DIY

Ρίχνει ακρυλικό – Συμβουλές και οδηγίες για ακρυλικό χύσιμο για δημιουργικά έργα τέχνης DIY

κορνίζα με εικόνα από ακρυλικό χύσιμο με διαφορετικά χρώματα χειροτεχνίας και συνδυασμούς με παχύφυτα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς να ρίξετε ακρυλικό και να βάψετε με αυτό; Αυτή η τεχνική ζωγραφικής είναι ένας διασκεδαστικός και εύκολος τρόπος δημιουργίας μοναδικών έργων τέχνης. Ακόμα κι αν δεν έχετε ζωγραφίσει ποτέ και δεν θεωρείτε τον εαυτό σας καλλιτέχνη, η λεγόμενη ακρυλική τεχνική χύτευσης είναι κατάλληλη για εσάς. Το μόνο που χρειάζεστε για αυτό είναι το κατάλληλο υλικό και λίγη τεχνογνωσία, τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις οδηγίες που εμφανίζονται εδώ για να δημιουργήσετε χυτούς πίνακες με ανοιχτά ή σκούρα χρώματα και γυαλιστερό υλικό.

Πώς μπορείτε να βάψετε ζωγραφικά ακρυλικό?

δημιουργήστε έναν κύκλο χρωμάτων σε καμβά με ενδιαφέροντα σχήματα με ακρυλική τεχνική έκχυσης και χύτευσης

Το ακρυλικό χύσιμο είναι μια τεχνική ζωγραφικής κατά την οποία χρησιμοποιείτε ακρυλικό χρώμα με ένα είδος χυτικού μέσου. Επιπλέον, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε εύκολα να βάλετε τη βαφή σε μια επιφάνεια. Μερικές φορές μπορείτε να ρίξετε χρώματα απευθείας από μεμονωμένα κύπελλα ή άλλα δοχεία, ενώ πολλές αποχρώσεις μπορούν να συνδυαστούν και να χρησιμοποιηθούν μαζί σε ένα φλιτζάνι. Αμέσως αφού ρίξετε το ακρυλικό, μπορείτε να γείρετε την επιφάνεια προς οποιαδήποτε κατεύθυνση για να επιτρέψετε στο βερνίκι να ρέει και τα χρώματα να ρέουν μεταξύ τους με απρόβλεπτους αλλά πάντα ενδιαφέροντες τρόπους. Ανεξάρτητα από το ποια από τις πολλές μεθόδους ή τεχνικές χύτευσης δοκιμάζετε, μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας αφηρημένη υγρή τέχνη στο σπίτι.

Ρίξτε ακρυλικό και δημιουργήστε ένα έργο τέχνης με ρευστή τεχνολογία. Δημιουργήστε μπλε αποχρώσεις και φιγούρες

Πριν ξεκινήσετε αυτό το έργο DIY, ωστόσο, πρέπει να κάνετε κάποια προετοιμασία και να πάρετε τα εφόδια που χρειάζεστε. Παρακάτω είναι μια λίστα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται για αυτό το είδος τέχνης. Θα μπορούσατε να έχετε πολλά από αυτά τα αντικείμενα στο σπίτι σας. Προμήθειες τέχνης, όπως καμβάς, ακρυλική μπογιά, χύτευση, γκέσο και πινέλο, μπορείτε επίσης να βρείτε στα περισσότερα καταστήματα τέχνης και στο Amazon. Τα άλλα αναλώσιμα είναι διαθέσιμα από προμηθευτές χαμηλού κόστους, εκπτώσεις ή καταστήματα υλικού και συνήθως μπορούν επίσης να βρεθούν στο διαδίκτυο.

