καταλληλότητα

12 μύθοι για τη γιόγκα που δεν πρέπει να πιστεύετε (άλλο)

Μια μελέτη από το 2019 δείχνει ότι περίπου 2,81 εκατομμύρια Γερμανοί ηλικίας 14 ετών και άνω κάνουν συχνά γιόγκα στον ελεύθερο χρόνο τους. Η ποικιλία των παντελονιών γιόγκα και ο σχετικός εξοπλισμός στη γερμανική αγορά μιλά για τη συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα της ψυχικής και σωματικής προπόνησης. Αλλά επειδή η γιόγκα έχει βρει τον δρόμο της στη συλλογική ψυχή των Γερμανών δεν σημαίνει ότι όλες οι πληροφορίες που έχουν οι άνθρωποι σχετικά με την ινδική διδασκαλία χιλιετιών είναι αληθινές. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολυάριθμοι μύθοι για τη γιόγκα – πολλοί αντιτίθενται σε αυτούς – που θα θέλαμε να διαλύσουμε. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις παρανοήσεις σχετικά με τη γιόγκα και προσθέσαμε μια ρεαλιστική εξήγηση σε κάθε μία.

Οι πιο συνηθισμένοι μύθοι για τη γιόγκα:

1. Πρέπει να είσαι ευέλικτος για να κάνεις γιόγκα

ο σκύλος προς τα κάτω απλή στάση γιόγκα

Το να πεις ότι πρέπει να είσαι ευέλικτος για να κάνεις γιόγκα είναι σαν να λες ότι πρέπει να είσαι σε φόρμα για να πας στο γυμναστήριο ή ότι πρέπει να είσαι καθαρός για να μπορείς να κάνεις ντους. Η γιόγκα μπορεί να σχετίζεται με την ευελιξία, αλλά η ευελιξία δεν αποτελεί προϋπόθεση για να κάνεις γιόγκα.

κάνει γιόγκα αγγίζοντας τα δάχτυλα των ποδιών ενώ στέκεστε

Δεν χρειάζεται να μπορείτε να αγγίζετε τα δάχτυλα των ποδιών σας ενώ στέκεστε για να κάνετε γιόγκα. Οι αρχάριοι μπορούν να το κάνουν κάμπτοντας τα γόνατά τους. Με την πάροδο του χρόνου, η γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο ευέλικτοι, αλλά δεν χρειάζεται να είστε καουτσούκ για να ξεκινήσετε. Η ευελιξία είναι αποτέλεσμα της γιόγκα και όχι απαίτηση.

2. Η γιόγκα είναι για τους αδύνατους, νέους και όμορφους

Μύθοι για τη γιόγκα Οι γυναίκες πρέπει να είναι λεπτές και όμορφες

Η εικόνα του γιόγκιν αυτές τις μέρες συνδέεται με την ιδέα των λεπτών, εύπλαστων, όμορφων νεαρών γυναικών που πηγαίνουν σε στούντιο και παραλίες για να ολοκληρώσουν παραμορφώσεις που μοιάζουν με κουλούρια και στη συνέχεια δημοσιεύουν στα κοινωνικά μέσα. Αυτή η εικόνα είναι ελκυστική, φυσικά, και σίγουρα βοήθησε να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον για τη γιόγκα, αλλά αυτή η εντύπωση είναι παραπλανητική και ασυμβίβαστη με την πραγματικότητα.

Οι μύθοι για τη γιόγκα κατάλληλες για όλους τους παχύσαρκους είναι επίσης ευέλικτοι jessamyn-stanley

Σύμφωνα με την έρευνα της Statista για τον αριθμό των ατόμων στη Γερμανία που κάνουν γιόγκα ή πιλάτες στον ελεύθερο χρόνο τους (σύμφωνα με τη συχνότητα και τις ηλικιακές ομάδες το 2013), μόνο το 13 % περίπου των ερωτηθέντων ανήκε στην ηλικιακή ομάδα 14-29 ετών , με τη μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων ήταν άνω των 30 ετών και το 12 τοις εκατό τους ανήκαν στην κατηγορία «40+».

