Σχεδιασμός και συντήρηση κήπου

Ποιες πέτρες κήπου υπάρχουν; Οι τύποι πέτρας με μια ματιά

πέτρες κήπου-τύποι-επισκόπηση-φυσικές πέτρες

Η φυσική πέτρα είναι ένα φυσικό υλικό με μοναδική εμφάνιση. Αν λοιπόν θέλετε να σχεδιάσετε τον δικό σας κήπο όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φύση, θα χαρείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το διαχρονικά όμορφο υλικό. Οι φυσικές πέτρες ταιριάζουν ιδιαίτερα αρμονικά στο τοπίο και ταυτόχρονα προσφέρουν πολύ σχεδιαστική ελευθερία για μεμονωμένες ιδέες. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 5000 διαφορετικές φυσικές πέτρες με 40 τύπους πέτρας. Αλλά το καθένα είναι μοναδικό όσον αφορά το χρώμα, τη δομή, την υφή και τον τύπο επεξεργασίας. Για το λόγο αυτό θέλουμε να κάνουμε μια μικρή επισκόπηση των διαφορετικών πετρών κήπου και της χρήσης τους σε εξωτερικούς χώρους. Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν υπάρχει διαφορά μεταξύ διακοσμητικού χαλικιού και διακοσμητικού χαλικιού, τότε εδώ θα το μάθετε.

Κατάλληλες φυσικές πέτρες για χρήση σε εξωτερικούς χώρους

πέτρες κήπου-τύποι-πολυγωνικές πλάκες

Ο όρος «φυσικές πέτρες για κήπους» περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ειδών πέτρας με πολύ διαφορετικές ιδιότητες. Πάνω απ ‘όλα, χαρακτηρίζονται από αντοχή στον παγετό. Τα περισσότερα από αυτά είναι σκληρά πετρώματα όπως ο γρανίτης, ο πορφυρίτης, ο βασάλτης, ο χαλαζίτης και ο γνεύσιος. Μαλακά πετρώματα όπως τραβερτίνη, μάρμαρο, ψαμμίτης και σχιστόλιθος μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους σε περιορισμένο βαθμό. Το πορώδες διαφέρει ανάλογα με τον τύπο της πέτρας. Για παράδειγμα, η τραβερτίνη είναι πολύ ανοιχτού πόρου και μπορεί να καταστραφεί από τον παγετό το χειμώνα.

γρανίτης

Ο γρανίτης είναι ένας μεσαίος έως χονδροειδής βαθύς βράχος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από εξαιρετική αντοχή σε θλίψη και αντοχή στις καιρικές συνθήκες. Βρίσκεται συχνότερα εντός του φλοιού της γης και σε όλες τις ηπείρους. Τα χρώματα κυμαίνονται από λευκό, ανοιχτό γκρι, κίτρινο γκρι, κόκκινο γκρι έως σκούρο γκρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κλειστοί κρύσταλλοι φαίνονται επίσης με γυμνό μάτι. Ο γρανίτης είναι πολύ εύκολο να πριονιστεί, να αλεσθεί και να γυαλιστεί και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Εξωτερικά χρησιμοποιείται για δάπεδα, μονοπάτια, βεράντες, κράσπεδα, επένδυση πισίνας, σιντριβάνια και μνημεία.

πέτρες κήπου-τύποι-χαλίκια-χαλίκια-πέτρες-ποτάμια-πλάκες

βασάλτης

Ο βασάλτης σχηματίζεται από την ταχεία ψύξη των ηφαιστειακών μαζών λάβας. Βασικά είναι πολύ σκληρό, εξαιρετικά ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, αλλά δύσκολο να δουλέψεις. Γι ‘αυτό χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον ως πλακόστρωτο / πλάκα ή με τη μορφή χαλικιού. Ο βασάλτης είναι συνήθως σκοτεινός ή μαύρος και ο καιρός πολύ αργός.

πορφυρίτης λίθος

Ο πορφυρίτης είναι ένας βράχος ανθεκτικός στις καιρικές συνθήκες και στον παγετό που αποτελείται από μεγάλους μεμονωμένους κρυστάλλους. Τα εντυπωσιακά χρώματα είναι χαρακτηριστικά για αυτόν. Ανάλογα με το ορυκτό που συσσωρεύεται, το χρώμα μπορεί να ποικίλει από μοβ έως κοκκινωπό έως καστανό. Ο πορφυρίτης χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους για σκαλοπάτια, επένδυση τοίχων και πλακόστρωση.

Γνευσίτης

Οι Γνήσιες ανήκουν στα μεταμορφωμένα πετρώματα και σχηματίζονται από διαδικασίες μετασχηματισμού του γρανιτένιου βράχου. Εξαιτίας αυτού, έχουν παρόμοιες ιδιότητες και προφίλ χρήσης. Σε σύγκριση με τον γρανίτη, το gneiss έχει καλύτερες τιμές εφελκυσμού κάμψης. Το φάσμα χρωμάτων κυμαίνεται από γκριζωπό έως κοκκινωπό έως ανοιχτό ροζ. Τα γνήσια χρησιμοποιούνται κυρίως για σκάλες, πάγκους και επενδύσεις δαπέδων. Είναι επίσης ιδανικά ως μέρος ενός τοίχου από ξερολιθιά.

πέτρες κήπου-λοξά κομμάτια-ζιζάνια-πυξάρι

σχιστόλιθος

Ο σχιστόλιθος είναι ένας τύπος δομής που αποτελείται από πολλές πλάκες τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη. Αυτό δημιουργεί μια δομή που μοιάζει με φύλλα. Χαρακτηρίζεται από καλή διάσπαση και φυσικά ματ χρώματα. Χρησιμοποιείται με φειδώ μόνο σε εξωτερικούς χώρους επειδή δεν είναι ανθεκτικό στον παγετό.

Χαλαζίτης

Οι χαλαζίτες είναι μικροί έως μεσαίοι μεταμορφωμένοι βράχοι που ορίζονται με υψηλή περιεκτικότητα σε χαλαζία. Χαρακτηρίζονται από μεγάλη σκληρότητα και αντοχή στις καιρικές συνθήκες. Είναι ιδανικά για επενδύσεις δαπέδων, βεράντες ή τοίχους από ξερολιθιά. Ο χαλαζίτης έρχεται στα χρώματα λευκό, γκρι ή ανθρακί, αλλά μπλε, κόκκινος ή πράσινος τόνος μπορεί επίσης να βρεθεί σε διαφορετικούς τύπους χαλαζία.

Αμμόπετρα

Ο ψαμμίτης είναι ένας ιζηματογενής βράχος που αποτελείται από κόκκους άμμου τσιμεντοποιημένους μεταξύ τους και κυρίως από χαλαζία. Οι ψαμμίτες με υψηλή περιεκτικότητα σε χαλαζία έχουν υψηλή αντοχή και καλή αντοχή στις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, τα αργιλώδη συνδετικά δίνουν στους ψαμμίτες μια πορώδη δομή. Αυτά μπορούν στη συνέχεια να απορροφήσουν νερό και ως εκ τούτου είναι ευαίσθητα στον παγετό. Αλλά ο ψαμμίτης προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για να ομορφύνετε τον δικό σας κήπο. Χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, ως υλικό πεζοδρομίου, σε βεράντες και σκάλες. Σχεδόν καμία άλλη φυσική πέτρα δημιουργεί μια τέτοια μεσογειακή ατμόσφαιρα και εντυπωσιάζει με το ζεστό της χάρισμα.

Οι πέτρες κήπου χρησιμοποιούνται με πολλούς τρόπους

πέτρες κήπου-κρεβάτια-λευκό-μάρμαρο-τρίξιμο

Ανεξάρτητα από το αν είναι γρανίτης, βασάλτης ή μάρμαρο, οι πέτρες κήπου φέρνουν τις εξωτερικές εγκαταστάσεις σε όμορφη μορφή. Δεν είναι ιδανικά μόνο για βεράντες, μονοπάτια και σκάλες, αλλά και για τοίχους, υπερυψωμένα κρεβάτια, παρτέρια, χαρακτηριστικά του νερού και άλλα. Αφήστε τον εαυτό σας να μαγευτεί από τον κόσμο των φυσικών λίθων και βρείτε έμπνευση για το δικό σας έργο στον κήπο!

Διακοσμητικό τρίξιμο

διακοσμητικό-χαλίκι-γρανίτης-ζεν-κήπος-ογκόλιθος

Τα κρεβάτια με χαλίκια και χαλίκια είναι προς το παρόν πολύ δημοφιλή επειδή είναι εύκολο να δημιουργηθούν και να φροντιστούν εύκολα. Ενώ το χαλίκι είναι στρογγυλό, το τρίξιμο είναι γωνιακό, γωνιακό και σπασμένο. Η χρήση διακοσμητικών χαλικιών και χαλικιών προσφέρει τη δυνατότητα διατήρησης των περιοχών χωρίς ζιζάνια. Επιπλέον, η υγρασία αποθηκεύεται στο έδαφος για πολύ περισσότερο.

Διατίθενται διακοσμητικά τεμάχια από διαφορετικές φυσικές πέτρες σε διαφορετικά σχέδια, όπως κομμάτια από γρανίτη, μαρμάρινα κομμάτια, κομμάτια από βασάλτη και κομμάτια από σχιστόλιθο. Το φάσμα χρωμάτων είναι πολύ διαφορετικό. Εκτός από διακριτικά χρώματα όπως το λευκό, το μαύρο και το γκρι, διατίθενται επίσης έντονα χρώματα όπως το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο. Τα διαφορετικά χρώματα μπορούν να συνδυαστούν ιδανικά μεταξύ τους. Το διακοσμητικό τρίχωμα είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για το σχεδιασμό μονοπατιών κήπου, λιμνών και κήπων Zen.

Διακοσμητικό χαλίκι

πέτρες κήπου-διακοσμητικό τζάκι χαλικιού

Σε αντίθεση με το χαλίκι, το χαλίκι είναι στρογγυλό. Είναι φυσικά ή τεχνητά στρογγυλεμένες μικρές πέτρες. Με το χαλίκι μπορείτε να δημιουργήσετε οπτικά ελκυστικά μονοπάτια και όμορφα κρεβάτια με χαλίκι. Το διακοσμητικό χαλίκι είναι επίσης ιδανικό για υδάτινα χαρακτηριστικά και ρυάκια. Το γυαλισμένο διακοσμητικό χαλίκι / γυαλιστερό χαλίκι φαίνεται επίσης πολύ αριστοκρατικό. Αυτό δίνει στην πέτρα μια υπέροχη λάμψη και αποπνέει αξία.

Διακοσμητικό χαλίκι και χαλίκι σε καφέ χρώμα είναι ιδανικό για ένα φυσικό σχέδιο κήπου. Με λευκές ή μαύρες πέτρες μπορείτε να βάλετε αποτελεσματικές πινελιές στο παρτέρι.

Διακοσμητικό χαλίκι

Διακοσμητικό χαλίκι είναι σπασμένες, ακανόνιστες φυσικές πέτρες που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν με διαφορετικούς τρόπους στον κήπο. Το χαλίκι είναι μικρότερο από τα αυγά κότας, μεγαλύτερο από τα φουντούκια.

Τα μεγέθη πέτρας δίνονται σε μεγέθη κόκκων

διακοσμητικό χαλίκι-ογκόλιθος-κόκκος

Εάν θέλετε να σχεδιάσετε μια περιοχή στον κήπο σας με διακοσμητικά κομμάτια, διακοσμητικά χαλίκια ή διακοσμητικά χαλίκια, τότε πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη το μέγεθος των κόκκων κατά τον υπολογισμό της απαραίτητης ποσότητας υλικού. Αυτό είναι το ακριβές μέγεθος των μεμονωμένων λίθων. Διακοσμητικά κομμάτια και χαλίκια διατίθενται σε μεγέθη κόκκων μεταξύ 2 και 32 mm. Το διακοσμητικό χαλίκι χρησιμοποιείται όταν οι πέτρες έχουν διάμετρο μεταξύ 32 και 63 mm.

Τα κρεβάτια με χαλίκι είναι οπτικά τέλεια εάν καλύπτονται έτσι ώστε να είναι αδιαφανή. Υπάρχουν επίσης αριθμομηχανές Zierstein στο διαδίκτυο που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να υπολογίσετε το απαιτούμενο ποσό με βάση τις μετρήσεις της περιοχής.

Πέτρες του ποταμού

πέτρες κήπου-επισκόπηση-πέτρες ποταμού-σιντριβάνι

Μπορούν να βρεθούν στην κοίτη ενός ποταμού ή ενός ρέματος. Οι πέτρες του ποταμού είναι μεγαλύτερες από το χαλίκι και έχουν ωραία λεία επιφάνεια. Πλύθηκαν από το νερό και σχηματίστηκαν από την ίδια τη φύση. Για φυσική εμφάνιση, χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον σε λίμνες κήπου, σε ρυάκια ή για να διακοσμήσουν λεκάνες συντριβανιών. Τα χρώματα κυμαίνονται από μπλε-γκρι έως μαύρο, κόκκινο, πράσινο και καφέ. Χάρη στην λεία επιφάνεια, η βρωμιά και τα φύκια δεν έχουν καμία πιθανότητα.

Πέτρες ποταμού-κήπος-καταρράκτης-ρέμα

Πέτρες από μπάζα

πέτρες κήπου-λατομεία πέτρες-υπερυψωμένο κρεβάτι

Οι πέτρες λατομείων είναι πέτρες που έχουν ακανόνιστο σχήμα και δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Κάθε πέτρα είναι μοναδική και δεν μοιάζουν δύο. Οι πέτρες λατομείων διατίθενται από μια μεγάλη ποικιλία τύπων πέτρας και είναι ιδανικές για το σχεδιασμό τοίχων από ξερολιθιά, περιγράμματα κρεβατιών, ενίσχυση κλίσης ή παρόμοια. Οι πέτρες λατομείων είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλείς ως γέμισμα για γκαμπιόν.

Τούβλα

πέτρες κήπου-τοιχοποιία-πέτρες λατομείων

Οι πέτρες λατομείων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως τοιχοποιία. Εργάζονται μόνο χοντρικά μέχρι να έχουν δύο ή περισσότερες παράλληλες πλευρές. Θα πρέπει πάντα να φαίνονται όσο το δυνατόν πιο φυσικά, αλλά θα πρέπει επίσης να στοιβάζονται εύκολα. Όσον αφορά την εμφάνιση και την κατασκευή τους, διακρίνονται διάφοροι τύποι τοιχοποιίας, όπως τοίχοι από ξερολιθιά, πέτρινοι τοίχοι λατομείων και τοίχοι Κύκλωπας. Οι τοίχοι από φυσική πέτρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για αναβαθμίσεις σε μια πλαγιά ενός λόφου όσο και για οπτική οριοθέτηση.

Λίθοι και βράχοι

κήπος-πέτρες-ογκόλιθοι-βράχοι-ιαπωνικός-κήπος

Οι ογκόλιθοι είναι πάντα ένα μοναδικό χαρακτηριστικό κατά το σχεδιασμό κήπων. Τι είναι ο λίθος; Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη πέτρα λατομείου που δημιουργήθηκε από τη φύση. Για διακόσμηση κήπου, έχει στηθεί ως μοναχική πέτρα ή σε μια ομάδα. Συνήθως μπορείτε να επιλέξετε από μεγάλο αριθμό ογκόλιθων φτιαγμένων από μεγάλη ποικιλία φυσικών πετρών και χρωμάτων.