Χρησιμοποιήστε ακρυλικό χρώμα και μέσο έκχυσης

δημιουργήστε αφηρημένη τέχνη με ακρυλική έκχυση από διαφορετικά χρώματα και σχήματα

Μπορείτε να ρίξετε υγρό ή μαλακό ακρυλικό, το οποίο είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για τέτοιου είδους τεχνική έκχυσης κατά τη βαφή. Η υγρή έκδοση είναι καλύτερη γιατί δεν χρειάζεται να την αραιώσετε με νερό. Τα χρώματα που είναι κατάλληλα για ακρυλική χύτευση περιλαμβάνουν υγρά ακρυλικά καρφιά, μαλακά ακρυλικά σώματος και ακρυλικά υψηλής ροής. Αυτά είναι χρώματα καλλιτεχνών που μπορείτε να βρείτε στα περισσότερα καταστήματα τέχνης. Είναι πολύ χρωματισμένα και μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή για να δημιουργήσει αρκετά έργα τέχνης. Μπορείτε επίσης να κάνετε αυτόν τον τύπο ζωγραφικής με χειροποίητο ακρυλικό χρώμα, όπου η συνταγή αλλάζει ελαφρώς.

Ρίξτε μαύρο ακρυλικό χρώμα με γαλάζιο σε καμβά και συνδυάστε δημιουργική τέχνη

Όταν ρίχνετε ακρυλικό, ένα μέσο έκχυσης αναμιγνύεται με χρώμα, το οποίο χρησιμοποιείτε για να βοηθήσετε το χρώμα να ρέει και να αναμειγνύεται. Βοηθά στον διαχωρισμό των χρωμάτων το ένα από το άλλο, ώστε να μην συνδυάζονται σε ένα λασπώδες χρώμα όταν τα ανακατεύετε. Η μέθοδος αυξάνει επίσης τον όγκο του χρώματος και βοηθά στην αποφυγή ρωγμών. Υπάρχουν διάφοροι τύποι και μάρκες μέσων χύτευσης και καθένα από αυτά μπορεί να δώσει στη δουλειά σας μια διαφορετική εμφάνιση.

Ρίξτε ακρυλικό και διαμορφώστε το με ακρυλική τεχνική ροής βαφής κελιά μαύρο και κίτρινο

Αυτά προσφέρουν επίσης μια ωραία ισορροπία μεταξύ του διαχωρισμού χρωμάτων και της ανάμειξης χρωμάτων, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο βλέμμα που θέλετε. Υπάρχει λοιπόν μια μεγάλη γκάμα αξεσουάρ για την τεχνική ακρυλικής χύτευσης, ώστε να μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί και να δοκιμάσετε διαφορετικούς τύπους ακρυλικής χύτευσης.

Ετοιμάστε τον καμβά

χρησιμοποιήστε βούρτσες αφρού για gisso και γύψο του παρισιού για εφαρμογή σε καμβά

Μπορείτε εύκολα να εφαρμόσετε γύψο από παρίσι σε έναν καμβά με μια βούρτσα αφρού. Εάν εργάζεστε με τον Gesso, ακολουθούν ορισμένα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Δείτε λοιπόν πώς να προετοιμάσετε τον καμβά σας εάν θέλετε να ρίξετε ακρυλικό πάνω του:

Ανακατέψτε το μπλε και το λευκό με το κίτρινο σε ένα πλαστικό κύπελλο και χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας ως βάση

 1. Αρχικά, ρίξτε μια μικρή ποσότητα γύψου παρισιού σε ένα πλαστικό μπολ.
 2. Βρέξτε το πινέλο σας με νερό.
 3. Το πιο σημαντικό, βεβαιωθείτε ότι ο καμβάς σας δεν έχει σκόνη και βρωμιά. Στη συνέχεια, εφαρμόστε ένα λεπτό, ομοιόμορφο στρώμα gesso σε ολόκληρη την επιφάνεια και τις πλευρές.
 4. Σύρετε το πινέλο προς μία κατεύθυνση και προσθέστε περισσότερο νερό εάν χρειάζεται. Εάν κρατήσετε το πινέλο ελαφρώς υγρό, θα γλιστρήσει καλύτερα.
 5. Αν θέλετε, αφήστε τον καμβά να στεγνώσει για μια μέρα. Επαναλάβετε αυτά τα βήματα για μια δεύτερη στρώση. Αυτή τη φορά, βουρτσίστε προς την αντίθετη κατεύθυνση της προηγούμενης.

