Γίτσες

Επιδράσεις Ισοφλαβόνης: Οφέλη για την υγεία, παρενέργειες και τομείς χρήσης

Οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων διατροφής διαφημίζουν επανειλημμένα τις θεραπευτικές ιδιότητες των ισοφλαβόνων σόγιας και κόκκινου τριφυλλιού. Λέγεται ότι βοηθούν σε διάφορες παθήσεις και μάλιστα προστατεύουν από καρκίνο ή οστεοπόρωση. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτό και τα πραγματικά συμπληρώματα διατροφής είναι πραγματικά μια θεραπεία; Λόγω έλλειψης δεδομένων για τις επιδράσεις των ισοφλαβονών, οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί είναι προσεκτικοί. Συνοψίζουμε τα αποτελέσματα αρκετών μελετών και προσπαθούμε να διευκρινίσουμε εάν και σε ποιο βαθμό οι φλαβόνες έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας, ποιους τομείς εφαρμογής έχουν και ποιες παρενέργειες έχουν ήδη αναφερθεί. Ένα είναι σίγουρο σε κάθε περίπτωση: Πριν καταφύγετε σε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ισοφλαβόνη, πρέπει να συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό. Μόνο αυτός μπορεί να καθορίσει σωστά την ημερήσια δόση και να εκτιμήσει πιθανούς κινδύνους και παρενέργειες.

Επίδραση ισοφλαβόνης: ποια είναι στην πραγματικότητα τα φυτοοιστρογόνα?

Ισοφλαβόνες στην εμμηνόπαυση Συμβουλές για δίαιτα για γυναίκες

Οι ισοφλαβόνες (επίσης γνωστές ως ισοφλαβονοειδή) είναι συμπληρώματα διατροφής που παράγονται αποκλειστικά από όσπρια. Είναι μια συγκεκριμένη ομάδα μορίων που ονομάζονται φυτο-ενώσεις (φυσικές φυτικές ενώσεις) που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα φασόλια και τα βότανα όπως το κόκκινο τριφύλλι. Οι ισοφλαβόνες είναι γνωστές ως φυτοοιστρογόνα επειδή η δομή τους είναι παρόμοια με τη γυναικεία ορμόνη οιστρογόνο. Θεωρούνται επίσης αντιοξειδωτικά επειδή μειώνουν τη ζημιά που προκαλείται από το οξυγόνο (που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες). Με αυτόν τον τρόπο βοηθούν στην καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου. Έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με τα οφέλη και την ασφάλεια των ισοφλαβονών. Ωστόσο, οι απόψεις των ερευνητών ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό.

Επιδράσεις Isoflavone: Οφέλη για την υγεία

Ισοφλαβόνες στη σόγια πιθανές παρενέργειες και αντενδείξεις

Η σόγια εμφανίζει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ισοφλαβόνες μεταξύ των τροφίμων. Τα βότανα κόκκινο τριφύλλι και μηδική είναι επίσης πλούσια σε ισοφλαβόνες. Όπως η σόγια, το κόκκινο τριφύλλι αποδίδεται σε όσπρια, τα οποία περιέχουν φυτοοιστρογόνα. Οι ισοφλαβόνες σόγιας είναι η γενιστεΐνη, η δαϊζεδίνη και η γλυκετίνη. Το κόκκινο τριφύλλι περιέχει φορμονονετίνη, βιοχανίνη Α, νταϊτζένη και γενιστεΐνη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής δεν ισοδυναμεί με κατανάλωση τροφών (π.χ. τόφου, τέμπε, γάλα σόγιας ή άλλα προϊόντα σόγιας) ως πηγή ισοφλαβονών. Αποδίδουν διάφορα οφέλη και παρενέργειες.

Επίδραση ισοφλαβόνων στην εμμηνόπαυση

Λήψη φυτοοιστρογόνων ή ισοφλαβονών κατά την εμμηνόπαυση

Τα οιστρογόνα είναι ορμόνες που ελέγχουν τη σεξουαλική και αναπαραγωγική ανάπτυξη, ειδικά στις γυναίκες. Η παρόμοια δομή επιτρέπει στις ισοφλαβόνες να προσκολληθούν στους υποδοχείς οιστρογόνων. Όταν το επίπεδο των ορμονών αυξομειώνεται, οι ισοφλαβόνες μπορούν να μας επηρεάσουν όπως και τα οιστρογόνα. Αρκετές μελέτες σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων ισοφλαβόνης για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αναφέρουν ορισμένα οφέλη, όπως η ανακούφιση από την κόπωση και την ευερεθιστότητα και τη μείωση των εξάψεων. Παρόλο που οι ισοφλαβόνες κυκλοφορούν στο εμπόριο ως ένα αποτελεσματικό προϊόν φυσικής θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (HRT), σύμφωνα με την The Pharmaceutical Journal, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους. Συνεπώς, οι καταναλωτές δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούν για μακροχρόνια θεραπεία.

Άλλοι τομείς εφαρμογής ισοφλαβονών

Πόσες ισοφλαβόνες περιέχει το κόκκινο τριφύλλι και πιθανές παρενέργειες από το συμπλήρωμα διατροφής

1. Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι οι ισοφλαβόνες προλαμβάνουν ορισμένους τύπους καρκίνου. Ωστόσο, οι ερευνητές διαφωνούν σε αυτό. Οι άνθρωποι που κατανάλωναν πολλά προϊόντα σόγιας στην εφηβεία τους μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού αργότερα στη ζωή τους. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι οι ισοφλαβόνες σόγιας αυξάνουν αυτόν τον κίνδυνο.

2. Το κόκκινο τριφύλλι έχει βρεθεί επίσης χρήσιμο σε καρδιακά προβλήματα καθώς αυξάνει την καλή χοληστερόλη που ονομάζεται HDL.

3. Τα ισοφλαβονοειδή στο κόκκινο τριφύλλι μειώνουν τις εξάψεις και τις καταθλιπτικές διαθέσεις κατά την εμμηνόπαυση.

Ιατρική χρήση

Οι ισοφλαβόνες έχουν οφέλη για την υγεία ως συμπλήρωμα διατροφής

Οι ακόλουθες ασθένειες μπορούν να ανακουφιστούν με τη χρήση ισοφλαβονοειδών:

Διαβήτης τύπου 2: Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών σόγιας ή ζυμωμένων προϊόντων σόγιας μειώνει το σάκχαρο στο αίμα σε αυτόν τον τύπο διαβήτη.

Διάρροια σε μικρά παιδιά: Η βρεφική φόρμουλα σόγιας μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της διάρροιας (σε σύγκριση με τη βρεφική φόρμουλα που παράγεται από αγελαδινό γάλα). Σημαντικό: Οι ίνες σόγιας ΔΕΝ βοηθούν τους ενήλικες.

Υψηλή χοληστερόλη: Κλινική έρευνα έχει δείξει ότι τα ισοφλαβονοειδή σόγιας μειώνουν την κακή χοληστερόλη HDL. Είναι σημαντικό τα ΜΟΝΟ πρωτεϊνούχα τρόφιμα όπως το τόφου, το τέμπε και άλλα προϊόντα να μειώνουν τη χοληστερόλη. Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ισοφλαβονοειδή δεν είναι αποτελεσματικά.

Υψηλή πίεση του αίματος: Η κατανάλωση σόγιας μπορεί να μειώσει ελαφρώς την αρτηριακή πίεση και συνιστάται για ασθενείς με ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση, αλλά ΟΧΙ για εκείνους με πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS): Οι ισοφλαβόνες σόγιας μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του IBS, όπως κοιλιακό άλγος.

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης: Τα συμπτώματα όπως ανησυχία, κατάθλιψη και εξάψεις μπορούν να ανακουφιστούν με τη χρήση ισοφλαβονοειδών. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους στη νυχτερινή εφίδρωση ΔΕΝ έχει επιβεβαιωθεί.

Οστεοπόρωση: Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η πρωτεΐνη σόγιας από τρόφιμα καθώς και από συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αυξήσει την οστική πυκνότητα.

Ποια τρόφιμα περιέχουν ισοφλαβόνες?

