υγιεινή διατροφή

Δυσανεξία στη φρουκτόζη τι να φάτε – Αυτές οι λίστες και πίνακες σας δίνουν μια επισκόπηση

Σήμερα όλοι έχουν ακούσει πιθανώς για δυσανεξία στη λακτόζη, δυσανεξία στη γλουτένη και παρόμοιες καταγγελίες για την υγεία. Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχει και δυσανεξία στη φρουκτόζη; Η κατανάλωση φρούτων και η κατανάλωση αγνών χυμών φρούτων οδηγούν σε παράπονα στο γαστρεντερικό σωλήνα. Εάν έχετε ήδη δημιουργήσει μια τέτοια σύνδεση, αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για αυτό. Τότε ήρθε η ώρα να αλλάξετε τη διατροφή σας. Σήμερα θα σας εξηγήσουμε περισσότερα για το θέμα. Διαβάστε αν σας βασανίζει η ερώτηση «Δυσανεξία στη φρουκτόζη τι να φάτε;», Επειδή δεν έχουμε συγκεντρώσει μόνο μερικές σημαντικές πληροφορίες, αλλά και μερικές λίστες κατάλληλων και ακατάλληλων τροφών.

Δυσανεξία στη φρουκτόζη Τι να φάτε και τι να μην φάτε – Γενικές πληροφορίες

Δυσανεξία στη φρουκτόζη τι να φάτε για να αποφύγετε την ταλαιπωρία και τα προβλήματα με τα έντερα

Το γνωστό γεγονός ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι υγιεινά δεν ισχύει για το 30 % περίπου του πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, αυτό το τμήμα του πληθυσμού πάσχει από δυσανεξία στη φρουκτόζη. Το σώμα και, πιο συγκεκριμένα, τα πεπτικά όργανα, δεν ανέχονται τη φρουκτόζη, δηλαδή τη ζάχαρη φρούτων. Σε ήπιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί ακόμη και σε σοβαρές γαστρεντερικές καταγγελίες.

Σε περίπτωση δυσανεξίας στη φρουκτόζη, η φρουκτόζη δεν μπορεί να μεταφερθεί και να απορροφηθεί σωστά από το έντερο

Ο λόγος για αυτό είναι ότι τα έντερα δεν μπορούν να μεταφέρουν σωστά τη φρουκτόζη και δεν μπορούν να απορροφηθούν από το σώμα, ή μόνο εν μέρει. Το αποτέλεσμα είναι ότι η φρουκτόζη δεν υποβάλλεται σε επεξεργασία και παραμένει στο έντερο, όπου όχι μόνο προκαλεί αέρια, αλλά ακόμη και διάρροια και κράμπες. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που τα άτομα με αυτό το δυσάρεστο πεπτικό πρόβλημα θέτουν στον εαυτό τους την ερώτηση “Η δυσανεξία στη φρουκτόζη τι τρώει;”. Αυτός ο τύπος δυσανεξίας στη φρουκτόζη, πιο γνωστός ως δυσαπορρόφηση φρουκτόζης ή δυσανεξία στη φρουκτόζη, είναι εντερικός και θα αναφερθούμε σε αυτά και σε αυτό το άρθρο.

Υπάρχει όμως και το λεγόμενο κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη. Αυτός ο τύπος δυσανεξίας είναι μια μεταβολική διαταραχή. Σε αντίθεση με την εντερική δυσανεξία, η φρουκτόζη μπορεί να μεταφερθεί και να απορροφηθεί με κληρονομική δυσανεξία, αλλά δεν μπορεί να διασπαστεί ξανά μετά. Το ένζυμο φρουκτόζη-1-φωσφορική αλδολάση είναι υπεύθυνο για αυτό και αυτό λείπει από αυτούς που επηρεάζονται. Όσοι πάσχουν από αυτού του είδους τη δυσανεξία στη φρουκτόζη πρέπει να αποφεύγουν τη φρουκτόζη για όλη τους τη ζωή, καθώς η κατανάλωση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία καθώς βλάπτει τόσο το συκώτι όσο και τα νεφρά.

Δυσανεξία στη φρουκτόζη Τι να φάτε - Συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με τη δυσανεξία στα τρόφιμα

Τι είναι η φρουκτόζη?

Η φρουκτόζη βρίσκεται σε πολλά καθημερινά τρόφιμα. Είναι μια λεγόμενη απλή ζάχαρη, η οποία, ενδιαφέρον, είναι ένα από τα δύο συστατικά της ζάχαρης του σπιτιού μας (διπλή ζάχαρη) μαζί με τη γλυκόζη. Και ακριβώς επειδή η ζάχαρη των φρούτων δεν περιέχεται μόνο στα φρούτα, η αλλαγή της διατροφής είναι τόσο δύσκολη υπόθεση για τους πάσχοντες. Αφενός, συνήθως δεν γνωρίζει ποια τρόφιμα περιέχουν φρουκτόζη. Από την άλλη πλευρά, τίθεται το ερώτημα πώς ακριβώς πρέπει να σχεδιαστεί η διατροφή και τι μπορείτε να φάτε ή να πιείτε σε ποιες ποσότητες και πόσο συχνά. Λοιπόν, ας φτάσουμε στην ερώτηση – δυσανεξία στη φρουκτόζη τι να φάμε και τι όχι?

Εντερική δυσανεξία στη φρουκτόζη – δίαιτα σε τρεις φάσεις

Καθορίστε τη δυσανεξία στη φρουκτόζη τι να φάτε με βάση τις 3 φάσεις της αλλαγής διατροφής

Δυσανεξία στη φρουκτόζη τι να φάτε – Ευτυχώς, η εντερική δυσανεξία δεν σημαίνει, όπως η κληρονομική, ότι πρέπει να μείνετε χωρίς φρουκτόζη για το υπόλοιπο της ζωής σας. Αντ ‘αυτού, τα έντερα συνηθίζουν σε ορισμένες ποσότητες φρουκτόζης μέσω μιας δίαιτας που αποτελείται από τρεις φάσεις προκειμένου να βελτιωθεί η απορρόφηση. Οι τρεις φάσεις ονομάζονται φάση αναμονής, φάση δοκιμής και μακροχρόνια διατροφή. Εξηγούμε πώς φαίνονται αυτές οι τρεις φάσεις παρακάτω:

 • Κατά τη διάρκεια της Περίοδος αναμονής όσοι επηρεάζονται πρέπει να κάνουν εντελώς χωρίς φρουκτόζη, δηλαδή να πίνουν και να τρώνε χωρίς φρουκτόζη. Δεδομένου ότι μια μακροπρόθεσμη αποφυγή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συμπτώματα ανεπάρκειας (π.χ. ψευδάργυρο ή φολικό οξύ), αυτή η φάση συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από 6 εβδομάδες, αλλά και όχι λιγότερο από 2. Ο στόχος της φάσης είναι ο καθαρισμός και η ανακούφιση των εντέρων Το Του δίνεται λοιπόν η ευκαιρία να χαλαρώσει. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όσοι επηρεάζονται ήδη αισθάνονται ότι τα συμπτώματα υποχωρούν.

Ένας διατροφολόγος υποστηρίζει όσους επηρεάζονται στην αλλαγή της διατροφής τους

 • Μετά την ανάρρωση έρχεται το Φάση δοκιμής. Τώρα, όπως υποδηλώνει το όνομα, διεξάγονται δοκιμές για να καθοριστεί ποια τρόφιμα μπορεί να ανεχτεί ο ενδιαφερόμενος και ποια όχι. Καθορίζονται επίσης οι μεμονωμένες ποσότητες. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η φάση διαρκεί αρκετούς μήνες καθώς χρειάζεται χρόνος για να δοκιμάσετε τα πολλά τρόφιμα και να δείτε πώς αντιδρά το σώμα σε αυτά. Είναι σημαντικό να τηρείτε ένα ημερολόγιο τροφίμων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
 • ο μακροχρόνια διατροφή είναι η δίαιτα που αλλάζει με βάση τα επιμέρους αποτελέσματα που καθορίζονται και διατηρείται μακροπρόθεσμα. Καθορίζεται ποια τρόφιμα και ποσότητες μπορεί να φάει ή να πιει το αντίστοιχο άτομο.

Δυσανεξία στη φρουκτόζη – Τι να αποφύγετε?

Δυσανεξία στη φρουκτόζη τι να φάτε και τι να αποφύγετε - λίστες τροφίμων

Κατά την περίοδο αναμονής, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη για να τα αποφύγετε. Μπορεί να εκπλαγείτε ότι αυτό δεν είναι μόνο φρούτο. Παρακάτω, σας παρέχουμε μια σύντομη επισκόπηση, δίνοντάς σας μια διατροφική λίστα για δυσανεξία στη φρουκτόζη. Τι δεν πρέπει λοιπόν να τρώτε αν έχετε δυσανεξία στη φρουκτόζη;?

Ποια φρούτα πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε δυσανεξία στη φρουκτόζη?

 • Μήλα
 • Αχλάδια
 • Εικ
 • Διόσπυπος
 • μάνγκο
 • Γλυκά κεράσια
 • σταφύλια
 • Αποξηραμένα φρούτα
 • Φρούτα σε κονσέρβα

Δυσανεξία στη φρουκτόζη – Τι να μην τρώτε όταν χρησιμοποιείτε λαχανικά?

 • αγκινάρες
 • Μελιτζάνα
 • Φασόλια
 • Μπρόκολο
 • μάραθο
 • Καρότα
 • Είδος λάχανου
 • κολοκύθι
 • πράσο
 • κόκκινο λάχανο
 • ντομάτες
 • λευκό λάχανο
 • κρεμμύδι

Χωρίς αλκοόλ εκτός από σναπς, αφρώδη οίνο και μερικά λικέρ εάν έχετε δυσανεξία στη φρουκτόζη

ποτά

 • Αλκοόλ (εξαιρέσεις είναι τα καθαρά σνάπ και η μπύρα σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο καθαρότητας και η μπύρα βύνης, λικέρ φρούτων και βοτάνων, αφρώδης οίνος και ξηρά κρασιά σε μικρές ποσότητες.)
 • Παγωμένο τσάι
 • χυμός φρούτων
 • κομπόστα
 • λεμονάδα
 • Smoothies
 • Αναψυκτικά

Τα σιρόπια και πολλά άλλα γλυκαντικά δεν είναι κατάλληλα εάν δεν μπορείτε να ανεχτείτε τη φρουκτόζη

Δυσανεξία στη φρουκτόζη Τι να φάτε – άλλα προϊόντα που πρέπει να αποφύγετε:

 • μαρμελάδα
 • μαρμελάδα
 • έτοιμα μίγματα μούσλι και μπάρες μούσλι
 • Γλυκαντικά, συμπεριλαμβανομένου του μελιού και της ζάχαρης, και σιρόπια και τρόφιμα που τα περιέχουν
 • Σαλάτα με λουκάνικο, κρέας και ψάρι
 • είδος παξιμαδιού

Δυσανεξία στη φρουκτόζη τι να φάτε

Δυσανεξία στη φρουκτόζη τι να φάτε - λαχανικά και φρούτα χαμηλής φρουκτόζης σε μια λίστα

Παρά την παραπάνω λίστα, δεν πρέπει να απελπίζεστε, επειδή υπάρχει ακόμα μια αρκετά μεγάλη ποικιλία προϊόντων που μπορείτε να φάτε για μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή, καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουτόζη. Τι να φάτε λοιπόν αν έχετε δυσανεξία στη φρουκτόζη?

Δυσανεξία στη φρουκτόζη – τι επιτρέπεται να τρώω συνοπτικά σε έναν πίνακα

λαχανικά

Φρούτα χαμηλής φρουκτόζης (ανάλογα με την ανοχή)

σιτηρά

Ζωικά προϊόντα

Φυσικά γαλακτοκομικά προϊόντα

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ & Σπορέλαια

– αβοκάντο

– πράσινα φυλλώδη λαχανικά

– πατάτες

– Σελινόριζα

– σαλάτα

– κολοκύθι

– βερύκοκκο

– μπανάνα

– Μούρο

– Πεπόνι μελιού

– παπάγια

– λεμόνι

Οι περισσότερες ποικιλίες είναι καλά ανεκτές. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να αποτελούν εξαίρεση και πρέπει να αποφεύγονται κατά την περίοδο αναμονής. – κρέας

– ψάρι

– Αυγά

– γάλα

– γιαούρτι

– Κουάρκ

– τυρί

όλα τα είδη βούτυρο & ΦΥΤΙΚΑ ΛΙΠΑΡΑ

Δεν υπάρχει όριο στην ποσότητα νερού που μπορείτε να πιείτε, όπως και το τσάι και ο καφές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν γλυκανθεί.

Για να γλυκάνετε πιάτα ή ποτά, πρέπει να κάνετε χωρίς πολλά γλυκαντικά. Αυτά περιλαμβάνουν τα προϊόντα που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και ισομαλτό, μαννιτόλη, σορβιτόλη και ξυλιτόλη, καθώς παρεμποδίζουν επιπλέον την απορρόφηση της φρουκτόζης και μπορούν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ενόχληση. Αντίθετα, καλύτερα να το κάνεις Σιρόπι ρυζιού, στέβια ή ζάχαρη σταφυλιού.

Δυσανεξία στη φρουκτόζη τι να φάτε - τα φρέσκα μπαχαρικά ή τα αγνά μπαχαρικά είναι αβλαβή

μπαχαρικά είναι ακίνδυνα αρκεί να είναι φρέσκα ή αγνά. Θα πρέπει είτε να αποφύγετε τα μείγματα μπαχαρικών είτε να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στα συστατικά. Μην περιέχετε κρεμμύδια, σκόρδο και γλυκαντικά εάν πάσχετε από δυσανεξία στη φρουκτόζη.

