μπαλκόνι

6 όμορφα λουλούδια που κρατούν τα κουνούπια μακριά από το μπαλκόνι και προσελκύουν τις μέλισσες

Τα κουνούπια και οι μύγες μπορεί να είναι μια πραγματική ενόχληση, ειδικά τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια. Εδώ μπορείτε να μάθετε πώς μπορείτε να διώξετε αυτά τα ενοχλητικά έντομα από το μπαλκόνι με όμορφα λουλούδια. Αυτά όχι μόνο θα κρατήσουν μακριά τα κουνούπια, αλλά θα προσελκύσουν και μέλισσες, πεταλούδες και άλλα ευεργετικά έντομα.

Με λουλούδια ενάντια στα κουνούπια στο μπαλκόνι

Λεβάντα σε μπανιέρες στο μπαλκόνι και σάλια σε κουτιά παραθύρων ενάντια στα κουνούπια

Ορισμένες ομάδες φυτών προσελκύουν διαφορετικά έντομα μέσω ορισμένων μηχανισμών, π.χ. Β. Από την ιδιαίτερη εμφάνιση των λουλουδιών ή τη μυρωδιά τους. Μερικές φορές η φύση λειτουργεί αντίστροφα για να απωθήσει ορισμένα έντομα. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για να κρατήσει τα κουνούπια μακριά από το καθιστικό στον κήπο, στο μπαλκόνι ή στη βεράντα.

Μερικές φορές οι ιδιοκτήτες κήπων ακούν για τα φυτά που απωθούν τα κουνούπια και φαντάζονται ότι μπορούν να δημιουργήσουν αποτελεσματική προστασία στον μεγάλο κήπο τους με 2-3 δείγματα αυτής της ομάδας. Δυστυχώς, δεν λειτουργεί έτσι. Είμαστε τεχνικά και οικονομικά ανίκανοι να δημιουργήσουμε φυτικά εμπόδια ενάντια στα κουνούπια που θα λειτουργούσαν σε μεγάλη έκταση. Σε μικρότερη περιοχή, π.χ. Για παράδειγμα, σε μπαλκόνι, βεράντα ή περίπτερο, είναι δυνατό, αν και εδώ πρέπει να φυτέψετε έναν μεγάλο αριθμό – μια ντουζίνα ή ακόμη και αρκετές δεκάδες – λουλούδια. Αυτό θα μειώσει σημαντικά την άφιξη ανεπιθύμητων εντόμων, αν και δεν υπάρχει ακόμα καμία εγγύηση ότι θα αποτραπούν εντελώς.

Πώς τα φυτά διώχνουν τα κουνούπια και τις μύγες?

Λουλούδια μπαλκονιού ενάντια στα κουνούπια το καλοκαίρι - λουλούδια βανίλιας σε κουτιά παραθύρων

Τα φυτά από την παραπάνω ομάδα απελευθερώνουν ορισμένες δραστικές ουσίες (κυρίως αιθέρια έλαια), η μυρωδιά των οποίων δεν αρέσει στα κουνούπια και στις μύγες. Εάν περάσετε το χέρι σας πάνω από τα φυτά, μπορείτε ήδη να απολαύσετε το ήπιο άρωμα. Σχηματίζεται ένα χημικό «κέλυφος» που περιβάλλει το φυτό. Η δύναμή τους (και η ένταση της μυρωδιάς) μειώνεται όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση από το φυτό. Επομένως, τα φυτά πρέπει να φυτεύονται όσο το δυνατόν πιο πυκνά, κατά προτίμηση σε διάφορα επίπεδα. Όταν η υγρασία του αέρα είναι υψηλή, το άρωμα είναι πιο έντονο.

Λουλούδια που διώχνουν τα κουνούπια και τις μύγες

Catnip σε μια μεγάλη μπανιέρα

Η ομάδα των φυτών κατά των κουνουπιών περιλαμβάνει πολλά βότανα και δημοφιλή μόνιμα ανθοφόρα, τα οποία είναι πολύ απαράδεκτα και φροντίζονται εύκολα. Τα πιο δημοφιλή λουλούδια μπαλκονιού φιλικά προς τις μέλισσες ενάντια στα κουνούπια είναι:

Το Catnip κρατά τα κουνούπια μακριά από το μπαλκόνι

Γάτα στο κρεμαστό καλάθι στο μπαλκόνι ενάντια στα κουνούπια

Βοτανικό όνομα: Nepeta cataria

Οι γάτες αισθάνονται έξω από το σεντόνι- & Το άρωμα λουλουδιών της γάτας προσελκύεται μαγικά, αλλά ο πολυετής θάμνος είναι αποτελεσματικός στην απομάκρυνση εντόμων όπως μύγες, κουνούπια και κατσαρίδες. Αναπτύσσεται θαμνώδης, καταλαμβάνει λίγο χώρο και ως εκ τούτου είναι μια ωραία διακόσμηση για γλάστρες, κουτιά με λουλούδια και ακόμη και κρεμαστά καλάθια. Λατρεύει τις ηλιόλουστες τοποθεσίες και το ελαφρώς υγρό, αλλά καλά στραγγισμένο χώμα.