Το τόφου και τα τρόφιμα που περιέχουν σόγια έχουν ισοφλαβόνες

Η σόγια και το κόκκινο τριφύλλι είναι από τους σημαντικότερους προμηθευτές ισοφλαβόνης. Μπορούν όμως να βρεθούν και σε άλλα τρόφιμα. Αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα όσπρια:

 • Ρεβύθια
 • Κουκιά
 • Φιστίκια
 • φιστίκια
 • Άλλα όσπρια και φρούτα

Ισοφλαβόνες σε προϊόντα ζύμωσης σόγιας

τα προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν ωφέλιμες ισοφλαβόνες

Στην Ασία, όπου η σόγια είναι το κύριο προϊόν, το ποσοστό καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του μαστού και του προστάτη είναι χαμηλότερο από ό, τι στα δυτικά. Ωστόσο, οι Ασιάτες καταναλώνουν σόγια με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, τρώτε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σόγιας κάθε μέρα. Είναι επίσης συνηθισμένο να χρησιμοποιούνται προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, συμπεριλαμβανομένων των miso, tempeh και tamari. Η σάλτσα σόγιας, η οποία είναι δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, δεν περιέχει ισοφλαβόνες. Πιστεύεται ότι η ζύμωση βοηθά στην πέψη και προάγει την επεξεργασία των ισοφλαβονών. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η μέτρια κατανάλωση προϊόντων σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση:

• αύξηση της οστικής πυκνότητας,

• Αποτρέψτε τον καρκίνο του μαστού και της μήτρας,

• μείωση του ποσοστού καρκίνου του προστάτη,

• μειώνουν το επίπεδο της κακής χοληστερόλης,

• βελτίωση της νοητικής λειτουργίας και

• Μπορεί να ανακουφίσει τον μυϊκό πόνο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ισοφλαβόνες δεν είναι αποτελεσματικές

Οι ισοφλαβόνες επηρεάζουν τα οφέλη για την υγεία και τις παρενέργειες

Η αποτελεσματικότητα των ισοφλαβονοειδών ΔΕΝ έχει αποδειχθεί σε πολλές ασθένειες, π.χ. Νυχτερίδα:

• Αλτσχάιμερ

• άσθμα

• Καρδιακές παθήσεις όπως καρδιακή προσβολή

• Κολικοί στα μωρά

• Η νόσος του Κρον

• καρκίνος της μήτρας

• καρκίνος στομάχου

• Ηπατίτιδα Γ

• Διόγκωση προστάτη

• καρκίνος του προστάτη

• Ρευματοειδής αρθρίτιδα

• Καρκίνος θυροειδούς

• Νεφρική Νόσος

Παρενέργειες της ισοφλαβόνης

Τι βοηθάει στην εφίδρωση κατά την εμμηνόπαυση

Οι περισσότερες παρενέργειες των ισοφλαβονοειδών σχετίζονται με μακροχρόνια χρήση. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της μακροχρόνιας κατανάλωσης προϊόντων σόγιας και της νόσου Kawasaki. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα υποκατάστατα τροφίμων με βάση τη σόγια στα μωρά θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη της εφηβείας αργότερα. Η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού έχει συνδεθεί με μια μακροπρόθεσμη επίδραση της γενιστεΐνης. Η έρευνα σε ζώα έχει δείξει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του αναπαραγωγικού συστήματος. Εάν λαμβάνεται για μικρό χρονικό διάστημα (έως 6 μήνες), το συμπλήρωμα διατροφής σόγιας θεωρείται ασφαλές.

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες:

• γαστρεντερική φλεγμονή (γαστρεντερίτιδα)

• Δυσκοιλιότητα, αέρια και έμετος

• Αλλεργικές αντιδράσεις (εξάνθημα, κνησμός και σε σοβαρές περιπτώσεις δύσπνοια)

• Απώλεια όρεξης

Αντενδείξεις για ισοφλαβόνη:

Οι ισοφλαβόνες έχουν αντενδείξεις και παρενέργειες κατά την κατάποση

 • Δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την ασφαλή χρήση προϊόντων σόγιας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, ειδικά σε υψηλές δόσεις. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν μια σχέση μεταξύ των βρεφικών τροφών με βάση τη σόγια και των αναπτυξιακών καθυστερήσεων στα μικρά παιδιά. Τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε μεγάλες ποσότητες προϊόντων σόγιας μακροπρόθεσμα.
 • Οι ασθματικοί και τα άτομα με πυρετό αλόγου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης.
 • Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού πρέπει να ζητήσουν συμβουλές από το γιατρό τους, γιατί η σόγια θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν οιστρογόνο και να προωθήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
 • Τα παιδιά με κυστική ίνωση πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη ισοφλαβονοειδών, καθώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επεξεργασία των πρωτεϊνών.
 • Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ζητούν συμβουλές από το γιατρό τους, καθώς τα προϊόντα σόγιας μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα και μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα.
 • Τα ισοφλαβονοειδή θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τον υποθυρεοειδισμό (υπολειτουργικός θυρεοειδής).
 • Τα άτομα με πέτρες στα νεφρά ή νεφρική αδυναμία δεν πρέπει να λαμβάνουν ισοφλαβόνες. Προωθούν το σχηματισμό οξαλικών και θα μπορούσαν να είναι τοξικά για άτομα με νεφρική νόσο.
 • Οι ασθενείς θα πρέπει να ζητήσουν συμβουλές από το γιατρό τους σχετικά με την αλληλεπίδραση ισοφλαβονών και άλλων συμπληρωμάτων διατροφής με άλλα φάρμακα. Αυτό ισχύει και για τη δοσολογία και την παρασκευή τους. Τα ισοφλαβονοειδή δεν πρέπει να λαμβάνονται για περισσότερο από 6 μήνες.
 • Κατά την αγορά, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα περιέχουν φυσικά φυτοοιστρογόνα σε μορφή εκχυλίσματος. Επιλέξτε μη γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.

