Πέργκολα & κιόσκι

Πέργκολα σταφυλιού και αντίστοιχα αναρριχώμενα φυτά για τον κήπο σας

Πολλοί εξωτερικοί κήποι έχουν δομές με πέργκολες ή κιόσκια που προσδίδουν χαρακτήρα και ζωντάνια στον εξωτερικό χώρο. Εάν έχετε φυτά αναρρίχησης, αυτά μπορούν να δημιουργήσουν πιο κάθετο βάθος που είναι απλά όμορφο για να το δείτε. Μια πέργκολα από αμπελώνες είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε έναν γυμνό τοίχο στον κήπο. Μπορείτε λοιπόν να το μετατρέψετε σε ένα ελκυστικό μέρος του χώρου του κήπου. Ένα άλλο πλεονέκτημα ενός τέτοιου φυτού είναι ότι μπορείτε να προσθέσετε πιο φυσική σκιά στο αίθριο ή στον κήπο. Αυτό είναι ιδανικό για ένα καθιστικό όπου μπορείτε να χαλαρώσετε, να κάνετε πάρτι ή απλώς να διαβάσετε ένα βιβλίο.

Πρακτικές συμβουλές για πέργκολα σταφυλιών

λεπτή φύτευση με αμπέλια και σταφύλια σε μια ξύλινη δομή στον κήπο

Μια πέργκολα αμπέλου μπορεί να έχει κάποιες αυξανόμενες απαιτήσεις. Εξαιτίας αυτού, υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν πάρετε την απόφασή σας. Αρχικά, επιλέξτε τα τέλεια αμπέλια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ανεβείτε στη γενική δομή σας και να διακοσμήσετε κατάλληλα. Μια πέργκολα σταφυλιών όχι μόνο παρέχει σκιά, αλλά δίνει επίσης έμφαση στο σχήμα του κήπου ή του κιόσκι, ανεξάρτητα από το αν είναι καμπύλο, επίπεδο ή σε οποιαδήποτε άλλη διαμόρφωση. Το ζωηρό, αυξανόμενο πράσινο μπορεί επίσης να απαλύνει οπτικά τη δομή μέσω της φυσικότητας των φρούτων.

κομψός χώρος βεράντας με πισίνα και αμπέλι κάνουν την πέργκολα όμορφο σχεδιασμό κήπου

Ενώ ορισμένοι ιδιοκτήτες σπιτιού επιλέγουν τις καθαρές γραμμές ενός κιόσκι, τα αμπέλια για πέργκολες μπορούν να ζωντανέψουν τη γυμνή δομή. Τέτοια αναρριχώμενα φυτά όχι μόνο συμβάλλουν στην ιδιωτικότητα, αλλά προσφέρουν και περισσότερο χρώμα, φρεσκάδα και απαλό, ρομαντικό άρωμα. Αυτό βοηθά στη δημιουργία της ατμόσφαιρας που θέλουν οι περισσότεροι στον κήπο. Επιπλέον, η καλλιέργεια αμπέλων στην πέργκολα και πάνω από το κάλυμμα του αίθριου θα βελτιώσει τη σκιά και θα βοηθήσει στην ψύξη του κήπου.

Πλακόστρωτη στέγη με πέργκολα σταφυλιού σε στυλ εξοχικού σπιτιού σε εξωτερικό χώρο

Τα φυτά εξατμίζουν την υγρασία για να δροσιστούν. Αυτή η εξάτμιση λειτουργεί σαν τη διάχυση ομίχλης της φύσης και μπορεί ακόμη και να δροσίσει έναν εξωτερικό χώρο έως και 15 μοίρες. Ανακαλύψτε εμπνευσμένες ιδέες με τα πιο δημοφιλή φυτά αν θέλετε να φτιάξετε μια πέργκολα σταφυλιών στον κήπο ή στη βεράντα. Ωστόσο, την εποχή του φθινοπώρου, πρέπει να κλαδέψετε τα αμπέλια στην πέργκολα για να μην γίνουν πολύ μεγάλα ή να προσθέσουν πολύ βάρος στη δομή μία φορά το χρόνο. Το συνηθισμένο κλάδεμα εμποδίζει επίσης τα πουλιά και τα τρωκτικά να φωλιάσουν στο ξυλώδες ξύλο. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα με τις κατάφυτες πέργκολες από αμπέλια. Εάν σκοπεύετε να κόψετε και να καλλιεργήσετε αμπέλια σε πέργκολα, μπορείτε να συνδέσετε τα αμπέλια στη δομή από κάτω. Αυτό εμποδίζει τα πουλιά να φτάσουν στον καρπό.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των αμπελιών

πολυτελές υπαίθριο κατάστρωμα με πέργκολα και αμπέλι

Πριν αποφασίσετε για ένα τέτοιο αμπέλι, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά ενός τόσο αναπτυσσόμενου φυτού στην πέργκολα σας. Τα οφέλη του περιλαμβάνουν τη φιλτραρισμένη σκιά, το άρωμα των λουλουδιών και το γεγονός ότι αυτές οι αναπτύξεις μπορούν να ενισχύσουν τον κήπο. Παρόλο που η σκιά που παρέχεται από τα αναρριχώμενα φυτά μπορεί να είναι περιορισμένη, μπορείτε να τα συνδυάσετε με πέργκολες αμπέλου και να χρησιμοποιήσετε αναδιπλούμενα στέγαστρα για να παρέχετε τη μέγιστη προστασία από τον ήλιο και τη βροχή ενισχύοντας παράλληλα την αισθητική.

Είσοδος με στέγη πέργκολας κήπου σταφυλιών μπροστά από το μεγάλο σπίτι

Τα κύρια μειονεκτήματα των πέργκολων αμπέλου είναι ότι μερικές φορές μπορούν να προκαλέσουν αρκετή βρωμιά, καθώς ρίχνουν φύλλα και συντρίμμια όλο το χρόνο. Ωστόσο, τα φυτά είναι επίσης ζωντανά όντα, τα οποία κατά συνέπεια απαιτούν επίσης φροντίδα όπως το πότισμα και το κλάδεμα. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να προσελκύσετε ανεπιθύμητους επισκέπτες όπως μέλισσες, σφήκες ή ακόμα και σαύρες και φίδια. Ωστόσο, αυτό είναι μέρος της κανονικής ζωής σε έναν τέτοιο φυτεμένο κήπο.

Πέργκολα αμπέλου

αμπέλια που ακτινοβολούνται από τον ήλιο εγκαθιστούν μια πέργκολα κομμένη από ξύλο στον κήπο

Σε πολλούς ανθρώπους που έχουν πέργκολα σε ένα ακίνητο αρέσει να τραβούν αμπέλια για να μεγαλώσουν πάνω από τη δομή. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να προσφέρουν επιπλέον σκιά και να αυξήσουν την ελκυστικότητα ολόκληρης της αυλής. Τα σταφύλια είναι ένα από τα καλύτερα φυτά που μπορείτε να προσθέσετε στην πέργκολα σας καθώς έχουν την τάση να ανεβαίνουν. Ωστόσο, ποια αμπέλια για πέργκολα πρέπει να εκπαιδευτούν και πώς?

Πέργκολα με αμπέλια πάνω από την τραπεζαρία και καρέκλες σε ρουστίκ μεσογειακό στιλ

Προσθέστε μια ή δύο κουταλιές γεμάτες σάπια οργανικά όπως φύλλα, λίπασμα και κοπριά στο έδαφος στο οποίο σκοπεύετε να φυτέψετε τα αμπέλια σας. Εργαστείτε αυτό το ύφασμα στο έδαφος δίπλα στην πέργκολα σας με το φτυάρι ή ένα πιρούνι κήπου. Σκάψτε μια τρύπα περίπου 6 ίντσες από την πλευρά της πέργκολας σας για να φυτέψετε το αμπέλι. Ενώ το κάνετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι είναι τόσο βαθύ και ελαφρώς μεγαλύτερο από τη ρίζα του αμπελιού.

ζεστή βεράντα με αμπέλια για πέργκολα το καλοκαίρι

Βγάλτε κάθε αμπέλι από το δοχείο και τοποθετήστε το στην τρύπα. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται σε παρόμοιο βάθος στο έδαφος. Εάν το αμπέλι είναι χωρίς φύλλα, μοιράστε τις ρίζες στην τρύπα, ώστε να μην παρεμβαίνουν στην πέργκολα. Συμπληρώστε το χώμα και πιέστε το προς τα κάτω για να αφαιρέσετε τυχόν θύλακες αέρα. Ποτίστε αμέσως μετά τη φύτευση, στη συνέχεια κάθε μέρα για το πρώτο έτος για να διατηρήσετε το χώμα δίπλα στην πέργκολα σας υγρό. Μετά από αυτό, τα αμπέλια χρειάζονται νερό μόνο σε έντονη ξηρασία.

μεγάλο κήπο με παιδική χαρά και αμπέλια στην πέργκολα βαμμένο σε λευκό χρώμα

Στη συνέχεια βιδώστε ένα μπουλόνι ματιών στην πέργκολα σας, στο ίδιο επίπεδο με το πάνω μέρος κάθε ραβδιού του αμπελιού σας. Δέστε κάθε ραβδί στο βολβό των ματιών με σύρμα κατά της σκουριάς. Ωστόσο, κάντε το μόνο αφού τα φυτά μεγαλώσουν στο έδαφος δίπλα στην πέργκολα σας για ένα χρόνο. Μπορείτε να συνεχίσετε αυτή τη διαδικασία στο πλάι της πέργκολας σας και στην κορυφή καθώς τα αμπέλια μεγαλώνουν, βιδώστε καινούργια μπουλόνια ματιών και στερεώστε με αντισκωριακό σύρμα.

Χρησιμοποιήστε άλλα αναρριχώμενα φυτά αντί για πέργκολα σταφυλιών

Λευκά άνθη ορτανσίας αναρρίχησης κατάλληλα για καλλιέργεια σε κληματαριά

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αναρριχητικών φυτών που μπορούν να φαίνονται φανταστικά στον κήπο σας. Πολλά από αυτά είναι επίσης εύκολο να αναπτυχθούν και να φροντιστούν, ακόμη και για αρχάριους. Αυτό μπορεί να κάνει τον υπαίθριο κήπο σας να φαίνεται εκπληκτικός. Ωστόσο, κάθε ποικιλία φυτών είναι μοναδική και αναπτύσσεται σε διαφορετικές συνθήκες.

Τριαντάφυλλα αναρρίχησης

Φέρτε φωτεινά, ανθισμένα τριαντάφυλλα αναρρίχησης σε μια λευκή πέργκολα και ομορφύνετε την περιοχή του κήπου

Η αναρρίχηση των τριαντάφυλλων μπορεί να είναι μια υπέροχη προσθήκη σε κάθε κήπο, αλλά το κόλπο για να φτιάξετε μια υπέροχη πέργκολα είναι να μεγαλώσετε αυτό το υπέροχο φυτό νωρίς. Τα τριαντάφυλλα έρχονται σε ποικιλία χρωμάτων και μπορούν να μεγαλώσουν έως και 3 μέτρα μήκος και περίπου 1 μέτρο πλάτος, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για κάθετη ανάπτυξη. Τα καταφέρνουν επίσης καλά σε ήλιο και καλά στραγγιζόμενο χώμα. Δεδομένου ότι πρόκειται για ισχυρά φυτά, είναι κατάλληλα για τις περισσότερες αναπτυσσόμενες περιοχές.

αιγόκλημα

Ιδέες σκίασης βεράντας με αγιόκλημα που αναπτύσσεται σε ξύλο

Το αγιόκλημα είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο φυτό που δημιουργεί μια γλυκιά μυρωδιά που θα προσελκύσει πεταλούδες στον κήπο σας. Αυτό το φυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3 μέτρα ύψος σε μερικό ή πλήρη ήλιο και συνήθως ανθίζει από τον Μάιο έως τα τέλη του καλοκαιριού.

κληματιτής

Το ιώδες λιλά φυτό clematis αναπτύσσεται σε ξύλο για μια ζωντανή ατμόσφαιρα στον κήπο

Αυτό είναι ένα όμορφο ποικίλο φυτό που αναπτύσσεται καλά σε πολλές περιοχές. Με ανάπτυξη τουλάχιστον 2 μέτρα σε ύψος και ένα μέτρο σε πλάτος, τα φυτά clematis είναι γνωστό ότι γίνονται σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος. Αυτή η ποικιλία ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης έως τα τέλη του καλοκαιριού και έχει γίνει η αγαπημένη για κάθετο χώρο.

Γλυκίνη

ανθισμένη πέργκολα wisteria καλλιεργήστε κατάλληλα αναρριχώμενα φυτά στον κήπο

Αν θέλετε πολλά μπλε και μοβ στον κήπο σας, η wisteria, η οποία μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα σε ύψος, είναι επίσης μια εξαιρετική και γρήγορα αναπτυσσόμενη επιλογή. Αυτή η ποικιλία φυτών απαιτεί πλήρη ηλιοφάνεια και ελαφρώς όξινο χώμα που είναι καλά στραγγισμένο και αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστές περιοχές. Ενώ η wisteria είναι μια από τις ωραιότερες επιλογές, μπορεί να είναι αρκετά ακατάστατη κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Είναι επίσης τοξικά για τα σκυλιά, οπότε οι λάτρεις των σκύλων ίσως χρειαστεί να αποφύγουν αυτήν την επιλογή.

Λουλούδι σάλπιγγας

κόκκινα λουλούδια της τρομπέτας στην είσοδο στο προαύλιο

Εάν επιλέξετε το αμπέλι σάλπιγγας, πιθανότατα θα βρείτε μέλισσες στην περιοχή καθώς είναι ιδανικές για επικονίαση. Αυτά τα φυτά μπορούν να αυξηθούν έως και 6 μέτρα ύψος και να αναπτυχθούν καλά τόσο σε πλήρη ηλιοφάνεια όσο και σε μερική σκιά. Συνήθως αυτό μπορεί να λειτουργήσει καλά ακόμη και σε ξηρές συνθήκες.

Αναρρίχηση ορτανσία

πύλη στον κήπο λευκά λουλούδια αναρρίχησης ορτανσίας κατάλληλα για καλλιέργεια σε κιόσκι

Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτό είναι ένα αναρριχώμενο φυτό που αναπτύσσεται πιο αργά. Ωστόσο, αν έχετε την υπομονή να τα μεγαλώσετε κι αυτά, η αυλή σας θα φαίνεται και θα μυρίζει επίσης εκπληκτικά. Οι ορτανσίες αναρρίχησης αναπτύσσονται καλύτερα σε πλήρη ήλιο έως μερική σκιά. Αυτά τα φυτά δεν τους αρέσει η υπερβολική ζέστη, οπότε ο απογευματινός ήλιος μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή σε ορισμένες περιοχές.

Νυχτολούλουδο

στη μέση του κήπου τοποθετήθηκε μια πέργκολα με ένα λουλούδι φεγγαριού στο πλάι και μια κουνιστή καρέκλα

Το λουλούδι του φεγγαριού είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους κηπουρούς που τους αρέσει να το απολαμβάνουν τη νύχτα, καθώς αυτά τα λουλούδια είναι ανοιχτά από το ηλιοβασίλεμα έως την ανατολή του ηλίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και το μεγαλύτερο μέρος του φθινοπώρου. Αυτά τα φυτά μπορούν συνήθως να φτάσουν σε ύψος έως και 3 μέτρα ή και περισσότερο.

Άγρια πέργκολα ή κιόσκι

Φυτέψτε υπέροχα πέργκολα ή κληματαριά άγριων σταφυλιών

Αν ψάχνετε για έναν ορειβάτη που θα αναπτυχθεί γρήγορα, το Virginia Creeper είναι μια εξαιρετική επιλογή. Δεν υπάρχουν λουλούδια σε αυτό το φυτό, αλλά τα φύλλα αλλάζουν χρώμα το φθινόπωρο και τα αμπέλια μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 10 μέτρα ύψος. Το λεγόμενο άγριο κρασί αναπτύσσεται καλύτερα σε μέτρια κλίματα με πλήρη ήλιο και λίγη βροχή.

Firethorn

Firethorn με φρούτα που αναπτύσσονται στο φράχτη του κήπου ως φυτό αναρρίχησης

Το λεγόμενο πυροσβεστήρα είναι ένας θάμνος που μπορεί να φτάσει σε ύψος σχεδόν ένα μέτρο. Με αρκετή φροντίδα, αυτός ο τύπος φυτού με έντονα κόκκινα μούρα και λευκά λουλούδια μπορεί να μετατρέψει την πέργκολα σας σε εντυπωσιακό όλο το χρόνο. Το φυτό αναπτύσσεται καλύτερα σε κανονικές καιρικές συνθήκες και προτιμά μερικό ήλιο και καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

Λουλούδι του πάθους

Λουλούδι πάθους με όμορφα λουλούδια σε λιλά χρώμα που μεγαλώνουν σε λευκό κιόσκι στον τοίχο

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, το πασιφλόρα είναι μια ανθεκτική επιλογή που αναπτύσσεται σε ζεστό καιρό, αλλά μπορεί επίσης να ευδοκιμήσει ως ετήσιο σε ψυχρότερα κλίματα. Με μπλε, μοβ ή ροζ λουλούδια, αυτό το αμπέλι μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα σε μια εποχή. Τέτοια στελέχη προτιμούν τον ήλιο και το καλά στραγγισμένο χώμα, γι ‘αυτό μπορούν να αναπτυχθούν καλά στη ζέστη. Το μπλε λουλούδι του πάθους (Passiflora caerulea) που εμφανίζεται αποδίδει βρώσιμους καρπούς. Περιμένετε έως ότου τα φρούτα είναι εντελώς ώριμα πριν φάτε καθώς τα άγουρα φρούτα του πάθους μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο στομάχι. Ορισμένα είδη έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό ως φαρμακευτικά βότανα για την αϋπνία και το άγχος.