Γίτσες

Το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί με την ηλικία – Αυτές οι αλλαγές αποτελούν μέρος της διαδικασίας γήρανσης

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία μας καθώς μας προστατεύει από λοιμώξεις και ασθένειες. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από εξειδικευμένα κύτταρα, πρωτεΐνες, ιστούς και όργανα και μας προστατεύει καθημερινά από εισβολή μικροοργανισμών και ιών. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν ή να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όπως το άγχος, η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η κακή υγιεινή των χεριών. Ένα ερώτημα που ερευνούν γιατροί και επιστήμονες είναι αν το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί με την ηλικία. Συγκεντρώσαμε τις πληροφορίες από διάφορες μελέτες και επιστημονικά άρθρα στα οποία οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις της γήρανσης στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς αλλάζει το ανοσοποιητικό σύστημα με την ηλικία.

Πώς αλλάζει το ανοσοποιητικό σύστημα με την ηλικία?

Πώς αλλάζει το ανοσοποιητικό σύστημα με την ηλικία;

Dr. Ο Peter J. Delves, καθηγητής στο University College London, προσφέρει μια επισκόπηση των επιπτώσεων της γήρανσης στο ανοσοποιητικό σύστημα σε ένα άρθρο στην ηλεκτρονική πύλη merckmanuals.com.

Αυτός είναι ο λόγος που το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνεται με την ηλικία:

 • Με την ηλικία, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι λιγότερο ικανό να αφαιρέσει υγιή κύτταρα και ιστούς από ξένα Για τη διάκριση αντιγόνων. Ως αποτέλεσμα, οι αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος είναι πιο συχνές.
 • Μακροφάγα, που ανήκουν στα λεγόμενα φαγοκύτταρα δεν δρουν πλέον τόσο γρήγορα όσο παλιά σε βακτήρια, καρκινικά κύτταρα και άλλα αντιγόνα. Αυτή η επιβράδυνση θα μπορούσε να είναι ένας λόγος που ο καρκίνος είναι συχνότερος στους ηλικιωμένους.

το ανοσοποιητικό σύστημα στους ηλικιωμένους είναι ασθενέστερο λόγω αλλαγών στο σώμα και των διαδικασιών γήρανσης

 • Απο Θύμος, βρίσκεται πίσω από το στήθος, είναι ένα σημαντικό όργανο του λεμφικού συστήματος και ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος. Στον θύμο αδένα, τα Τ κύτταρα ωριμάζουν από βλαστοκύτταρα. Ωστόσο, μετά την εφηβεία, ο θύμος αδένας αρχίζει να εκφυλίζεται έως ότου χάσει περίπου το 85 τοις εκατό του μεγέθους του στην ενήλικη ζωή..
 • Τα Τ κύτταρα ανταποκρίνονται όχι πλέον τόσο γρήγορα στα αντιγόνα, δηλαδή ανεπιθύμητους εισβολείς, ακόμη και αυτούς που έχουν γνωρίσει. Αν και ο αριθμός των Τ κυττάρων δεν μειώνεται με την ηλικία, η λειτουργία των Τ κυττάρων για ανοσολογική άμυνα μειώνεται.
 • Υπάρχει λιγότερα λευκά αιμοσφαίρια, που είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε νέα αντιγόνα. Έτσι, όταν οι ηλικιωμένοι συναντούν ένα νέο αντιγόνο, το σώμα δεν μπορεί να το θυμηθεί και να το αντισταθεί.
 • Οι ηλικιωμένοι παράγουν μικρότερες ποσότητες Συμπληρώστε πρωτεΐνες, που χρησιμεύουν για την άμυνα έναντι μικροοργανισμών (π.χ. βακτήρια, μύκητες, παράσιτα) ως απάντηση σε βακτηριακές λοιμώξεις.

Γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί με την ηλικία

 • Αν και η ποσότητα των αντισωμάτων που παράγονται ως απόκριση σε ένα αντιγόνο παραμένει περίπου η ίδια, τα αντισώματα μπορούν δεν προσκολλάται τόσο καλά στο αντιγόνο. Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε εν μέρει να είναι ένας λόγος για τον οποίο καταστάσεις όπως η γρίπη, η πνευμονία και ο τέτανος είναι πιο συχνές στους ηλικιωμένους και οδηγούν επίσης στο θάνατο. Εξηγεί επίσης γιατί τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε ηλικιωμένα άτομα και γιατί είναι επομένως σημαντικό οι ηλικιωμένοι να λαμβάνουν ενισχυτικά εμβόλια.

Μια μελέτη από Αυστριακούς επιστήμονες έδειξε ότι, για παράδειγμα, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού κατά του τετάνου μειώνεται από την ηλικία των 40 ετών. Στην ηλικία των 60 ετών, το 16 % των εμβολιασμένων τα τελευταία πέντε χρόνια δεν ήταν πλέον πλήρως προστατευμένο. Και τα συμβατικά εμβόλια γρίπης είναι μόνο 30 έως 40 τοις εκατό αποτελεσματικά σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Αυτές οι αλλαγές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μπορούν να κάνουν τους ηλικιωμένους πιο ευάλωτους σε ορισμένες λοιμώξεις και καρκίνους. Τώρα θέλουμε να παρέχουμε περισσότερες πληροφορίες για μερικές από αυτές τις αλλαγές του ανοσοποιητικού συστήματος με την ηλικία. Και σε αυτό το άρθρο έχουμε συνοψίσει τις πιο σημαντικές συμβουλές για το πώς τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Ανοσοποιητικό σύστημα σε μεγάλη ηλικία: Τ λεμφοκύτταρα και παλινδρόμηση του θύμου αδένα

Αλλαγές του ανοσοποιητικού συστήματος που σχετίζονται με τον θύμο αδένα στους ηλικιωμένους

Έκθεση με τίτλο «Γήρανση Τ κυττάρων: Επιδράσεις της ηλικίας στην ανάπτυξη, επιβίωση & λειτουργία », η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό« Indian Council of Medical Research »το 2013, περιγράφει την πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος που σχετίζεται με την ηλικία ως ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι “ο ρόλος των Τ κυττάρων κατά τη γήρανση γίνεται όλο και περισσότερο το επίκεντρο λόγω των επιπτώσεών τους στις γενικές ανοσολογικές αντιδράσεις”. Εδώ είναι τα βασικά στοιχεία από τη μελέτη.

αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα με την ηλικία ο θύμος αδένας παράγει λιγότερα t κύτταρα

Η επιδείνωση του ανοσοποιητικού συστήματος στους ηλικιωμένους συχνά αναφέρεται ως «ανοσολογική γήρανση». Ένας κύριος παράγοντας ανοσογεννητικότητας είναι η διαδικασία της θυμικής εμπλοκής, μια σταδιακή παλινδρόμηση του θύμου αδένα με την ηλικία. Ο θύμος αδένας είναι ο κύριος αδένας του ανοσοποιητικού συστήματος και βρίσκεται πίσω από το στήθος.

Τα κύρια συστατικά της προσαρμοστικής ανοσίας είναι τα λεμφοκύτταρα Τ και Β. Οι πρόδρομοι Τ-λεμφοκυττάρων μεταναστεύουν από το μυελό των οστών και αποικίζουν τον θύμο αδένα. Όλα τα σημαντικά γεγονότα όπως η ανάπτυξη λειτουργικών λεμφοκυττάρων και η ανοχή στα αυτοαντιγόνα λαμβάνουν χώρα στον μυελό των οστών για τα Β κύτταρα και στον θύμο αδένα για τα Τ κύτταρα. Αφού ωριμάσουν, αυτά τα λεμφοκύτταρα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και αναπτύσσουν κατάλληλες ανοσολογικές αποκρίσεις έναντι ξένων αντιγόνων.

Αλλά μετά τη σεξουαλική ωριμότητα αυτό το όργανο αρχίζει να υποχωρεί. Στην ηλικία των 40 ετών έχει χάσει το 80 τοις εκατό του μεγέθους του, καθιστώντας τον λιγότερο αποτελεσματικό στη μετατροπή των λευκών αιμοσφαιρίων σε πλήρως λειτουργικά Τ κύτταρα. Αυτή η υποχώρηση του θύμου αδένα οδηγεί σε σταθερή μείωση της παραγωγής αφελών Τ κυττάρων, γεγονός που οδηγεί σε περιορισμένο ανοσολογικό ρεπερτόριο για την ανίχνευση παθογόνων.

ο θύμος αδένας υποχωρεί με την ηλικία

Ο θύμος αδένας επίσης γεμίζει με λιποκύτταρα καθώς μεγαλώνει. Μέχρι την ηλικία των 45 ετών, πολύ πριν τα περισσότερα όργανα εμφανίσουν σημάδια γήρανσης, σχεδόν το 80% του θύμου αδένα έχει μετατραπεί σε λίπος. Παρόλο που δεν είναι σαφές από πού προέρχονται αυτά τα κύτταρα λίπους ή γιατί βρίσκονται εκεί, η ζημιά που προκαλεί είναι καταστροφική. Αυτό εξηγεί γιατί οι ηλικιωμένοι έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφές γιατί ο θύμος αδένας παύει να λειτουργεί.

Η Yale Scientific δημοσίευσε ένα άρθρο το 2016 σχετικά με μια μελέτη του Vishwa Deep Dixit, καθηγητή ανοσοβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale. Ανακάλυψε μια ορμόνη που μπορεί να βοηθήσει στην επανενεργοποίηση του θύμου αδένα αφού έχει υποχωρήσει. Αυτή η ορμόνη, γνωστή ως αυξητικός παράγοντας ινοβλαστών 21 (FGF21), μπορεί να διεγείρει τη λειτουργία του θύμου αδένα και να αποτρέψει την εξασθένηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό το εύρημα μπορεί να προσφέρει πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την ενίσχυση της ανοσίας σε ηλικιωμένους και σε ασθενείς με καρκίνο που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν αυτή η ορμόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για τη βελτίωση της λειτουργίας του θύμου αδένα. Ο Dixit και η ομάδα του εργάζονται για να το μετατρέψουν σε αποτελεσματική θεραπεία. Εάν είναι επιτυχής, μια μικροσκοπική ορμόνη θα μπορούσε να σώσει τη γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ένα υγιές έντερο είναι το κλειδί για την ευημερία μας

Τα ανοσοκύτταρα που αποικίζουν το έντερο είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την άμυνα ενάντια στα βακτηριακά παθογόνα.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Norwich BioScience πραγματοποίησαν την πρώτη λεπτομερή μελέτη για το πώς αλλάζει η εντερική μας οδός με την ηλικία και πώς αυτό επηρεάζει τη γενική υγεία μας. Αυτές οι πληροφορίες είναι σημαντικές γιατί «το έντερο παίζει κεντρικό ρόλο στον προγραμματισμό του ανοσοποιητικού μας συστήματος και αποτελεί αποτελεσματικό φράγμα έναντι βακτηρίων που θα μπορούσαν να μας αρρωστήσουν. Τα ανοσοκύτταρα που αποικίζουν το έντερο είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την άμυνα ενάντια στα βακτηριακά παθογόνα.

Οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα σε μεγάλη ηλικία σχετίζονται με το έντερο

Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία από τη μελέτη:

 • Οι αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του εντερικού φραγμού συμβάλλουν στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί με την ηλικία και ο κίνδυνος λοιμώξεων και ασθενειών αυξάνεται.
 • Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με την ηλικία, τα έντερα εμφανίζουν αύξηση ενός συγκεκριμένου ρυθμιστή του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται ιντερλευκίνη 6 (IL-6), η οποία προκαλεί φλεγμονή.
 • Η φλεγμονή θεωρείται όλο και περισσότερο ως σημαντικός παράγοντας στη διαδικασία γήρανσης. Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι το έντερο παίζει καθοριστικό ρόλο στις φλεγμονώδεις διεργασίες.
 • Είναι σημαντικό οι επιστήμονες να αναπτύξουν μεθόδους ελέγχου της φλεγμονής για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της κατάθλιψης.
 • Εάν τα εντερικά βακτήρια είναι υπεύθυνα για τις αλλαγές στη δομή φραγμού του εντέρου σε μεγάλη ηλικία, μπορεί να είναι δυνατή η αντιμετώπιση αυτών των αλλαγών με προβιοτικά.

τα ζυμωμένα τρόφιμα προάγουν την υγεία του εντέρου

Ένα επιστημονικό άρθρο με τίτλο “Αποτελεσματικότητα των προβιοτικών για την πρόληψη λοιμώξεων στους ηλικιωμένους: Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση” δημοσιεύτηκε το 2015 στο Δελτίο Διατροφής. Λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις, συχνά με σοβαρές συνέπειες. Μελέτες δείχνουν ότι τα προβιοτικά παίζουν ρόλο στην πρόληψη της μόλυνσης σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία από τη μελέτη:

 • Οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς σε λοίμωξη από τους νεότερους ενήλικες, με συμπτώματα γενικά σοβαρά και άτυπα.
 • Η μόλυνση είναι μια σημαντική αιτία πρόωρης θνησιμότητας στους ηλικιωμένους.
 • Οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν συμπληρώματα προβιοτικών για τρεις μήνες έχουν μείωση στη μέση διάρκεια μόλυνσης και μείωση της συχνότητας μολυσματικών ασθενειών, ιδιαίτερα λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.

Το άγχος αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα σε μεγάλη ηλικία

Το άγχος αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Στρες (AIS) χρησιμεύει ως μια αξιόπιστη πηγή για όλες τις επιστημονικά ορθές πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση του στρες. Στη σελίδα τους λέτε πώς το χρόνιο στρες επηρεάζει τους ηλικιωμένους και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.

Εδώ είναι τα πιο σημαντικά γεγονότα με μια ματιά:

 • Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί πλέον να αντισταθεί αποτελεσματικά στις βακτηριακές λοιμώξεις και να ανταποκριθεί στη φλεγμονή, οδηγώντας σε οστεοπόρωση, αρθρίτιδα, διαβήτη τύπου 2, καρκίνο και άνοια.
 • Το χρόνιο στρες είναι αιτία επιταχυνόμενης βιολογικής γήρανσης και ως εκ τούτου έχει αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία του.
 • Το άγχος μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανοσολογική απάντηση στην πνευμονία στους ηλικιωμένους.

Τι σχέση έχουν τα τελομερή με τη γήρανση?

Το ανοσοποιητικό σύστημα σε μεγάλη ηλικία εξαρτάται από το μήκος των τελομερών

Τα τελομερή είναι γνωστά ως το ρολόι της ζωής κάθε κυττάρου και καθορίζουν τη βιολογική μας ηλικία. Ως μικροσκοπικά συστατικά του DNA, καλύπτουν τις απολήξεις των χρωμοσωμάτων σαν ένα είδος προστατευτικού καλύμματος και έτσι τα εμποδίζουν να κολλήσουν μεταξύ τους. Ωστόσο, με κάθε κυτταρική διαίρεση, αυτές οι δομές συντομεύουν και επιταχύνουν τη γήρανση του κυττάρου. Εάν τα τελομερή είναι πολύ κοντά σε κάποιο σημείο, το κύτταρο πεθαίνει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μικρότερα τελομερή σχετίζονται επίσης με αυξημένη βιολογική ηλικία.

Το ένζυμο τελομεράση είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση του σωστού μήκους των τελομερών. Ωστόσο, μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ βραχύτερων τελομερών ή μειωμένης δραστηριότητας τελομεράσης και ποικίλων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, της οστεοπόρωσης και της λοίμωξης από τον ιό HIV.

γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνεται με την ηλικία

Μια μελέτη του 2008 υποδεικνύει ότι το μειωμένο μήκος των τελομερών συνδέεται επίσης με το χρόνιο ψυχολογικό στρες και τις διαταραχές της διάθεσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η έκθεση των λεμφοκυττάρων Τ στην ορμόνη του στρες κορτιζόλη οδηγεί σε σημαντική μείωση της δραστηριότητας της τελομεράσης. Η σχέση μεταξύ ψυχολογικού στρες και συντομευμένων τελομερών έχει επίσης τεκμηριωθεί σε μελέτες σε μητέρες χρόνιων ασθενών παιδιών και φροντιστές ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ. Οι πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ενδοκρινικού, του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να επηρεάσουν τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία.

διαπιστευτήρια:

Γήρανση Τ κυττάρων: Επιδράσεις της ηλικίας στην ανάπτυξη, επιβίωση & λειτουργία

To Immunity and Beyond: Στρατολόγηση της ηρωικής ορμόνης που διασώζει τη γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος

Μειωμένη δραστηριότητα τελομεράσης σε ανθρώπινα Τ λεμφοκύτταρα εκτεθειμένα σε κορτιζόλη

Πώς αλλάζει το έντερο μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας και πώς αυτό καθορίζει τη γενική υγεία μας

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Στρες