Μύθοι για τη γιόγκα για παχύσαρκους ανθρώπους Πιθανή Αμπερ-Καρνς

Η λεπτή φιγούρα είναι επίσης μια παρεξήγηση. Δεν χρειάζεται να είσαι αδύνατος (ή συμβατικά όμορφος) για να κάνεις γιόγκα. Η γιόγκα είναι ευέλικτη, ελκυστική και κατάλληλη για όλους. Απλώς δείτε τις σελίδες Instagram των πραγματικά εμπνευσμένων γιόγκι όπως η Jessamyn Stanley και η Amber Karnes που αποδεικνύουν ότι η γιόγκα είναι προσβάσιμη σε όλους και σε όλα τα μεγέθη.

3. Μύθοι για τη γιόγκα: Η γιόγκα είναι θρησκεία

Μύθοι για τη γιόγκα Οι Χριστιανοί δεν πρέπει να κάνουν γιόγκα είναι λάθος

Για εμάς τους Ευρωπαίους υπάρχουν πολλά για τη γιόγκα που μπορεί να φαίνεται «θρησκευτική» και σίγουρα υπάρχει ένα πνευματικό στοιχείο στην ινδική διδασκαλία, αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η γιόγκα δεν είναι θρησκεία από μόνη της. Αυτός ο μύθος για τη γιόγκα ακούγεται πολύ συχνά μεταξύ των Χριστιανών. Αυτό προέρχεται από τις ινδικές ρίζες της γιόγκα, όπου μάντρα και ψαλμωδίες έχουν χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια. Υποτίθεται ότι θα εστιάσουν τα ουσιώδη και θα μας βοηθήσουν να ξυπνήσουμε εσωτερικά, αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν γιόγκα.

Και ακόμη κι αν επιλέξατε να συμμετάσχετε στα μάντρα και τα ψάλματα, δεν θα μετατρέπεστε σε νέα θρησκεία. Υπάρχει ένα πνευματικό στοιχείο που σας ενθαρρύνει να συνδεθείτε με μια ανώτερη δύναμη, αλλά δεν είναι ονομαστικό, οπότε οι άνθρωποι οποιασδήποτε θρησκείας μπορούν να κάνουν γιόγκα.

4. Μόνο χορτοφάγοι και χίπις κάνουν γιόγκα

Μόνο οι χορτοφάγοι και οι χίπις κάνουν μύθο για τη γιόγκα

Είναι αλήθεια ότι η γιόγκα είναι μια διδασκαλία που προάγει την αυτογνωσία, την αγάπη και τη σύνδεση με τον κόσμο. Καθώς οι ασκούμενοι γίνονται πιο προσεκτικοί και ευσυνείδητοι στις ενέργειές τους, πολλοί από αυτούς λαμβάνουν αποφάσεις που φαίνονται κάπως «χίπι» στον έξω κόσμο. Σύμφωνα με μια αμερικανική δημοσκόπηση του 2016, οι μισοί ασκούμενοι στη γιόγκα λένε ότι «ζουν πράσινοι, τρώνε βιώσιμα και δίνουν χρόνο στην κοινότητά τους». Αλλά αυτό σημαίνει ότι το άλλο μισό δεν ισχυρίζεται ότι κάνει αυτά τα πράγματα. Δεν υπάρχει λοιπόν υποχρέωση για τους γιόγκι να κόψουν το κρέας ή να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αποσμητικά εμπορικής παραγωγής.

5. Η γιόγκα αφορά μόνο τις ασκήσεις διατάσεων

Yoga the Downward Looking Dog Pose

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η γιόγκα δεν αφορά τις διατάσεις. Ναι, όταν πηγαίνετε σε ένα τυπικό μάθημα γιόγκα θα περάσετε από μια σειρά από ασάνες (πόζες) που μοιάζουν πολύ και μοιάζουν με διατατικές ασκήσεις, αλλά το φυσικό στοιχείο της γιόγκα είναι μόνο μέρος της εικόνας.

Η γιόγκα αφορά την αναπνοή. Ο πραγματικός στόχος της γιόγκα είναι να κινεί το σώμα, να συνδέεται με την αναπνοή και να βρίσκεται στην παρούσα στιγμή. Ο πραγματικός μόνος «στόχος» είναι η απελευθέρωση περίσσειας ενέργειας. Επομένως, η γιόγκα αντιμετωπίζεται ως μάθημα και όχι ως προπόνηση. Ως ασκούμενος γιόγκα, δεν είναι μόνο για το τι συμβαίνει στο χαλάκι γιόγκα για εξήντα λεπτά, αλλά και για το τι παίρνετε μαζί σας από εκείνη τη συνεδρία 60 λεπτών για να μεταφέρετε στην ψυχή σας για το υπόλοιπο της ημέρας.

6. Η γιόγκα είναι πάρα πολύ εύκολη

Η παιδική στάση στη γιόγκα είναι πολύ εύκολη και χαλαρωτική

Για να είμαστε δίκαιοι, υπάρχουν κάποιες «εύκολες» στάσεις στη γιόγκα, δηλαδή όταν ορίζετε το «εύκολο» ως «όχι σωματικά απαιτητικό». Τόσο η Savasana όσο και η στάση του παιδιού δεν θα σε κάνουν να ιδρώσεις απαραίτητα. Εάν είστε ο τύπος που σας αρέσει να τρέχετε σκληρά, να σηκώνετε βαριά βάρη, να κάνετε γυμναστική υψηλής έντασης και να ιδρώνετε γενικά, μπορείτε να παρακολουθείτε γιόγκα και να σκέφτεστε: «Ω, αυτό είναι πολύ αργό και αδιάκριτο για μένα. “Youσως να σκεφτείτε ακόμη:” Ο χρόνος προπόνησής μου είναι πολύτιμος, γιατί να τον σπαταλήσω σε κάτι λιγότερο αποτελεσματικό από τη συνηθισμένη μου ρουτίνα; “

Η γιόγκα δεν είναι απαραίτητα μια σκληρή προπόνηση, αλλά είναι πολύ πιο απαιτητική από ό, τι πιστεύουν πολλοί. Οι πόζες είναι μύες που χρησιμοποιούνται σπάνια ή δεν συγκρατούνται σε στατική ή ισομετρική σύσπαση. Για να μην αναφέρουμε, οι στάσεις γιόγκα βάζουν το σώμα σας σε λιγότερο από τις γνωστές θέσεις. Το αποτέλεσμα? Οι αρχάριοι πιθανότατα θα φύγουν από την τάξη σκεπτόμενοι, “Ουάου, ήταν πιο δύσκολο από όσο περίμενα”.

Μύθοι για τη γιόγκα Οι δύσκολες θέσεις γιόγκα για προχωρημένους

Για όσους από εσάς εξακολουθείτε να είστε δύσπιστοι ότι «χάνετε» πολύτιμο χρόνο προπόνησης στη γιόγκα, σκεφτείτε τα εξής:

  • Η γιόγκα δεν πρέπει να είναι μια προπόνηση με την παραδοσιακή έννοια, αλλά μπορείτε να την κάνετε όσο πιο δύσκολη ή εύκολη θέλετε. Για αθλητές που δεν εκτιμούν τις βασικές πόζες όπως “ο σκύλος κοιτάζει ψηλά”, υπάρχουν αρκετές ασάνες γιόγκα, όπως “κοράκι” ή “σκορπιός”, οι οποίες είναι απίστευτα προκλητικές.
  • Εκτός από την καύση θερμίδων, η γιόγκα προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία από τα οποία θα επωφεληθούν πολλοί αθλητές. Η ισορροπία, ο συντονισμός, η στατική δύναμη, η ευελιξία και η ευαισθητοποίηση είναι όλα οφέλη της γιόγκα και θεωρούνται επίσης ως συστατικά της φυσικής κατάστασης που μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική απόδοση στο επιλεγμένο άθλημα ή δραστηριότητα.
  • Μπορεί να μην το γνωρίζετε μέχρι να το δοκιμάσετε. Η γιόγκα είναι συχνά ένας αγώνας για τους αθλητές επειδή τους αναγκάζει να ασκούνται με τρόπους που συνήθως δεν κάνουν. Επειδή κάτι φαίνεται απλό δεν σημαίνει ότι είναι.

7. Η γιόγκα είναι πάρα πολύ δύσκολη

δύσκολη στάση γιόγκα για κοιλιακούς

Ένας από τους μεγάλους μύθους για τη γιόγκα – ακριβώς το αντίθετο από τον προηγούμενο – είναι ότι η γιόγκα είναι πολύ δύσκολη, ή πιο συγκεκριμένα, “πέρα από τις δυνατότητές μου”. Η γιόγκα μπορεί να φαίνεται άγνωστη σε κάποιον που δεν το έχει ξανακάνει και πολλοί άνθρωποι φοβούνται μήπως βγουν από τη ζώνη άνεσής τους και δοκιμάσουν κάτι νέο. Μπορεί να φοβούνται ότι δεν θα είναι σε θέση να εκτελέσουν τις πόζες, ότι δεν θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν ή, στην περίπτωση των αθλητών, ότι εάν συνήθως αισθάνονται σίγουροι για την αντιμετώπιση των σωματικών προκλήσεων, θα αισθάνονται ανίκανοι.

Εάν ο φόβος είναι αυτό που σας κρατάει πίσω, ίσως πρέπει να δοκιμάσετε γιόγκα ούτως ή άλλως. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να μάθετε μέσω της γιόγκα είναι να ακούτε το σώμα σας, να προχωράτε με το δικό σας ρυθμό και να αφήνετε την κρίση και την κριτική, τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τους άλλους. Υπάρχει επίσης ένας μεγάλος αριθμός πόζων και παραλλαγών που επιτρέπουν ατομικές διαφορές και επίπεδα δεξιοτήτων.

8. Μύθοι για τη γιόγκα και την εγκυμοσύνη

Η γιόγκα για έγκυες γυναίκες δεν χρειάζεται να είναι επίπονη

Είναι γνωστό ότι η άσκηση είναι καλή για μια υγιή εγκυμοσύνη και ότι η γιόγκα συχνά προβάλλεται ως μια ασφαλής και ήπια επιλογή για τις μέλλουσες μητέρες. Γιατί λοιπόν αυτό πρέπει να θεωρηθεί μύθος; Όλα είναι στις λεπτομέρειες. Ναι, οι γυναίκες πρέπει να κάνουν γιόγκα ενώ είναι έγκυες, αλλά με προσοχή. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε μικρότερο βαθμό κατά την εμμηνόρροια, το γυναικείο σώμα παράγει την ορμόνη ρελαξίνη. Η λειτουργία της ρελαξίνης είναι να προετοιμάσει το σώμα για τον επερχόμενο τοκετό χαλαρώνοντας ή κάνοντας τους μυς, τον συνδετικό ιστό και τις αρθρώσεις πιο ευέλικτους. Ενώ αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη κινητικότητα, θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει τις μέλλουσες μητέρες να προχωρήσουν πολύ κατά τη διάρκεια της πρακτικής γιόγκα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό.

Τάξη γιόγκα για γυναίκες δύο έγκυες γυναίκες

Οι πιο έμπειροι γιόγκι θα πρέπει να ακούν προσεκτικά το σώμα τους σε οποιαδήποτε πρακτική και να παραμένουν εντός των ορίων τους πριν από την εγκυμοσύνη. Οι αρχάριοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια καθώς μπορεί να μην γνωρίζουν ποια είναι τα όριά τους. Θα πρέπει να συνεργαστείτε με έναν καταρτισμένο δάσκαλο γιόγκα και ίσως να παρακολουθήσετε ειδικά μαθήματα γιόγκα για έγκυες γυναίκες. Και παρεμπιπτόντως: Υπάρχει επίσης γιόγκα με μωρά.

