μαγνήτες στην πόρτα του ντουλαπιού