Γίτσες

“Θετικότητα σώματος” – όχι μόνο μια θετική στάση απέναντι στο σώμα σας

Hashtag

Hashtag “Body Positivity” – μια κίνηση που έχει κάνει κύμα σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο πολλές γυναίκες αισθάνονται υπό μεγάλη πίεση για να επιτύχουν την τελειότητα. Στο Instagram & Προφανώς όλοι έχουν τα τέλεια μαλλιά, το τέλειο δέρμα, την τέλεια ζωή και το τέλειο σώμα. Ακόμα κι αν κατά κάποιον τρόπο όλοι γνωρίζουν ότι αυτός είναι προφανώς ένας τεχνητός απατηλός κόσμος από τη σωστή προοπτική, κολακευτικό φως, μια επιδέξια στάση, φίλτρα, Photoshop και άλλα κόλπα, όλο και περισσότερες γυναίκες εξακολουθούν να μιμούνται αυτά τα πρότυπα.

Το ντροπή του σώματος πρέπει να τελειώσει

παχουλές γυναίκες στην παραλία θετικό σώμα αγάπη για τον εαυτό τους

Το ιδανικό της ομορφιάς άλλαξε αρκετές φορές μέσα στους αιώνες, αλλά πάντα υπήρχε ένα «σωστό» ή «λάθος» για τις γυναίκες. Όποιος δεν ήταν παχύσαρκος στην αρχαία Ελλάδα ή την Ιταλική Αναγέννηση δεν θεωρούνταν ελκυστικός. Στη δεκαετία του 1920, οι γυναίκες ξαφνικά ήταν «ιδανικά» αγορίστικες και τη δεκαετία του 1960 ήταν όσο το δυνατόν πιο λεπτές, ακολουθώντας το παράδειγμα του πρώτου σούπερ μοντέλου «Twiggy». Δέκα χρόνια νωρίτερα, η «τέλεια» γυναίκα ήταν παχουλή με μια λεπτή μέση, παρόμοια με μια κλεψύδρα, και γύρω στο 1970 ξαφνικά η επιθυμία ήταν για υγιείς καμπύλες και σπορ. Είναι σχεδόν αδύνατο να συμβαδίσει με όλες αυτές τις τάσεις και έτσι υπήρχαν πάντα πολλές γυναίκες – ναι, συνήθως η πλειοψηφία – που δεν είχαν μια τέτοια δήθεν τέλεια φιγούρα.

Και ακόμη και σήμερα δεν έχουν όλοι έναν πισινό à la Kylie Jenner ή το «κενό των μηρών». Το αποτέλεσμα είναι συχνά μια μορφή «σώματος». Όλες οι υποτιθέμενες ατελείς γυναίκες νιώθουν άβολα στο δέρμα τους, προσπαθούν για αδύνατα ιδανικά ομορφιάς, ίσως ακόμη και να διακινδυνεύσουν την υγεία τους ως αντάλλαγμα ή είναι εχθρικές με άλλους χρήστες στα κοινωνικά μέσα. Το “ντροπή του σώματος”, είτε είναι παθητικό με την έννοια της δυσαρέσκειας με τον εαυτό σας είτε ενεργό, για παράδειγμα μέσω δυσάρεστων σχολίων στο Διαδίκτυο, έχει γίνει ένα σημαντικό πρόβλημα της εποχής μας και ένας από τους λόγους για τους οποίους όλο και περισσότερες γυναίκες – και οι άντρες επίσης – υποφέρουν από συμπλέγματα κατωτερότητας λόγω του σχήματος τους.

Σχεδόν κάθε γυναίκα είναι δυσαρεστημένη με το σώμα της

Σχεδόν κάθε γυναίκα είναι δυσαρεστημένη με το σώμα της

Οι συνέπειες που η εστίαση στις εξωτερικές εμφανίσεις και ο κίνδυνος «ντροπιασμού του σώματος» σημαίνει μέχρι τώρα έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις: συνολικά το 92 τοις εκατό των Γερμανών γυναικών είναι σύμφωνα με το ÄrzteZeitung δυσαρεστημένος με το σώμα της. Για τους άνδρες είναι επίσης σχεδόν 80 τοις εκατό. Για κάποιους, η ντροπή φτάνει στο σημείο που διστάζουν να εμφανιστούν γυμνοί μπροστά στον σύντροφό τους. Πάνω από το ένα τέταρτο των γυναικών θα έπρεπε να πληρώσουν έως και 30.000 ευρώ για να εξαφανιστούν οι προβληματικές περιοχές τους. Αυτό εξηγεί γιατί ο αριθμός των επεμβάσεων αισθητικής αυξάνεται σταθερά ταυτόχρονα.

Κίνηση Θετικής Σώματος Νιώθετε άνετα στο σώμα σας

Τι δυνατότητες έχει η «Θετικότητα σώματος» ως αντίστροφη κίνηση;?

Η «θετικότητα του σώματος» υποτίθεται ότι θα δώσει ένα τέλος σε αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή είναι στα χείλη όλων, δεν είναι νέα εφεύρεση. Αντ ‘αυτού, το κίνημα ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του 1990 και μια ματιά στα στατιστικά έδειξε τις πρώτες επιτυχίες στο τέλος της χιλιετίας όσον αφορά τη μεγαλύτερη ικανοποίηση γυναικών και ανδρών με το σώμα τους. Χάρη στο Instagram και άλλα κοινωνικά δίκτυα, αυτό άλλαξε γρήγορα. Το “ντροπή του σώματος” φαίνεται προς το παρόν χειρότερο από ποτέ. Ο λόγος για τον οποίο το “Body Positivity” βιώνει μια ανοδική πορεία και μετατράπηκε στα καθιερωμένα μέσα για πρώτη φορά το 2012, όταν το SEVENTEEN MAGAZINE αποφάσισε να σταματήσει τον αερογράφο των μοντέλων.

