Σχεδιασμός και συντήρηση κήπου

Σχεδιάστε κόλπα για έναν κινέζικο ή ιαπωνικό κήπο

παράδεισος κήπος με καταρράκτη δημιουργούν ιαπωνικό στιλ

Οι ασιατικοί κήποι απολαμβάνουν αυξανόμενη δημοτικότητα στον δυτικό κόσμο, ίσως επειδή είναι γεμάτοι σύμβολα και εκφράζουν μια βαθιά κατανόηση της ζωής. Ένας Κινέζος ή ιαπωνικός κήπος Μπορείτε επίσης να το σχεδιάσετε μόνοι σας στον δικό σας κήπο. Αυτό το άρθρο θα σας πει τι είναι σημαντικό να γνωρίζετε!

Ο κινέζικος κήπος

κινέζικο στυλ κήπο γέφυρα καταρράκτη φυτά είδη βλάστηση

Από τον Μεσαίωνα, η Κίνα έχει τραβήξει την προσοχή των Ευρωπαίων για την εκπληκτική κουλτούρα της. Υπό την επίδραση πολυάριθμων ιστοριών και παραμυθιών από ταξιδιώτες κόσμου, προέκυψε το κινεζικό στυλ, το οποίο έγινε μια σημαντική κατεύθυνση στα τέλη του 17ου-18ου αιώνα. Ο αιώνας επικράτησε επίσης στην τέχνη του τοπίου. Στο κινεζικό στυλ, τα δύο σύμβολα – πέτρα και νερό – συνδυάζονται πάντα αριστοτεχνικά. Η πέτρα είναι σύμβολο ενεργών ανδρικών δραστηριοτήτων, το γιανγκ, και το νερό συμβολίζει τη γυναικεία δύναμη, το γιν. Στο κινέζικο σχέδιο κήπου θα βρείτε έναν αξιοθαύμαστο συνδυασμό αυτών των δύο βασικών στοιχείων, εδώ η πέτρα και το νερό έρχονται σε υπέροχη αρμονία μεταξύ τους για μια διακριτική προεπισκόπηση. Εκεί σίγουρα και κατά κάποιο τρόπο φαινομενικά τυχαία θα βρείτε μια ήσυχη γωνιά όπου μπορείτε να απολαύσετε την ήσυχη κούπα του νερού μόνοι σας. Or, σε κάποιο άλλο ήσυχο μέρος, θα μπορούσατε να συναντήσετε καλούς φίλους. Θα νιώσετε ήρεμοι και απόλυτα χαλαροί εδώ στον κινέζικο κήπο, γιατί η σιωπή και η ηρεμία εκπέμπονται γύρω σας. Perhapsσως αυτός είναι ο λόγος, ο κινεζικός κήπος περιγράφεται από ορισμένους ειδικούς στο σχεδιασμό τοπίου ως εορταστικός.

Δημιουργήστε έναν ιαπωνικό κήπο

Οι ιαπωνικές πέτρες πάγκων χαλάρωσης στον κήπο ποτίζουν τα πιο σημαντικά στοιχεία του σχεδιασμού

Ο ιαπωνικός κήπος αναπτύχθηκε και αναπτύχθηκε υπό την κινεζική επιρροή. Αλλά μπορεί να ονομαστεί “κλειστό” στο τοπίο, προορίζεται περισσότερο για διαλογισμό και μοναξιά. Ο σχεδιασμός του ιαπωνικού κήπου δεν είναι συνήθως φωτεινός, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μην αποσπούν την προσοχή από το διαλογισμό. Ένας τέτοιος κήπος δεν χρειάζεται απαραίτητα πολύ χώρο, ακόμη και ένα λιτό μέρος είναι μερικές φορές αρκετά μεγάλο για αυτό.

Δημιουργία κήπου ζεν – φυτά που θα μπορούσαν να φυτευτούν εκεί

Δημιουργία ιαπωνικού κήπου – σημαντικά στοιχεία του σχεδιασμού του κήπου

Δημιουργία βραχόκηπου – ποιοι τύποι φυτών ταιριάζουν καλύτερα?

Τώρα πάμε στη δουλειά!

ξύλινη γέφυρα - εποχή ανθοφορίας των δέντρων - σχεδιαστικές ιδέες ιαπωνικός κήπος

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να είστε σαφείς σχετικά με τη βασική ιδέα για το τι πραγματικά θέλετε να επιτύχετε στον κήπο σας μέσω του σχεδιασμού. Σχεδιάστε ένα λεπτομερές σχέδιο της αυλής, αξιολογήστε το τοπίο, καθορίστε τις βασικές περιοχές, καθορίστε τις διαδρομές και τις ζώνες φυτών. Κάντε όλα αυτά λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κήπου σας. Τα τυπικά χαρακτηριστικά των ιαπωνικών κήπων περιλαμβάνουν αυτοσυγκράτηση στο σχεδιασμό τοπίου και σεμνότητα στις χρωματικές λύσεις. Το κινεζικό στυλ είναι συνήθως πιο ανοιχτό και περίπλοκο.

Στοιχεία στο σχεδιασμό ασιατικού κήπου

Πλούσια κήπος λίμνη ασιατικό στυλ βρύση διακοσμήσεις φιγούρες

Τα πιο σημαντικά στοιχεία και στους δύο κήπους είναι η πέτρα και το νερό. Ωστόσο, δεν είναι σε αντίθεση μεταξύ τους, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα τυπικά χαρακτηριστικά της Άπω Ανατολής σε έναν ιαπωνικό ή κινέζικο κήπο. Γερανοί, χελώνες, πέτρινα φανάρια, πάγκοι και περίπτερα με τυπικές μυτερές στέγες. Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε αυτήν την ατμόσφαιρα της Άπω Ανατολής στον εξωτερικό σας χώρο; Χρησιμοποιήστε μπαστούνια από μπαμπού για να οριοθετήσετε φιγούρες ή φυτά, μεμονωμένες πέτρες ή μια ομάδα από πέτρες για να δώσετε συγκεκριμένες πινελιές στον κήπο κ.λπ..

Όταν ο χώρος δεν είναι αρκετά μεγάλος

ιδέες για διακοσμήσεις ιαπωνικών λιμνών στον κήπο

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια γωνιά του κήπου σε στυλ της Άπω Ανατολής, πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσετε να τον διαχωρίσετε από τις άλλες περιοχές του κήπου σας. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε περισσότερη ιδιωτικότητα εκεί και η ατμόσφαιρα δεν διαταράσσεται. Αυτό μπορεί εύκολα να επιτευχθεί φυτεύοντας θάμνους, φράκτες, οθόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων ή χαλάκια από μπαμπού κοντά μεταξύ τους. Στον κινέζικο κήπο, ο εξωτερικός χώρος συχνά χωρίζεται από συνεχόμενους ολόκληρους τοίχους με παράθυρα κομμένα σε αυτά σε διάφορα σχήματα.

Τι είναι χαρακτηριστικό του ιαπωνικού κήπου?

μικρές ιδέες σχεδιασμού ιαπωνικού κήπου γεφυρώνοντας κτίριο από ξύλο

Η τοποθέτηση μονοπατιών στον κήπο είναι αναμφίβολα ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ανατολικής παράδοσης. Χάρη σε αυτό, ο ρυθμός και η κατεύθυνση της ανθρώπινης κίνησης στον κήπο αλλάζουν. Τα μονοπάτια του κήπου μας προετοιμάζουν για το τοπίο που θα αλλάξει σύντομα. Το πλάτος ενός μονοπατιού κήπου μπορεί, για παράδειγμα, να δημιουργήσει μια νέα ψευδαίσθηση, να ανοίξει νέες προοπτικές χώρου ή, αντιστρόφως, να κάνει την περιοχή να φαίνεται μικρότερη και στενότερη. Το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται τα μονοπάτια του κήπου είναι επίσης σημαντικό. Οι επιλογές εδώ είναι επίσης πολυάριθμες, έχουμε ήδη δημοσιεύσει μερικά άρθρα σχετικά με αυτό, εδώ θέλω μόνο να αναφέρω ότι μπορείτε να ξεκινήσετε με μεγάλα πέτρινα σκαλοπάτια σε ανώμαλη επιφάνεια, στη συνέχεια να στρώσετε πλακόστρωτα και στη συνέχεια να το συνδυάσετε με βρύα ή χαλίκι. Έτσι επιτυγχάνετε την τυπική εμφάνιση για έναν ιαπωνικό κήπο!

Τα φυτά εδώ υποδηλώνουν μια διαφορετική παράδοση 

Ιαπωνικά δέντρα σχεδιασμός δέντρων ιδέες φυτικών ειδών

Σε έναν ιαπωνικό ή κινέζικο κήπο, δεν υπάρχει ανάγκη εμφάνισης ποικιλίας φυτικών ειδών. Δεν υπάρχουν διακοσμητικά παρτέρια στους παραδοσιακούς κήπους αυτού του τύπου. Τα φυτά περιβάλλουν τα πλακόστρωτα μονοπάτια, αναπτύσσονται στις πλαγιές και γύρω από τα συστήματα νερού. Κατ ‘αρχήν, δεν υπάρχει συμμετρία εδώ, δεν υπάρχει κανονικότητα εδώ, όλα τα φυτά πρέπει να φαίνονται όσο το δυνατόν πιο φυσικά. Συχνά προτιμώνται πράσινα διακοσμητικά χόρτα και φτέρες. Για παράδειγμα, το ψηλό κινέζικο καλάμι (Miscanthus, επίσης γνωστό ως ελέφαντας), ιππασία και μπλε χορτάρι (Molinia) ή χαμηλό μπλε γρασίδι (Sesleria) είναι ιδανικά για κάθε κήπο στο ύφος της Άπω Ανατολής.

Αίσθηση ζεν στον δικό σας κήπο

ανθισμένες κερασιές στον κήπο της μακρινής ανατολικής ατμόσφαιρας

Ενδιαφέρουσες ομάδες καλλωπιστικών δέντρων μπορούν να βρεθούν σε αυτούς τους κήπους, αλλά και μεμονωμένα δέντρα με μια περίεργη εμφάνιση φέρνουν την αίσθηση της Άπω Ανατολής στον κήπο. Για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα, αυτά μπορεί να είναι η ψηλή εσωτερική αραλία (Fatsia japonica) και η ιαπωνική τούρτα (Cercidiphyllum japonicum).

Και τέλος θα ήθελα να σας δώσω μια μικρή συμβουλή επιπλέον. Εάν θέλετε πραγματικά να σχεδιάσετε έναν ιαπωνικό ή κινέζικο κήπο στον εξωτερικό σας χώρο, τότε μην ξεχνάτε ότι αυτά είναι κυρίως μέρη διαλογισμού και προσπαθήστε να κρατήσετε αυτόν τον χαρακτήρα και στην αυλή σας!

Ιαπωνικός ξηρός κήπος

ξηρός κήπος βράχος κήπος γεμάτος από συμβολικά στοιχεία πέτρινο νερό

συμβουλές και κόλπα για ιαπωνικές ιδέες σχεδιασμού κήπου

Σχεδιασμός κήπου Ιαπωνίας - ο χρόνος ανθοφορίας χρώματα φυτών - ανάλογα με την εποχή

Το ιαπωνικό τοπίο δημιουργεί μια λίμνη νερού

Άποψη ενός κινεζικού κήπου

κινέζικα δέντρα κήπου ιδέες σχεδιασμός νερού ζεν ατμόσφαιρα

Κινέζικα κύρια στοιχεία νερού και πέτρας

κινέζικο σχέδιο κήπου deen εισόδους μονοπάτια κήπου

κινεζικός σχεδιασμός κήπου ζεν για γαλήνια στοιχεία σχεδιασμού νερό

ασβεστολιθικές διακοσμήσεις σε ασιατικό στιλ όμορφες ιδέες κήπου

Ιαπωνικός κήπος στα φθινοπωρινά χρώματα δημιουργεί μια λίμνη με φύλλα και έναν καταρράκτη