9. Χρειάζεστε ειδικά ρούχα για γιόγκα

Yoga outfit κολάν αθλητικό σουτιέν και χαλάκι γιόγκα

Δεν χρειάζεται να έχετε τη σωστή στολή ή ρούχα για να κάνετε γιόγκα. Η γιόγκα δεν αφορά την εμφάνιση, αλλά την κίνηση της αναπνοής σας μέσα από το σώμα σας και την εύρεση μιας βαθύτερης σύνδεσης με τον εαυτό σας. Για να είμαστε σαφείς, μπορείτε να το κάνετε φορώντας ό, τι θέλετε, είτε πρόκειται για άνετες πιτζάμες είτε για τα κολάν που έχετε ήδη στο χέρι. Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα από τα μεγάλα στούντιο γιόγκα νοικιάζουν χαλάκια και αξεσουάρ γιόγκα, οπότε δεν χρειάζεται να αγοράσετε τίποτα πριν από την πρώτη σας τάξη..

10. Το να κάνεις στάσεις γιόγκα είναι ντροπιαστικό

Μύθοι για τη γιόγκα - όλοι κοιτούν τους γλουτούς μου

Εάν αισθάνεστε λίγο άβολα να ακουμπάτε τον πισινό σας στον αέρα σε μια τάξη με άλλους ανθρώπους, δεν είστε μόνοι. Πολλοί φοβούνται το περιβάλλον της τάξης γιατί δεν θέλουν να τους «παρακολουθούν». Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ασκούμενοι είναι επικεντρωμένοι στην πόζα, οπότε μπορεί μετά βίας να παρατηρήσουν τι κάνουν οι άνθρωποι γύρω τους. Η εκτέλεση ορισμένων πόζων σημαίνει ότι δεν θα έχετε χρόνο να σκεφτείτε τους ανθρώπους γύρω σας όταν παρακολουθείτε την αναπνοή σας και προσπαθείτε να τελειοποιήσετε την ευθυγράμμιση σας.

11. Οι πραγματικοί άντρες δεν κάνουν γιόγκα

Μύθοι για τη γιόγκα για άνδρες αντιβράχιο στέκεται σε όλο το σώμα

Δεν έχουμε δει ποτέ την πινακίδα “No Boys Allowed” στην πόρτα του στούντιο. Στην πραγματικότητα, η γιόγκα ξεκίνησε από άνδρες. Ιστορικά, μερικοί από τους μεγαλύτερους δασκάλους γιόγκα ήταν άντρες. Και σήμερα, όλο και περισσότεροι άνδρες, συμπεριλαμβανομένων διασημοτήτων όπως ο LeBron James, ο Colin Farrel, ο Adam Levine και ο Robert Downey Junior, ασκούν γιόγκα. Αν δεν είστε ακόμα πεπεισμένοι ότι η γιόγκα είναι ένα «αντρικό πράγμα», δείτε ένα DVD από τον Diamond Dallas Page, πρώην παλαιστή και παγκόσμιο πρωταθλητή.

12. Μύθοι για τη γιόγκα: Χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος

Κάντε μια ρουτίνα γιόγκα 15 λεπτών το πρωί

Πολλά μαθήματα γιόγκα διαρκούν περίπου 30, 60 ή 90 λεπτά. Η αντίληψη ότι κάποιος πρέπει να δεσμευτεί για μία ώρα γιόγκα για να αποκομίσει τα οφέλη είναι μακριά από την πραγματικότητα. Ο καθένας μπορεί να βρει μια προπόνηση γιόγκα στο διαδίκτυο αυτές τις μέρες που διαρκεί 5, 10 ή 15 λεπτά. Η δικαιολογία ότι ο χρόνος είναι το κλειδί για να μην κάνετε κάτι για τον εαυτό σας είναι κάτι που οι άνθρωποι πρέπει να επανεξετάσουν. Εάν έχετε 10 λεπτά για να παρακολουθήσετε τηλεόραση ή να καθίσετε στον υπολογιστή, έχετε επίσης χρόνο για γιόγκα!

Τώρα που ξεκαθαρίσαμε αυτούς τους μύθους για τη γιόγκα, είστε έτοιμοι να απαλλαγείτε από τις δικαιολογίες στο μυαλό σας; Τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να επιλέξετε ένα βίντεο για αρχάριους και να δοκιμάσετε μερικές ασάνες!

Δοκιμάστε να κάνετε γιόγκα για αρχάριους στο σπίτι