Η θετικότητα του σώματος είναι μια βασική ικανοποίηση με τον εαυτό του

Ακολούθησαν περαιτέρω καμπάνιες όπως η απαγόρευση λέξεων όπως “Body Bikini” από τη ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΥΓΕΙΑ ή χαρακτηριστικά με μοντέλα για plus size σε ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. Στις εκλογές Miss Teen USA δεν υπάρχει πλέον «διαγωνισμός μαγιό» και όλο και περισσότεροι επηρεαστές σε πλατφόρμες όπως το Instagram αποφασίζουν σκόπιμα να μην επεξεργαστούν τα φερόμενα ελαττώματα στις φωτογραφίες τους. Ξαφνικά κυτταρίτιδα, ή ραγάδες, κρεατοελιές, ρολά λίπους και ουλές διακρίνονται στις τροφές που ήταν τόσο τέλειες μέχρι τώρα.

Τι είναι όμως πραγματικά η «θετικότητα του σώματος»;?

Σε κάποιο βαθμό, το hashtag «Θετικότητα σώματος» σημαίνει στην πραγματικότητα μια μικρή επανάσταση όταν πρόκειται για θέματα ευαισθητοποίησης του σώματος και αγάπης για τον εαυτό. Αυτό που ακούγεται καλό με την πρώτη ματιά έχει επίσης επικριθεί όλο και πιο πρόσφατα. Γιατί οι προκαταλήψεις που επικρατούν στην κοινωνία μας επιμένουν. Για παράδειγμα, τα παχύσαρκα άτομα πρέπει να αποδεχθούν μειονεκτήματα στην επαγγελματική τους ζωή, καθώς συνδέονται με χαρακτηριστικά όπως η τεμπελιά ή η έλλειψη πειθαρχίας. Δυστυχώς, μια θετική στάση δεν το αλλάζει αυτό. Αυτά τα στερεότυπα δεν θα αλλάξουν μέσα σε λίγους μήνες ή χρόνια λόγω ενός hashtag.

Θετικότητα σώματος Θετική στάση απέναντι στο ίδιο το σώμα

Επιπλέον, η «θετικότητα του σώματος» διατρέχει τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο μάρκετινγκ και κατά συνέπεια να καταχρηστεί σε κάποιο βαθμό. Πολλές μάρκες χρησιμοποιούν τη διαφημιστική εκστρατεία για να τραβήξουν την προσοχή, για παράδειγμα, σταματώντας να ρετουσάρουν τις φωτογραφίες των μοντέλων τους. Μια εξέλιξη που ωφελεί. Ωστόσο, παραμένει απορίας άξιο πόσο θα διαρκέσουν οι καλές προθέσεις όταν η «θετικότητα του σώματος» έχει γίνει το νέο φυσιολογικό. Η βιωσιμότητα του κινήματος δεν μπορεί προς το παρόν να εκτιμηθεί. Μεταξύ των ροών Instagram, εργαλεία μάρκετινγκ & Ο Co γρήγορα ξεχνιέται για το αληθινό πράγμα: Θα πρέπει να αφορά το να νιώθεις καλά στο σώμα σου. Αυτό δεν χρειάζεται να συμβαίνει κάθε μέρα και όχι πάντα για 24 ώρες την ημέρα και δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να αλλάξετε. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει κάποια βασική αυτο-ικανοποίηση. Η λέξη-κλειδί έχει ήδη αναφερθεί: η αγάπη προς τον εαυτό.

Βελτιστοποίηση της θετικότητας του σώματος για χάρη της δικής σας υγείας

Η θετική εικόνα του εαυτού δεν αποκλείει τη βελτιστοποίηση

Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν τώρα να χρησιμοποιήσουν ξανά τη «θετικότητα του σώματος» ως ένδειξη για το «αίσθημα του σώματος». Ξαφνικά, η προσπάθεια να χάσετε βάρος ή να πάτε στο γυμναστήριο δεν επιτρέπεται πλέον, γιατί αυτό θα σήμαινε αναπόφευκτα έλλειψη αγάπης για τον εαυτό σας, σωστά; Δεν είναι σωστό! Το να αγαπάτε τον εαυτό σας δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βελτιστοποιήσετε το σώμα ή τον τρόπο ζωής σας. Κάψτε το περιττό λίπος θα πρέπει να είναι ένας στόχος για όλους για χάρη της δικής του υγείας και σε συνδυασμό με έναν προσεκτικό τρόπο ζωής, όχι μόνο λόγω της εξωτερικής εμφάνισης. Αντ ‘αυτού, το “Body Positivity” αφορά μια ολιστική έννοια της ζωής με στόχο την αγάπη προς τον εαυτό και τον αυτοσεβασμό προς όφελος της δικής (ψυχικής) υγείας-να είσαι ο εαυτός σου, να είσαι υγιής, να είσαι ευτυχισμένος. Είναι λοιπόν πολύ περισσότερο από ένα «απλό» hashtag!

Ευτυχισμένες γυναίκες διαφορετικών μεγεθών και σωματότυπων Θετικότητα σώματος

Πηγές εικόνας:

Pixabay.com / jill111, StockSnap

Unsplash.com / rawpixel, Court Prather, Laura Marques, Sharon McCutcheon