υγιεινή διατροφή

Συνταγές για κεφίρ νερού: Οφέλη για την υγεία και πιθανές παρενέργειες

Τα προβιοτικά ποτά έχουν γίνει τάση. Αλλά επειδή οι χορτοφάγοι δεν χρησιμοποιούν ζωικά προϊόντα, οι συνταγές κεφίρ νερού μπορούν να είναι μια υγιεινή εναλλακτική λύση για αυτούς. Αυτό το ζυμωμένο μείγμα προβιοτικών καλλιεργειών μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε αγαπημένο ρόφημα ανθρώπων που έχουν επίγνωση της υγείας χάρη στη νόστιμη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά του. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε κεφίρ νερού μόνοι σας στο σπίτι για να το προσθέσετε σε δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά ή vegan. Ωστόσο, μαζί με τα πολλά οφέλη για την υγεία, υπάρχουν επίσης μερικές παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζετε όταν το καταναλώνετε. Απλώς διαβάστε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό και απολαύστε υγιεινά το κεφίρ νερού.

Καλοί λόγοι για συνταγές κεφίρ νερού

δική του παραγωγή κεφίρ νερού με κρυστάλλους στο ποτήρι

Έτσι το κεφίρ νερού είναι ένα ζυμωμένο ρόφημα γεμάτο προβιοτικά και άλλα υγιεινά συστατικά. Περιέχει ζωντανά βακτήρια και ζύμες που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εντερική μας χλωρίδα. Αυτός είναι επίσης ο κύριος λόγος για τον οποίο συμπεριλαμβάνετε αυτό ή άλλα ζυμωμένα προβιοτικά τρόφιμα στη διατροφή σας. Ωστόσο, το νόστιμο ποτό δεν περιέχει μόνο πολλά προβιοτικά, αλλά ενισχύει επίσης την ανοσία, επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Έτσι μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία. Η διαδικασία ζύμωσης διαρκεί από 24 έως 48 ώρες και το ποτό μπορεί να είναι ένα εναλλακτικό υποκατάστατο του κεφίρ γάλακτος. Τα συμπληρώματα προβιοτικών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκαταστήσετε τη χλωρίδα του εντέρου σας. Όταν αγοράζετε ή φτιάχνετε το δικό σας κεφίρ νερού, θα αποκτήσετε φυσικά τέτοια καλά βακτήρια αντί να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής. Έτσι σε αυτήν την ανάρτηση θα βρείτε μερικές χρήσεις αυτού του ζυμωμένου ποτού εάν φτιάχνετε μόνοι σας κεφίρ και θέλετε να δημιουργήσετε τα δικά σας προϊόντα με αυτό.

κατάλληλα φρούτα εποχής για τη διαδικασία ζύμωσης με κεφίρ νερού όπως ανανά και πορτοκάλια καθώς και κεράσια και φράουλες

Αν και το παραδοσιακό κεφίρ παρασκευάζεται από αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, το κεφίρ νερού σας επιτρέπει να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, μπορείτε να απολαύσετε πλήρως τα οφέλη του υγιούς συστατικού του. Δεδομένου ότι αυτό είναι επίσης πιο λεπτό από το συμβατικό κεφίρ, μπορείτε να το συνδυάσετε με φρούτα, λαχανικά, βότανα ή μπαχαρικά και να το απολαύσετε αντί για ποτά υψηλής θερμιδικής αξίας. Για παράδειγμα, μπορείτε να αγοράσετε κρύσταλλα κεφίρ νερού και να τα αναμίξετε με ζαχαρόνερο, ώστε να φτιάξετε κεφίρ νερού και να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματά του. Όταν κάνετε δίαιτα, το κεφίρ νερού σας επιτρέπει να μειώσετε τις θερμίδες και να χάσετε βάρος αποτελεσματικά. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιστοποιείτε την εντερική σας υγεία ταυτόχρονα, ώστε να νιώθετε υπέροχα. Επιπλέον, το ποτό έχει νόστιμη και δροσιστική γεύση. Το κεφίρ νερού είναι χαμηλό σε θερμίδες αλλά υψηλό σε προβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης μιας ποικιλίας ευεργετικών στελεχών βακτηρίων. Στην πραγματικότητα, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το κεφίρ νερού είναι μια από τις καλύτερες διαθέσιμες πηγές τροφίμων προβιοτικών και μπορεί να περιέχει έως και 56 διαφορετικά στελέχη ζύμης και βακτηρίων.

Συστατικά κεφίρ νερού

Κατασκευή κρυστάλλων κεφίρ νερού αγοράστε κατάστημα υγιεινής διατροφής και στο σπίτι κάντε κεφίρ νερού μόνοι σας με κόσκινο και ποτήρι

Το κεφίρ νερού είναι ένα συμβιωτικό μείγμα διαφορετικών βακτηρίων και ζυμομυκήτων που περικλείεται σε ένα λευκό μαλακό κέλυφος που σχηματίζει κρυστάλλους. Ονομάζονται επίσης κνήμες ή ιαπωνικοί κρύσταλλοι νερού. Τα βακτήρια και η μαγιά ζουν με τη ζάχαρη σε όλες τις μορφές. Αυτό καθιστά το κεφίρ νερού ένα από τα πιο προσιτά ζυμωμένα προβιοτικά ποτά εκεί έξω. Ένα ζαχαρούχο διάλυμα είναι όλα τα προβιοτικά βακτήρια που χρειάζονται για να ταΐσουν. Τρέφονται με ζάχαρη και έτσι παράγουν γαλακτικό οξύ, το οποίο του δίνει την ελαφρώς πικάντικη γεύση. Λόγω της ζύμωσης, ένα τέτοιο ποτό περιέχει επίσης περίπου 0,5% αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα. Έτσι το κεφίρ νερού μπορεί να είναι το καλύτερο προβιοτικό ποτό για όσους δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι ένα τέλειο υποκατάστατο του κεφίρ γάλακτος.

απολαύστε ένα καθαρό προβιοτικό ποτό με λεμόνι κατά των στομαχικών προβλημάτων

Η παρασκευή κεφίρ νερού είναι πολύ εύκολη. Απλά ρίξτε νερό σε ένα γυάλινο μπουκάλι και προσθέστε ζάχαρη και τις αρχικές καλλιέργειες. Αφήστε το να ζυμωθεί για 24-48 ώρες. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το κεφίρ νερού αυξάνει την επίδραση στην εντερική υγεία μέσω προβιοτικών και ευεργετικών βακτηρίων που μπορούν να το υποστηρίξουν. Μελέτες δείχνουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία. Στην πραγματικότητα, η ανοσία και η ψυχική υγεία, καθώς και ο μεταβολισμός, μπορούν να ωφεληθούν. Ξεκινήστε εισάγοντας αργά το κεφίρ νερού στην καθημερινή σας διατροφή. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με 1/2 φλιτζάνι την ημέρα αρχικά και στη συνέχεια να αυξήσετε σταδιακά τη δόση. Πιθανότατα θα αισθανθείτε τις επιπτώσεις γρήγορα αν δεν τρώτε ή πίνετε ζυμωμένα τρόφιμα σε τακτική βάση. Ωστόσο, εξαρτάται από το πόσο ευαίσθητο είναι το στομάχι σας και ποια δίαιτα ακολουθείτε.

Χρήση στην παραδοσιακή ιατρική

μικρό μπολ με κεφίρ νερού υγιές για την πεπτική οδό και με πολλά πλεονεκτήματα

Τρόφιμα όπως το κεφίρ περιλαμβάνονται συχνά στις παραδοσιακές μορφές ιατρικής. Πιστεύεται ότι έχουν ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες λόγω της περιεκτικότητάς τους σε προβιοτικά και θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, σε μια διατροφή Αγιουρβέδα, συνιστώνται ιδιαίτερα ζυμωμένα τρόφιμα όπως το κεφίρ επειδή η διαδικασία ζύμωσης προάγει την πέψη και διευκολύνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Τα προβιοτικά τρόφιμα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος του εντέρου και να αποτρέψουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με πεπτικά προβλήματα. Ομοίως, η διαδικασία ζύμωσης χρησιμοποιείται εδώ και καιρό στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Είναι μια πρακτική που πάει πίσω αιώνες και βασίζεται σε αρχαίες τεχνολογίες ζυθοποιίας που χρησιμοποιούνται στην Κίνα. Η ζύμωση ορισμένων τροφών όπως το κεφίρ μπορεί να βελτιώσει την πεπτική υγεία και να ενισχύσει τις θεραπευτικές ιδιότητες ορισμένων συστατικών που χρησιμοποιούνται στην ολιστική ιατρική.

