Γίτσες

Νηστεία σύμφωνα με τον Buchinger: Πώς λειτουργεί η θεραπευτική νηστεία και για ποιους είναι κατάλληλη;

Από την κλασική αποφυγή τροφής έως τις θεραπείες χυμού μέχρι την τρέχουσα διαλείπουσα νηστεία – σήμερα η νηστεία είναι πιο δημοφιλής από ποτέ. Και δεν επηρεάζει μόνο τη διατροφή μας. Μιλάμε όλο και πιο συχνά για μια ψηφιακή αποτοξίνωση, με άλλα λόγια την αποποίηση των smartphone, των φορητών υπολογιστών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά από πού προήλθε αρχικά η έννοια; Ο Γερμανός γιατρός Otto Buchinger θεωρείται ο ιδρυτής της νηστείας. Στο άρθρο, αποκαλύπτουμε ακριβώς πώς λειτουργεί η νηστεία σύμφωνα με τον Buchinger και ποιος μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο από την κλασική μέθοδο νηστείας!

Τι είναι η νηστεία σύμφωνα με τον Buchinger?

Νηστεία ποτού σύμφωνα με τον Buchinger

Ο Otto Buchinger ήταν γιατρός που ξεπέρασε τη δική του ρευματοπάθεια με νηστεία τριών εβδομάδων. Στη συνέχεια εξήγησε την έννοια της θεραπευτικής νηστείας και ίδρυσε μια κλινική θεραπευτικής νηστείας το 1920, η οποία βρίσκεται στο Bad Pyrmont και λειτουργεί ακόμη και σήμερα.

Σύμφωνα με τον Buchinger, ο κύριος στόχος της νηστείας είναι η σωματική και ψυχική ευεξία. Θα πρέπει να δημιουργήσει ένα κίνητρο για έναν συνειδητό και υγιεινό τρόπο ζωής. Δίνεται λοιπόν έμφαση όχι μόνο στη διατροφή, αλλά και στον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και τη σωματική μας δραστηριότητα.

Η έννοια αυτής της μεθόδου νηστείας στοχεύει στην ανανέωση και αναγέννηση του σώματος, του νου και της ψυχής. Αυτό επιτρέπει τη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων υγείας όπως διαβήτης, ημικρανίες, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κλπ. Κατά τη διάρκεια της νηστείας, υποστηρίζεται ο λεγόμενος καθαρισμός και ενεργοποιείται η διάσπαση του λίπους, γεγονός που οδηγεί σε ευεργετικές βιοχημικές αλλαγές στο σώμα και βελτιώνει τον μεταβολισμό.

Χάστε βάρος ως παρενέργεια της θεραπευτικής νηστείας

Η νηστεία συνδέεται συχνά με την απώλεια βάρους. Με το να μην τρώτε στερεά τρόφιμα θα χάσετε φυσικά μερικά κιλά, αλλά από την άποψη της μεθόδου Buchinger αυτό μπορεί να περιγραφεί μόνο ως μια ωραία παρενέργεια. Εάν επιστρέψετε στις παλιές διατροφικές σας συνήθειες, επιστρέφετε γρήγορα στο αρχικό σας βάρος. Αν λοιπόν ο μόνος στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, θα πρέπει να στραφείτε σε μια άλλη μέθοδο αδυνατίσματος.

Η νηστεία σύμφωνα με τον Buchinger είναι δυνατή στο σπίτι?

Η ευεξία κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής νηστείας έχει θετικές επιδράσεις στο μυαλό και το σώμα

Δεδομένου ότι η μέθοδος είναι πολύ περιοριστική και απαιτεί πολλή άσκηση και δραστηριότητες εκτός από το πρόγραμμα νηστείας, συχνά προσφέρεται με τη μορφή διακοπών νηστείας στο ξενοδοχείο. Περνάτε μια ολόκληρη εβδομάδα νηστείας μαζί με μια ομάδα στο ξενοδοχείο, όπου σας φροντίζει ένας αρχηγός νηστείας και σας φροντίζει πλήρως. Στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνονται επίσης μαθήματα γιόγκα, διαλογισμός, πεζοπορίες, σάουνες κ.λπ. Όσοι θέλουν να μετατρέψουν τη νηστεία Buchinger σε μια ολόκληρη εμπειρία, έχουν κάνει τη σωστή επιλογή με ένα τέτοιο νηστίσιμο μάθημα.

Ωστόσο, εάν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να κάνετε διακοπές νηστείας για οποιονδήποτε λόγο, μπορείτε φυσικά να δοκιμάσετε και τη μέθοδο στο σπίτι. Το κίνητρο και η ισχυρή θέληση είναι απαραίτητα, διαφορετικά δεν θα έχετε καλά αποτελέσματα. Η θεραπευτική νηστεία σύμφωνα με τον Buchinger ακολουθεί σταθερούς κανόνες, τους οποίους συνοψίζουμε στις ακόλουθες ενότητες. Για να αποκομίσετε πλήρως τα οφέλη της νηστείας, θα πρέπει να τηρούνται αυτοί οι κανόνες.

Για ποιον είναι κατάλληλη η θεραπευτική νηστεία;?

Είναι η θεραπευτική νηστεία καλή για τα έντερα;

Εάν αποφασίσατε να δοκιμάσετε τη Buchinger νηστεία μόνοι σας, απαιτείται διαβούλευση με το γιατρό σας. Θα προτείνονταν επίσης μια εξέταση αίματος και ένα ΗΚΓ πριν από την έναρξη της νηστείας, έτσι ώστε να αποκλείονται πιθανές αρνητικές επιπτώσεις. Τα άτομα που είναι υπέρβαρα πρέπει επίσης να κάνουν μια μεταβολική ανάλυση πριν ξεκινήσουν τη νηστεία. Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει καλύτερα εάν η θεραπευτική νηστεία είναι κατάλληλη για εσάς ή όχι.

Σύμφωνα με μελέτες, η μέθοδος Buchinger μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα υγείας όπως ρευματισμούς, ημικρανίες, δερματικές παθήσεις, διαβήτη και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η νηστεία χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόληψη ασθενειών σε υγιείς ανθρώπους. Για παράδειγμα, εάν έχετε σοβαρή καρδιακή και νεφρική νόσο, καρκίνο, ουρική αρθρίτιδα ή προβλήματα χοληφόρων, δεν πρέπει να νηστεύετε χωρίς ιατρική έγκριση.

Έτσι λειτουργεί η νηστεία σύμφωνα με τον Buchinger – το σχέδιο

Τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι καλά για ημέρες προ νηστείας

Ανακούφιση ημέρες πριν από την έναρξη της νηστείας

Κάθε νηστεία ξεκινά με μια προπαρασκευαστική φάση, η οποία διαρκεί συνήθως μία έως δύο ημέρες. Αυτές εξακολουθούν να ονομάζονται ημέρες απαλλαγής. Τα στερεά τρόφιμα επιτρέπονται ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας, αλλά πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριά. Μικρές μερίδες ρύζι, πλιγούρι βρώμης και φρούτα και λαχανικά (ιδανικά στον ατμό αντί για ωμό), για παράδειγμα, μπορούν να βρίσκονται στο μενού. Αυτό ανακουφίζει τα έντερα και τα προετοιμάζει για νηστεία.

Συμβουλή: Αγοράστε λαχανικά για ζωμό, μέλι, απευθείας χυμό φρούτων ή φρούτα και λαχανικά για χυμό, καθώς και τυχόν τσάι από βότανα πριν ξεκινήσετε τη νηστεία. Δεν συνιστάται η αγορά νηστείας. Πάρτε επίσης το αλάτι του Γκλάουμπερ από το φαρμακείο.

Πιείτε τη θεραπευτική θεραπεία νηστείας σύμφωνα με το τσάι βοτάνων Buchinger

Απάθεια με το αλάτι του Γκλάουμπερ

Μετά τις ημέρες ανακούφισης, ακολουθεί ο καθαρισμός του παχέος εντέρου. Για να το κάνετε αυτό, πιείτε ένα καθαρτικό ποτό φτιαγμένο από νερό με αλάτι Glauber. Αυτό γίνεται καλύτερα το βράδυ πριν ξεκινήσετε τη νηστεία. Επιπλέον, δεν πρέπει να τρώτε περισσότερες από 1000 θερμίδες την ημέρα της αφόδευσης.

Ο καθαρισμός του παχέος εντέρου πριν από την ημέρα της νηστείας μειώνει την πιθανότητα πονοκεφάλων και επίσης διασφαλίζει ότι δεν αισθάνεστε πεινασμένοι κατά τη διάρκεια της νηστείας. Η αφόδευση δεν είναι απαραίτητη και μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας εάν θα το κάνετε ή όχι.

Η νηστεία σύμφωνα με τη μέθοδο Buchinger σχεδιάζει θεραπευτική θεραπεία νηστείας

Μέρες νηστείας

Τώρα είναι νηστικός. Η νηστεία σύμφωνα με τον Buchinger μπορεί να διαρκέσει από πέντε ημέρες έως δύο εβδομάδες. Για υγιείς ανθρώπους, πέντε έως επτά ημέρες είναι η βέλτιστη, ειδικά αν είστε νηστικοί για πρώτη φορά. Μεγαλύτερες περίοδοι νηστείας, από την άλλη πλευρά, μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο σε ειδικές κλινικές νηστείας υπό ιατρική επίβλεψη.

Νηστεία σύμφωνα με το πρόγραμμα διατροφής Buchinger ζωμός λαχανικών χωρίς πληρωτικό

Όταν νηστεύει σύμφωνα με τον Buchinger, απαλλάσσεται εντελώς από τη στερεά τροφή. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας νηστείας, 250 χιλιοστόλιτρα διαυγούς ζωμού λαχανικών, 250 χιλιοστόλιτρα χυμού που δεν είναι συμπυκνωμένο από φρούτα και / ή λαχανικά και όχι περισσότερες από τρεις κουταλιές της σούπας μέλι μπορούν να καταναλωθούν όλη την ημέρα. Επιτρέπονται μόνο ροφήματα χαμηλών θερμίδων, όπως τσάγια από βότανα χωρίς ζάχαρη ή νερό, τουλάχιστον 2-3 λίτρα την ημέρα. Δεν πρέπει να καταναλώνονται περισσότερες από 500 θερμίδες ημερησίως, με τον βέλτιστο αριθμό θερμίδων μεταξύ 250 και 400 kcal.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τα γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνες επιτρέπονται για να μην χάσετε πολύ μυϊκή μάζα. Το πρόγραμμα διατροφής μπορεί να συμπληρωθεί με 200 γραμμάρια κουάρκ, γάλα ή γιαούρτι καθημερινά, για παράδειγμα.

Κατά τη διάρκεια των ημερών νηστείας, μπορείτε να επαναλάβετε την εκκένωση του εντέρου με το αλάτι του Glauber εάν είναι απαραίτητο.

Πηγαίνετε για πεζοπορία ενώ είστε νηστικοί

Άσκηση και χαλάρωση κατά τη φάση της νηστείας

Η νηστεία παράγει περισσότερες κετόνες, οι οποίες κάνουν το σώμα όξινο. Η κίνηση παίζει βασικό ρόλο για να διευκολύνει την αναπνοή αυτού του οξέος. Οι μεγάλες βόλτες στον καθαρό αέρα, οι πεζοπορίες και η γιόγκα είναι όλες εξαιρετικές επιλογές.

Η χαλάρωση και η ανάρρωση, από την άλλη πλευρά, βοηθούν στη μείωση του άγχους και δεν πρέπει να παραμελούνται κατά τις ημέρες της νηστείας. Μπορείτε να διαλογιστείτε, να διαβάσετε ένα καλό βιβλίο, να απολαύσετε μασάζ ή σάουνα – οι δυνατότητες είναι σχεδόν απεριόριστες. Είναι σημαντικό μόνο να επιλέξετε μία ή περισσότερες δραστηριότητες που είναι πραγματικά καλές για εσάς.

Νηστεία σύμφωνα με τον Buchinger σπάζοντας τη νηστεία με ημέρες οικοδόμησης μήλων

Ημέρες δημιουργίας

Μετά τις μέρες της νηστείας έρχεται το σπάσιμο της νηστείας. Η διακοπή της νηστείας ξεκινά συνήθως με ένα μικρό γεύμα – παραδοσιακά ένα τριμμένο μήλο ή παχιά σούπα πατάτας. Μετά από αυτό, η δίαιτα πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο αργά, καθώς το έντερο πρέπει πρώτα να ξαναρχίσει μετά από μια μακρά περίοδο ξεκούρασης. Θα πρέπει να ξεκινήσετε με μικρές μερίδες, σύμφωνα με τις οποίες το φαγητό πρέπει και πάλι να είναι ελαφρύ και εύπεπτο. Το ρύζι, τα μαγειρεμένα λαχανικά και τα φρούτα είναι καλές επιλογές για την πρώτη μέρα συσσώρευσης. Η πρόσληψη θερμίδων πρέπει να αυξάνεται από μέρα σε μέρα μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή ποσότητα. Μην ξεχάσετε να πίνετε αρκετά υγρά και σε αυτή τη φάση.

Και πόσες ημέρες συσσώρευσης συνιστώνται; Ο γενικός κανόνας είναι: Οι ημέρες συσσώρευσης πρέπει να αποτελούν το ένα τρίτο των ημερών νηστείας. Με μια πενθήμερη θεραπευτική νηστεία, θα πρέπει επομένως να περιμένετε 1-2 ημέρες να συσσωρευτούν.

Εμπειρίες με τη νηστεία σύμφωνα με τις συμβουλές του Buchinger

Υιοθετήστε νέες συνήθειες μετά τη νηστεία

Για να είναι πραγματικά επιτυχής η θεραπευτική νηστεία, θα πρέπει να ακολουθήσει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μετά. Η νηστεία δεν τελειώνει με τις ημέρες συσσώρευσης, αλλά θα πρέπει να οδηγήσει σε αλλαγή συνειδητής διατροφής. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσετε τα θετικά αποτελέσματα ακόμη και μετά την εβδομάδα νηστείας.

