Γίτσες

Γιατί κάποιος έχει δυσάρεστη αναπνοή με δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων;

Η κακή αναπνοή είναι μια από τις πιθανές παρενέργειες μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων, όπως η δίαιτα Atkins, η κετο δίαιτα ή η δίαιτα Dukan. Γνωστή ως κέτωση κακή αναπνοή, ή απλώς κετό αναπνοή, η κατάσταση συχνά συνοδεύεται από κακή γεύση στο στόμα. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για την κακή αναπνοή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων και τι πρέπει να κάνετε για αυτό.

Αιτίες της κακής αναπνοής χαμηλών υδατανθράκων

Κακή αναπνοή χαμηλών υδατανθράκων στην κέτωση

Υπάρχουν πολλές αιτίες της κακής αναπνοής. Στην περίπτωση δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων, συνήθως περιορίζονται σε αυτές τις δύο: κέτωση (η μεταβολική κατάσταση που επιτυγχάνεται με δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων ή κετό) και μεταβολισμός πρωτεϊνών.

Κέτωση

Μία από τις σημαντικότερες πηγές ενέργειας στο σώμα είναι η γλυκόζη. Η γλυκόζη παράγεται όταν ο πεπτικός σωλήνας διασπά τους υδατάνθρακες από σύνθετα σάκχαρα σε απλά μόρια γλυκόζης. Όταν μειώνετε τον αριθμό των υδατανθράκων που τρώτε, το σώμα σας πρέπει να βρει εναλλακτικές πηγές καυσίμου (δηλαδή λίπος) για ενέργεια. Αυτή η μεταβολική κατάσταση είναι γνωστή ως κέτωση.

Όταν το σώμα διασπά τα λιπαρά οξέα, παράγει ένα υποπροϊόν που ονομάζεται κετόνες. Τα κετονικά σώματα έρχονται σε τρεις μορφές: ακετοξικό, βήτα-υδροξυβουτυρικό και ακετόνη. Αυτές οι κετόνες αποβάλλονται τακτικά από το σώμα σας μέσω της ούρησης και της εκπνοής.

Keto τρόφιμα αυγά κρέατος ξηροί καρποί

Εάν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, το σώμα σας θα χρειαστεί περισσότερο λίπος για ενέργεια επειδή καταναλώνετε λιγότερους υδατάνθρακες. Ως αποτέλεσμα, απελευθερώνονται περισσότερες κετόνες. Η υπερβολική συσσώρευση κετονών στο σώμα σας μπορεί να συμβάλει στην κακή αναπνοή. Ωστόσο, οι κετόνες που εκπνέετε έχουν πολύ ξεχωριστές μυρωδιές – οι περισσότερες από αυτές διαφέρουν από την κοινή κακοσμία του στόματος (halitosis).

Κετοσαλάτα με κιτς ντομάτες αβοκάντο και γαρίδες

Μεταβολισμός πρωτεϊνών

Μια αλλαγή στη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει αλλαγές και στην αναπνοή σας. Σε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, η ξαφνική μετάβαση από υδατάνθρακες σε πρωτεΐνη αλλάζει τον τρόπο που το σώμα σας μεταβολίζει τα τρόφιμα. Όταν οι πρωτεΐνες μεταβολίζονται στο σώμα, δημιουργείται αμμωνία. Μια σημαντική αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών ενισχύει αυτό το αποτέλεσμα και αυξάνει την ποσότητα αμμωνίας τόσο στο στομάχι όσο και στα ούρα. Δεδομένου ότι απαιτείται πολύ νερό για την απέκκριση της αμμωνίας, η ανεπαρκής ενυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει την αναπνοή σας καθώς η αμμωνία συσσωρεύεται γρήγορα στο σώμα.

Συμπτώματα κακής αναπνοής χαμηλών υδατανθράκων

Κακή αναπνοή με αλλαγές διατροφής χαμηλών υδατανθράκων στο σώμα

Η αναπνοή κετό διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά γενικά δεν είναι ίδια με την κακοσμία του στόματος. Η κακοσμία του στόματος που βιώνουμε οι περισσότεροι από εμάς κατά καιρούς προκαλείται από βακτήρια στο στόμα. Όταν αυτά τα βακτήρια αρχίζουν να διασπούν τα τρόφιμα που τρώμε, δημιουργούν πτητικές ενώσεις θείου (VSC). Συνήθως αυτές οι ενώσεις έχουν θειώδη οσμή (παρόμοια με σάπια αυγά).

Η κακή αναπνοή χαμηλών υδατανθράκων πόσο διαρκεί

Με χαμηλή υδατάνθρακα κακή αναπνοή, οι ιδιότητες της οσμής ποικίλλουν ανάλογα με το ποια υποπροϊόντα του μεταβολισμού πρωτεϊνών και λιπών παράγονται. Για παράδειγμα:

  • Το ακετοξικό και το βήτα-υδροξυβουτυρικό μπορεί να προκαλέσουν γλυκιά και φρουτώδη μυρωδιά στην αναπνοή σας. Μερικοί άνθρωποι περιγράφουν τη μυρωδιά σαν παρόμοια με τα μελανιασμένα ή σάπια μήλα.
  • Η ακετόνη στην αναπνοή είναι πιο πιθανό να δημιουργήσει μια ρητινώδη οσμή (όπως το βερνίκι νυχιών).
  • Ο υπερβολικός μεταβολισμός πρωτεϊνών μπορεί να προκαλέσει μυρωδιά αμμωνίας τόσο στην αναπνοή όσο και στα ούρα.

Κακή αναπνοή χαμηλών υδατανθράκων – Πόσο καιρό?

Αβοκάντο καρυδιών φιλέτου σολομού στο πιάτο

Ενδέχεται να παρατηρήσετε μια αλλαγή στην αναπνοή σας μέσα σε λίγες ημέρες ή μια εβδομάδα από την έναρξη μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι δεν παίρνουν ποτέ κετό αναπνοή. Ωστόσο, για όσους το κάνουν, η μυρωδιά μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική. Αλλά μην ανησυχείτε! Η κετοπνοή είναι προσωρινή και θα φύγει καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στη χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, αρκετές εβδομάδες έως ένα μήνα.

Τι να κάνετε με την κακή αναπνοή χαμηλών υδατανθράκων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά?

Τι να κάνετε ενάντια στην κακή μυρωδιά από τους χαμηλούς υδατάνθρακες πίνετε περισσότερο νερό

Ακολουθούν μερικοί τρόποι που μπορείτε να κάνετε για τα συμπτώματα αναπνοής κετό καθώς προσαρμόζεται ο μεταβολισμός σας.

– Πίνετε περισσότερο νερό. Πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα. Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει στην αποβολή των περιττών κετονών και ενώσεων θείου από το σώμα σας, αλλά θα βοηθήσει επίσης στην πέψη και θα αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα.

– Αλλάξτε τις πηγές πρωτεΐνης. Η εναλλαγή πηγών πρωτεΐνης – π.χ. από κοτόπουλο σε βόειο κρέας ή από βόειο κρέας σε ψάρι – μπορεί μερικές φορές να αλλάξει κετονικά σώματα (κυρίως λόγω των τύπων λιπαρών οξέων που διασπώνται).

Κακή αναπνοή με χαμηλούς υδατάνθρακες μετάβαση σε χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων

Αυξήστε την πρόσληψη λίπους. Οι έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης λίπους ενώ μειώνεται η κατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση τόσο των εκπομπών ακετόνης όσο και αμμωνίας.

Μην κόβετε εντελώς τους υδατάνθρακες. Η κλασική κατανομή των μακροθρεπτικών συστατικών στη διατροφή κετό συνιστά 5% υδατάνθρακες, 20% – 35% πρωτεΐνες και 75% λιπαρά. Αυτό σημαίνει το πολύ 20 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα. Προσπαθήστε λοιπόν να αυξήσετε την πρόσληψη υγιών υδατανθράκων.

Κακή αναπνοή χαμηλών υδατανθράκων τι κάνουν τα δισκία μέντας

Καλύψτε την κακή αναπνοή σας. Δοκιμάστε φυσικά αρωματικά αναπνοής (όπως δυόσμο, μαϊντανό, γαρύφαλλο, κανέλα ή μάραθο) ή κάψουλες δροσιστικών αναπνοής με λάδι μαϊντανού ή χλωροφύλλη.

Διατηρήστε καλή στοματική υγιεινή. Βουρτσίστε τα δόντια σας, χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα και αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα. Ο τακτικός καθαρισμός της γλώσσας με ξύστρα γλώσσας μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Εάν, παρά την καλή στοματική υγιεινή και τις προσπάθειές σας, η κακή αναπνοή σας επιμένει για περισσότερους από μερικούς μήνες, μιλήστε με το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κακή αναπνοή μπορεί να μην έχει καμία σχέση με δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων. Θα μπορούσε να σχετίζεται με ξηροστομία, ασθένεια των ούλων, παλινδρόμηση, διαβήτη, προβλήματα κόλπων, ηπατική ή νεφρική νόσο.