Χρησιμοποιήστε την επίδραση των αντιθέτων χρωμάτων για να δώσετε αποτελεσματικές πινελιές στον κήπο σας. Οι μαύροι ογκόλιθοι, για παράδειγμα, φαίνονται ιδιαίτερα καλοί σε συνδυασμό με ελαφριά κομμάτια γρανίτη.

Πέτρες πηγής για πηγάδια

πέτρες κήπου-τύποι-πέτρες που διογκώνονται

Διαθέτοντας μια τρύπα, κάθε ογκόλιθος μπορεί να μετατραπεί σε διακοσμητικό σιντριβάνι με πέτρινα ελατήρια. Αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αρκετές πέτρες από μπάζα. Οι ξινές πέτρες είναι ένα δημοφιλές στοιχείο σχεδιασμού στους ιαπωνικούς κήπους, το οποίο βλέπουμε όλο και πιο συχνά. Το χαρακτηριστικό του νερού ενισχύει τον κήπο όχι μόνο οπτικά, αλλά και ηχητικά. Σύμφωνα με το Φενγκ Σούι, ο κυματισμός του νερού ηρεμεί την ψυχή.

Μια μεγάλη ποικιλία τύπων πέτρας είναι κατάλληλες ως πέτρες πηγής. Το αν προτιμάτε γρανίτη, ψαμμίτη ή σχιστόλιθο εξαρτάται επίσης από την έννοια του χρώματος και το στυλ του κήπου σας. Οι ψαμμίτες μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε έναν μεσογειακό κήπο, ενώ οι γυαλισμένες ή τετράγωνου σχήματος πέτρες σε μαύρο χρώμα ταιριάζουν καλύτερα σε ένα μοντέρνο σχέδιο κήπου. Οι μυλόπετρες μπορούν επίσης εύκολα να χρησιμοποιηθούν ως πέτρες πηγής, καθώς έχουν ήδη μια τρύπα στη μέση. Ωστόσο, η εγκατάσταση μιας μεγάλης πηγής πέτρινου νερού απαιτεί πολύ προγραμματισμό και σπάνια διατίθεται φθηνά.

Πέτρες κήπου γεμάτες γκάμπιον

πέτρες κήπου-gabion-γεμίζοντας πέτρες-βεράντα

Το gabion είναι ένα συρμάτινο καλάθι γεμάτο πέτρες. Η λέξη προέρχεται από την παλιά ιταλική λέξη “gabbione” και σημαίνει “μεγάλο κλουβί”. Τα Gabions έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα τον τελευταίο καιρό και χρησιμοποιούνται στον σχεδιασμό του κήπου, για να στήσουν οθόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων, υπερυψωμένα κρεβάτια, βεράντες και αναχώματα καθώς και τοίχους αντιστήριξης. Η χρήση γκαμπόν είναι μια φθηνή εναλλακτική λύση σε άλλες τοιχοποιίες.

Χρησιμοποιείται διαφορετικό υλικό πλήρωσης gabion ανάλογα με την επιλογή μεγέθους πλέγματος. Εκτός από τις φυσικές πέτρες σε έντονα χρώματα και σε διάφορα μεγέθη κόκκων, κομμάτια γυαλιού είναι επίσης διαθέσιμα ως αποκλειστικά γεμίσματα γκαμπιών.

Κράσπεδα

πέτρες κήπου-πέτρες-γρανίτη-κρεβάτι-μπορντούρα

Τα Kerbstones χρησιμοποιούνται γενικά για να συνορεύουν μονοπάτια, κρεβάτια πλαισίου ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να οριοθετήσει διαφορετικές ζώνες φύτευσης μεταξύ τους. Συνήθως δίνεται πολύ λίγη προσοχή σε αυτά τα τυπικά στοιχεία σχεδιασμού. Επιλέξτε τον σωστό τύπο πέτρας, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε στον κήπο σας. Ο ψαμμίτης δημιουργεί μια μεσογειακή ατμόσφαιρα διακοπών, ενώ τα κράσπελα του βασάλτη προσθέτουν σκοτεινές πινελιές.

Τα κράσπεδα διατίθενται σε πολλά διαφορετικά χρώματα, μορφές και με διαφορετικά φινιρίσματα επιφάνειας. Μια εναλλακτική λύση σε αυτό είναι οι παλίντσες – στύλοι που είναι τοποθετημένοι όρθιοι στο έδαφος. Παλίσκοι από φυσική πέτρα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως στηρίγματα, οχυρώσεις, φράχτες και υπερυψωμένα κρεβάτια.

Πλακόστρωτες φυσικές πέτρες

πέτρες κήπου-βεράντα-πλακόστρωτα-έπιπλα από τικ

Οι πλακόστρωτες πέτρες έρχονται σε πολλά διαφορετικά μοντέλα και κατασκευασμένες από διαφορετικά υλικά. Οι φυσικές πέτρες είναι οι πιο ακριβές πέτρες, επειδή η αποσυναρμολόγηση και η επεξεργασία είναι πολύ περίπλοκες, επειδή οι πέτρες πριονίζονται ξεχωριστά. Ο γρανίτης, ο πορφυρίτης και ο βασάλτης θεωρούνται σχεδόν άφθαρτοι, ενώ ο ψαμμίτης δέχεται εύκολα βρωμιά και λεκέδες. Οι φυσικές πέτρες είναι ακριβότερες από τα τσιμεντένια τετράγωνα και το κλίνκερ, αλλά εγγυώνται μεγάλη διάρκεια ζωής. Το πλακόστρωτο από φυσική πέτρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μονοπάτια κήπου, αίθρια και δρόμους. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διαφορετικά μοτίβα τοποθέτησης, όπως κύκλους, σειρές δρομέων και τόξα τμημάτων. Η επένδυση από φυσική πέτρα εναρμονίζεται τέλεια με άλλα φυσικά δομικά υλικά. Για παράδειγμα, γύψος και χαλίκι σε διαφορετικά χρώματα μπορούν να συνδυαστούν.

Πολυγωνικές πλάκες για βεράντα

πολυγωνική πλάκα μπεζ βεράντα

Οι πολυγωνικές πλάκες παρέχουν οπτικά ενδιαφέρουσες, ποικίλες επιφάνειες. Ο όρος «πολυγωνικό» προέρχεται αρχικά από τα ελληνικά και σημαίνει «πολύγωνο». Με αυτές τις ακανόνιστες φυσικές πέτρινες πλάκες έχετε μια φυσική βεράντα ή μονοπάτια που ταιριάζουν απόλυτα στο καταπράσινο περιβάλλον. Οι πλάκες δαπέδου είναι κατασκευασμένες από διαφορετικούς τύπους πέτρας, το πάχος είναι 2-6 εκατοστά. Είναι επίσης πολύ δημοφιλή ως ξεχωριστά σκαλοπάτια.

σκαλοπάτια

πέτρες κήπου-σκαλοπάτια-τραβερτίνη-πλάκες

Σκαλοπάτια τοποθετούνται στο λιβάδι ή στα κρεβάτια για να εξασφαλιστεί ένα ασφαλές βήμα. Οι χώροι πρασίνου διατηρούνται στην ενότητά τους. Τα σκαλοπάτια από φυσική πέτρα χαρακτηρίζονται από την αντοχή τους στην ολίσθηση και στον παγετό. Ακόμα και όταν είναι υγρό, προσφέρουν σταθερό κράτημα για τα πόδια.

Θα θέλατε να πάρετε μια καλύτερη ιδέα για το πώς να ενσωματώσετε τις φυσικές πέτρες στον κήπο σας; Στη συνέχεια, περιηγηθείτε στις σελίδες μας και συλλέξτε εντυπώσεις για τις πιθανές χρήσεις, την ποικιλία των χρωμάτων και τον ξεχωριστό χαρακτήρα της φυσικής πέτρας.