Πιθανές παρενέργειες από συνταγές κεφίρ νερού

πιθανές επιδράσεις του κεφίρ νερού μετά την πρώτη κατανάλωση που εμφανίζεται ως πόνος στο στομάχι και αυξημένα κόπρανα

Οι αντιδράσεις μπορεί να είναι αισθητές και να γίνουν πιο έντονες μέχρι να προσαρμοστεί το σώμα σας. Τυπικά, αυτό εμφανίζεται μέσω αυξημένων κινήσεων του εντέρου. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα κακά βακτήρια ξεπλένονται από το σώμα σας και εισάγονται νέα καλά βακτήρια. Μερικές φορές χρειάζονται 2 εβδομάδες για να επανέλθουν οι φυσιολογικές κινήσεις του εντέρου σας. Μόλις τα έντερά σας επανεγκατασταθούν με καλοήθη βακτήρια, δεν θα αισθάνεστε πλέον τα δυσάρεστα συμπτώματα. Τότε θα παρατηρήσετε περισσότερη ενέργεια, καθαρότερο δέρμα και αυξημένη ανοσία. Πίνετε όσο θέλετε γιατί η πορεία προς την καλή υγεία συνδέεται με την καλή υγεία του εντέρου. Με μέτρια κατανάλωση, οι πιθανοί κίνδυνοι για το κεφίρ νερού ή οι παρενέργειες του κεφίρ είναι ελάχιστοι.

γυναίκα στο δάσος πίνει νερό κεφίρ παρενέργειες όπως διάρροια ή προβλήματα στο στομάχι είναι πιθανές

Όπως και με άλλα προβιοτικά τρόφιμα, η τακτική λήψη κεφίρ μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, κοιλιακό άλγος και κράμπες στο στομάχι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα την πρώτη φορά που το συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας. Τέτοια προβλήματα υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου με τη συνεχή χρήση. Εάν έχετε μια κατάσταση που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν καταναλώσετε περισσότερο νερό κεφίρ. Ενώ οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά είναι ασφαλή για κατανάλωση από αυτούς τους ανθρώπους, υπάρχουν και αναφορές περιπτώσεων. Αυτά δείχνουν ότι τα προβιοτικά μπορεί να σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης σε άτομα με εξασθενημένη ανοσολογική λειτουργία. Τέλος, λόγω της διαδικασίας ζύμωσης, το κεφίρ νερού περιέχει πολύ μικρή ποσότητα αλκοόλης. Ανάλογα με τη διάρκεια της ζύμωσης για συνταγές κεφίρ νερού, αυτό μπορεί να ποικίλει στο μείγμα. Όσο περισσότερη ζάχαρη, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με την περιεκτικότητα σε αλκοόλ κατά τη ζύμωση, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υδρόμετρο για να ελέγξετε τη συγκέντρωση.

Αποθηκεύστε κεφίρ νερού

Αγοράστε γυάλινα μπουκάλια με διαφορετικούς τύπους κεφίρ νερού ή γεμίστε τα μόνοι σας

Για να αποκτήσετε τις ζωντανές καλλιέργειες των καλοήθων βακτηρίων και θεραπευτικά αποτελέσματα μέσω κεφίρ νερού, πρέπει να είστε σε θέση να τα αποθηκεύσετε καλά. Αυτοί οι κόκκοι που μοιάζουν με ζελέ μπορούν συνήθως να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, μερικές φορές υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την παρασκευή κεφίρ νερού. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη ζύμωση των κρυστάλλων. Εάν ζείτε σε ψυχρότερο κλίμα, τα βακτήρια δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν τόσο γρήγορα και να ευδοκιμήσουν όπως στη ζεστασιά. Για το λόγο αυτό, συνιστάται 48ωρη ζύμωση αντί για 24ωρη ζύμωση το χειμώνα. Με αυτόν τον τρόπο, καταναλώνεται περισσότερη ζάχαρη και το ανθρακούχο ποτό συσσωρεύεται καλύτερα. Οι κόκκοι χρειάζονται επίσης την ευκαιρία να συνηθίσουν στο νέο νερό. Επομένως, πρέπει πάντα να ακολουθείτε την ίδια ακριβώς διαδικασία και να χρησιμοποιείτε τα ίδια συστατικά. Η αλλαγή των μεταβλητών όπως τα είδη ζάχαρης ή η ποσότητα μπερδεύει τους κόκκους.

Σφραγίστε τα προβιοτικά ποτά και τις καλλιέργειες εκκίνησης σε γυαλί με ύφασμα μουσελίνας και αφήστε να ζυμωθεί για παρασκευή κεφίρ νερού

Το ωραίο με τις συνταγές κεφίρ νερού όπως αυτό είναι ότι μπορείτε να σταματήσετε και να ξεκινήσετε όποτε θέλετε. Μπορείτε να κοιμήσετε τους κόκκους παγώνοντας το πρώτο ποτήρι νερό κεφίρ ή τοποθετώντας τους σε σκέτο νερό στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο τα βακτήρια «πεινούν» και σπάνια μπορούν να παράγουν εκτός αν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε από την αρχή. Μπορούν να επιβιώσουν στο ψυγείο έως και τρεις μήνες. Το μέγεθος δεν έχει μεγάλη σημασία. Αφού χρησιμοποιήσετε μικρούς κρυστάλλους για να φτιάξετε το πρώτο κεφίρ νερού, μπορούν να γίνουν αρκετά μεγάλοι. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τα κάνει καλύτερα. Όταν οι κόκκοι είναι μικρότεροι, στην πραγματικότητα εμπλέκεται μεγαλύτερη επιφάνεια, η οποία σας επιτρέπει να φτιάξετε ένα καλύτερο κεφίρ νερού. Οι αρχικές καλλιέργειες τείνουν επίσης να αναπαράγονται περισσότερο όταν είναι μικρότερες. Ακολουθούν λοιπόν οδηγίες βήμα προς βήμα για κεφίρ νερού που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι.

Βασική συνταγή κεφίρ νερού

γεμάτο ποτήρι με νερό κεφίρ και ζυμωμένα βακτήρια για πέψη και γενική υγεία

Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με καλλιέργειες εκκίνησης αγοράζοντας κεφίρ νερού από ένα κατάστημα υγιεινής διατροφής ή επισκεπτόμαστε έναν διαδικτυακό λιανοπωλητή. Ένας άλλος τρόπος για να φτιάξετε τα βακτήρια είναι να δανειστείτε μερικά από αυτά. Κάθε φορά που φτιάχνετε μόνοι σας κεφίρ νερού, δημιουργούνται αρκετοί πληθυσμοί που μπορείτε στη συνέχεια να τους επαναχρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μια νέα παρτίδα. Ωστόσο, δεν πρέπει να τα συγχέετε με τις αρχικές καλλιέργειες για κεφίρ γάλακτος, οι οποίες τρέφονται με λακτόζη στο γάλα.

Τα χέρια κρατούν το κατάστημα κεφίρ ως κρύσταλλοι ή παγώστε το κεφίρ νερού στην κατάψυξη

Είναι μάλλον μια συμβιωτική αποικία ευεργετικών βακτηρίων που παράγουν προβιοτικά και ένζυμα κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Οι ιστορίες για την προέλευση των κόκκων φαίνεται να υποδηλώνουν ότι προήλθαν από το Μεξικό, όπου εμφανίστηκαν ως κρύσταλλοι στα φύλλα των φυτών κάκτων. Η όλη διαδικασία διαρκεί συνήθως 3 ημέρες. Αφού τα συνδυάσετε όλα, αφού προσθέσετε φρούτα και γεύσεις, μπορείτε να αφήσετε το μείγμα να ζυμωθεί για 2 ημέρες και στη συνέχεια για άλλη μια μέρα.

συστατικά

κλείσιμο των οδηγιών κεφίρ νερού και παρασκευή με κρύσταλλα

Αν και οι συνταγές κεφίρ νερού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, το μεγαλύτερο μέρος του καταναλώνεται από τους κόκκους κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι χρήσιμες καθώς παρακολουθείτε την πρόσληψη ζάχαρης. Το μόνο που χρειάζεστε για τη βασική συνταγή είναι τα ακόλουθα συστατικά:

 • ½ φλιτζάνι καλλιέργειες εκκίνησης
 • 2 ποτήρια και ένα άλλο μεγαλύτερο ποτήρι για να προσθέσετε τα φρούτα
 • 8 φλιτζάνια φιλτραρισμένο νερό
 • ½ φλιτζάνι ακατέργαστη ζάχαρη
 • Κόσκινο
 • Φρούτα της επιλογής σας για οποιαδήποτε γεύση
 • Μερικές σουλτανίνες (οργανικές, χωρίς θειώδη)
 • ¼- ½ κουταλάκι τρελό

παρασκευή

Φτιάξτε άνθη και φράουλες με νερό κεφίρ ως ποτό και απολαύστε

 • Αρχικά, ρίξτε τα 3 φλιτζάνια φιλτραρισμένο νερό σε καθένα από τα 2 ποτήρια. Το μεταλλικό νερό είναι συνήθως μια καλύτερη επιλογή λόγω όλων των μετάλλων, αλλά το φιλτραρισμένο νερό φαίνεται να λειτουργεί εξίσου καλά. Προσπαθήστε να αποφύγετε το χλωριωμένο νερό.
 • Προσθέστε τη ζάχαρη σε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια, χωρίστε το ομοιόμορφα στα 2 ποτήρια.
 • Thenρθε η ώρα να προσθέσετε τους κρυστάλλους για τις συνταγές κεφίρ νερού. Οι κόκκοι μοιάζουν σαν να ήταν μικρές, διαφανείς, ελαφρώς χρυσές σταγόνες χρώματος μεγέθους μισού κόκκου ρυζιού.

Προσθέστε συνταγές κεφίρ νερού με σιρόπι μελάσας στο ζυμωμένο μείγμα με ζάχαρη

 • Στη συνέχεια προσθέστε μερικές σταγόνες μελάσα (περίπου ¼ – ½ κουταλάκι του γλυκού) σε κάθε ποτήρι. Αυτό είναι προαιρετικό, αλλά το τσαγιού είναι πλούσιο σε μέταλλα και θρεπτικά συστατικά και έχει ωραία γεύση βύνης που προσθέτει βάθος και χαρακτήρα στο κεφίρ. Προσθέστε περίπου 5 σουλτάνες σε κάθε ποτήρι καθώς αυτό θα βελτιώσει επίσης τη γεύση και θα προσθέσει επιπλέον γλυκύτητα.
 • Στη συνέχεια, συνδέστε ένα ύφασμα μουσελίνας ή χαρτί στο άνοιγμα και αφήστε το να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου ή σε ένα ντουλάπι θέρμανσης όταν κάνει κρύο.
 • Δοκιμάστε το κεφίρ νερού σε λίγες ημέρες για να δείτε αν το ποτό έχει ζυμωθεί. Μπορείτε να το αναγνωρίσετε από την ελαφρώς πικάντικη, ανθρακούχα γεύση του. Στη συνέχεια, το στραγγίζετε από τους κόκκους με ένα κόσκινο σε ένα νέο ποτήρι.
 • Με τους κόκκους μπορείτε στη συνέχεια να γεμίσετε ένα νέο ποτήρι με το ζαχαρόνερο όπως στα παραπάνω βήματα. Με το στραγγισμένο νερό, προσθέστε μερικά ψιλοκομμένα φρούτα της επιλογής σας (συνήθως περίπου ¼ – ½ φλιτζάνι ανά 4 φλιτζάνια νερό κεφίρ).
 • Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε τα φρούτα της εποχής, αν και μπορείτε να προσθέσετε τζίντζερ στο κεφίρ του νερού σας.

Πρόσθετα φρούτα για συνταγές κεφίρ νερού

Συνταγή κεφίρ νερού συνδυάστε τζίντζερ και λεμόνι με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και τριμμένη φλούδα λεμονιού

Για 4 φλιτζάνια κεφίρ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χυμό από 1 λεμόνι, 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο τζίντζερ, 2 πρέζες τζίντζερ σε σκόνη, ½ κουταλάκι του γλυκού φλούδα λεμονιού και ½ κουταλιά της σούπας μέλι. Εάν έχετε επίσης ώριμα αχλάδια, μπορείτε να προσθέσετε μερικά κομμάτια από αυτά. Οι φράουλες ή άλλα μικτά μούρα, καθώς και τα φρούτα του πάθους, το ροδάκινο και ο ανανάς είναι επίσης τέλεια για αυτό. Στη συνέχεια, βάλτε ένα καπάκι και αφήστε το να ζυμωθεί για άλλη μια μέρα. Θα πρέπει να είναι ακόμα πιο αφρώδες μετά. Τέλος, στραγγίστε ξανά τα φρούτα και τοποθετήστε το ποτό στο ψυγείο. Μπορείτε να απολαύσετε εύκολα το κεφίρ σας μετά την πρώτη διαδικασία ζύμωσης. Ωστόσο, ορισμένοι επιλέγουν να δώσουν στο κεφίρ νερό μια δεύτερη ζύμωση που σας επιτρέπει να προσθέσετε γεύση και αρώματα στο τελικό σας προϊόν.

νεαρή γυναίκα που ρίχνει ζυμωμένο προβιοτικό ποτό σε ένα ποτήρι στην παραλία

Πριν από τη ζύμωση του κεφίρ σας για δεύτερη φορά, προσθέστε μια ποικιλία φρούτων, χυμών ή φυσικών γλυκαντικών και τοποθετήστε το σε ζεστό μέρος για άλλες 24 έως 48 ώρες. Προσθέστε κεφίρ νερού σε smoothies, ανταλλάξτε το με αναψυκτικά ή καταναλώστε το καθαρό για μια αναζωογονητική, φυσαλιδώδη απόλαυση χωρίς ενοχές και γεμάτη καλοσύνη.