Επίσης χάνετε βάρος ενώ νηστεύετε. Προκειμένου να διατηρηθεί αυτό το βάρος και να αποφευχθεί το φαινόμενο yo-yo, η σωστή διατροφή παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο.

Το να πίνετε ακίνητο νερό είναι σημαντικό όταν είστε νηστικοί

Κάποιος πρέπει να προσέξει αυτό όταν νηστεύει σύμφωνα με τον Buchinger

  • Το ενδιάμεσο φαγητό δεν επιτρέπεται.
  • Το να πίνεις πολύ λίγο μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά.
  • Η άσκηση είναι απαραίτητη για την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος και την πρόληψη της υπερβολικής διάσπασης των μυών.
  • Πρέπει να αποφεύγονται τα δυνατά αθλήματα και η εντατική προπόνηση.
  • Μετά την περίοδο νηστείας, μην υπερφορτώνετε το στομάχι σας.

Οδηγίες για επιτυχημένη νηστεία σύμφωνα με τον Buchinger στο σπίτι

Νηστεία σύμφωνα με το σχέδιο Buchinger, πιείτε άμεσο χυμό

Το νέο έτος είναι η τέλεια στιγμή για να απαλλαγείτε από τις κακές συνήθειες και να ζήσετε πιο συνειδητά και υγιεινά. Είναι η υγιεινή διατροφή στη λίστα αποφάσεων της Πρωτοχρονιάς σας; Αν ναι, η θεραπευτική νηστεία είναι μια καλή αρχή.

1. Προγραμματισμός

Ελέγξτε το ημερολόγιό σας για να δείτε πότε θα είχατε χαλαρό χρόνο για να νηστεύετε. Προγραμματίστε μια περίοδο 9 έως 11 ημερών (αυτό περιλαμβάνει τις ημέρες προετοιμασίας και τις ημέρες ανακούφισης), κατά την οποία δεν χρειάζεται απαραίτητα να κάνετε άδεια. Αλλά είναι σημαντικό να έχετε αρκετό χρόνο για να είστε δραστήριοι και να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε μια 5ήμερη νηστεία την Τετάρτη ή την Πέμπτη, ώστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον ελεύθερο χρόνο του Σαββατοκύριακου.

Φτιάξτε μόνοι σας ζωμό λαχανικών για θεραπεία νηστείας

2. Προετοιμασία

Αγοράστε όλα τα απαραίτητα προϊόντα πριν ξεκινήσετε τη νηστεία. Δημιουργήστε μια ακριβή λίστα αγορών για αυτό, προκειμένου να αποφύγετε τις άσκοπες αγορές. Μαγειρέψτε μόνοι σας το ζωμό λαχανικών και κοσκινίστε το για να αφαιρέσετε το ένθετο. Επίσης, προγραμματίστε τις δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλά κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.

3. Ημέρες ανακούφισης, νηστείας, ημέρες ανοικοδόμησης

Ακολουθήστε το πρόγραμμα διατροφής Buchinger, μη παραμελώντας τις ημέρες ανακούφισης και ανάρρωσης. Είναι ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη νηστεία.

Συνδυάστε τον διαλογισμό και τη χαλάρωση με τη θεραπευτική νηστεία

4. Χρησιμοποιήστε το χρόνο για να χαλαρώσετε

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, το σώμα και το μυαλό έρχονται σε ισορροπία. Σκεφτείτε την ευημερία σας και ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας κάνουν ευτυχισμένους και καλούς για εσάς.

Νηστεία σύμφωνα με τον Buchinger – μια σύντομη επισκόπηση

Νηστεία σύμφωνα με τον Buchinger τι επιτρέπεται δίαιτα χυμού

1η και 2η μέρα: Ημέρες ανακούφισης – επιτρέπονται ελαφριά γεύματα, π.χ. Β. Μαγειρεμένο ρύζι, πλιγούρι βρώμης, φρούτα και λαχανικά

2 μερες: Εκκένωση εντέρου με αλάτι Glauber (προαιρετικό)

3η έως 7η ημέρα: Νηστεία-250 ml ζωμός λαχανικών χωρίς πληρωτικό, 250 ml χυμό από συμπύκνωμα, 2-3 λίτρα αλατούχο νερό και τσάι από βότανα

7η μέρα: Σπάστε τη νηστεία με ένα τριμμένο μήλο ή παχιά σούπα πατάτας

8η και 9η ημέρα: Ημέρες συσσώρευσης-ελαφριά τροφή, μικρές μερίδες, φυσικά τρόφιμα και πλούσια σε φυτικές ίνες