Σχεδιασμός και συντήρηση κήπου

Σχεδιασμός κήπου στην πλαγιά ενός λόφου – 30 συμβουλές και ιδέες για πράσινο

Σχεδιασμός κήπου στην πλαγιά ενός λόφου μοντέρνο σπίτι-λιμνούλα-βεράντα-πέτρες-γκαζόν

Ενας Σχεδιασμός κήπου στην πλαγιά ενός λόφου εμφανίζεται ως πραγματική πρόκληση για τους κηπουρούς χόμπι και όχι μόνο. Με τη δεύτερη ματιά, υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε τον κήπο πραγματικά ποικίλο. Τα διαφορετικά ύψη μπορούν να τοποθετηθούν με επιτυχία και να δημιουργηθούν διαφορετικά δωμάτια στον κήπο.

Σχεδιασμός κήπου σε πλαγιά – συμβουλές και ιδέες για πράσινο

Σχεδιασμός κήπου στην πλαγιά ενός λόφου -πράσινα-γκαζόν-δέντρα-θάμνοι-ανθισμένα-φυτά

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας κήπος σε μια πλαγιά παρέχει πολύ χώρο σε σύγκριση με αυτόν που βρίσκεται ακριβώς. Το τμήμα που είναι πιο μακριά είναι πλούσιο πράσινο και δημιουργεί ένα φυσικό αποτέλεσμα, ενώ ο χώρος κοντά στο σπίτι είναι πεζούλι και συνήθως δημιουργείται ένα άνετο κάθισμα εκεί.

Σχεδιασμός κήπου στην πλαγιά ενός λόφου με ηλιόλουστη τοποθεσία

εξωραϊσμός-πλαγιά-ξύλινες σανίδες δαπέδου-βεράντα-θάμνοι-βράχος-γκαζόν

Ο τοίχος αντιστήριξης, οι σκάλες και τα αναχώματα είναι από τα βασικά στοιχεία σχεδιασμού του κήπου στην πλαγιά του λόφου και είναι σχετικά ακριβά για συντήρηση μετά από κάποια αύξηση. Τα απότομα αναχώματα δεν συνιστώνται να πρασινίσουν με γκαζόν, αλλά με κάλυψη εδάφους όπως το βαλσαμόχορτο.

Σχεδιασμός κήπου σε πλαγιά – σκιερή τοποθεσία

εξωραϊσμός-πλαγιά-λόφος-σπίτι-πεζοδρόμιο-κήπος-κάλυψη εδάφους-γρασίδι παμπάς

Για να μετατραπεί το απότομο έδαφος σε μια πράσινη όαση, απαιτούνται τεχνικές γνώσεις, δημιουργικότητα και καλό μάτι. Οι σκάλες και οι τοίχοι απαιτούν δομική τεχνογνωσία και πρέπει να κατασκευάζονται άνετα και δίκαια. Μπορείτε να βασιστείτε μόνο σε έμπειρους επαγγελματίες.

Σχεδιασμός κήπου σε πλαγιά – πεζοδρόμια

Σχεδιασμός κήπου σε πλαγιά -σπίτι-πεζοδρόμιο-πεζοδρόμιο-κάλυμμα εδάφους-σκιά-μπλε

Ο κήπος στην πλαγιά του λόφου έχει επίσης πολλά πλεονεκτήματα να προσφέρει – περισσότερη θέα και περισσότερο φως. Αυτό καθιστά δυνατή μια ποικίλη και ασυνήθιστη φύτευση. Τα διαφορετικά επίπεδα χαρακτηρίζονται από διαφορετικές τοποθεσίες – ηλιόλουστο στο υπερυψωμένο κρεβάτι και ακριβώς κάτω από αυτό – σκιερό, το οποίο, ωστόσο, απαιτεί διαφορετική φύτευση.

Σχεδιασμός κήπου στην πλαγιά ενός λόφου – πλούσιο πράσινο σε αγροτικό στιλ

Σχεδιασμός κήπου σε πλαγιά ενός λόφου -ueppig-house-greenery-αειθαλή-φυτά-εδαφοκάλυψη

Ο σχεδιασμός του κήπου στην πλαγιά ενός λόφου μπορεί να σχεδιαστεί πραγματικά έξυπνα και καλά μελετημένος σε σχέση με τη φύτευση. Τα φυτά που απαιτούν εντατική φροντίδα καλλιεργούνται σε εύκολα προσβάσιμα μέρη και ενδέχεται να περιλαμβάνονται πέτρινες πλάκες.

Σχεδιασμός κήπου σε πλαγιά – κάλυψη εδάφους

σχέδιο κήπου-πλαγιά-λόφος-κάλυμμα εδάφους-αειθαλής-θάμνοι-πέτρες-bluehnde

Οποιοσδήποτε τύπος κάλυψης εδάφους συνιστάται για τοποθεσία κήπου σε πλαγιά. Συνδυάστε αειθαλή με ανθισμένα είδη και τοποθετήστε πέτρες σε όλη την επιφάνεια για να αποτρέψετε την ολίσθηση του εδάφους εάν δεν σχηματιστεί μια ακριβή κλίνη φυτών.

Βήματα και μονοπάτια κήπου σε μια πλαγιά – στρωμένα με πλακόστρωτα ή πέτρες

εξωραϊσμός-πλαγιά-πρασίνου-πλούσια-έξω-σκάλες-ψαμμίτης-κάλυψη εδάφους-σκιά

Οι σκάλες, τα σκαλοπάτια και οι τοίχοι από ξερολιθιά χρησιμεύουν ως φυσικά μέσα που συνδέουν τα επίπεδα και εξασφαλίζουν επιπλέον την κλίση. Οι ψαμμίτες, οι πέτρες του ποταμού και οι ογκόλιθοι χρησιμοποιούνται για να διασφαλιστεί ότι η συνολική εμφάνιση είναι όσο το δυνατόν πιο φυσική και απαιτείται ένα τσιμεντένιο κρεβάτι εάν η κλίση είναι πολύ απότομη.

Σχεδιασμός κήπου στην πλαγιά ενός λόφου με ηλιόλουστη τοποθεσία – πράσινο

εξωραϊσμός-πλαγιά-υψωμένα κρεβάτια-ψαμμίτης-bluehnde-κάλυψη εδάφους-ηλιόλουστο

Οι ανθισμένοι θάμνοι και η κάλυψη του εδάφους είναι κατάλληλες για ηλιόλουστες τοποθεσίες:

  • Dwarf gorse (Chamaecytisus link)
  • Buddleia (Buddleja)
  • Spurflower (Centranthus ruber)
  • Ηλιοβασίλεμα (Helianthemum)
  • Perovskia (Perovskia atriplicifolia)

Κήπος σε μια πλαγιά με φυσικό σχεδιασμό και πράσινο – ξύλινες παλάμες

σχέδιο κήπου-πλαγιά-λόφος-γκαζόν-φράχτης-ξύλο-φυτό κρεβάτι-θάμνοι-αειθαλή

Οι παλάμες εξασφαλίζουν υπερυψωμένα κρεβάτια και εμποδίζουν την ολίσθηση της περιοχής φύτευσης. Το ξύλινο υλικό παρέχει ένα φυσικό αποτέλεσμα και είναι ταυτόχρονα το φθηνότερο, καθώς είναι κυρίως κατασκευασμένο από τοπικά κωνοφόρα ξύλα.

Μπλοκ ξύλου χωρίζουν το υπερυψωμένο κρεβάτι από το πεζοδρόμιο

εξωραϊσμός-πλαγιά-λόφος-υπερυψωμένο κρεβάτι-ξύλο-θάμνοι-αειθαλές

Τα διαφορετικά επίπεδα στον κήπο προσφέρουν χώρο για διαφορετικούς τύπους φυτών, κάτω από όλα τα δέντρα και τους θάμνους. Τα φυτά διαφορετικού ύψους μπορούν να αναπτυχθούν και να τοποθετηθούν ανάλογα, έτσι ώστε τελικά να δημιουργήσουν μια ομαλή μετάβαση μεταξύ των επιπέδων του κήπου.

Φυσικός σχεδιασμός κήπου στην πλαγιά ενός λόφου με πολύ ψαμμίτη

εξωραϊσμός-πλαγιά-λόφος-ακαθάριστο νερό-ρυάκι-γέφυρα-ueppig-δέντρα

Ένας μεγάλος κήπος στην πλαγιά ενός λόφου μπορεί να σχεδιαστεί όμορφα πολύ φυσικά. Οι άγριοι φράχτες, οι θάμνοι, τα είδη χαμηλού πεύκου και τα πολυετή φυτά με εύκολη φροντίδα είναι σε ζήτηση. Όταν επιλέγετε το σωστό είδος φυτού, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την πλευρά του καιρού.

Αειθαλείς θάμνοι, μια κοίτη και μια ηλιόλουστη βεράντα στον καταπράσινο κήπο στην πλαγιά του λόφου

εξωραϊσμός-πλαγιά-ρυάκι-αειθαλή-φυτά-κωνοφόρα-βεράντα με κάλυψη εδάφους

Τα διάφορα επίπεδα στον κήπο στην πλαγιά του λόφου μπορούν να σχεδιαστούν σε διαφορετικές χρήσιμες περιοχές. Το μέρος κοντά στο σπίτι γίνεται ηλιόλουστη βεράντα, το μέρος πιο μακριά γίνεται ένας μικρός χώρος παιχνιδιού με γκαζόν. Η κλίση ξεπερνιέται με την ανάπτυξη χαμηλών θάμνων και πολυετών ή με βήματα.

Διακοσμητικός καταρράκτης αξίζει στον κήπο στην πλαγιά

εξωραϊσμός-πλαγιά-ρυάκι-χαρακτηριστικά του νερού-λίμνη-φυσικοί-ψαμμίτες

Οι απότομες πλαγιές μπορούν να μετατραπούν σε έναν εντυπωσιακό καταρράκτη. Βρείτε μια μισή ή σκιερή τοποθεσία για αυτό και συνδέστε το με μια ροή νερού που ρέει μέσα από μέρος του κήπου ή χτίστε μια διακοσμητική λίμνη με νούφαρα.

Υδατορεύματα και ρυάκια είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για τον εξωραϊσμό κήπων στην πλαγιά ενός λόφου

εξωραϊσμός-πλαγιά-λόφο-νερό-bach-muclh-θάμνοι-ψαμμίτης-εξοχική κατοικία

Το νερό που ρέει δημιουργεί μια φυσική και χαλαρή ατμόσφαιρα και είναι ιδιαίτερα φθηνό σε επικλινή οικόπεδα.

Σχεδιασμός κήπου σε πλαγιά – βάλτε πέτρινες πλάκες

εξωραϊσμός-πλαγιές-δέντρα-κωνοφόρα-αειθαλή-θάμνοι-πλάκες βεράντας

Πέτρες, πέτρινες πλάκες και πεζοδρόμιο στον κήπο με κλίση διευκολύνουν το έργο του κηπουρού, καθώς δίνουν καλύτερη πρόσφυση και φέρνουν ένα ύφασμα που δεν γλιστρά. Οι πέτρες ή οι πλάκες μπορούν να θάβονται λίγο, αλλά όχι γερά με τσιμέντο, αλλιώς τυχόν αλλαγές στο έδαφος θα οδηγούσαν σε οπτικά δυσάρεστες ρωγμές.

Λευκές μπάζες, στρώματα και φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία για μια ηλιόλουστη τοποθεσία

εξωραϊσμός-πλαγιά-λατομείο-πέτρες-λευκά-σάπια φύλλα-ανθεκτικά στην ξηρασία-φυτά

Απαιτούνται χαλίκια και φυσικές πέτρες για τη στερέωση πλαγιών και τη σταθεροποίηση επικλινών επιφανειών στον κήπο. Συνιστώνται κάπως μεγαλύτερα μεγέθη πέτρας, σύμφωνα με τα οποία οι βαρύτερες πέτρες τοποθετούνται στη χαμηλότερη περιοχή και οι μικρότερες στην πάνω περιοχή. Η σάπια φύλλα στα φυτά θα προστατεύσει τα φυτά από το στέγνωμα και θα προσφέρει επιπλέον υγρασία.

Τα ξύλινα τετράγωνα στην πλαγιά εμποδίζουν την ολίσθηση του εδάφους και των φυτών

εξωραϊσμός-πλαγιά-λόφος-λευκό-λατομείο-πέτρες-σάπια φύλλα-ξύλο-φυτά

Εάν η κλίση είναι πιο απότομη, μπορούν να τοποθετηθούν μπλοκ από ξύλο ή μεγάλες πέτρες κατά μήκος της πλαγιάς. Αυτά βοηθούν στη σταθεροποίηση του εδάφους και σχετίζονται επίσης με το υπόλοιπο σχέδιο του κήπου.

Καθίσματα από τούβλα για σχέδιο κήπου στην πλαγιά ενός λόφου

εξωραϊσμός-πλαγιά-λόφος-όχθη-βράχος-καθίσματα-σκιά-κάλυψη εδάφους

Σε ένα σχέδιο κήπου σε μια πλαγιά με το πιο φυσικό δυνατό αποτέλεσμα, χρησιμοποιούνται πέτρες, ογκόλιθοι και βράχοι. Αυτά χρησιμεύουν ως στήριγμα για την κλίση και μπορούν να συνδυαστούν διαφορετικά με λίγη δημιουργικότητα. Οι δελεαστικές επιλογές καθισμάτων, όπως η απόδραση από το δάσος, η πράσινη με βρύα, φτέρες και κισσός μοιάζουν πραγματικά παραμυθένια και δίνουν μια ιδιαίτερη πινελιά.

Κλινική μπροστινή αυλή – θάμνοι, δέντρα και πέτρες

εξωραϊσμός-πλαγιά-λόφος-μπροστινή αυλή-πέτρες-θάμνοι-δέντρα-φράχτη-προστασία της ιδιωτικής ζωής

Ομάδες ογκόλιθων και ογκόλιθων αγκυροβολούν τα πόδια της πλαγιάς και είναι ιδανικά για κεκλιμένους μπροστινούς κήπους. Δέντρα και θάμνοι μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ των βράχων και

Κήπος σε μια πλαγιά – οριοθετήστε τα υπερυψωμένα κρεβάτια με φυσικές πέτρες

εξωραϊσμός-πλαγιά-πέτρες-υπερυψωμένο κρεβάτι-σπίτι-διάδρομος-θάμνος

Τα κρεβάτια από τούβλα είναι ένας καλός και βιώσιμος τρόπος για να παρουσιάσετε τον κήπο στην πλαγιά τακτοποιημένα και ταυτόχρονα να μην το κάνετε χωρίς το φυσικό αποτέλεσμα. Ξηροί πέτρινοι τοίχοι και πανοπλίες εξασφαλίζουν την κλίση και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα εξοχικού στιλ.

Σχεδιασμός κήπου στην πλαγιά ενός λόφου με γκάμπιον

εξωραϊσμός-πλαγιά-λόφος-γκαζόν-γκαμπόν-μοντέρνα-βεράντα

Τα Gabions εμφανίζονται ως μια σύγχρονη εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή τοιχοποιία. Είναι επίσης σχετικά εύκολο να αποκτηθούν και χρησιμεύουν επίσης ως πρόσθετη υποστήριξη για την κλίση. Τα ελεύθερα τοποθετημένα γκαμπόν με στιβαρά συρμάτινα καλάθια είναι κατάλληλα για καθίσματα που μπορούν επίσης να τοποθετηθούν αντίστροφα.

Σχεδιασμός κήπου στην πλαγιά ενός λόφου – σκαλοπάτια, σκάλες και τοίχος από ξερολιθιά  

σχέδιο κήπου-πλαγιά-λόφος-γκαζόν-σκάλες-κλινοσκεπάσματα-σκιά-αειθαλή-θάμνοι-δέντρα

Τα κεκλιμένα σκαλοπάτια και οι σκάλες στον κήπο βοηθούν να τα ξεπεράσουμε και να τα κάνουμε πιο προσβάσιμα. Τα βήματα μπορούν επίσης να χαμηλώσουν στην επιφάνεια της γης. Στο παράδειγμα της εικόνας, χλοοτάπητας τοποθετείται επίσης στο τμήμα των σκαλοπατιών.

Οι εξωτερικές σκάλες στον κήπο ξεπερνούν την κλίση

εξωραϊσμός-πλαγιά-λόφος-σάκκος-σκάλες-ψαμμίτης-πυξάρι-ζαρντινιέρα

Οι σκάλες και οι τοίχοι από ψαμμίτη φαίνονται λιγότερο ογκώδεις και ταιριάζουν αρμονικά με το υπόλοιπο σχέδιο του κήπου. Επιπλέον, αυτά μπορούν να σχεδιαστούν πολύ ευέλικτα και να προσφέρουν ευφάνταστες δυνατότητες για να υπογραμμίσουν το ξεχωριστό στυλ του κήπου.

Αναπτύξτε θάμνους και κάλυμμα εδάφους δίπλα στις εξωτερικές σκάλες

εξωραϊσμός-πλαγιά-σκάλες-μοντέρνο-σπίτι-φυτά-πρασίνισμα

Ακόμα και εξωτερικές σκάλες με μεταλλική κατασκευή μπορούν να πρασινίσουν και ο πλούσιος χαρακτήρας του σχεδιασμού του κήπου δεν μπορεί να ξεφύγει περαιτέρω. Το ανθεκτικό στην ξηρασία sedum και είδη σπιτιού (Sempervivum), επίσης πετρώδη βότανα (Alyssum) ή soapwort (Saponaria) αισθάνονται υπέροχα στην ηλιόλουστη τοποθεσία.

Σχεδιασμός κήπου στην πλαγιά ενός λόφου με μεσογειακή αίσθηση

εξωραϊσμός-πλαγιά-λόφος-βεράντα-μεσογειακή-ψαμμίτης-ασβεστόλιθος

Στον κήπο στην πλαγιά του λόφου, μπορούν να σχεδιαστούν αρκετές περιοχές που μοιάζουν αρμονικές ταυτόχρονα. Συνιστάται να μην χρησιμοποιείτε πάρα πολλά διαφορετικά δομικά υλικά. Οι πέτρες και οι πέτρινες πλάκες φαίνονται οι πιο φυσικές και μπορούν να φανούν με παρόμοιο τρόπο στη φύση.

Μοντέρνος σχεδιασμός κήπου στην πλαγιά ενός λόφου – βεράντα και υπερυψωμένα κρεβάτια

εξωραϊσμός-πλαγιά-λόφος-πεζούλι-βεράντα πλάκες-υπερυψωμένα κρεβάτια-μοντέρνα-μεσογειακή

Απαιτούνται κρεβάτια από τούβλα για έναν μοντέρνο κήπο στην πλαγιά ενός λόφου. Όσον αφορά το σχεδιασμό, αυτά διαχωρίζουν τους διαφορετικούς χώρους, όπως τη βεράντα και το γκαζόν, ο ένας από τον άλλον και δεν φαίνονται παράξενοι ή απομονωμένοι.

Ισόγειο και πεζοδρόμιο με διακοσμητικά πλακόστρωτα στον κήπο στην πλαγιά

εξωραϊσμός-πλαγιά-λόφος-μπροστινό κήπο-κάλυψη εδάφους-πεζοδρόμιο-πεζοδρόμιο-γκαζόν

Προκειμένου να τοποθετήσετε ένα μονοπάτι κήπου στον κήπο σε μια πλαγιά με σταθερό τρόπο, οι επαγγελματίες συνιστούν τη χρήση πλακοστρωμάτων. Για πιο μοντέρνο σχεδιασμό κήπου, διακοσμητικά διατίθενται σε εξειδικευμένα καταστήματα. Αυτά μπορούν να χτυπηθούν στο έδαφος με ένα λαστιχένιο σφυρί και έτσι να ξεπεραστεί η κλίση.

Σχεδιασμός κήπου σε πλαγιά – καλύψτε την περιοχή φύτευσης με φλις

διαμόρφωση-πλαγιά-λόφος-πίσω κήπος-πεζοδρόμιο-πλάκες βεράντας-χαλίκι-εδαφοκάλυψη-άρδευση

Για να αποφύγετε την ολίσθηση της περιοχής φύτευσης, μπορείτε να βάλετε μια μεμβράνη ή ένα fleece επάνω σε αυτήν. Στερεώστε στην επάνω περιοχή και κάντε ανοίγματα για τα φυτά που καλλιεργούνται.

Κήπος Ζεν στην πλαγιά ενός λόφου – αειθαλή φυτά και ογκόλιθοι

εξωραϊσμός-πλαγιά-λόφος-ζεν-κήπος-βράχος-κήπος-άμμος-ογκόλιθος-θάμνοι

Ο μοντέρνος κήπος Zen μπορεί επίσης να σχεδιαστεί στην πλαγιά. Απλώς στήνεις αρκετούς ογκόλιθους και δέντρα. Τοποθετήστε άμμο ή χαλίκι μόνο στην επίπεδη περιοχή για να μην γλιστρήσει.

Σχεδιασμός κήπου σε πλαγιά – κωνοφόρα και κάλυψη εδάφους

εξωραϊσμός-πλαγιά-λόφος-σπίτι-χαλίκι-λευκό-εδαφοκάλυμμα-αειθαλή-κωνοφόρα

Στον πίσω κήπο στην πλαγιά, φυτέψτε αειθαλή εδαφοκάλυψη στην κάτω περιοχή και κωνοφόρα στην πάνω περιοχή. Τα κωνοφόρα και τα είδη πεύκου εξασφαλίζουν περισσότερη τάξη και καθαρό σχεδιασμό κήπου. Η εδαφοκάλυψη από την άλλη καλύπτει την περιοχή με πράσινο.

Σχεδιασμός κήπου στην πλαγιά ενός λόφου – φυτέψτε δακτυλίους για σχεδιασμό αναβαθμισμένου κήπου

σχέδιο κήπου-πλαγιά-υψωμένα κρεβάτια-γλάστρες-στρογγυλά τούβλα-αειθαλή-κάλυμμα εδάφους

Οι δακτύλιοι των φυτών είναι μια υπέροχη εναλλακτική λύση για να ξεπεράσετε την κλίση. Σταθεροποιούν την κλίση και χρησιμεύουν ως ζαρντινιέρες που μπορούν να φιλοξενήσουν διαφορετικούς τύπους φυτών και έτσι παρέχουν ποικιλία.