υγιεινή διατροφή

Γιατί οι πατάτες έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη;

Γνωρίζατε ότι οι πατάτες έχουν σχετικά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI); Ο ΓΔ υποδεικνύει τον βαθμό στον οποίο ορισμένα τρόφιμα προκαλούν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Κάθε ποικιλία πατάτας έχει διαφορετική τιμή δείκτη, αλλά για την πλειοψηφία είναι μεταξύ 80 και 90.

Γιατί οι πατάτες αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα

Οι πατάτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Οι πατάτες είναι βασικό φαγητό και εμφανίζονται σε πολλά γερμανικά πιάτα. Αλλά οι άνθρωποι που παρακολουθούν το σάκχαρο στο αίμα τους θα πρέπει να τα τρώνε με μέτρο, επειδή οι πατάτες, όπως και τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, έχουν πολύ υψηλή τιμή GI. Γιατί αυτό? Ο λόγος είναι αρκετά απλός: το άμυλο στις πατάτες μετατρέπεται σε ζάχαρη στο σώμα μας.

Το άμυλο στις πατάτες

Το άμυλο στις πατάτες έχει αρνητική επίδραση στο σάκχαρο του αίματος

Πολύ συχνά, η γλυκόζη σχετίζεται με τη γλυκύτητα. Οι λευκές πατάτες γενικά δεν θεωρούνται γλυκές. Ωστόσο, οι πατάτες περιέχουν σχεδόν αποκλειστικά άμυλο και το άμυλο αποτελείται από μεγάλες αλυσίδες μορίων γλυκόζης.

Επειδή το άμυλο στις πατάτες χωνεύεται γρήγορα, ο γλυκαιμικός δείκτης της πατάτας μπορεί να είναι σχεδόν τόσο υψηλός όσο αυτός της γλυκόζης μόνο. Ο γλυκαιμικός δείκτης της γλυκόζης είναι 100 μονάδες, ενώ ο δείκτης της πατάτας συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90. Ωστόσο, οι πατάτες έχουν υψηλότερη τιμή GI από την επιτραπέζια ζάχαρη. Πώς γίνεται αυτό?

Ένα μόριο σακχαρόζης αποτελείται από ένα ποσοστό γλυκόζης και φρουκτόζης

Η καθαρή σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη) έχει GI 65 έως 70. Ένα μόριο σακχαρόζης αποτελείται από ένα ποσοστό γλυκόζης (ζάχαρη σταφυλιών ή δεξτρόζη) και φρουκτόζη (ζάχαρη φρούτων). Η φρουκτόζη επεξεργάζεται διαφορετικά στο σώμα από τη γλυκόζη και δεν επηρεάζει τόσο το σάκχαρο στο αίμα.

Όταν σκεφτείτε ότι 30 γραμμάρια υδατανθράκων από πατάτες περιέχουν διπλάσια γλυκόζη από τη ζάχαρη, είναι λογικό ότι θα είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από την επιτραπέζια ζάχαρη.

Ωστόσο, δεν δημιουργούνται όλες οι πατάτες ίσες και υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε τις επιπτώσεις τους στο σάκχαρό σας. Μπορείτε ακόμα να απολαύσετε τις πατάτες κατά καιρούς, αλλά με μέτρο.

Παράγοντες που επηρεάζουν το ΓΔ της πατάτας

Παράγοντες που επηρεάζουν το ΓΔ της πατάτας

ποικιλία

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πατάτας και θα ήταν λάθος να πούμε ότι κάθε πατάτα έχει γλυκαιμικό δείκτη 80 ή 90. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο γλυκαιμικός δείκτης μπορεί να φτάσει το 53 για ορισμένες ποικιλίες πατάτας.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές δοκίμασαν επτά ποικιλίες πατάτας: Russet Burbank, Mayflower, Nicola, Bintje, Carisma, Desiree και Virginia Rose. Διαπίστωσαν ότι η πατάτα Carisma είχε GI 53, καθιστώντας τη μοναδική στην ομάδα που ταξινομήθηκε ως ποικιλία χαμηλού GI. Με 69 GI, ο Nicola ανήκε στην κατηγορία του μεσαίου GI. Οι πατάτες Russet Burbank, οι οποίες είναι πολύ δημοφιλείς, κατέχουν την υψηλότερη θέση με 82 GI.

