υγιεινή διατροφή

Πιατέλα Teppanyaki – Μοντέρνα ψησταριά από την Ιαπωνία για μια αξέχαστη γιορτή για τις αισθήσεις

πιατέλα teppanyaki σχάρα ιαπωνική μαγείρεμα εξωτικά πιάτα ρυζιού προετοιμασία σχοινόπρασο λαχανικά σχήμα καρδιάς

Η λέξη «teppan» προέρχεται από τα ιαπωνικά και σημαίνει «πλάκα από σίδηρο» και «yaki» σημαίνει «σχάρα». Έτσι, με μια πιατέλα τεπανιάκι μπορείτε να κάνετε ζαχαροπλαστική, δηλαδή μπορείτε να ετοιμάσετε γρήγορα κρέας, ψάρι, λαχανικά ή ακόμα και φρούτα στους χυμούς και το λίπος τους. Είναι μια πολύ βολική και ευέλικτη μέθοδος μαγειρέματος που μπορεί πραγματικά να έχει απίστευτα νόστιμη γεύση. Το μαγείρεμα σε πιατέλα τεπανιάκι γίνεται επίσης χρησιμοποιώντας μια τεχνική για την προετοιμασία φαγητού σε μια επίπεδη σχάρα. Αυτό αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πιατέλα teppanyaki – μια τάση που πρέπει να δοκιμάσετε

σχάρα teppanyaki πιάτο ιαπωνικό μαγείρεμα εξωτικά πιάτα ψάρια όμορφα παρουσιασμένα σεφ ικανότητες που επιδεικνύουν φωτιά

Το στυλ εστιάζει περισσότερο στον διασκεδαστικό τρόπο μαγειρέματος με διεθνή υλικά. Τα εστιατόρια σχάρας teppanyaki και teppanyaki γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και εξαπλώνονται γρήγορα σε όλη την Ευρώπη. Σε ένα τέτοιο εστιατόριο, οι καλεσμένοι κάθονται σε ένα ειδικό τραπέζι, μπροστά από μια εστία teppan yaki και απολαμβάνουν τη δουλειά ενός μάγειρα που ετοιμάζει νόστιμα πιάτα με τη μορφή παράστασης.

πιατέλα teppanyaki σχάρα ιαπωνική μαγείρεμα εξωτικά πιάτα που προετοιμάζουν μεταλλική σπάτουλα θαλασσινών

Κάθε μάγειρας αναπτύσσει και δείχνει μοναδικές κινήσεις πάνω από το πιάτο τεπανιάκι, για παράδειγμα ζογκλάροντας τα προϊόντα. Το όλο πράγμα γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε η κοπή κρέατος ή φωτιάς με ταχύτητα αστραπής να είναι σχεδόν πάντα μέρος του προγράμματος. Η μεγάλη απόλαυση εδώ είναι η ευκαιρία να καταναλώσετε ζεστό φαγητό που θα είναι έτοιμο μπροστά στα μάτια σας για δευτερόλεπτα.

σχάρα teppanyaki σχάρα ιαπωνικό μαγείρεμα εξωτικά πιάτα όμορφα παρουσιασμένο κρεμμύδι στοιβασμένο ηφαίστειο

Η ιαπωνική κουζίνα κρύβει πολλά μυστικά και παραδόσεις. Μία από αυτές τις παραδόσεις είναι η μέθοδος μαγειρέματος τεπανιάκι που περιγράφεται παραπάνω. Οι θαυμαστές των παραδοσιακών ασιατικών πιάτων γνωρίζουν ότι αυτή η τεχνική εφαρμόζεται σε αυθεντικά ιαπωνικά εστιατόρια και δεν είναι καθόλου εύκολη.

Η ιστορία πίσω από την πιατέλα teppanyaki

σχάρα teppanyaki πιάτο ιαπωνικό μαγείρεμα εξωτικά πιάτα ψάρια όμορφα παρουσιαζόμενα σεφ επιδεικνύοντας δεξιότητες

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αυτή η μέθοδος μαγειρέματος βασίζεται σε μια ανοικτή εστία από γιάκι, όπου κύριοι σεφ ψήνουν το φαγητό ακριβώς μπροστά στους πελάτες. Εκτός Ιαπωνίας, συχνά αναφέρεται ως “Hibachi”. Ένα μενού teppanyaki περιλαμβάνει διαφορετικά μαθήματα με κρέας, θαλασσινά και λαχανικά. Το στυλ πιστεύεται ότι εμφανίστηκε μετά τον πόλεμο, όταν μια ιαπωνική αλυσίδα εστιατορίων που ήθελε να ανεφοδιάσει τα αμερικανικά ψητοπωλεία έγινε τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο, η παραδοσιακή κουζίνα αναμειγνύεται με δυτικές γεύσεις, δίνοντάς τους ένα μοναδικό στυλ που είναι δημοφιλές σε όλο τον κόσμο αυτές τις μέρες.

πιατέλα teppanyaki γιαπωνέζικο μαγείρεμα εξωτικά πιάτα ψάρια όμορφα παρουσιασμένα σεφ τηγανίτες επιδόρπιο τακτοποιημένο εστιατόριο

Αυτοί οι τύποι αλυσίδων ιδρύθηκαν από τον Misono Steakhaus στο Kobe κατά μήκος των γραμμών σούσι εστιατορίων μεταφοράς. Τα περισσότερα εστιατόρια teppanyaki χρησιμοποιούν ακριβά υλικά υψηλής ποιότητας, επομένως τα πιάτα είναι κατάλληλα μόνο για ειδικές περιστάσεις. Για το λόγο αυτό, τα ιαπωνικά τηλεοπτικά δράματα και ταινίες εμφανίζουν συχνά άτομα υψηλού κοινωνικού επιπέδου, όπως πολιτικούς ή γιατρούς, να απολαμβάνουν το τεπανιάκι ως γεύμα κατά τη διάρκεια επαγγελματικών συναντήσεων.

teppanyaki πιατέλα ψητοπωλείο ιαπωνικό μαγείρεμα εξωτικά πιάτα θαλασσινά προετοιμασία πυρκαγιάς πάπρικα λαχανικά χοιρινό δυτική γεύση

Υπάρχουν επίσης πολλοί άλλοι παρόμοιοι τύποι ψητών φαγητών που χρησιμοποιούν ζεστό γκριλ όπως το τεπανιάκι. Το Okonomiyaki (μια πικάντικη τηγανίτα), το μαντζαγιάκι ή τα ζυμαρικά yakisoba είναι δύο δημοφιλείς εκδοχές αυτών. Ωστόσο, ήταν τα ψητοπωλεία στο Τόκιο που έφεραν την ενσωματωμένη ψησταριά τραπεζιού στην κορυφή των εστιατορίων.

πιατέλα teppanyaki σχάρα ιαπωνική μαγείρεμα εξωτικά πιάτα προετοιμασία θαλασσινών σβήσιμο της φωτιάς πάπρικα λαχανικά χοιρινό κρέας ετοιμαστείτε στο σπίτι

Από την άφιξή της στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, αυτή η μέθοδος παρασκευής νόστιμου φαγητού έχει κερδίσει τεράστια δημοτικότητα. Όχι μόνο στους ντόπιους, αλλά και σε πολλούς τουρίστες αρέσει να δοκιμάζουν συνταγές teppan yaki. Η ουσία αυτού του μαγειρέματος είναι φυσικά το ψήσιμο στο πιάτο. Υπάρχουν ήδη η μία ή η άλλη σχάρα teppanyaki ή σύγχρονοι σταθμοί μαγειρέματος για εγκατάσταση στο σπίτι σας στην αγορά. Μπορείτε να αναμίξετε λεπτές φέτες του καλύτερου κρέατος με διαφορετικά είδη λαχανικών ή προψημένο ρύζι για να επιτύχετε μια μοναδική γεύση.

Αγοράστε μια σχάρα teppanyaki και χρησιμοποιήστε την στο σπίτι

πιατέλα teppanyaki σχάρα ιαπωνική μαγειρική προετοιμάστε τα εξωτικά πιάτα μόνοι σας

Όποιος έχει αγγίξει τον ανατολικό πολιτισμό και κυρίως τις γαστρονομικές παραδόσεις των ασιατικών χωρών θα μαγευτεί για πάντα. Ο τρόπος συνδυασμού μπαχαρικών, κρέατος και λαχανικών καθιστά το φαγητό από την ανατολή εξαιρετικά ελκυστικό. Ενώ ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι το σούσι, η μέθοδος μαγειρέματος τεπανιάκι έχει εξίσου πολλά οφέλη. Ένα από αυτά είναι η διατήρηση όλων των θρεπτικών αξιών των παραγόμενων προϊόντων. Αυτό το μαγείρεμα βασίζεται στο γρήγορο ψήσιμο. Αυτή είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση για να διατηρήσετε το φαγητό φρέσκο ​​και γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα.

teppanyaki πιάτο σχάρα ιαπωνική μαγειρική μοσχαρίσια μπριζόλα μεταλλική σπάτουλα λαχανικά teppan yaki σχάρα φρέσκα κρεμμυδάκια καπάκι σάλτσα σόγιας μαγειρέψτε

Αν θέλετε να δοκιμάσετε αυτό το είδος μαγειρέματος μόνοι σας στο σπίτι, θα χρειαστείτε ένα υψηλής ποιότητας πιάτο τεπανιάκι. Η τεχνολογία μαγειρέματος εγγυάται νόστιμα, νόστιμα, ζουμερά και ορεκτικά πιάτα που μπορούν να αποτελέσουν πραγματική απόλαυση για τον ουρανίσκο. Έτσι, αν εκτιμάτε την υγιεινή διατροφή, μπορείτε να αποκτήσετε ένα τέτοιο πιάτο σχάρας για οικιακές συνθήκες.

σχάρα teppanyaki σχάρα ιαπωνική μαγειρική μοσχαρίσια μπριζόλα λαχανικά δεντρολίβανο teppan yaki σχάρα πατάτες μέθοδος μαγειρέματος

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος κρέατος για αυτό, αλλά για να διατηρήσετε την παράδοση, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τυπικές σπεσιαλιτέ ψαριών. Παρεμπιπτόντως, μπορείτε να έχετε μια καλή εμπειρία με την παρασκευή κοτόπουλου. Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο και έχει ελαφριά και νόστιμη γεύση στην πιατέλα teppanyaki. Λόγω της καθολικής μεθόδου μαγειρέματος, μπορείτε επίσης να ψήσετε στη σχάρα χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το κρέας να είναι πολύ τρυφερό και κομμένο σε λεπτές λωρίδες ή κομμάτια. Η κοπή εξασφαλίζει μια πραγματική γευστική εμπειρία.

σχάρα teppanyaki πιάτο ιαπωνικό μαγείρεμα μοσχαρίσιο πιάτο μπριζόλα κομμάτια κρέας πατάτα teppan yaki σχάρα

Για να πάρετε μια μοναδική γεύση του κρέατος, μπορείτε να το μαρινάρετε για περίπου μία ώρα πριν τοποθετήσετε τα κομμάτια του κρέατος στο πιάτο τεππανιάκι. Κατ ‘αρχήν, οι σεφ χρησιμοποιούν σάλτσα σόγιας, αλλά ανάλογα με το είδος του κρέατος, μπορεί να είναι διαφορετικό τοπικό καρύκευμα. Τα λαχανικά είναι επίσης απαραίτητα. Για να τα ετοιμάσετε νόστιμα και τραγανά, κόψτε τα σε λεπτές λωρίδες ή φέτες είναι η σωστή επιλογή. Το συνοδευτικό λαχανικών μπορεί να είναι οτιδήποτε – κολοκυθάκια, πατάτες, μελιτζάνες, κρεμμύδια, πιπεριές κ.λπ..

 Πώς και ποια προϊόντα τοποθετούνται σε πιατέλα τεππανιάκι?

πιατέλα teppanyaki σχάρα ιαπωνικό μαγείρεμα που προετοιμάζει εξωτικά πιάτα με νουντλς και σερβίρει πιάτο

Τα δημοφιλή ιαπωνικά ψάρια είναι μάλλον ακατάλληλα για αυτή τη μέθοδο μαγειρέματος. Χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο κρέας που είναι τυπικό για την Ανατολή, όπως το βόειο κρέας και το κοτόπουλο. Θαλασσινά όπως μύδια, γαρίδες, καβούρια και πολλά άλλα μπορούν επίσης να ψηθούν καλά στο πιάτο τεπανιάκι. Οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν σογιέλαιο, το οποίο είναι ένα τυπικό προϊόν που παράγεται από πιεσμένη σόγια. Τα παραδοσιακά ιαπωνικά φαγητά στην πιατέλα teppanyaki περιλαμβάνουν διάφορους τύπους χυλοπίτες και ρύζι, καθώς και λάχανο σε λεπτές φέτες.

teppanyaki πιάτο σχάρα ιαπωνικό μαγείρεμα εξωτικά πιάτα προετοιμασία θαλασσινά κοφτερό μαχαίρι σχάρα πιρούνι

Στην καρδιά ενός πιάτου τεπανιάκι βρίσκεται η επίπεδη, φαρδιά εστία γνωστή ως τεππάν, η οποία εφευρέθηκε μετά την έλευση της σύγχρονης σιδερένιας κατασκευής. Στα εστιατόρια teppanyaki το πιάτο είναι στο τραπέζι και τα φρέσκα υλικά ψήνονται στη σχάρα με λίγο λάδι, αν και οι σάλτσες με βάση το Shoyu προσφέρονται μαζί με ντιπ για το σερβίρισμα. Ο σεφ χρησιμοποιεί μεταλλικές σπάτουλες, ένα πιρούνι σχάρας και ένα κοφτερό μαχαίρι για να χειριστεί τα προϊόντα.

Η θεατρικότητα μπροστά στο πιάτο τεππανιάκι

σχάρα teppanyaki πιάτο ιαπωνικό μαγείρεμα εξωτικά πιάτα ψάρια όμορφα παρουσιασμένες δεξιότητες σεφ επιδεικνύοντας κρεμμύδι ηφαίστειο ρίχνοντας φως

Μια κεντρική πτυχή του φαγητού teppanyaki είναι η επίδειξη δυναμικών τεχνικών του σεφ που μπορούν να κάνουν την εμπειρία παρόμοια με το θέατρο δείπνου. Αυτό περιλαμβάνει το γύρισμα μαγειρεμένων γαρίδων στα πιάτα των επισκεπτών, την ακριβή κοπή κρέατος και θαλασσινών και ψήσιμο κύβων κρεμμυδιών στοιβασμένων σε σχήμα ηφαιστείου. Ενώ μερικές από τις πιο εντυπωσιακές τεχνικές δείπνου χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά στην Ιαπωνία από ό, τι στο εξωτερικό, οι σεφ tepanyaki στην Ιαπωνία είναι ειδικοί γαστρονομίας. Λειτουργούν με ευγενή συστατικά, οπότε σίγουρα θα απολαύσετε ένα εξαιρετικό πιάτο.

Φαγητό και μαθήματα

teppanyaki πιατέλα πιάτο σχάρα ιαπωνικό μαγείρεμα μοσχαρίσιο κρέας Ιαπωνίας υψηλής ποιότητας κομμάτια κρέατος

Το μενού μπορεί να διαφέρει από εστιατόριο σε εστιατόριο, αλλά τα περισσότερα από αυτά προσφέρουν ένα δυτικό γεύμα με ιαπωνική πινελιά. Τα μενού συνήθως ξεκινούν με ένα ορεκτικό (ζενσάι), σούπα και σαλάτα, ακολουθούμενο από ένα πιάτο με ψάρι, ένα πιάτο με κρέας για το κύριο πιάτο, ένα πιάτο με ρύζι και ένα επιδόρπιο με καφέ ή τσάι.

σχάρα teppanyaki πιάτο ιαπωνικό μαγείρεμα εξωτικά πιάτα θαλασσινά ψάρια όμορφα παρουσιασμένος σεφ

Το πιάτο απεριτίφ μπορεί να περιλαμβάνει πιάτα όπως σαλάτα από φύκια ή καρπάτσιο φρέσκου ψαριού. Η σούπα μπορεί να κυμαίνεται από παραδοσιακή σούπα miso έως εποχιακές προσφορές, όπως κρεμώδη ψαρόσουπα κολοκύθα το χειμώνα ή σούπα λάχανου με φρέσκα κρεμμυδάκια την άνοιξη. Φρέσκο ​​ανάμεικτο sashimi μπορεί επίσης να σερβιριστεί στην αρχή του γεύματος.

θαλασσινά

πιατέλα teppanyaki γιαπωνέζικο μαγείρεμα εξωτικά πιάτα αστακός αστακός όμορφα παρουσιασμένος σεφ οργανώσει

Για το ψάρι, οι γαρίδες στη σχάρα και τα χτένια είναι πολύ δημοφιλή και επιτρέπουν στον σεφ να βάλει την παράστασή του στην πιατέλα teppanyaki. Είναι επίσης μια μεγάλη ευκαιρία να δοκιμάσετε μερικά από τα καλύτερα ιαπωνικά θαλασσινά, όπως αστακό, αστακό ή μαύρο χείλος λάχανο Hokkaido.

βοδινό κρέας

πιατέλα teppanyaki σχάρα ιαπωνική μαγείρεμα εξωτικά πιάτα προετοιμασία λαχανικών βόειο κρέας μαρμάρινη δυτική γεύση

Δεδομένου ότι το teppanyaki αντιπροσωπεύει τα αμερικανικού τύπου ιαπωνικά ψητοπωλεία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το πιάτο με κρέας είναι το αποκορύφωμα του μενού. Το φαγητό teppanyaki στην Ιαπωνία είναι ο τέλειος τρόπος για να δοκιμάσετε μια από τις καλύτερες τοπικές μάρκες βοείου κρέατος (wagyu). Υπάρχουν επίσης ποικιλίες όπως το μοσχάρι Matsutaka, Omi και Kobe. Το λεπτό μαρμάρινο της ιαπωνικής μπριζόλας βοδινού εντυπωσιάζει με την ισορροπημένη γλυκύτητά του που δεν είναι ποτέ υπερβολικά λιπαρή. Πολλά τοπικά εστιατόρια στεγνώνουν το κρέας εκ των προτέρων για πιο έντονη γεύση.

teppanyaki πιάτο σχάρα ιαπωνική μαγειρική μπριζόλα μοσχάρι προετοιμασία μπροστά από πελάτες πελάτες εστιατόριο teppan yaki σχάρα μέθοδος μαγειρέματος

Δεδομένου ότι ολόκληρο το γεύμα μαγειρεύεται στο τραπέζι, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η μπριζόλα σας θα μαγειρευτεί ακριβώς όπως περιμένατε. Απολαύστε το με μπαχαρικά όπως τηγανητά τσιπς σκόρδου, διάφορες γεύσεις από αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τριμμένο wasabi ή κοκκώδη μουστάρδα.

Ρύζι και επιδόρπιο

teppanyaki πιατέλα πιάτο σχάρα ιαπωνικό μαγείρεμα εξωτικά πιάτα ψάρια όμορφα δώρα σεφ επιδόρπιο επιδόρπιο κανονίστε καφέ τσάι

Συνήθως περιλαμβάνεται επίσης στο μενού ένα πιάτο ρυζιού με ριζότο ή τηγανητό ρύζι και αυγό που ψήνεται απευθείας στο πιάτο τεπανιάκι. Οι ειδικευμένοι σεφ μπορούν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους πετώντας το αυγό στον αέρα, στρίβοντάς το με μια σπάτουλα πριν το σπάσουν και στη συνέχεια ψήνοντάς το.

σχάρα teppanyaki σχάρα ιαπωνικό μαγείρεμα εξωτικά πιάτα ψάρια όμορφα παρουσιασμένος σεφ που κανονίζει επιδόρπιο επιδόρπιο

Ένα επιδόρπιο όπως σορμπέ, κέικ ή μπισκότα με καφέ ή τσάι ολοκληρώστε αυτό το χορταστικό γεύμα τεπανιάκι. Αυτό προετοιμάζεται σχεδόν στην τελειότητα. Αποκτήστε μια αρωματική υπερβολή και βυθιστείτε στον κόσμο της μαγειρικής τελειότητας. Δημιουργήστε γαστρονομικές απολαύσεις στην πιατέλα teppanyaki που θα εντυπωσιάσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς καλοφαγάδες.