υγιεινή διατροφή

Το εξωτικό jackfruit και οι μοναδικές του ιδιότητες

jackfruit Ινδία-Μπαγκλαντές-φρούτα-δέντρα-ξύλο-έπιπλα-κατασκευή

Εκείνοι που τους αρέσει να δοκιμάζουν νέα πράγματα θα δείξουν γρήγορα ενδιαφέρον για τα μοναδικά φρούτα που θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε σε αυτό το άρθρο. Το λεγομενο Jackfruit επί του παρόντος δεν είναι πολύ γνωστή στις περιοχές μας, αλλά σιγά -σιγά γεμίζει την αγορά στην Ευρώπη και την Αμερική. Και δεν είναι περίεργο! Τόσο ο καρπός όσο και το ίδιο το δέντρο εντυπωσιάζουν με τις μοναδικές τους ιδιότητες που στην αρχή φαίνονται σχεδόν εξωπραγματικές. Είτε χορτοφάγοι, είτε vegan είτε απλά φίλοι του εξωτικού και του νέου θα ερωτευτούν αμέσως αυτό το υπέροχο φρούτο.

Jackfruit – Το μεγαλύτερο φρούτο στον κόσμο

Jackfruit-μεγάλος-χυμός-προετοιμασία-νόστιμα-πιάτα

Το εξωτικό jackfruit είναι το μεγαλύτερο δέντρο που καλλιεργείται με δέντρα στον κόσμο. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό που εντυπωσιάζει αυτό το υπέροχο φρούτο. Λέγεται μάλιστα ότι σώζει εκατομμύρια ανθρώπους από τον λιμό. Ο λόγος για αυτό είναι τα θρεπτικά συστατικά και οι άλλες ιδιότητες που περιέχονται στο τζάκφρουτ, το οποίο ονομάζεται επίσης τζάκφρουτ, αρτοποιία και τζάκφρουτ. Σε αυτό το άρθρο θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα φρούτα και να σας δείξουμε τις θετικές πτυχές.

Jackfruit με χώρα καταγωγής την Ινδία

jackfruit υγιεινή-διατροφή-θρεπτικά συστατικά-βιταμίνες-κίτρινο

Ο καρπός του δέντρου τζακ είναι εγγενής στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, αλλά τώρα πωλείται επίσης σε άλλα μέρη του κόσμου και καλλιεργείται σε άλλες τροπικές περιοχές όπως η Βραζιλία. Η Ινδία θεωρείται η χώρα προέλευσης του δέντρου jackfruit. Παρ ‘όλα αυτά, δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο σεβαστή όσο στο Μπαγκλαντές, τη Μαλαισία ή το Βιετνάμ, για παράδειγμα. Αντίθετα, αποφεύγεται, ένα μεγάλο μέρος των καρπών που συλλέγονται διατίθεται (670.000 τόνοι) επειδή δεν αγοράζονται. Ο λόγος που δόθηκε για αυτό είναι η φήμη του τζάκφρουτ. Στην Ινδία θεωρείται ως τροφή για τους φτωχούς. Κυριολεκτικά μεγαλώνει παντού και επομένως δεν αγοράζεται. Θα ήταν μια τέλεια πηγή θρεπτικών συστατικών, ειδικά εκεί που η φτώχεια και ο λιμός είναι πολύ ισχυροί. Μόνο 10 με 12 κομμάτια τζάκφρουτ μόνο διασφαλίζουν ότι δεν θα πεινάσετε την επόμενη μισή μέρα και ένα φρούτο μπορεί να ταΐσει μια ολόκληρη οικογένεια, το οποίο οφείλεται κυρίως στο μέγεθός του.

Ο καρπός Jacob με εντυπωσιακό μέγεθος

jackfruit-tree-tropical-asia-ώριμα-φρούτα

Το γιγαντιαίο φρούτο μπορεί να ποικίλει σε μέγεθος, που κυμαίνεται από 4 έως επιβλητικά 40 κιλά. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα αρτοσκευάσματα περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, κάλιο, ασβέστιο (27 mg ή 100 g), μαγνήσιο, θείο, βιταμίνες Β και σίδηρο. Αυτά είναι ένα σημαντικό συστατικό στα τρόφιμα και προάγουν την ανάπτυξη του σώματος. Δεδομένου ότι ο ίδιος ο καρπός είναι πολύ μεγάλος και συνεπώς δύσκολος στην κατανάλωση, συνήθως προσφέρεται σε μικρότερα κομμάτια.

Χρήση φρούτων και φυτών

jackfruit-φαγητό-σπόροι-πολτός-συνταγές-μαγείρεμα

Το δέντρο τζάκφοτ δεν είναι μόνο τόσο πολύτιμο λόγω του φρούτου του. Όλα τα άλλα μέρη του φυτού είναι επίσης πολύ χρήσιμα στη γεωργία. Τα φύλλα χρησιμεύουν ως τροφή για τα ζώα, το ξύλο επεξεργάζεται και το δέντρο παράγει ένα κολλώδες υγρό που θυμίζει καουτσούκ και χρησιμοποιείται ως κόλλα. Το ξύλο εκτιμάται ιδιαίτερα για την κατασκευή επίπλων επειδή είναι ανθεκτικό στους τερμίτες, πολύ ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και εύκολο στο γυάλισμα. Ακόμα και μουσικά όργανα είναι φτιαγμένα από ξύλο. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι ο φλοιός έχει πορτοκαλί χρώμα. Αυτά με τη σειρά τους χρησιμοποιούνται από τους μοναχούς για να βάψουν τα παραδοσιακά τους ρούχα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κάθε ελεύθερος χώρος στον κήπο κάθε ιδιωτικού σπιτιού στην Ασία γεμίζει με ένα δέντρο τζακ φρούτα.

Καρπός δέντρου Jack σε μερίδες

τζάκφρουτ πιάτο-μπλε-πιάτα-πιρούνι-πολτός

Η δομή του jackfruit είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Μέσα στο κέλυφος είναι ο πολτός, ο οποίος χωρίζεται σε πολλά μικρά και σαν κρεμμύδι κομμάτια, τα οποία με τη σειρά τους γεμίζουν με εξίσου θρεπτικούς σπόρους. Τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται παραπάνω μπορούν να βρεθούν σε αυτά. Οι σπόροι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία νόστιμων πιάτων. Εκτός από το γεγονός ότι έχουν παρόμοια γεύση με τα γλυκά κάστανα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπέροχα ως υποκατάστατο των φασολιών. Εάν είστε ακόμα μικροί, φτιάξτε ένα υπέροχο συνοδευτικό που μοιάζει με ρύζι. Ο πολτός είναι και πάλι πλούσιος σε βιταμίνη C. Ο αριθμός των θερμίδων είναι επίσης αρκετά χαμηλός – μεταξύ 70 και 100 θερμίδων ανά 100 g, ανάλογα με την ωριμότητα.

Μικρή διάρκεια ζωής

Jackfruit-μεγάλο-φρούτο-εξωτικό-κέλυφος-πράσινο

Το τζάκφρουτ μπορεί να καταναλωθεί τόσο όταν είναι ώριμο, όσο είναι μαλακό και νόστιμο, όσο και όταν είναι ακόμα άγουρο, όταν μοιάζει με πατάτα. Οι παραλλαγές παρασκευής είναι πολυάριθμες και για τις δύο διαδικασίες ωρίμανσης. Από αλεύρι και κάρυ μέχρι χυμό, παγωτό και τηγανητό πολτό, οι επιλογές είναι προσαρμοσμένες ώστε να ταιριάζουν σε κάθε γούστο. Τα άγουρα φρούτα παρασκευάζονται όπως τα λαχανικά, μπορούν να βράσουν, να τηγανιστούν, να μαγειρευτούν, ακόμη και να γίνουν στη σχάρα. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τα φρούτα δεν μπορούν πλέον να καταναλωθούν μερικές εβδομάδες μετά τη συγκομιδή και θα χαλάσουν. Ωστόσο, η διάρκεια ζωής τους μπορεί να παραταθεί με κονσερβοποίηση ή στέγνωσή τους. Το αποξηραμένο καρύδι επεξεργάζεται σε λεγόμενα τσιπ φρούτα και πωλείται. Τα φρούτα που προορίζονται για εξαγωγή συγκομίζονται επίσης όταν είναι ακόμα άγουρα προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους.

Jackfruit για χορτοφάγους και vegans

jackfruit-vegan-vegian-food-κρέας-υποκατάστατο

Οι ποικίλες επιλογές εφαρμογής και προετοιμασίας κάνουν το τζάκφρου πολύ ενδιαφέρον, ειδικά για χορτοφάγους και vegans, καθώς λαμβάνουν όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα παρέχουν ποικιλία στα γεύματά τους. Είναι αρκετά ενδιαφέρον, ότι τα άγουρα φρούτα έχουν παρόμοια γεύση με αυτή του χοιρινού μετά από μια ώρα μαγειρέματος και ως εκ τούτου είναι ένα τέλειο υποκατάστατο κρέατος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το φρούτο Jacob γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και γνωστό σε Ευρώπη και Αμερική.

