υγιεινή διατροφή

Βιολογικά προϊόντα και είδη παντοπωλείου! Σωστό ή λάθος?

Αγορά αγοράς Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα υγιεινής διατροφής

Κάθε δεύτερο αγοράζει Δυτικοευρωπαίος Βιολογικά προϊόντα και είδη παντοπωλείου. Τα αυγά, τα φρούτα και τα διάφορα λαχανικά είναι από τα πιο δημοφιλή. Υπάρχουν όμως ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με αυτά τα τρόφιμα. Έχουμε την απάντηση σε αυτό με τον Δρ. Ζητείται: Jean-Michel Lyoserf, Head of Nutrition in the Pasteur Institute in Lille, France.

Δεν υπάρχουν ακόμη ακριβή στατιστικά στοιχεία, αλλά η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων αυξάνεται αναμφίβολα παγκοσμίως. Ειδικά όταν πρόκειται για τη διατροφή μωρών και νηπίων και γενικά για τη διατροφή ατόμων που νοιάζονται για την υγεία τους. Ακολουθούν μερικές βασικές οργανικές αλήθειες και ψευδείς ισχυρισμοί που σίγουρα θα σας ενδιαφέρουν.

Τα βιολογικά προϊόντα και τρόφιμα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία!

Λαχανικά φρούτα βιολογικά προϊόντα διατροφής

Σωστά: Τα βιολογικά προϊόντα δεν περιέχουν φυτοφάρμακα, καταρχήν δεν αντιμετωπίζονται με αναστολείς βλαστών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, βρέθηκαν τοξικά κατάλοιπα στα βιολογικά προϊόντα, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Τα βιολογικά προϊόντα και τρόφιμα είναι πιο πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα

Τα τρόφιμα είναι υγιεινή διατροφή σωστή διατροφή

Σωστά: Μπορεί να υποτεθεί ότι τα λαχανικά και τα φρούτα που καλλιεργούνται χωρίς πολύ εντατική άρδευση, έχουν παχιά ξηρή ύλη, δηλαδή – υψηλή συγκέντρωση βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, συγκριτικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαφορές είναι ελάχιστες και αμελητέες.

Τα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα και τρόφιμα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα

Γάλα τροφίμων υγιεινά παιδιά

Δεξιά: Το Η συγκέντρωση των ω-3 λιπαρών οξέων σε αυτά τα προϊόντα είναι πολύ μεγαλύτερη. Ωστόσο, τα ω-3 βρίσκονται επίσης σε υψηλές συγκεντρώσεις σε κρέας και αυγά που δεν είναι βιολογικά προϊόντα. Στην πραγματικότητα εξαρτάται από τον τρόπο εκτροφής των ζώων.

Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν περισσότερα μικρόβια

Οι ποικιλίες βιολογικών προϊόντων περιέχουν περισσότερα μικρόβια

Δεν είναι σωστό: Τα μυκητοκτόνα δεν χρησιμοποιούνται στη γεωργία και η χρήση αντιβιοτικών επιτρέπεται σε περιορισμένο βαθμό, οπότε ο κίνδυνος μόλυνσης από μικροοργανισμούς και ο σχηματισμός μυκοτοξινών θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος. Ωστόσο, οι μυκοτοξίνες αναγνωρίζονται εξίσου στα βιολογικά προϊόντα όπως και στους καρπούς της παραδοσιακής γεωργίας – ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο. Πολυάριθμες μελέτες το αποδεικνύουν. Από την άλλη πλευρά, η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί πολύ πιο εύκολα σε βιολογικά προϊόντα επειδή δεν αντιμετωπίζονται με αντιμυκητιασικά φάρμακα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται ακριβώς με την αποθήκευση των προϊόντων, στο διάστημα μεταξύ συγκομιδής και πώλησης.

Τα βιολογικά προϊόντα και τα παντοπωλεία έχουν υπέροχη γεύση

δοκιμάστε νόστιμα φρούτα λαχανικά

Σωστά: Γενικά, η γεύση των βιολογικών προϊόντων και τροφίμων είναι πολύ καλή γιατί συγκομίζονται όταν είναι ώριμα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου ορισμένοι τύποι φρούτων μερικές φορές έχουν ακόμη καλύτερη γεύση από τα βιολογικά προϊόντα.

Τα βιολογικά προϊόντα εξασφαλίζουν μια ισορροπημένη διατροφή.

Διατροφή όλης της οικογένειας Βιολογικά προϊόντα και τρόφιμα

Δεν είναι σωστό: Η ισορροπημένη διατροφή δεν έχει καμία σχέση με τα βιολογικά τρόφιμα. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν βιολογικά προϊόντα επειδή είναι καλής ποιότητας. Μια δίαιτα με υψηλής ποιότητας τρόφιμα συχνά συμβαδίζει με μια ισορροπημένη διατροφή.

Εάν θέλετε να τρώτε βιολογικά προϊόντα, πρέπει να τρώτε προϊόντα κατά την περίοδο ωρίμανσής τους.

Διατροφικά βιολογικά προϊόντα φρουτοσαλάτα

Σωστά: Αφού το Βιολογικά προϊόντα και είδη παντοπωλείου δεν ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή, συλλέγονται κατ ‘αρχήν όταν ωριμάσουν. Από αυτό προκύπτει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών οφείλεται την αντίστοιχη εποχή. Αν θέλουμε να φάμε κεράσια τον Ιανουάριο, πρέπει να το λάβουμε υπόψη, σίγουρα είναι πιο ακριβά γιατί έρχονται από μακριά και πρέπει να ληφθούν υπόψη τα έξοδα μεταφοράς. Ναι, πρέπει να πληρώσετε επιπλέον για μικρές ή μεγάλες απολαύσεις!