Γίτσες

Κορονοϊός στα παιδιά – συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη

Ενώ ο κοροναϊός (COVID-19) είναι λιγότερο συχνός στα παιδιά, πολλές οικογένειες μπορεί να ανησυχούν αφού μάθουν επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία. Εξηγούμε ποια συμπτώματα είναι τυπικά, πώς εξελίσσεται η ασθένεια και ποια φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα για τη θεραπεία παιδιών.

Αποτελέσματα σχετικά με τον επιπολασμό και τους παράγοντες κινδύνου στα παιδιά

Κορωνοϊός μικρότερη διάρκεια ασθένειας στα παιδιά

Σχετικά λίγα κρούσματα COVID-19 που προκλήθηκαν από μόλυνση SARS-CoV-2 έχουν αναφερθεί σε παιδιά σε σύγκριση με το συνολικό αριθμό των περιπτώσεων στο γενικό πληθυσμό. Από τις 20 Φεβρουαρίου 2020, το 2,4% από τα 75.465 επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα στην Κίνα είχαν εμφανιστεί σε άτομα κάτω των 19 ετών. Ανάλυση από μια μεγάλη πόλη στη νότια Κίνα υποδηλώνει ότι το ποσοστό των παιδιών κάτω των 15 ετών θα μπορούσε να έχει αυξηθεί από 2% σε 13% σε όλες τις περιπτώσεις από την αρχή έως το τέλος της επιδημίας. Σύμφωνα με αναφορές στην Κίνα, τα περισσότερα παιδιά μολύνονται μέσω επαφής με ένα άρρωστο άτομο στο σπίτι.

Για προηγούμενες ζωονόσους μολυσματικές ασθένειες όπως το SARS και το MERS, η πλειοψηφία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων συνέβη σε ενήλικες. Κατά την επιδημία SARS 2002-2003, λιγότερο από το 5% των περιπτώσεων διαγνώστηκαν σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 18 ετών. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων SARS σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 18 ετών πιστεύεται ότι προκλήθηκε από οικιακή μετάδοση, αν και ορισμένες περιπτώσεις αποκτήθηκαν στο νοσοκομείο. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων MERS-CoV σε παιδιά θεωρήθηκε επίσης ότι οφείλεται σε οικιακή μετάδοση.

Κορωνοϊός σε παιδιά από την Κίνα σε επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19

Τα παιδιά μπορούν να παίξουν ρόλο στη διάδοση του SARS-CoV-2 στην κοινότητα. Σε μια έκθεση που εξέτασε 10 μολυσμένα παιδιά στην Κίνα, το ριβονουκλεϊκό οξύ SARS-CoV-2 (RNA) ανιχνεύθηκε σε δείγματα αεραγωγών έως και 22 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και στα κόπρανα έως και 30 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Μια αναφορά περιπτώσεων βρέφους 6 μηνών περιγράφει την ανίχνευση RNA SARS-CoV-2 σε δείγματα αίματος, κοπράνων και πολλαπλών ρινοφαρυγγικών επιχρισμάτων, αν και το μόνο τεκμηριωμένο σύμπτωμα της νόσου του βρέφους ήταν μια μετρημένη θερμοκρασία 38,5 ° C Το Δεν πραγματοποιήθηκε καλλιέργεια ιού σε δείγματα σε αυτές τις αναφορές. Επομένως, είναι αβέβαιο εάν η επίμονη ή ασυμπτωματική ανίχνευση RNA αντιπροσωπεύει έναν δυνητικά μεταδοτικό ιό.

Συμπτώματα στα παιδιά

Ο κορονοϊός δεν είναι επικίνδυνος για τα παιδιά

Τα συμπτώματα του COVID-19 είναι παρόμοια σε παιδιά και ενήλικες. Ωστόσο, τα παιδιά με επιβεβαιωμένο COVID-19 εμφάνισαν γενικά ήπια συμπτώματα. Τα αναφερόμενα συμπτώματα στα παιδιά περιλαμβάνουν συμπτώματα κρυολογήματος όπως πυρετό, καταρροή και βήχα. Έχουν επίσης αναφερθεί εμετοί και διάρροια. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν ορισμένα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες, εκείνα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και ειδικές ανάγκες υγείας. Υπάρχουν πολλά περισσότερα για να μάθετε πώς επηρεάζει η ασθένεια τα παιδιά.

