Γίτσες

8 απλές συμβουλές για υγιείς αρθρώσεις σε μεγάλη ηλικία

Οι δύσκαμπτες αρθρώσεις είναι ένα κοινό πρόβλημα καθώς μεγαλώνετε. Για να διατηρήσετε ή να βελτιώσετε την υγεία των αρθρώσεών σας, η άσκηση είναι το κλειδί. Τι άλλο όμως μπορείτε να κάνετε; Ακολουθούν μερικές πιο απλές συμβουλές για να διατηρήσετε τις αρθρώσεις σας σε άκρη.

Η κίνηση είναι σημαντική για τις αρθρώσεις

Η κίνηση διασφαλίζει ότι σχηματίζεται αρκετό υγρό άρθρωσης (αρθρικός κόλπος)

Πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα φοβούνται ότι η σωματική δραστηριότητα ή η άσκηση μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο τους ή να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στις αρθρώσεις τους. Αλλά η άσκηση ανακουφίζει από τη δυσκαμψία των αρθρώσεων και διασφαλίζει ότι σχηματίζεται αρκετό υγρό στις αρθρώσεις (θρόμβωση) για να θρέψει τον χόνδρο και να τον προστατεύσει από την τριβή. Χωρίς κίνηση, ο χόνδρος δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί με πολλά θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αρθρώσεις, τη δομή των αρθρώσεων και τα θρεπτικά συστατικά των αρθρώσεων στο gelenkexperten.com ανάγνωση.

Προτείνονται αθλήματα με ομοιόμορφες, ρυθμικές κινήσεις όπως γιόγκα, πιλάτες, τσιγκόνγκ ή τάι-τσι. Κατάλληλα αθλήματα που ανακουφίζουν τις αρθρώσεις είναι το κολύμπι, η πεζοπορία, το γκολφ και το βόρειο περπάτημα.

Προστατέψτε τις αρθρώσεις

Προστατέψτε τις αρθρώσεις και κρατήστε τις από το υπερβολικό στρες

Όλοι, ειδικά όσοι πάσχουν από αρθρίτιδα, πρέπει να φροντίζουν τις αρθρώσεις τους για να διατηρούνται ευέλικτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στο φυλλάδιο οδηγιών του Γερμανικός Σύνδεσμος Ρευματισμών «Κοινή προστασία στην καθημερινή ζωή», παρουσιάζονται διάφορα μέτρα και βοηθήματα που προστατεύουν τις αρθρώσεις από το υπερβολικό στρες.

Αποφύγετε δραστηριότητες που προκαλούν πόνο και βρείτε καλύτερο τρόπο για να ολοκληρώσετε το έργο. Κάντε συμβιβασμούς που προστατεύουν τις αρθρώσεις σας. Εάν η όρθια προκαλεί πόνο, δοκιμάστε να κάνετε τη δραστηριότητα καθιστή. Αποφύγετε την άσκοπη πίεση στους καρπούς σας. Για παράδειγμα, εάν το άνοιγμα ενός μπουκαλιού νερού είναι επώδυνο, μην πιέζετε το χέρι σας. Πάρτε ένα ανοιχτήρι μπουκαλιών ή ζητήστε από κάποιον να σας ανοίξει το μπουκάλι.

Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος

το υγιές σωματικό βάρος σε μεγάλη ηλικία είναι σημαντικό

Το πολύ σωματικό βάρος επιβαρύνει πολύ τις αρθρώσεις, ειδικά τις αρθρώσεις του ισχίου και του γόνατος. Είναι λοιπόν σημαντικό να διατηρείτε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η απώλεια βάρους είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τον πόνο της αρθρίτιδας στο γόνατο.

Ισχυροί μύες, σταθερές αρθρώσεις

Ισχυροί μύες, σταθερές αρθρώσεις

Οι ισχυροί μύες προστατεύουν τις αρθρώσεις και δίνουν στο μυοσκελετικό σύστημα σταθερότητα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να στοχεύετε τους μυς σας δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα για να διατηρήσετε και να βελτιώσετε τη μυϊκή σας δύναμη. Η εστίαση είναι στην εκπαίδευση ορισμένων μυϊκών ομάδων όπως οι κοιλιακοί, οι μύες της πλάτης και των ποδιών.

Οι ασκήσεις εύρους κίνησης βελτιώνουν την κινητικότητα των αρθρώσεων

Οι ασκήσεις εύρους κίνησης βελτιώνουν την κινητικότητα των αρθρώσεων

Η αρθρίτιδα σχετίζεται με περιορισμένο εύρος κίνησης. Το εύρος κίνησης (συντομογραφία ROM) είναι ένα μέτρο της απόστασης και της κατεύθυνσης στην οποία μια άρθρωση μπορεί να κινηθεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων της. Κάθε άρθρωση έχει διαφορετικά εύρη κίνησης για κάθε τύπο κίνησης που μπορεί να κάνει. Για να διατηρήσετε το τρέχον εύρος κίνησης, θα πρέπει να ενεργοποιείτε τακτικά κάθε άρθρωση μετακινώντας την σε όλο το εύρος κίνησης.

Τεντώστε, λυγίστε ή στρίψτε κάθε μία από τις αρθρώσεις σας. Οι ασκήσεις κίνησης βελτιώνουν την ευελιξία, ανακουφίζουν από τη δυσκαμψία και τον πόνο και βοηθούν στη διατήρηση της λειτουργίας των αρθρώσεών μας. Ακολουθούν δύο εξαιρετικά παραδείγματα ασκήσεων κίνησης ROM:

Υγιεινή διατροφή για τις αρθρώσεις

Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή μπορεί να κρατήσει τα συμπτώματα αρθρίτιδας υπό έλεγχο και να βελτιώσει τη συνολική υγεία των αρθρώσεων. Αποφύγετε τις τροφές που προάγουν τη φλεγμονή. Η μεσογειακή διατροφή, που δίνει έμφαση στα λαχανικά, τα ψάρια και το ελαιόλαδο, θεωρείται ιδιαίτερα αντιφλεγμονώδης.

Υγιεινή διατροφή για τις αρθρώσεις Η μεσογειακή διατροφή έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Τα σωστά θρεπτικά συστατικά για υγιείς αρθρώσεις

Η βιταμίνη D και το ασβέστιο είναι δύο θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για υγιή οστά και αρθρώσεις. Η βιταμίνη D προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα έντερα και την αποθήκευση του ορυκτού στα οστά και τα δόντια. Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου σχετίζονται με μειωμένη οστική πυκνότητα και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Με τη βιταμίνη C, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζετε την παραγωγή κολλαγόνου. Μάθετε ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεστε και από πού να τα προμηθευτείτε.

Κόψε το κάπνισμα

Το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες και φαίνεται επίσης ότι προάγει την ενόχληση στις αρθρώσεις. Η κατανάλωση τσιγάρου όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά επιταχύνει επίσης την εξέλιξη της νόσου. Έτσι, για να βελτιώσετε την υγεία των οστών και την υγεία των αρθρώσεων, θα πρέπει να σταματήσετε το κάπνισμα το συντομότερο δυνατό.

Το κάπνισμα όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και ρευματοειδούς αρθρίτιδας