Εάν οι πινελιές είναι ορατές μετά το στέγνωμα, μπορείτε να εξομαλύνετε την επιφάνεια με τη βοήθεια γυαλόχαρτου λεπτόκοκκου. Το Gesso είναι υδατοδιαλυτό. Στη συνέχεια, απλά πλύνετε τη βούρτσα σας με σαπούνι (ή απορρυπαντικό για σφουγγαράκι) και ξεπλύνετε καλά.

Επιλέξτε περιοχή εργασίας

Χρησιμοποιήστε τεχνική στροβιλισμού κατά τη χύτευση ακρυλικού και δημιουργήστε υπέροχα έργα τέχνης σε καμβά με κόκκινο, κίτρινο και λευκό

Η ζωγραφική με χύσιμο είναι ένα χάος και το χρώμα χρειάζεται λίγες μέρες για να στεγνώσει. Εδώ είναι μερικά πράγματα που κάνουν μια ιδανική τοποθεσία για αυτό το έργο:

 • Ένα καθαρό δωμάτιο χωρίς σκόνη, έτσι ώστε η σκόνη ή οι τρίχες των κατοικίδιων ζώων να μην μπουν στο υγρό χρώμα.
 • Μια εντελώς επίπεδη, σταθερή επιφάνεια για να επιτρέψει στον πίνακα να στεγνώσει ομαλά.
 • Ένα δωμάτιο με πόρτα που μπορεί να κλείσει αν έχετε κατοικίδια ζώα ή μικρά παιδιά, ώστε να μην μπορούν να αγγίξουν κατά λάθος ή να γκρεμίσουν τη ζωγραφιά σας.

Αναμίξτε χρώματα χειροτεχνίας

διαφορετικά ακρυλικά χρώματα σε πλαστικά κύπελλα με ξύλινες λαβές για ακρυλική χύτευση

Εάν αναμίξετε τα χρώματα που θέλετε μια μέρα πριν από τη ζωγραφική, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι χρειάζονται περίπου δώδεκα ώρες για να διασκορπιστούν οι φυσαλίδες αέρα από μόνες τους. Εδώ είναι μερικά από τα υλικά και τα αξεσουάρ που θα χρειαστείτε για να το κάνετε αυτό.

Υλικά:

Ανακατέψτε ακρυλικά χρώματα με ξύλινα ραβδιά και κρατήστε τη ζωγραφική με γάντια μιας χρήσης

 • Ακρυλικά χρώματα της επιλογής σας
 • Πλαστικές κούπες, ανάλογα με τον αριθμό των χρωμάτων
 • Κουτάλι μέτρησης
 • Ξύλινες λαβές για ανάδευση
 • Πλαστικό περιτύλιγμα
 • Ελαστικές ταινίες
 • Αλουμινόχαρτο

Οδηγίες:

ανακατέψτε ακρυλικά χρώματα και ρίξτε στον καμβά και ρίξτε με κινήσεις

 1. Καλύψτε μια περιοχή του πάγκου ή του τραπεζιού σας με αλουμινόχαρτο ή αλουμινόχαρτο για να το προστατεύσετε από πιτσιλιές.
 2. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το κουτάλι μέτρησης για να προσθέσετε ακρυλικό χρώμα σε κάθε πλαστικό κύπελλο.
 3. Ανακατέψτε αργά κάθε ποτήρι με το ξύλινο ραβδί μέχρι να αναμειχθεί τελείως το μείγμα χρώματος και μέσου χύτευσης.
 4. Καλύψτε κάθε φλιτζάνι με πλαστικό περιτύλιγμα και στερεώστε το καλά με ένα λαστιχάκι. Αφήστε τις κούπες στην άκρη μέχρι να είστε έτοιμοι να βάψετε.

Πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν βάψετε τον καμβά

ρευστό χώρο εργασίας με λευκό χαρτί και ξύλινες ράβδους για στερέωση

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε:

 • Πρώτα, συλλέξτε όλα τα κύπελλα βαφής, γάντια μιας χρήσης, χαρτοπετσέτες, σπάτουλες (ή μερικά μεγάλα ξύλινα μπαστούνια) στην περιοχή εργασίας σας. Μπορείτε είτε να βάλετε τα γάντια σας τώρα είτε πριν από το επόμενο βήμα.
 • Τοποθετήστε τον καμβά σας σε υπερυψωμένη επιφάνεια. Είστε ευπρόσδεκτοι να χρησιμοποιήσετε άδεια δοχεία για αυτό καθώς σηκώνουν τον καμβά και είναι πολύ σταθερά.
 • Επίσης, εάν έχετε πνευματικό επίπεδο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε τον καμβά σας.
 • Αποκαλύψτε όλα τα κύπελλα βαφής σας. Τα μίγματα χρωμάτων και μέσων χύτευσης θα πρέπει τώρα να είναι απαλλαγμένα από φυσαλίδες αέρα. Τα χρώματα δεν χρειάζεται να ανακατευτούν ξανά πριν το βάψιμο.
 • Όταν το χρώμα και το μέσο χύτευσης διαχωριστούν, χρησιμοποιήστε ένα ξύλινο ραβδί για να αναμίξετε το υλικό.

Ξεκινήστε με το ακρυλικό χύσιμο

Μπορείτε να ρίξετε χρώμα σε όλο τον καμβά με τυχαίες κινήσεις απευθείας από κάθε κούπα. Αφήστε λίγο χρώμα σε μερικά φλιτζάνια σε περίπτωση που χρειαστεί να βάψετε επιπλέον σημεία κατά τη διαδικασία για να καλύψετε τυχόν ελεύθερες περιοχές. Είναι καλύτερα αν σας περισσεύουν περισσότερο από αρκετό για να καλύψετε εντελώς τον καμβά σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μαχαίρι σπάτουλας για να αναμίξετε μερικά χρώματα στον καμβά σας. Αυτό είναι προαιρετικό και εξαρτάται από τον τύπο εμφάνισης που θέλετε. Καλύψτε μερικές «γυμνές» περιοχές με αυτό, ώστε να μπορείτε να κάνετε στροβιλισμό και μίξη χρωμάτων στο επόμενο βήμα.

ενδιαφέρουσα μέθοδος για ζωγραφική σε καμβά με πρέσα εσπεριδοειδών και πολύχρωμα χρώματα από ακρυλική έκχυση

Είμαστε τώρα στο βήμα όπου οι περισσότεροι καλλιτέχνες απολαμβάνουν περισσότερο τον εαυτό τους. Μπορείτε απλά να αφήσετε τα χρώματα του βερνικιού να ρέουν γέρνοντας τον καμβά. Δεν θα μάθετε ποτέ πώς ακριβώς συνδυάζονται όλα τα χρώματα μέχρι να φτάσετε σε αυτό το σημείο. Αυτό το βήμα μπορεί να απαιτεί κάποια εξάσκηση, αλλά με κάθε εικόνα που δοκιμάζετε, θα μάθετε τι λειτουργεί καλύτερα και πώς μπορείτε να βελτιωθείτε στην επόμενη. Ακολουθούν τα βασικά βήματα:

Γείρετε τον καμβά και εφαρμόστε ακρυλικά χρώματα στην επιφάνεια για ζωγραφικά αποτελέσματα

 1. Πάρτε τον καμβά σας και γείρετε αργά προς μία κατεύθυνση μέχρι το χρώμα να πλησιάσει την άκρη. Είναι εντάξει αν κάποια μπογιά περάσει στις άκρες, αλλά μην αφήσετε να στραγγίσει πολύ μέχρι να καλυφθεί τελείως.
 2. Θα πρέπει να ρίξετε αρκετό χρώμα έτσι ώστε να μην υπάρχει μια παχιά λακκούβα στην επιφάνεια χωρίς να αποστραγγίσετε τα καλύτερα δείγματα του σχεδίου σας.
 3. Συνεχίστε να γέρνετε σε διαφορετικές κατευθύνσεις έως ότου καλυφθεί ολόκληρος ο καμβάς και οι πλευρές σας και είστε ευχαριστημένοι με τη σύνθεση και τα χρώματα.
 4. Τοποθετήστε τον καμβά στη μέση των δοχείων. Το χρώμα πυκνώνει μέσα σε λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, αποφύγετε περαιτέρω εργασίες στην επιφάνεια.

Τελειώστε τις άκρες

Χρωματίστε τις άκρες και βελτιώστε τη συνολική εμφάνιση της βαφής με ακρυλικό χύμα

Ο τρόπος με τον οποίο τα χρώματα διατρέχουν τις πλευρές του καμβά μπορεί να βελτιώσει τη συνολική εμφάνιση του πίνακά σας. Εάν χρησιμοποιείτε έναν καμβά με άκρες χωρίς στοίβα, θα φαίνεται υπέροχο ακόμη και χωρίς πλαίσιο. Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές για το φινίρισμα των άκρων του χυτού χρώματος. Ξεκινήστε αυτό το βήμα αμέσως μετά τη βαφή στα δοχεία ενώ είναι ακόμα υγρό.

ακρυλικό χύσιμο με μαχαίρι σπάτουλας σε λευκό καμβά με έντονα χρώματα

 • Ελέγξτε και τις τέσσερις άκρες για περιοχές που δεν καλύπτονται με χρώμα.
 • Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα ή ξύλινο ραβδί για να καλύψετε αυτές τις περιοχές με μπογιά. Το χρώμα κάτω από τον καμβά σας είναι ιδανικό για αυτό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα υπόλοιπα χρώματα από τα πλαστικά ποτήρια.
 • Μην ανησυχείτε για τις άκρες που είναι τέλειες, καθώς μόλις ο πίνακας στεγνώσει εντελώς, μπορείτε επίσης να κάνετε επαφές.

Τελευταία εγκεφαλικά επεισόδια

Χρησιμοποιήστε ένα καλαμάκι για να φυσήξετε φυσαλίδες στον καμβά με ακρυλική έκχυση και δημιουργήστε δημιουργικά έργα τέχνης

Οι εικόνες που δημιουργήθηκαν με την τεχνική ακρυλικής έκχυσης χρειάζονται περίπου δύο έως τρεις ημέρες για να στεγνώσουν εντελώς. Εάν εφαρμόσετε ένα ιδιαίτερα παχύ στρώμα χρώματος, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μην αγγίζετε την επιφάνεια, γιατί αν δεν είναι εντελώς στεγνή, μπορεί να καταλήξετε με δακτυλικό αποτύπωμα. Μόλις στεγνώσει ο πίνακας, μπορείτε να αναμίξετε μια μικρή ποσότητα χυτού με λίγο χρώμα και να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό πινέλο για να κάνετε μικρές επαφές.

Αναμίξτε χρώματα χειροτεχνίας με μπλε μοβ κίτρινο κόκκινο πορτοκαλί και χρησιμοποιήστε ένα πινέλο για βαφή με ακρυλικό χρώμα

Τα ακρυλικά χρώματα που εφαρμόζονται με ένα πινέλο μπορεί να έχουν διαφορετική υφή από εκείνη που χύνεται. Προσπαθήστε λοιπόν να είστε συντηρητικοί όταν κάνετε επαφές ώστε να μην είναι πολύ εμφανείς. Φυσικά, μπορείτε να βρείτε διάφορες ενδιαφέρουσες μεθόδους για τέτοιες ζωγραφιές σε καμβά που μπορούν να σας εμπνεύσουν για τα επόμενα DIY έργα σας.