Σε μια αναφορά εννέα νοσηλευόμενων βρεφών στην Κίνα με επιβεβαιωμένο COVID-19, μόνο τα μισά είχαν πυρετό. Τουλάχιστον ένα παιδί μέχρι τώρα είχε κυρίως γαστρεντερικά συμπτώματα όπως έμετο, διάρροια και ανορεξία. Μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές παιδιών με ασυμπτωματική μόλυνση SARS-CoV-2.

Τα δεδομένα από παιδιατρικές περιπτώσεις SARS και MERS δείχνουν επίσης συνολικά πιο ήπια συμπτώματα σε παιδιά σε σύγκριση με τους ενήλικες και οι έφηβοι με SARS είχαν πιο σοβαρά συμπτώματα σε σύγκριση με τα μικρότερα παιδιά. Η ταυτόχρονη ανίχνευση άλλων παθογόνων του αναπνευστικού (γρίπη, Mycoplasma pneumoniae) έχει περιγραφεί σε παιδιά με COVID-19.

Κλινική πορεία και επιπλοκές στα παιδιά

Κορονοϊός σε παιδιά συμπτώματα όπως γρίπη

Οι επιπλοκές του COVID-19 φαίνεται να είναι ηπιότερες στα παιδιά σε σύγκριση με τους ενήλικες, με βάση την περιορισμένη εμπειρία από την Κίνα. Σοβαρές επιπλοκές (π.χ. σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σηπτικό σοκ) αναφέρθηκαν σε μία περίπτωση παιδιού 13 μηνών με επιβεβαιωμένο COVID-19. Άλλες αναφορές περιγράφουν ήπια εξέλιξη της νόσου, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών. Από τις 20 Φεβρουαρίου 2020, μόνο ένας από τους 2.114 θανάτους από 55.924 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Κίνα συνέβη σε παιδιά ηλικίας κάτω των 20 ετών. Δεν δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες για αυτόν τον ασθενή.

Οι ακτινογραφίες θώρακος παιδιών με COVID-19 δείχνουν αποσπασματικές διηθήσεις που συμβαδίζουν με ιογενή πνευμονία και οι αξονικές τομογραφίες θώρακος αποκάλυψαν οζώδεις θολώσεις από γυαλί γάλακτος.

Κορωνοϊός σε μικρά παιδιά με πυρετό και βήχα

Κατά τη διάρκεια της επιδημίας SARS 2003-2004, οι ασθενείς ηλικίας κάτω των 12 ετών είχαν ηπιότερη εξέλιξη της νόσου και μικρότερο χρονικό διάστημα από τους ενήλικες και δεν αναφέρθηκαν θάνατοι. Ο θάνατος ήταν σπάνιος σε παιδιά με MERS. Ένας θάνατος από MERS αναφέρθηκε σε ένα παιδί με κυστική ίνωση του οποίου τα δείγματα αναπνοής ήταν επίσης θετικά για τη γρίπη Α (H1N1) pdm09 και ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα Pseudomonas.

Παρόλο που τα συμπτώματα και η πορεία του COVID-19 στα παιδιά μπορεί να είναι ηπιότερα από τους ενήλικες, δεν είναι γνωστό εάν τα παιδιά με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών ασθενειών.

Θεραπεία και πρόληψη

Ο κορονοϊός μην φοράτε μάσκα προσώπου στα παιδιά

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αντιιικά φάρμακα που συνιστώνται ή εγκρίνονται από ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων για τον COVID-19. Η κλινική διαχείριση περιλαμβάνει την άμεση εφαρμογή των συνιστώμενων μέτρων για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων και την υποστηρικτική θεραπεία των επιπλοκών.

Πρέπει τα παιδιά να φορούν μάσκες; Οχι. Εάν το παιδί σας είναι υγιές, δεν χρειάζεται να φορά μάσκα προσώπου. Μόνο άτομα που έχουν συμπτώματα ασθένειας ή φροντίζουν τους ασθενείς πρέπει να φορούν μάσκες.

Η λοπιναβίρη / ριτοναβίρη και η ιντερφερόνη-άλφα έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα για τη θεραπεία παιδιών με COVID-19, αλλά η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί. Σε κλινικές δοκιμές, ορισμένοι ενήλικες ασθενείς με COVID-19 έλαβαν ενδοφλέβια ρεμδεσιβίρη. Το Remdesivir είναι ένα ερευνητικό αντιικό φάρμακο που έχει αναφερθεί ότι έχει in vitro δράση έναντι του SARS-CoV-2. Το φάρμακο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη για τη θεραπεία παιδιών με COVID-19.

Αναφορά: Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων