Σχεδιασμός και συντήρηση κήπου

Πράσινο φράχτη με αναρριχώμενα φυτά – ποια είναι τα καλύτερα;

Ξύλινο φράχτη πράσινα αναρριχώμενα φυτά συρματόσχοινο τεντωμένο

Τα φυτά αναρρίχησης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διακοσμήσετε τοίχους σπιτιών, τοίχους, φράχτες, πύλες ή πέργκολα. Τα πεντάλ που ανεβαίνουν σε έναν φράχτη δεν είναι μόνο ένα πραγματικό στολίδι, κάνουν επίσης τον κήπο σας πιο ιδιωτικό. Δυστυχώς, ορισμένα φυτά αναρρίχησης μπορεί να είναι τόσο καταστροφικά όσο και όμορφα, ακόμη και να βλάψουν τον φράχτη του κήπου. Έτσι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα επιλεγμένα είδη φυτών είναι κατάλληλα για πράσινο φράχτη. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν πρασινίσετε το φράχτη σας.

Αναρρίχηση φυτών που δεν είναι κατάλληλα για πράσινο φράχτες

Ιαπωνικό αγιόκλημα, Lonicera japonica

Τα ταχέως αναπτυσσόμενα, ξυλώδη αναρριχώμενα φυτά και τα επεμβατικά είδη φυτών είναι μάλλον ακατάλληλα για πρασίνισμα φράχτων. Ενώ πολλά από αυτά φαίνονται όμορφα, μπορούν να καταστρέψουν το φράχτη σας και δεν πρέπει καν να το πλησιάσουν.

Ξυλώδη αναρριχώμενα φυτά

Μερικοί ξυλώδεις ορειβάτες είναι οι αγαπημένοι των κηπουρών για καλό λόγο. Πολλά από αυτά, όπως τα λουλούδια wisteria ή τρομπέτας, σχηματίζουν όμορφα, αρωματικά λουλούδια που προσελκύουν κολιμπρί ή πεταλούδες. Ωστόσο, όταν αυτά τα αναρριχητικά στρώματα εξαπλωθούν στην επιφάνεια του ξύλινου φράχτη σας, θα συγκρατήσουν υπερβολική υγρασία στο ξύλο. Αυτό ανοίγει την πόρτα για σήψη, καθώς και μύκητες, έντομα και άλλοι κίνδυνοι που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο φράχτη σας. Οι ξυλώδεις πτέρυγες θέτουν επίσης ένα πρόβλημα: οι ισχυρές ξύλινες ρίζες των αναρριχητικών φυτών μπορούν να μπουν ανάμεσα στις σανίδες ενός ξύλινου φράχτη ή σε υπάρχουσες ρωγμές. Εάν η υγρασία παραμένει υψηλή, το ξύλο μπορεί να σπάσει υπό πίεση. Πάνω απ ‘όλα, πρέπει να αποφύγετε τα ταχέως αναπτυσσόμενα ξυλώδη φυτά αναρρίχησης.

Φράχτης αλυσίδας πράσινο wisteria ασημένιο φυτό αναρρίχησης βροχής

Επεμβατικά είδη

Πολλοί άτυχοι ιδιοκτήτες σπιτιού επιλέγουν ένα όμορφο αναρριχώμενο φυτό αλλά μαθαίνουν αργότερα ότι πρόκειται για ένα διεισδυτικό είδος. Μετά από λίγο καιρό αποδεικνύεται ότι πρέπει να διεξάγουν έναν συνεχή πόλεμο με το φυτό, ώστε να μην πνίξουν ολόκληρο τον κήπο. Τέτοια είδη φυτών είναι για παράδειγμα το φύλλο δακτύλου Akebia (Akebia quinata), ο αγγλικός κισσός (Hedera), ο αναρριχώμενος άξονας (Euonymus fortunei radicans) και το ιαπωνικό αγιόκλημα (Lonicera japonica).

Ξύλινο φράχτη πράσινο μέταλλο πέργκολα αναρρίχηση τρομπέτες

Τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με την ανάπτυξη ξυλώδη αναρριχητικά στον φράκτη σας (υγρασία και ζημιά που προκαλεί) επιδεινώνονται από τις ιδιότητες του διεισδυτικού είδους. Αναπτύσσονται γρήγορα, εντελώς ανεξέλεγκτα και γεμίζουν κάθε τετραγωνικό εκατοστό του διαθέσιμου χώρου. Αυτό περιλαμβάνει το φράχτη, το γκαζόν, άλλα φυτά και δέντρα, ακόμη και τον τοίχο του σπιτιού. Αν ναι, η απαλλαγή από αυτά τα φυτά μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη.

Αμπέλια φιλικά προς το φράχτη

Φράχτη πράσινο clematis σκιά αναρρίχησης ξύλινο φράχτη

Το υλικό και ο τύπος του συστήματος περίφραξής σας θα καθορίσουν τον τύπο των φυτών αναρρίχησης που μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν σε αυτό. Ακόμα και τα πιο απαλά πτερύγια θα συγκρατήσουν υγρασία στα μέρη του ξύλινου φράχτη που αγγίζουν. Ωστόσο, οι φράχτες από αλουμίνιο και πλαστικό ανταποκρίνονται καλά στα περισσότερα αναρριχώμενα φυτά επειδή είναι πιο ανθεκτικά και ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες από τους ξύλινους φράχτες.

Αναρρίχηση φυτών για ξύλινους φράχτες

Εάν είστε ιδιοκτήτης ενός ξύλινου φράχτη κήπου, οι περισσότεροι τύποι φυτών αναρρίχησης πιθανότατα θα επηρεάσουν τη μακροζωία του φράχτη σας. Για να αποφύγετε τη σήψη, το σπάσιμο και άλλες δομικές βλάβες, θα πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά τα φυτά αναρρίχησης για ξύλινο φράχτη.

Ξύλινο φράχτη πράσινο nasturtium nasturtium

Τα καλύτερα φυτά αναρρίχησης για ξύλινους φράχτες είναι οι ετήσιοι, ποώδεις (όχι ξυλώδεις) ορειβάτες. Οι μίσχοι τους μπορούν να τυλιχτούν γύρω από τον ξύλινο φράχτη, αλλά δεν προκαλούν δομική βλάβη όπως οι ξυλώδεις αναρριχητές. Μπορείτε να ελέγξετε την ανάπτυξή τους έτσι ώστε να αναπτύσσονται γύρω από τους φράχτες ή κατά μήκος της κορυφής του φράχτη. Με αυτόν τον τρόπο, τα φυτά θα πάρουν επίσης πολύ φως.

Πρωινή δόξα ipomea ξύλινο φράχτη πράσινο creeper

Παρόλο που θα πρέπει να αφαιρεθούν στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, τα ετήσια αναρριχώμενα φυτά όπως η πρωινή δόξα (Ipomea), το γλυκό μπιζέλι (Lathyrus odoratus) και τα αναρριχώμενα nasturtiums συνδυάζονται καλά με ξύλινους φράχτες. Αυτά τα φυτά χαρακτηρίζονται από μια ευάερη, ελαφριά συνήθεια, η οποία ελαχιστοποιεί την υγρασία μεταξύ του φυτού και του φράχτη. Καλλιεργούνται εύκολα από σπόρους και μπορούν να φτάσουν το εντυπωσιακό μήκος από 3 έως 4,5 μέτρα στο ύψος της σεζόν. Δεν προσφέρουν μεγάλη ιδιωτικότητα, αλλά αναπτύσσουν όμορφα λουλούδια το καλοκαίρι που προσελκύουν πεταλούδες και πουλιά. Οι κηπουροί που θέλουν να διαφοροποιούν τη φύτευσή τους από χρόνο σε χρόνο θα απολαύσουν την ευκαιρία να φυτέψουν μια νέα ποώδη ποικιλία κάθε χρόνο.

Ξύλινο φράχτη πλέγμα γλυκό μπιζέλι Γλυκό μπιζέλι Lathyrus odoratus

Για πλαστικούς φράχτες

Οι πλαστικοί φράχτες είναι συνήθως κατασκευασμένοι από ανθεκτικό, ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες υλικό και μπορούν να αντέξουν σχεδόν τα πάντα. Έτσι, τα αναφερόμενα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με ξύλινους φράχτες συνήθως δεν ισχύουν για πλαστικούς φράχτες κήπου.

Λόγω της αντοχής τους, οι πλαστικοί φράχτες είναι ιδανικοί για τους ιδιοκτήτες σπιτιού που θέλουν να προσθέσουν περισσότερη ιδιωτικότητα στην ιδιοκτησία τους με αναρριχώμενα φυτά. Το κόκκινο αγιόκλημα (Lonicera brownii ‘Dropmore Scarlet’) ή το clematis μπορούν γρήγορα να αναπτύξουν ένα πλαστικό φράχτη. Αυτά τα φυτά παρέχουν καλή ιδιωτικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα και συνήθως μπορούν να φτάσουν στο ύψος του φράχτη σας μέσα στην ετήσια καλλιεργητική περίοδο.

Πλαστικός φράχτης, λευκό, ξύλινη εμφάνιση, clematis, αειθαλή, μεγάλα, ιώδη λουλούδια

Ακόμα κι αν τα ξυλώδη αμπέλια δεν θα βλάψουν τη δομή του πλαστικού καθώς μεγαλώνουν, μπορούν ακόμα να συγκρατήσουν υγρασία. Και μια υγρή τοποθεσία προσφέρει τέλειες συνθήκες για μια ολόκληρη γκάμα οργανισμών – από μούχλα και πράσινα φύκια μέχρι σκαθάρια. Ευτυχώς, το πράσινο στον πλαστικό φράχτη σας δεν θα ήταν μεγάλο πρόβλημα. Σε αντίθεση με το ξύλο, το πλαστικό έχει μη πορώδη επιφάνεια που δεν αποχρωματίζεται και καθαρίζεται πολύ εύκολα.

Πλαστικοί φράχτες μεταλλικοί αναρριχητικοί πλέγματα

Από την άλλη πλευρά, τα παράσιτα μπορεί να είναι πρόβλημα. Η υγρασία, τα νόστιμα βοτανικά και η σκληρή δομή ενός θαμνώδους ορειβάτη μπορεί να είναι μια ευγενική πρόσκληση σε σκαθάρια που ψάχνουν σπίτι. Μάθετε ποια παράσιτα, εάν υπάρχουν, μπορούν να προσβάλλουν το επιλεγμένο αναρριχώμενο φυτό και κάντε τα σωστά μέτρα κατά της προσβολής από έντομα.

Clematis αναρριχητικό φυτό λευκό μεταλλικό φράχτη διακοσμητικό φράχτη

Για φράχτες αλουμινίου

Οι φράχτες από αλουμίνιο και μέταλλο μπορούν να διακοσμηθούν υπέροχα με αναρριχώμενα φυτά. Η αντοχή τους και οι ως επί το πλείστον κάθετες ράβδοι αποτελούν εξαιρετική βάση για έναν «ζωντανό φράχτη». Wisteria, αναρρίχηση ορτανσίες, αναρρίχηση τριαντάφυλλων και άλλα βαριά, ξυλώδη αμπέλια που θα μπορούσαν να συντρίψουν τους περισσότερους τύπους περίφραξης είναι ιδανικά για μεταλλική περίφραξη. Το αλουμίνιο μπορεί να αντέξει εύκολα την υγρασία και τη σκουριά. Οι φράχτες με αλυσίδες μπορούν επίσης να γίνουν αδιαφανείς μέσω μιας βλάστησης με αναρριχώμενα φυτά. Αυτά τα φυτά μπορούν να σχηματίσουν μια πυκνή οθόνη απορρήτου μέσα σε λίγες περιόδους ανάπτυξης και να δώσουν στον κήπο σας ένα φωτεινό χρώμα και ένα όμορφο άρωμα. Η αναρρίχηση των φυτών με αγκάθια δεν χρησιμεύει μόνο ως γιορτή για τα μάτια, αλλά και για να κρατήσει μακριά τους ανεπιθύμητους επισκέπτες.

Μεταλλικό φράχτη πράσινο Peggy Martin αναρριχώμενο τριαντάφυλλο

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αναρριχώμενων φυτών και αναρριχητικών φυτών

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι φυτών αναρρίχησης. Αν θέλετε να πρασινίσετε το φράχτη σας, πρέπει να κάνετε διάκριση μεταξύ των δύο.

Οι αναρριχητικοί – επίσης γνωστοί ως κουρδιστές – αναρριχώνται σε φυτά που ανεβαίνουν σε ένα στήριγμα με τη βοήθεια του στριφογυριστού βλαστού τους. Οι στροφές και τα κουρδίσματα χρειάζονται αναρριχητικά βοηθήματα όπως μπαστούνια, σχοινιά, πέργκολα ή ακόμη και πέργκολες.

Ο δεύτερος τύπος είναι γνωστός ως αυτο-ορειβάτες. Αντί για δομές στήριξης, έχουν ειδικά συγκολλητικά όργανα (πτέρυγες ή ρίζες) με τα οποία μπορούν εύκολα να προσκολληθούν σε προσόψεις και τοιχοποιία έτσι ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν προς τα πάνω.

Ξύλινο φράχτη αναρρίχησης σύρμα σχοινί διαμάντι μοτίβο

Αναρριχητές

Με ένα σταθερό βοήθημα στήριξης, οι αναρριχητικοί σκάλες μπορούν να σκαρφαλώσουν πάνω από ένα φράχτη καθώς κάθε νέα βολή τυλίγεται στον επόμενο. Η ιαπωνική wisteria (Wisteria floribunda), για παράδειγμα, η οποία εκτιμάται για τα αρωματικά, ροζ, λευκά ή λεβάντα χρώματος, ανθίζει, ανήκει σε αυτόν τον τύπο αναρριχητικού φυτού. Το Wisteria floribunda φτάνει σε μήκος από 9 έως 15 μέτρα. Το αρωματικό Clematis Armandii (Clematis armandii) είναι επίσης ένα ανθεκτικό, στιβαρό αναρριχητικό που παραμένει πράσινο ακόμη και το χειμώνα. Το Clematis του Armand φτάνει σε ύψος από 4,5 έως 6 μέτρα όταν είναι ώριμα.

Ξύλινο φράχτη πράσινα αναρριχώμενα φυτά αναρρίχησης συρματόσχοινο βοήθειας

Αναρριχώμενα φυτά

Τα φυτά αμπέλου μπορεί να χρειαστούν λίγη βοήθεια πρώτα, μέχρι να κολλήσουν τα κοντά πτερύγια στο φράχτη. Μετά από αυτό, χρειάζονται λίγη έως καθόλου υποστήριξη για να ανέβουν. Μόλις το νεαρό φυτό δεθεί με σπάγκο, συνήθως βρίσκει το δικό του δρόμο προς τα πάνω. Ένα παράδειγμα ισχυρού αμπελιού είναι το παρθένο αμπέλι (Parthenocissus quinquefolia), γνωστό και ως άγριο κρασί. Το Mauerwein είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο φυτό αναρρίχησης με φύλλα σε μπρονζέ χρώμα που ποικίλλουν από βαθύ πράσινο το καλοκαίρι έως μπορντό κόκκινο το φθινόπωρο. Το κοραλλιογενές κρασί (Antigonon leptopus) πείθει με τα καλοκαιρινά άνθη σε ροζ χρώμα – ένα ισχυρό, ανθεκτικό στην ξηρασία πεντάλ.

Κινέζικο αστέρι γιασεμί συρματόσχοινο ξύλινο φράχτη πυξάρι

Τα πιο δημοφιλή φυτά αναρρίχησης για φράχτες

Το ακτινίδιο (Actinidia cinesis) είναι μια όμορφη προσθήκη σε κάθε κήπο. Ωστόσο, θα αποφέρει καρπούς μόνο εάν έχετε αρσενικό και θηλυκό φυτό.

Τα Clematis είναι πολύ δημοφιλή στη Γερμανία καθώς ανθίζουν σχεδόν όλο το χρόνο! Αυτά είναι τυπικά αναρριχώμενα φυτά για πέργκολα και παρουσιάζουν ένα εκπληκτικό παιχνίδι με χρώματα ροζ, μοβ και μπλε.

Trachelospermum jasminoides Κινέζικο αστέρι γιασεμί

Οι τρομπέτες αναρρίχησης (Campsis radicans) είναι υπέροχοι ορειβάτες και ανθίζουν με πορτοκαλί / κόκκινα λουλούδια τρομπέτας το καλοκαίρι.

Το Jasminum nudiflorum, ή το χειμερινό γιασεμί, ευδοκιμεί καλύτερα στον ήλιο ή σε μερικές σκιές. Όπως το συνηθισμένο γιασεμί, παράγει λεπτά λουλούδια σε σχήμα αστεριού που μπορούν να φανούν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Αυτή η ένταση του χρώματος στις αρχές του έτους θα σας βοηθήσει να φωτίσετε τον κήπο σας τις βαρετές μέρες. Αν και μπορεί να αυξηθεί έως και 3 μέτρα ύψος, το κλάδεμα συνιστάται μετά την ανθοφορία τον Απρίλιο.

Αναρρίχηση σύκο ξύλινο φράχτη πράσινα όργανα κράτησης χωρίς βοήθεια αναρρίχησης

Hydrangea anomala subsp. petiolaris – Η ορτανσία αναρρίχησης με τα άσπρα λουλούδια της είναι ένα στολίδι στον κήπο. Ο διακοσμητικός θάμνος αναρρίχησης είναι ανθεκτικός και φροντίζεται εύκολα.

Το Humulus lupulus ‘Golden Tassels’ είναι μια συμπαγής ποικιλία με μια χαλαρή συνήθεια.

Rosa ‘Zephirine Drouhin’ – Ένα αναρριχητικό τριαντάφυλλο χωρίς αγκάθια με έντονο άρωμα. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο με ροζ άνθη.

Wisteria floribunda ‘Alba’ – Η λευκή ιαπωνική wisteria είναι ένα υπέροχο διακοσμητικό στοιχείο.

Ο γλυκός αρακάς (Lathyrus latifolius) ανθίζει αρκετούς μήνες το χρόνο. Οι φράχτες κήπου που δεν είναι πολύ ψηλοί είναι κατάλληλοι ως βοηθήματα αναρρίχησης.

Φράχτης αλουμινίου πράσινο Ficus repens αναρρίχηση σύκο

IPE ξύλινο φράχτη αναρρίχησης φυτών σύρμα σχοινί βοήθεια αναρρίχησης

Νυχτολούλουδο με γιασεμί που αναρριχείται γιασεμί Solanum jasminoides

Αναρρίχηση τριαντάφυλλα ξύλινη περίφραξη ποικιλία τριαντάφυλλο Νέα Αυγή

Bougenvillea Plant Wooden Picket Fence Romantic

Κήπος τοίχου πίσω αυλή ξύλινα πηχάκια οθόνη ιδιωτικότητας αναρρίχηση φυτών