Το προϊόν του μέλλοντος

jackfruit-wild-jackfruit-tree-tropical-forest-plantation

Αλλά το δέντρο τζάκφρουτ μπορεί να αντιπροσωπεύει μεγάλη πρόοδο όχι μόνο σε γαστρονομικούς όρους, αλλά και σε οικονομικούς όρους. Μελέτες δείχνουν ότι ένα μόνο δέντρο μπορεί να αποφέρει 151 $ για έναν αγρότη στην Ινδία. Αυτό είναι περισσότερο από το μισό μέσο μηνιαίο εισόδημα, το οποίο σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας είναι 295 $. Αυτό οφείλεται στις ποικίλες χρήσεις του με το φλοιό, το φρύδι, το φύλλωμα και το φυσικό κουτσούκ. Το δέντρο jackfruit εγγυάται συνολικά 5 πρώτες ύλες που μπορούν να διαπραγματευτούν. Κανένα άλλο φυτό δεν πλησιάζει. Επιπλέον, το δέντρο τζακφρούτ είναι πολύ πιο εύκολο να καλλιεργηθεί από άλλα φυτά όπως το καλαμπόκι ή το σιτάρι σε κατάλληλο κλίμα, καθώς δεν χρειάζεται να φυτεύεται κάθε χρόνο.

Συμβουλές για την κατανάλωση

Jackfruit-πυρήνες-σπόροι-φασόλια-υποκατάστατα-πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Η γεύση του jackfruit μπορεί να περιγραφεί ως κάτι μεταξύ ανανά και μπανάνας. Δεδομένου ότι ο νόστιμος χυμός των φρούτων είναι αρκετά κολλώδης, μπορείτε να διευκολύνετε την εργασία με αυτό τρίβοντας τα χέρια σας και την επιφάνεια εργασίας με λίγο λάδι πριν το κόψετε. Το ψωμί κόβεται κατά μήκος. Τώρα μπορείτε να αφαιρέσετε τον πολτό και τις πέτρες. Ο πολτός μπορεί, με τη σειρά του, να υποστεί επεξεργασία με μεγάλη ποικιλία τρόπων, ο οποίος εξαρτάται κατ ‘αρχήν από τη συνταγή σας, αλλά και από το βαθμό ωριμότητας των φρούτων. Μπορεί να κοπεί, να πολτοποιηθεί ή να τριφτεί σε κύβους ή λωρίδες.

Το σωστό jackfruit

Jackfruit-mason-jar-idea-storage-ripe

Κατά την αγορά, θα πρέπει να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στο φρούτο Jacob για να βρείτε ένα ποιοτικό και όσο το δυνατόν πιο ώριμο κομμάτι. Το κέλυφος πρέπει να είναι άθικτο. Μπορείτε να καταλάβετε αν το τζάκφρου είναι ώριμο από τη μυρωδιά του. Τα ώριμα φρούτα βγάζουν έντονο άρωμα. Επιπλέον, ο διακόπτης είναι ένα καλό διακριτικό χαρακτηριστικό. Το κέλυφος πρέπει να δίνει λίγο όταν το πιέζετε ελαφρά με το δάχτυλό σας.

Νόστιμα πιάτα

jackfruit-επιδόρπιο-παγωτό-ιδέα-φτιάξε μόνος σου

Όποιος δεν είναι πολύ εξοικειωμένος με το jackfruit μπορεί να βρει μια μεγάλη ποικιλία συνταγών στο Διαδίκτυο. Αν θέλετε ένα πεντανόστιμο κυρίως πιάτο, επιλέξτε, για παράδειγμα, μια εξωτική παραλλαγή και περιποιηθείτε τις αισθήσεις σας ή ετοιμάστε μια νόστιμη φρουτοσαλάτα με το ώριμο ψωμί ως σνακ μεταξύ των γευμάτων. Αν πάλι νιώθετε κάτι γλυκό, ετοιμάστε ένα από τα πολλά γλυκά. Οι πιο προχωρημένοι παίκτες είναι ευπρόσδεκτοι να πειραματιστούν με το φρούτο Jacob και να δοκιμάσουν οι ίδιοι οποιαδήποτε ποικιλία. Κατ ‘αρχήν, δεν υπάρχουν όρια στη φαντασία.