Σημείωση! Φυσικά, όλα τα τρόφιμα που αναφέρονται είναι μόνο μια πρόχειρη περίληψη που προορίζεται μόνο για να σας δώσει μια επισκόπηση.

Δώστε προσοχή στις πληροφορίες στην ετικέτα

Η φρουκτόζη στο επιτραπέζιο σάκχαρο δεν μπορεί να απορροφηθεί σωστά από το έντερο

Ορισμένες ακατάλληλες ουσίες, όπως τα γλυκαντικά, δεν επισημαίνονται πάντα με το όνομά τους. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, σορβιτόλη και σορβιτόλη, οι οποίες μπορούν επίσης να επισημανθούν ως Ε420, Ε432, Ε433, Ε434, Ε435, Ε436. Το ίδιο ισχύει για την ξυλιτόλη (Ε976, Ε967), την ισομαλτή (Ε953) και τη μαννιτόλη (Ε421).

Το σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο χρησιμοποιείται για γλύκανση σε πολλά προϊόντα και είναι σιρόπι φρουκτόζης-γλυκόζης, πρέπει επίσης να αποφεύγεται σε περίπτωση δυσανεξίας στη φρουκτόζη. Μερικές φορές αυτό αναφέρεται επίσης στην ετικέτα ως ισογλυκόζη ή με τη συντομογραφία HFCS (σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης).

Δυσανεξία στη φρουκτόζη – τι μπορώ να φάω και να πιω?

Τι να μην τρώτε και τι είναι χαμηλό σε φρουκτόζη και καλά ανεκτό

Δυσανεξία στη φρουκτόζη τι να φάτε – Όπως γνωρίζετε τώρα, αυτό τελικά εξαρτάται από την ατομική σας ανοχή, η οποία καθορίζεται μετά από μια φάση αναμονής και δοκιμής. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσαρμόσετε τη διατροφή σας με βάση τα αποτελέσματα και να συνεχίσετε να καταναλώνετε φρουκτόζη με μέτρο. Επιπλέον, για να βελτιώσετε την εγγραφή, θα πρέπει επίσης να ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες:

 • Μπορείτε να βελτιώσετε την απορρόφηση από το σώμα τρώγοντας πάντα τρόφιμα που περιέχουν φρουκτόζη μαζί με άλλα. Κατά συνέπεια, είναι επίσης μειονέκτημα εάν καταναλώνετε φρουκτόζη με άδειο στομάχι. Αποφύγετε αυτό με κάθε κόστος!
 • Είναι καλύτερα να τρώτε αρκετές μικρές ποσότητες τροφών που περιέχουν φρουκτόζη όλη την ημέρα παρά μερικές μεγάλες.
 • Έχετε πάντα στη διάθεσή σας γλυκόζη καθώς αυτό λέγεται ότι βελτιώνει την απορρόφηση της φρουκτόζης. Εάν ξαφνικά αισθανθείτε δυσφορία, μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας με λίγη γλυκόζη.

Δυσανεξία στη φρουκτόζη τι να φάτε σε συνεννόηση με διατροφολόγο

Η δυσανεξία στη φρουκτόζη πρέπει να διευκρινιστεί μόνο από γιατρό

Εάν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από δυσανεξία στη φρουκτόζη, θα πρέπει πρώτα να το διευκρινίσετε με το γιατρό σας πριν αποφασίσετε να αλλάξετε τη διατροφή σας. Η δυσφορία με το γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να έχει πολλές άλλες αιτίες. Ένα λεγόμενο τεστ αναπνοής, το οποίο πραγματοποιεί ο γιατρός σας, δείχνει αν τα εντερικά σας προβλήματα είναι πραγματικά το αποτέλεσμα μιας τέτοιας τροφικής δυσανεξίας.

Εάν αποδειχθεί ότι συμβαίνει αυτό, η διατροφή θα αλλάξει μαζί με έναν διατροφολόγο μετά από φάση αναμονής και δοκιμής, όπως περιγράφεται παραπάνω. Δεδομένου ότι αυτή η αλλαγή στη διατροφή πραγματοποιείται βήμα προς βήμα, θα έχετε γρήγορα μια επισκόπηση του τι ακριβώς επιτρέπεται να φάτε και τι όχι. Η ερώτησή σας “Δυσανεξία στη φρουκτόζη – τι μπορώ να φάω” θα απαντηθεί γρήγορα. Μην ανησυχείτε λοιπόν για τις μεγάλες λίστες και πίνακες απαγορευμένων και κατάλληλων τροφίμων.

Δυσανεξία στη φρουκτόζη - τι μπορώ να φάω και να πιω και τι όχι