Διαφορετικοί τύποι πατάτας έχουν διαφορετικό γλυκαιμικό δείκτη

Γενικά, ο δείκτης δείκτη πατάτας μπορεί να κυμαίνεται από 53 έως 111, με τις λευκές πατάτες να κατατάσσονται συνήθως χαμηλότερα στον δείκτη. Το να μην ξεφλουδίσετε τις πατάτες μπορεί να μειώσει την επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης. Συχνά η γλυκοπατάτα έχει βαθμολογία GI περίπου 40.

Μέθοδος μαγειρέματος

Τρώτε ψητές πατάτες με μπαχαρικά ως συνοδευτικό

Ο τρόπος που ετοιμάζετε τις πατάτες σας, συμπεριλαμβανομένης της μεθόδου μαγειρέματος και των συστατικών που προστίθενται, μπορεί να έχει αντίκτυπο στα γλυκαιμικά αποτελέσματα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Journal of the American Dietetic Association εξέτασε πώς διαφορετικές μέθοδοι μαγειρέματος επηρεάζουν την απόκριση γλυκόζης των πατατών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο τρόπος που μαγειρεύονται οι πατάτες παίζει μεγάλο ρόλο. Συμβουλεύουν τους καταναλωτές να μαγειρεύουν πατάτες και να τις τρώνε κρύες ή ζεστές εάν θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τις γλυκαιμικές επιδράσεις.

Ένας έτοιμος στιγμιαίος πουρέ πατάτας και βραστές κόκκινες πατάτες προκάλεσαν την υψηλότερη γλυκαιμική ανταπόκριση. Οι τηγανητές πατάτες παρουσίασαν ελαφρώς χαμηλότερη γλυκαιμική ανταπόκριση.

Πρέπει να τρώτε λιγότερες πατάτες?

χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης πατάτας nicola

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αποφασίζετε εάν θα συμπεριλάβετε ή όχι τις πατάτες στη διατροφή σας με χαμηλό GI.

Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές γλυκαιμικές αντιδράσεις σε διαφορετικά τρόφιμα. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι πώς αντιδρά το σώμα σας στις πατάτες. Μπορείτε να λάβετε αυτές τις πληροφορίες με ένα μετρητή γλυκόζης αίματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν το σώμα σας δεν επεξεργάζεται τη ζάχαρη με τον καλύτερο τρόπο ή έχετε διαγνωστεί με προδιαβήτη. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν είναι μόνο για τους διαβητικούς και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Εξαρτάται από το μέγεθος της μερίδας

Μια μερίδα πατάτες είναι περίπου 150 γραμμάρια ή μια πατάτα μεγέθους γροθιάς

Οι πατάτες παρέχουν στον οργανισμό σημαντικές θρεπτικές αξίες. Η μερίδα πατάτες είναι περίπου 150 γραμμάρια Τις περισσότερες φορές, οι πατάτες τρώγονται ως συνοδευτικό στο κυρίως πιάτο, το οποίο αλλάζει τις επιπτώσεις στο σάκχαρο στο αίμα σας.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να τρώτε κρέας με μια μικρή πατάτα και μια σαλάτα για να διατηρείτε το γεύμα ισορροπημένο. Τα άλλα τρόφιμα μπορούν πραγματικά να μειώσουν την επίδραση των πατατών στη γλυκόζη σας.

Το ίδιο ισχύει και για τα τρόφιμα με χαμηλό GI όπως τα φασόλια και πολλά λαχανικά. Ο συνδυασμός πατάτας με πολλά υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες θα μειώσει επίσης τα αποτελέσματα γλυκόζης.

Η κατανάλωση πατάτας ως συνοδευτικό θα αποτρέψει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα

συμπέρασμα

Δεδομένου ότι οι πατάτες μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη, σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να τη μειώσετε. Αν θέλετε να φάτε πατάτες, επιλέξτε μια ποικιλία πατατών με χαμηλότερο δείκτη γαστρεντερικού δείκτη, φάτε μικρότερες μερίδες και συνδυάστε τις πατάτες με τρόφιμα που αντισταθμίζουν τη γλυκόζη. Το πιο σημαντικό, προσέξτε το σάκχαρο στο αίμα σας και δείτε πώς αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν εσάς προσωπικά.

Πατάτες και επίπεδα σακχάρου στο αίμα - μια ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική