Γίτσες

7 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ρυθμίσετε τις ορμόνες φυσικά

Οι ορμόνες είναι εξαιρετικά σημαντικές για πολλές πτυχές της γενικής υγείας. Εκκρίνονται από διάφορους αδένες και όργανα, συμπεριλαμβανομένου του θυρεοειδούς, των επινεφριδίων, της υπόφυσης, των ωοθηκών, των όρχεων και του παγκρέατος. Ολόκληρο το ενδοκρινικό σύστημα ελέγχει τα επίπεδα των ορμονών που κυκλοφορούν στο σώμα όπως τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη, η αδρεναλίνη και η ινσουλίνη. Εάν ένα ή περισσότερα είναι έστω και ελαφρώς εκτός λειτουργίας, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να ρυθμίζετε τις ορμόνες σας φυσικά. Παρακάτω είναι τι είδους ορμονική διαταραχή μπορεί να υποδεικνύουν τα συγκεκριμένα συμπτώματά σας, τι προκαλούν το ορμονικό σας πρόβλημα και πώς μπορείτε να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς έκθεση στις αρνητικές παρενέργειες που σχετίζονται με την ορμονική θεραπεία.

Τι είναι το ενδοκρινικό σύστημα?

Το ενδοκρινικό σύστημα είναι ένα όνομα για όλα τα όργανα και τους ιστούς που παράγουν ορμόνες,

Για να κατανοήσετε πλήρως την ορμονική σας υγεία, σας βοηθά να μάθετε περισσότερα για το ενδοκρινικό σας σύστημα και τον τρόπο που οι ορμόνες σας συνεργάζονται. Το ενδοκρινικό σύστημα είναι ένα όνομα που δίνεται σε όλα τα όργανα και τους ιστούς που παράγουν ορμόνες και υπεύθυνο για τον συντονισμό μεταξύ τους. Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες ορμονών: οι πεπτιδικές ορμόνες, οι οποίες αποτελούνται από δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης, και αυτές που προέρχονται από στεροειδή (ορμόνες φύλου). Εδώ είναι μια γρήγορη επισκόπηση:

  • Αμινορμόνες προέρχονται από τα αμινοξέα τρυπτοφάνη (όπως η μελατονίνη) και τυροσίνη (όπως οι ορμόνες του θυρεοειδούς και η ντοπαμίνη).
  • Πεπτιδικές ορμόνες αποτελούνται από αμινοξέα βραχείας αλυσίδας και περιλαμβάνουν αντιδιουρητική ορμόνη (που ονομάζεται αγγειοπρεσίνη) και ωκυτοκίνη.
  • Πρωτεϊνικές ορμόνες περιλαμβάνουν αυξητική ορμόνη, ινσουλίνη, προλακτίνη κ.λπ..
  • Στεροειδείς ορμόνες αποτελούνται από χοληστερόλη και περιλαμβάνουν τεστοστερόνη, οιστρογόνα και κορτιζόλη.

Ορμονική ανισορροπία: σημεία και συμπτώματα

Οι ορμόνες ρυθμίζουν φυσικά την εμμηνόπαυση

Τα πιο κοινά σημεία και συμπτώματα της ορμονικής ανισορροπίας περιλαμβάνουν:

Υπογονιμότητα και ακανόνιστες περίοδοι

Αύξηση ή απώλεια βάρους (αυτό είναι ανεξήγητο και δεν οφείλεται σε σκόπιμες αλλαγές στη διατροφή σας)

Κατάθλιψη και άγχος

κούραση

αυπνία

Χαμηλή λίμπιντο

Αλλαγές στην όρεξη

Πεπτικά προβλήματα

Τριχόπτωση και αραίωση

Οι γυναικείες ορμόνες ρυθμίζουν φυσικά μετά τη διακοπή του χαπιού

Τα συμπτώματα των ορμονικών ανισορροπιών μπορεί να διαφέρουν δραματικά ανάλογα με τον τύπο της διαταραχής ή ασθένειας που τα προκαλεί. Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα όπως η ενδομητρίωση και τα προβλήματα αναπαραγωγής, ενώ τα συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν συχνά αύξηση βάρους, αλλαγές στην όρεξη, νευρική βλάβη και προβλήματα όρασης.

Ορισμένα ειδικά προβλήματα που σχετίζονται με μερικές από τις πιο κοινές ορμονικές ανισορροπίες περιλαμβάνουν:

Κυριαρχία οιστρογόνων

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)

Υποθυρεοειδισμός

Έλλειψη οιστρογόνων

Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης

Υπερθυρεοειδισμός & Νόσος του Graves

Διαβήτης

Κούραση επινεφριδίων

7 τρόποι φυσιολογικής ρύθμισης των ορμονών

Οι ορμόνες ρυθμίζουν φυσικά τις δίαιτες πλούσιες σε υγιή λίπη

1. Ρυθμίστε τις ορμόνες σας με υγιή λίπη

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα μικρής, μεσαίας και μακράς αλυσίδας είναι το κλειδί για τη διατήρηση των ορμονών υπό έλεγχο. Αυτά τα λίπη βοηθούν επίσης στην πρόληψη της φλεγμονής και ενισχύουν το μεταβολισμό σας. Τα υγιή λίπη έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα των εξευγενισμένων υδατανθράκων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή και να διαταράξουν την ισορροπία των ορμονών.

Οι ορμόνες ρυθμίζουν φυσικά τη διατροφή πλούσια σε υγιή λίπη και ωμέγα-3

Παραδείγματα τέτοιων πηγών αντιφλεγμονωδών υγιών λιπαρών είναι: λάδι καρύδας, αβοκάντο, βιολογικό βούτυρο και άγρια ​​ψάρια. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 (λάδι κρόκου, ηλιέλαιο, καλαμπόκι, βαμβάκι, κανόλα, σόγια και φιστίκια) και να τα αντικαταστήσετε με πηγές ωμέγα-3 (άγρια ​​ψάρια, λιναρόσποροι, καρύδια και σπόροι chia) ). Ωστόσο, υπάρχει ένας ευεργετικός τύπος ωμέγα-6 λιπαρών που ονομάζεται γάμμα-λινολενικό οξύ (GLA). Το GLA μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα διατροφής με έλαιο νυχτολούλουδου ή έλαιο μποράνι, και βρίσκεται επίσης σε σπόρους κάνναβης. Σύμφωνα με μελέτες, η συμπλήρωση με GLA μπορεί επίσης να υποστηρίξει υγιή επίπεδα προγεστερόνης.

2. Χρησιμοποιήστε προσαρμογόνα βότανα

ρυθμίζουν τις ορμόνες φυσικά μέσω προσαρμογόνων βοτάνων όπως το tulsi

Τα προσαρμογόνα βότανα είναι μια μοναδική ομάδα φαρμακευτικών φυτών που προάγουν την ορμονική ισορροπία και προστατεύουν το σώμα από μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από υπερβολικό στρες. Διάφορα αδαποτογόνα όπως ashwagandha, maca, rose rose (rhodiola) και ιερός βασιλικός μπορούν:

  • βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς
  • μειώνει φυσικά τη χοληστερόλη
  • Μειώστε το άγχος και την κατάθλιψη
  • μειώνουν τον εκφυλισμό των κυττάρων του εγκεφάλου
  • σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα
  • υποστηρίζουν τη λειτουργία των επινεφριδίων

Ρυθμίζοντας φυσικά τις ορμόνες μέσω του Aschwagandha

Το Ashwagandha, ειδικότερα, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη φυσιολογική ρύθμιση των ορμονών. Έχει θετική επίδραση στη λειτουργία του θυρεοειδούς και μπορεί να υποστηρίξει τόσο έναν υπολειτουργικό όσο και έναν υπερδραστήριο θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμός). Όταν εκτίθεστε σε υπερβολικό συναισθηματικό, σωματικό ή ψυχικό στρες, οι ορμόνες αδρεναλίνη, κορτιζόλη και προγεστερόνη διαταράσσονται, γεγονός που μπορεί να υπερφορτώσει τα επινεφρίδια και να οδηγήσει σε επινεφριδιακή κόπωση.

Ο ιερός βασιλικός, γνωστός και ως tulsi, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων κορτιζόλης, ενεργώντας ως φυσική θεραπεία για το άγχος και το συναισθηματικό στρες. Μελέτες δείχνουν ότι ο ιερός βασιλικός μπορεί επίσης να προστατεύσει όργανα και ιστούς από ρύπους και βαρέα μέταλλα.

Επίσης ενδιαφέρον: 10 φυτικά φάρμακα για τον φόβο, τον πανικό και την ανησυχία

3. Ελέγξτε τα συναισθήματά σας

Τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν άμεσα την ανθρώπινη υγεία και τις ορμόνες τους

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (TCM), τα αρνητικά συναισθήματα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία. Οι επαγγελματίες του TCM πιστεύουν ότι τα συναισθήματα του φόβου προκαλούν ασθένειες στα αναπαραγωγικά όργανα, τα νεφρά και τα επινεφρίδια και επηρεάζουν τα επίπεδα κορτιζόλης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις όπως PCOS και υπογονιμότητα. Τα συναισθήματα απογοήτευσης, ανυπομονησίας και ασυγχώρητης προκαλούν ασθένειες στο συκώτι σας που μπορεί να οδηγήσουν σε ανισορροπία οιστρογόνων. Και τα συναισθήματα ανησυχίας και φόβου μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα επίπεδα ινσουλίνης σας, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να επηρεάσουν διάφορες ορμόνες.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με ορμονικές ανισορροπίες. Ο διαλογισμός μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμος, όπως και οι ασκήσεις αναπνοής, η γιόγκα, ο χρόνος στη φύση και η άσκηση. Οι παραδοσιακές κινεζικές ιατρικές θεραπείες όπως ο βελονισμός και το μασάζ μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ορμονική ισορροπία, το στρες και την κυκλοφορία του αίματος.

4. Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια για τη φυσική ρύθμιση των ορμονών

Το μάραθο ρυθμίζει την ορμονική ισορροπία των φυτών

Λάδι φασκόμηλου Clary (Salvia sclarea) βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων των οιστρογόνων επειδή περιέχει φυσικά φυτοοιστρογόνα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, την ανακούφιση των συμπτωμάτων του PMS, τη θεραπεία της υπογονιμότητας και του PCOS και ακόμη και τη μείωση του κινδύνου καρκίνου της μήτρας και των ωοθηκών. Λειτουργεί επίσης ως φυσικό φάρμακο για συναισθηματικές ανισορροπίες όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Προσθέστε 3-5 σταγόνες πονεμένου μυϊκού ελαίου φασκόμηλου σε ένα ζεστό μπάνιο ή τοποθετήστε το σε ένα διαχύτη για να εξισορροπήσετε τα επίπεδα των ορμονών και να ανακουφίσετε το άγχος. Για να ανακουφίσετε τις κράμπες και τον πόνο, κάντε μασάζ 5 σταγόνες πονόλαιου φασκόμηλου και 5 σταγόνων λάδι καρύδας στην προβληματική περιοχή.

Λάδι μάραθου: Τα προβλήματα του εντέρου προκαλούν αυτοάνοσες αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του θυρεοειδούς. Χρησιμοποιήστε αιθέριο έλαιο μάραθου για να βελτιώσετε την πέψη σας, να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας και να μειώσετε τη φλεγμονή. Τρίψτε 2 σταγόνες λάδι μάραθου στο στομάχι σας για να ανακουφίσετε τις κράμπες στο στομάχι ή προσθέστε 1-2 σταγόνες σε ζεστό νερό ή τσάι για να απορροφηθεί από μέσα.

Λάδι λεβάντας στο διαχύτη κατά του στρες

Ελαιο λεβάντας βοηθάει στο άγχος, την κατάθλιψη, τις εναλλαγές της διάθεσης και το στρες. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να προωθήσει τον ξεκούραστο ύπνο, ο οποίος είναι επίσης σημαντικός για την ισορροπία των ορμονών. Βάλτε 5 σταγόνες λάδι λεβάντας σε ένα διαχύτη ή εφαρμόστε 3 σταγόνες τοπικά στους κροτάφους, την πλάτη ή το λαιμό ή τους καρπούς σας.

Λάδι σανδαλόξυλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει τη λίμπιντό σας και να ανακουφίσει το άγχος. Το ισχυρό άρωμα του σανταλόξυλου προκαλεί ειρηνικά συναισθήματα και πρέπει επίσης να διεγείρει τη δημιουργική δύναμη και φαντασία. Εισπνεύστε σανταλόξυλο απευθείας από το μπουκάλι, τοποθετήστε το σε ένα διαχύτη ή κάντε μασάζ 2-3 σταγόνες στους καρπούς και στα πέλματα των ποδιών σας.

Έλαιο θυμαριού βελτιώνει την παραγωγή προγεστερόνης, η οποία βοηθά στη θεραπεία προβλημάτων υγείας όπως υπογονιμότητα, PCOS, εμμηνόπαυση, κατάθλιψη, ινομυώματα, τριχόπτωση και αϋπνία. Για να ρυθμίσετε τις ορμόνες σας φυσικά, προσθέστε 2 σταγόνες θυμάρι σε ένα ζεστό μπάνιο ή αναμίξτε 2-3 σταγόνες με ίσα μέρη λάδι καρύδας και κάντε μασάζ στο στομάχι σας με αυτό.

5. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι χρήσιμα

Λάδι νυχτολούλουδου όταν προσπαθείτε να κάνετε παιδιά για να ρυθμίσετε τα επίπεδα των ορμονών

Ελαιο νυχτολούλουδου περιέχει ωμέγα-6 λιπαρά οξέα όπως το LA και το GLA, τα οποία υποστηρίζουν τη γενική ορμονική λειτουργία. Το συμπλήρωμα ελαίου νυχτολούλουδου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων και των συμπτωμάτων PCOS. Βοηθά επίσης αν θέλετε να κάνετε παιδιά.

Βιταμίνη D δρα σχεδόν σαν ορμόνη στο σώμα και μπορεί να προστατεύσει από κάθε είδους φλεγμονή. Ο ήλιος είναι πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για τη βελτιστοποίηση των επιπέδων βιταμίνης D, καθώς το δέρμα το παράγει μόνο του όταν εκτίθεται σε άμεσο ηλιακό φως. Η βιταμίνη του ήλιου μπορεί επίσης να συμπληρωθεί για να διασφαλιστεί ότι το σώμα τροφοδοτείται επαρκώς.

ζωμός οστών ηρεμεί το πεπτικό σύστημα και τροφοδοτεί το σώμα με θρεπτικά συστατικά όπως κολλαγόνο, προλίνη, γλυκίνη και γλουταμίνη. Αυτή η υπερτροφή είναι τώρα διαθέσιμη ως σκόνη πρωτεΐνης. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το ζωμό των οστών εδώ.

Προβιοτικά ενισχύουν τη λειτουργία φραγμού του εντερικού βλεννογόνου και έτσι βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Βοηθούν στη σταθεροποίηση του μεταβολισμού γλυκόζης-ινσουλίνης και ρυθμίζουν την παραγωγή βασικών ορμονών όπως η γκρελίνη και η λεπτίνη.

6. Να είστε προσεκτικοί με τα φάρμακα

Οι ορμόνες ρυθμίζουν φυσικά τις γυναίκες μετά τη διακοπή του χαπιού

Ορισμένα φάρμακα έχουν παρενέργειες που μπορούν να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία. Τέτοια φάρμακα συνήθως περιέχουν κορτικοστεροειδή, στατίνες, αγωνιστές ντοπαμίνης, ρεξινοειδή και γλυκοκορτικοειδή. Να είστε προσεκτικοί και να συζητήσετε τις παρενέργειες με το γιατρό σας και να μάθετε για φυσικές εναλλακτικές λύσεις εάν είναι δυνατόν.

Τα αντισυλληπτικά χάπια λειτουργούν ανεβάζοντας τα οιστρογόνα σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Οι κίνδυνοι κατάποσής τους, ειδικά μακροπρόθεσμα, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας μήτρας, πήξης αίματος, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

ημικρανία

υψηλή πίεση του αίματος

Αύξηση βάρους

Πόνος στην πλάτη

Αλλαγές διάθεσης

ναυτία

Καλοήθεις όγκοι του ήπατος

Τρυφερότητα στο στήθος

Βήμα 7: Κοιμηθείτε αρκετά

Κοιμηθείτε αρκετά για να διατηρήσετε σταθερά επίπεδα ορμονών

Ο ύπνος επιτρέπει στο σώμα να ανακάμψει σωστά και βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών του στρες. Το υπερβολικό άγχος και ο κακός ύπνος έχουν συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, προβλήματα με την απόδοση στην εργασία και μεγαλύτερη ευαισθησία στο άγχος, την αύξηση βάρους και την κατάθλιψη. Για να μεγιστοποιήσετε τη λειτουργία των ορμονών, προσπαθήστε ιδανικά να πάτε για ύπνο πριν από τις 10 το βράδυ και να επιτύχετε έναν κανονικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης.

Πώς μπορείτε να ελέγξετε την ορμονική σας υγεία?

Μια εξέταση αίματος μπορεί να μετρήσει τα συνολικά επίπεδα ορμονών

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την ορμονική σας υγεία, μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα ορμονών σας με εξέταση σάλιου, εξέταση αίματος και εξέταση ούρων. Το τεστ σάλιου είναι χρήσιμο για τις ορμόνες κορτιζόλη, DHEA, μελατονίνη, προγεστερόνη, τεστοστερόνη, οιστριόλη και οιστραδιόλη. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς και η προλακτίνη ελέγχονται καλύτερα με εξέταση αίματος. Ένα πλεονέκτημα της εξέτασης ούρων είναι ότι καταγράφει την πλήρη παραγωγή ορμονών σε διάστημα 24 ωρών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συνθετικές ορμονικές θεραπείες δεν μπορούν να αποφευχθούν. Σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με ορμονικές διαταραχές – συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 1 ή 2, πρόβλημα θυρεοειδικών ορμονών, επινεφριδιακή ανεπάρκεια, νόσο Addison, νόσο Graves και σύνδρομο Cushing – είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας προτού πάρετε τη διακοπή οποιουδήποτε φαρμάκου.

Οι παραπάνω φυσικές θεραπείες μπορούν ακόμα να σας βοηθήσουν να μειώσετε σημαντικά τα συμπτώματα, αλλά αυτές οι συστάσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς ιατρική επίβλεψη. Επειδή οι ορμονικές ανισορροπίες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ως προς τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, θα πρέπει πάντα να παρακολουθείτε πώς αισθάνεστε, να δοκιμάζεστε και να αξιολογείτε πώς ανταποκρίνεστε σε διαφορετικές θεραπείες.