Γίτσες

Αποτρέψτε την ανεπάρκεια βιταμίνης Β5 και επωφεληθείτε από τα οφέλη για την υγεία

Τα οφέλη για την υγεία της βιταμίνης Β5, επίσης γνωστή ως παντοθενικό οξύ, περιλαμβάνουν την ανακούφιση πολλών ιατρικών καταστάσεων. Μερικά από αυτά είναι, για παράδειγμα, άσθμα, τριχόπτωση, αλλεργίες, άγχος και άγχος, αναπνευστικές παθήσεις και καρδιακά προβλήματα. Αυτή η βιταμίνη βοηθά επίσης στην ενίσχυση της ανοσίας, καθώς και στη μείωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας και των σημείων γήρανσης. Καθώς καταναλώνετε περισσότερες τροφές με βιταμίνη Β5, αυξάνετε την αντίσταση του σώματός σας σε διαφορετικούς τύπους λοιμώξεων. Η ουσία διεγείρει επίσης τη φυσική ανάπτυξη και παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως η ακμή.

Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Β5

μανιτάρια μανιτάρια ψάρια κρέας γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε βιταμίνη b5

Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη Β5 είναι ευεργετική στη θεραπεία σοβαρών ψυχικών διαταραχών όπως το χρόνιο στρες και το άγχος. Μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιέχει επαρκή ποσότητα αυτής της βιταμίνης για να εξασφαλίσει καλή υγεία και σωστή λειτουργία όλων των συστημάτων οργάνων. Εκτελεί μια μεγάλη ποικιλία λειτουργιών στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, παρασκευής στεροειδών και εξαγωγής λιπών, πρωτεϊνών και άλλων ζωτικών θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα. Εν ολίγοις, η ουσία της βιταμίνης Β5 επηρεάζει κάθε σημαντική πτυχή της υγείας σας.

Συμπτώματα έλλειψης παντοθενικού οξέος λόγω μειωμένης κατανάλωσης τροφής

Το πιο συνηθισμένο και ενοχλητικό σύμπτωμα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β5 είναι το σύνδρομο καύσης ποδιών. Σε αυτή την περίπτωση, το προσβεβλημένο άτομο έχει ένα μουδιασμένο αίσθημα στα πόδια, το οποίο συνοδεύεται από έντονο φλεγμονώδη πόνο. Επιπλέον, υπάρχει ένα συνεχές αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας σε όλο το σώμα. Άλλα κύρια συμπτώματα είναι αϋπνία, αναιμία, έμετος, μυϊκή σύσπαση και ανώμαλο δέρμα. Ωστόσο, μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β5 είναι εξαιρετικά σπάνια στους ανθρώπους, καθώς το παντοθενικό οξύ περιέχεται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα. Μια υγιεινή και ποικίλη διατροφή θα πρέπει να παρέχει σε ένα άτομο αρκετές από αυτές.

Σημαντικές πηγές και δοσολογία

Καταναλώστε μια ποικιλία από τρόφιμα βιταμίνης β5 φρέσκα

Οι κύριες πηγές παντοθενικού οξέος είναι τα μανιτάρια, το μπρόκολο, το λάχανο, τα όσπρια, ο σολομός και τα λαχανικά λάχανου. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα τρόφιμα που περιέχουν αυτήν την υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Αυτά περιλαμβάνουν φυσικά προϊόντα όπως αυγά, ψάρια, μαγιά μπύρας, ξηρούς καρπούς, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί. Μπορείτε επίσης να πάρετε τη βιταμίνη από σιτάρι, φιστίκια, σόγια και μελάσα. Τα αβοκάντο, για παράδειγμα, είναι μια μεγάλη πηγή. Όταν η κανονική πρόσληψη Β5 επιστρέψει στο φυσιολογικό, πολλά από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω αντιστρέφονται. Οι ειδικοί συστήνουν τη λήψη της βιταμίνης καθημερινά ως εξής:

  • Βρέφη 0-6 μηνών – 1,7 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα
  • 7-12 μηνών – 1,8 mg την ημέρα
  • Παιδιά από 1 έως 3 ετών – 2 mg την ημέρα
  • Παιδιά 4-8 ετών – 3 mg την ημέρα
  • 9-13 ετών – 4 mg την ημέρα
  • Άνδρες και γυναίκες άνω των 14 ετών – 5 mg την ημέρα
  • Έγκυες γυναίκες – 6 mg την ημέρα
  • Γυναίκες που θηλάζουν – 7 mg την ημέρα

Το παντοθενικό οξύ χρησιμοποιείται ευρέως στα τρόφιμα, αλλά χάνεται κατά την επεξεργασία, όπως κονσερβοποίηση, κατάψυξη και άλεση. Για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη, θα πρέπει να καταναλώνετε το φαγητό φρέσκο ​​και όχι ακατέργαστο. Όπως συμβαίνει με όλες τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες, η βιταμίνη Β5 χάνεται κατά το μαγείρεμα. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα βακτήρια στην εντερική επένδυση μπορούν να παράγουν παντοθενικό οξύ, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία.

Φροντίδα του δέρματος για έλλειψη βιταμίνης Β5

νεαρή γυναίκα με ερεθισμένο δέρμα στο πρόσωπό της

Η βιταμίνη Β5 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ακμή και παρέχει οφέλη σε πολλές άλλες περιοχές του σώματος. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το παντοθενικό οξύ μειώνει τον αριθμό των ατελειών του προσώπου που σχετίζονται με την ακμή όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα διατροφής. Οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική μέση μείωση του συνολικού αριθμού βλαβών μετά από 12 εβδομάδες λήψης ενός τέτοιου σκευάσματος. Ωστόσο, οι συγγραφείς απαιτούν περαιτέρω σπουδές, για επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων. Άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι η πρόσληψη βιταμίνης Β5 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα ή των επιπέδων λίπους. Ωστόσο, θα πρέπει να διεξάγετε ένα τέτοιο μάθημα μόνο υπό ιατρική επίβλεψη.

Πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες

παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις λόγω αυξημένης ημερήσιας δόσης βιταμίνης β5 ή φαρμάκων

Το παντοθενικό οξύ λαμβάνεται ως συμπλήρωμα για διάφορες καταστάσεις, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις. Η βιταμίνη Β5 θα μπορούσε πράγματι να επιδεινώσει τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ. Για όσους μένουν εντός ή ελαφρώς πάνω από το συνιστώμενο ημερήσιο όριο, η χρήση ενός συμπληρώματος διατροφής είναι πιθανό να είναι ασφαλέστερη. Ωστόσο, όποιος εξετάζει ένα συμπλήρωμα διατροφής θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί έναν γιατρό.

σολομός αυγά αβοκάντο όσπρια και μπρόκολο πλούσιο σε παντοθενικό οξύ με ανεπάρκεια βιταμίνης β5

Μια πολύ υψηλή δόση, για παράδειγμα 10 έως 20 γραμμάρια (g) ημερησίως, μπορεί να προκαλέσει διάρροια και να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Όταν η βιταμίνη Β5 λαμβάνεται ως συμπλήρωμα, μπορεί να δημιουργήσει ανισορροπία σε άλλες βιταμίνες Β. Για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να λαμβάνετε ένα σύμπλεγμα βιταμινών Β. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται με νερό μετά το φαγητό. Η επίδραση της βιταμίνης Β5 ορισμένων φαρμάκων για τη νόσο Αλτσχάιμερ αυξάνεται. Αυτά είναι γνωστά στην ιατρική ως αναστολείς της χολινεστεράσης. Η λήψη συμπληρωμάτων με αυτά τα φάρμακα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε παρενέργειες.

πάρτε κάψουλα βιταμίνης β5 ως συμπλήρωμα διατροφής με νερό

Τα άτομα που χρησιμοποιούν φάρμακα για την αραίωση του αίματος, όπως η ανταγωνιστική ασπιρίνη, πρέπει να είναι προσεκτικά όταν χρησιμοποιούν συμπληρώματα βιταμίνης Β5 καθώς μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Οι γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν περισσότερα από 6 mg ημερησίως εάν είναι έγκυες και 7 mg εάν θηλάζουν καθώς μπορεί να μην είναι ασφαλές. Είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής, ειδικά για εκείνους με υπάρχουσα κατάσταση υγείας και εκείνους που λαμβάνουν άλλα φάρμακα. Έτσι, η βιταμίνη Β5 είναι μια σημαντική βιταμίνη που βοηθά το σώμα σας να παράγει κύτταρα του αίματος και να μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια. Ωστόσο, εφόσον τρώτε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή και συμπεριλαμβάνετε μια ποικιλία τροφών, είναι απίθανο να έχετε ποτέ έλλειψη Β5 ή να χρειάζεστε συμπληρώματα.