Σχεδιασμός και συντήρηση κήπου

Επισκόπηση διαφορετικών στυλ κήπου και 20 εξαιρετικά παραδείγματα

Ιαπωνικές πέτρες λίμνης κήπου με διαφορετικά παραδείγματα στυλ κήπου

Όλοι οι αρχάριοι κηπουροί ονειρεύονται έναν καλά σχεδιασμένο κήπο με μεγάλα δέντρα, καλοσχηματισμένα παρτέρια, αρωματικούς θάμνους τριαντάφυλλου και ίσως και μια δεξαμενή … και οι περισσότεροι από αυτούς είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να πραγματοποιήσουν αυτήν την ιδέα, δυστυχώς ξεχνούν κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, δηλαδή ότι στον κήπο, όπως και με τους ανθρώπους, όλα πρέπει να είναι αρμονικά. Έτσι, όταν έρθει η ώρα και θέλετε να κάνετε τον κήπο σας νέο και όμορφο, είναι πρώτα απαραίτητο να προσδιορίσετε ποιο στυλ κήπου σας αρέσει περισσότερο και μόνο τότε μπορείτε να αποφασίσετε για ένα από τα παραδοσιακά έργα που ταιριάζουν σωστά στις φαντασιώσεις σας. Σήμερα θέλουμε ένα Επισκόπηση διαφορετικών στυλ κήπου μάρκα, τα οποία χαρακτηρίζονται από γοητεία και τελειότητα. Μπορείτε να θαυμάσετε τις εικόνες και να σκεφτείτε ποιος κήπος σας αρέσει περισσότερο γιατί όλες είναι όμορφες και τραβούν τα βλέμματα και συνοδεύονται από τα πλεονεκτήματά του. Έτσι εδώ σίγουρα είστε χαλασμένοι για επιλογή!

Επισκόπηση διαφορετικών στυλ κήπου

Ο ιαπωνικός κήπος συνδυάζει πέτρα και νερό

Ιαπωνικός κήπος κύρια στοιχεία νερό βρύα πέτρα

Ένα τέτοιο μικροσκοπικό μοντέλο πραγματοποιείται σε περιορισμένο χώρο με χαμηλής ανάπτυξης φυτά και δέντρα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, όλα έχουν τη δική τους σημασία, τα ίδια τα φυτά και τη σειρά στην οποία τοποθετούνται. Κάθε λεπτομέρεια, ακόμα και η πιο μικρή, εναρμονίζεται εκπληκτικά με τα πάντα γύρω και έχει τον δικό της συμβολισμό. Για παράδειγμα, η γέφυρα πάνω από το ρέμα συμβολίζει τον ήλιο, το μπαμπού – βιωσιμότητα και υπομονή, το πεύκο είναι σύμβολο για τη μακροζωία, η βελανιδιά για τη δύναμη, ο λωτός είναι γνωστό ότι είναι το σύμβολο της σοφίας και το sakura (άνθος κερασιάς) σημαίνει πνευματική ομορφιά. Τα κύρια στοιχεία σε όλους τους ιαπωνικούς κήπους είναι η πέτρα και το νερό. Σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Βουδισμού, η παρουσία τους στον ιαπωνικό κήπο είναι απαραίτητη. Οι πέτρες συμβολίζουν το “Yang” – το αντρικό φως, το ενεργό και το νερό συμβολίζει το “Yin”, όλα θηλυκά, σκοτεινά και παθητικά.

ιαπωνικό κήπο άμμος πέτρες σπίτια τοπίο

Οι ιαπωνικοί κήποι έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε ενώ περπατάτε να ανακαλύψετε νέα, μεταβαλλόμενα και όμορφα τοπία, βήμα προς βήμα. Τα πεζοδρόμια εδώ δεν είναι ίσια, είναι κυρτά και διατεταγμένα σε κύκλο γύρω από την κεντρική αυλή. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των κήπων είναι το πεζοδρόμιο, το οποίο χρησιμεύει ως μετάβαση σε ρέμα ή λίμνη.

Ο Ισπανικός Κήπος, που αργότερα ονομάστηκε “Μαυριτανικός”, ιδρύθηκε στη νότια Ισπανία

ισπανικός κήπος με διαφορετικά στυλ κήπου λουλούδια μωραϊκού μωσαϊκού

Δεδομένου ότι η χώρα ήταν υπό την εξουσία των Αράβων για αρκετούς αιώνες, η πλειοψηφία των οποίων υποστηρίζει το Ισλάμ, αναπόφευκτα αντικατοπτρίζεται στην εμφάνιση του κήπου. Το νερό συμβολίζει την αρχή της μουσουλμανικής ζωής και την ουράνια ευδαιμονία, έτσι υπάρχουν πάντα πολλές πηγές νερού σε αυτούς τους κήπους. Συντριβάνια και λεκάνες από πέτρα, χρωματιστά κεραμικά ή γυαλί προσδίδουν σε αυτούς τους κήπους παραμυθένιο χαρακτήρα και τα μικρά κανάλια τονίζουν την αυστηρή γεωμετρία της διάταξης.

Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ισπανικού κήπου είναι το περιορισμένο υπαίθριο αίθριο. Συνήθως πλαισιώνεται από πράσινες στοές, τυλιγμένες με αμπέλια και αναρριχώμενα φυτά. Τα δέντρα και οι θάμνοι σε αυτούς τους κήπους δεν χρειάζεται απαραίτητα να κλαδευτούν και να αναπτυχθούν ανάμεσα σε φωτεινά λουλούδια και βότανα. Για να δημιουργήσετε ένα μονοπάτι και ανοιχτούς χώρους εδώ, συνήθως χρησιμοποιείται διακοσμητικό δάπεδο, κυρίως πλακάκια ή φυσικές πέτρες. Όλα αυτά προσδίδουν στον ισπανικό κήπο ένα ιδιαίτερο μεγαλείο και πολυπλοκότητα.

ισπανικός κήπος διαφορετικά στυλ κήπου παραδείγματα βεράντα

έπιπλα πέργκολας ηλιοβασιλέματος ισπανικού κήπου  ισπανικό κήπο μαυριτανικό σιντριβάνι στυλ κήπου συμμετρικό

Ο αγγλικός κήπος και ο εξωραϊσμός του

παραδείγματα αγγλικού κήπου με διαφορετικά στυλ κήπου

Η ανοιχτή του διάταξη αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της φυσικής βλάστησης και κρύβει τα ελαττώματά της όταν είναι απαραίτητο. Τα δέντρα και οι θάμνοι βρίσκονται εδώ σε γραφικές ομάδες, οι διάδρομοι επαναλαμβάνουν και τονίζουν τα περιγράμματα του τοπίου και ένα υδάτινο τοπίο με ήρεμα ρέοντα νερά ζωντανεύει ολόκληρο τον εξωτερικό χώρο. Τέτοιες περιοχές έχουν φυσική ομορφιά που επιτυγχάνεται με αυστηρούς κανόνες. Επομένως, κατά το σχεδιασμό, πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι εποχιακές αλλαγές στο χρώμα των φύλλων, των λουλουδιών και του γρασιδιού. Η αρχή των αντιθέσεων είναι υποχρεωτική: τα σκοτεινά δέντρα και οι θάμνοι εναλλάσσονται με ελαφριά παρτέρια, φαρδιά γκαζόν με κλειστές περιοχές. Τα γλυπτά και τα αξεσουάρ κήπου παίζουν σημαντικό ρόλο. Το χειμώνα αποτελούν σημαντικά σημεία εστίασης στον Αγγλικό Κήπο. Τα λουλούδια στον αγγλικό κήπο αναπτύσσονται απευθείας στο γρασίδι και το γκαζόν και δεν συνορεύουν ποτέ με άκρες από πέτρα ή τούβλα. Σήμερα στην Αγγλία είναι δημοφιλή αγριολούλουδα και χόρτα, φτέρες, ζιζάνια και όλες οι πολύχρωμες μορφές βλάστησης. Τα πολύχρωμα δέντρα συχνά μας θυμίζουν τον χαρούμενο μαυριτανικό κήπο με τα φωτεινά του χρώματα. Αυτό δημιουργεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα ελευθερίας και φυσικότητας που δεν γνωρίζουν οι τυπικοί κάτοικοι της πόλης.

 Αγγλικός κήπος διαφορετικών στυλ κήπου τοπίου σχηματίζουν φράκτες

Αγγλικό κήπο εξοχικό στυλ εξοχικό σπίτι λουλούδια τριαντάφυλλα

Αγγλικός κήπος αγροικία διακοσμητικά στρουθοκαμήλοι

Επισκόπηση διαφορετικών στυλ κήπου – Ο γαλλικός κήπος

γαλλικός κήπος φράκτες topiary σιντριβάνια λουλουδιών

Ο Γαλλικός Κήπος του Λουδοβίκου XIV (φωτογραφία) θεωρείται μια τηλεφωνική κάρτα του γαλλικού στυλ σχεδιασμού κήπου, που ξεκίνησε στη Γαλλία τον 17ο αιώνα και έφτασε στο αποκορύφωμά του κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου XIV. Συμμετρία της διάταξης και ευκρινείς, αιχμηρές γραμμές – αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του γαλλικού κήπου.

Τα πολυάριθμα κρεβάτια με περιποιημένα γκαζόν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο, στο βάθος μπορείτε να δείτε μια διακοσμητική πισίνα ή λίμνη, και πάλι περιτριγυρισμένη από πολύχρωμα λουλούδια.

Συχνά ολόκληρο το πανόραμα αυτού του κήπου τοποθετείται σε ένα επίπεδο. Εάν το ανάγλυφο δεν το επιτρέπει, ωστόσο, τότε χτίζονται γενναιόδωρες βεράντες, πλήρεις με τοίχους αντιστήριξης. Εδώ κυριαρχούν εκείνα τα φυτά που μπορούν να κοπούν καλά και είναι σωστά ικανά να παραμείνουν σε τέλεια κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φυτά όπως thuja, θάμνοι λόγχης, γαϊδουράγκαθο, έλατο, σφενδάμι, φλαμουριά, δαμάσκηνα και μηλιές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σχεδιασμό ενός γαλλικού κήπου.

γαλλικά λουλούδια κήπου κολωνικά πτερύγια

γαλλική τέχνη φράκτη  γαλλικός κήπος topiary τέχνη πυξάρι

Κινεζικός κήπος

κινεζικός κήπος διαφορετικών στυλ κήπου παράδειγμα πύλης suzhou

Ο κινεζικός κήπος είναι αυστηρά ιεραρχικός και έχει μια κεντρική σύνθεση γύρω από την οποία τα άλλα στοιχεία είναι διατεταγμένα με μια συγκεκριμένη σειρά. Οι δομές του κήπου εδώ είναι συνήθως γέφυρες, περίπτερα και σκάλες σε έντονα χρώματα – κόκκινο, πράσινο ή κίτρινο. Η δομή του κινέζικου κήπου αντιστοιχεί πλήρως στο δόγμα Feng Shui, το οποίο κηρύσσει την αρμονία στη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Συχνά σε αυτούς τους κήπους κάποιος σχεδίαζε τέτοιες περιοχές που παρουσιάζουν και τις τέσσερις εποχές. Η χειμερινή περιοχή φυτεύεται με πεύκο και αρκεύθου. Στην ανοιξιάτικη περιοχή, οι κερασιές και οι αμυγδαλιές ανθίζουν και μυρίζουν, οι βιολέτες στολίζουν το γκαζόν, η καλοκαιρινή γωνιά φιλοξενεί βελανιδιά, οξιά, στάχτη και πλατάνι, ενώ στη φθινοπωρινή γωνιά μπορείτε να απολαύσετε το σφενδάμι με τα εποχιακά του χρώματα. Το δόγμα του Φενγκ Σούι επιβεβαιώνει ότι η σωστά οργανωμένη φύτευση στον κήπο μας βοηθάει στην οικογενειακή φροντίδα και εξασφαλίζει μεγάλη επιτυχία στη δουλειά μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν τρία υποχρεωτικά στοιχεία στους κινεζικούς κήπους: φυτά, διακοσμητικοί λόφοι και νερό, που παρουσιάζονται με τη μορφή ενός μικρού ποταμού ή μιας λίμνης.

Αυτές είναι λοιπόν οι πέντε ιδέες σχεδιασμού κήπου μας σήμερα. Ποιο στυλ σου αρέσει περισσότερο; Ποιες ιδέες θέλετε να χρησιμοποιήσετε στον δικό σας κήπο?

κινεζικός κήπος διαφορετικών στυλ κήπου

κινεζικός κήπος διαφορετικά στυλ κήπου πέτρινο νερό  κινέζικος κήπος με διαφορετικά στυλ κήπου πέργκολα δέντρων

Σχεδιασμός κήπου – 100 εικόνες, όμορφες ιδέες και στυλ κήπου