Επιδράσεις της ισοφλαβόνης: μελέτες

Λήψη ισοφλαβονών ως συμπλήρωμα διατροφής Αποτελέσματα της μελέτης

Προς το παρόν απλώς δεν υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις των ισοφλαβονών. Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί που έχουν εξετάσει τις θετικές ή αρνητικές επιδράσεις των ισοφλαβονών. Συνοψίζουμε τα αποτελέσματα για εσάς:

Το 2016, πραγματοποιήθηκε μια μελέτη στο British Journal of Pharmacology κυκλοφόρησε. Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, οι ερευνητές δοκίμασαν τις θετικές επιδράσεις των φυτοοιστρογόνων. Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν αν οι θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις υπερτερούν του προβλήματος.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε επίσης το 2016 στο Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης δημοσιεύτηκε, συνοψίζει τα αποτελέσματα 60 άλλων μελετών. Το αποτέλεσμα – οι ισοφλαβόνες λέγεται ότι παρέχουν μέτρια ανακούφιση από ασθένειες όπως οι εξάψεις της εμμηνόπαυσης. Αλλά έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά κατά της έντονης εφίδρωσης τη νύχτα.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Journal Nutrients δημοσιεύτηκε, υποδεικνύει τις παρενέργειες των ισοφλαβονών. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι ισοφλαβόνες υποτίθεται ότι καταστέλλουν την ανοσοαπόκριση. Είναι αλήθεια ότι τα φυτοοιστρογόνα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Ο βαθμός στον οποίο χρησιμοποιούνται ως συνοδευτική θεραπεία θα πρέπει ακόμη να διερευνηθεί.

Στη Γερμανία, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για την Εκτίμηση Κινδύνου συνιστά τη λήψη ισοφλαβονών του κόκκινου τριφυλλιού για μέγιστο διάστημα 3 μηνών. Φυσικά, σε πολλές περιπτώσεις μια μικρότερη διάρκεια έχει νόημα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να εκτιμηθεί καλύτερα από τον οικογενειακό γιατρό. Η αυτοθεραπεία σίγουρα δεν συνιστάται.

Επίδραση ισοφλαβόνης: συμπέρασμα

Οι ισοφλαβόνες χαιρετίζονται ως το νέο θαυματουργό φάρμακο. Στην πραγματικότητα, όταν χορηγούνται σωστά, μπορούν να παρέχουν ανακούφιση για ορισμένες ασθένειες. Ωστόσο, ποιες παρενέργειες θα μπορούσε να έχει μια βραχυπρόθεσμη θεραπεία με ισοφλαβόνες, δεν έχει ακόμη μελετηθεί λεπτομερώς. Επομένως, οι ισοφλαβόνες πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά από διαβούλευση με γιατρό. Όχι μόνο λόγω των παρενεργειών και της δοσολογίας, αλλά και λόγω των πολυάριθμων αντενδείξεων. Οι ισοφλαβόνες μπορούν σε μεμονωμένες περιπτώσεις να αυξήσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Οι αλλεργικοί και οι ασθματικοί καθώς και οι διαβητικοί θα πρέπει καλύτερα να αναζητήσουν άλλη θεραπεία. Ακόμη και σε κατά τα άλλα υγιή άτομα, η θεραπεία με ισοφλαβόνες πρέπει να πραγματοποιείται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει επίσης να ζητήσετε συμβουλές από τον οικογενειακό σας γιατρό σχετικά με τα πιθανά οφέλη μιας δίαιτας πλούσιας σε ισοφλαβόνες.