Nyheter

Smarta tatueringar kan övervaka din hälsa

Forskare har uppfunnit ett nytt tatueringsfärg som kan ge bäraren en hälsobedömning i realtid!

Smarta tatueringar kan övervaka din hälsa - foto 1

Forskare vid Harvard Medical School och MIT Media Lab har utvecklat ett unikt, mångsidigt, energifritt hälsoövervakningssystem. Detta “smarta” tatueringsfärg kan mäta patientens blodsockernivå (vilket är viktigt för till exempel diabetiker), medan en annan person kan mäta nivån på uttorkning. Om parametrarna för vilka bläcket är känsligt ändras, kommer tatueringens färger också att förändras..

Smarta tatueringar kan övervaka din hälsa - foto 2

Enligt Harvard Newspaper svarar bläcket på förändringar i användarens interstitiella vätska och kan ge information i realtid om blodglukos- och natriumnivåer. Till exempel ändras en typ av bläck från grönt till brunt när glukosenivån stiger. Annat grönt bläck blir mer intensivt när natriumkoncentrationen ökar (vilket kan tyda på uttorkning).

Smarta tatueringar kan övervaka din hälsa - foto 3

Forskarna noterar att de fortfarande behöver fortsätta sina bläckförsök. För närvarande har tatueringar gjorts på grisskinn. Resultaten verkar lovande när det gäller långsiktig övervakning av kroniska sjukdomar, det är ännu inte klart om bläcket kommer att absorberas med tiden eller bara försvinna..

För människor som vill använda sådan övervakning, men inte är fan av tatueringar, utvecklar forskare också “osynligt” bläck som bara kan ses under ljuset från en smartphone..

Utarbetad av: ARAME (Gavrilova Irina Andreevna)