Λεμόνι catnip στον κάδο στο μπαλκόνι

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες γάτας που έχουν μπλε, ροζ ή λευκά λουλούδια όλο το καλοκαίρι. Τα καλύτερα στελέχη που πρέπει να διατηρούνται σε γλάστρες περιλαμβάνουν:

 • Nepeta faassenii – υβριδική γάτα
 • Nepeta nervosa – φλεβική γάτα
 • Nepeta cataria ssp. citriodora – Λευκό βάλσαμο με έντονο άρωμα εσπεριδοειδών

Συνδέστε το catnip στον τοίχο του μπαλκονιού

Εάν έχετε γάτες, μπορείτε να τοποθετήσετε το φυτό μακριά από τη θέση τους, π.χ. Β. Σε κρεμαστή κατσαρόλα, όπως φαίνεται στην εικόνα. Το ύψος κάνει τη γάτα απίθανο να πηδήξει και τα ξυλάκια θα δημιουργήσουν ένα φράγμα αν το δοκιμάσει. Τα μπαστούνια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποτροπή της γάτας να ξαπλώσει σε όρθιες γλάστρες. Αν λοιπόν δεν θέλετε να το κλείσετε, μπορείτε να το δοκιμάσετε πρώτα.

Βαλκανικός γερανός

Βαλκανικός γερανός ως λουλούδι μπαλκονιού ενάντια στα κουνούπια

Βοτανική ονομασία: Geranium macrorrhizum

Το βαλκανικό cranesbill βγάζει μια πικάντικη, αρωματική μυρωδιά που κρατά τα κουνούπια και πετά μακριά. Το πολυάριθμο πολυετές μεγαλώνει μέχρι 30 εκατοστά σε ύψος, σχηματίζει ένα μαξιλάρι και είναι ένα πραγματικό μάτι που τραβά τα μάτια σε κουτιά και γλάστρες. Τα λουλούδια εμφανίζονται μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου και προσκαλούν μέλισσες και πεταλούδες να καθυστερήσουν. Το φθινόπωρο τα φύλλα γίνονται κόκκινα σε κίτρινα.

Το cranesbill απολαμβάνει με το όμορφο φύλλωμά του το φθινόπωρο και το χειμώνα

Βαλκανικός γερανός σε κουβά με φθινοπωρινά χρώματα

Μια μελέτη του 2018 εξέτασε τις επιδράσεις του αιθέριου ελαίου Geranium macrorrhizum ενάντια σε πολλά παράσιτα εντόμων, συμπεριλαμβανομένου του αφρικανικού σκουληκιού βαμβακιού (Spodoptera littorali), της αφίδας πράσινου ροδάκινου (Myzus persicae) και της ψείρας κερασιού (Rhopalosiphum padi) και του τσιμπούρι Hyalomma lusitanicum. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα κύρια συστατικά του ελαίου, το β-elemenon, η θυμόλη και το germacron, έχουν εντομοαπωθητικό και ιξωδιοκτόνο αποτέλεσμα.

Ένας μεγάλος αριθμός ποικιλιών Geranium macrorrhizum διατίθεται στο εμπόριο. Τα πιο δημοφιλή περιλαμβάνουν:

 • “Spessart” – λευκό -ανθισμένο
 • «Τζίντζερ» – λεπτό ροζ
 • “Czakor” – μοβ -ροζ

Γεράνι macrorrhizum Spessart

Γεράνι macrorrhizum Spessart

Λεβάντα στον κάδο

μπορείτε να φυτέψετε λεβάντα σε μπανιέρα στο μπαλκόνι

Η λεβάντα δεν τραβάει μόνο το βλέμμα στο κρεβάτι του κήπου που είναι φιλικό προς τις μέλισσες. Μπορείτε επίσης να το φυτέψετε στη μπανιέρα και να το τοποθετήσετε στο μπαλκόνι ενάντια στα κουνούπια. Είναι σημαντικό μόνο να επιλέξετε ένα αρκετά μεγάλο δοχείο (ανεξάρτητα από το αν είναι κουτί ή μπανιέρα), έτσι ώστε το φυτό να αισθάνεται άνετα. Η λεβάντα χρειάζεται μια ζεστή, ηλιόλουστη και σχετικά ξηρή τοποθεσία και ένα καλά στραγγισμένο, πλούσιο σε ασβέστιο υπόστρωμα. Τοποθετήστε τη μπανιέρα στο μπαλκόνι έτσι ώστε το φυτό να έχει τουλάχιστον οκτώ ώρες ήλιο την ημέρα. Ποτίζετε με φειδώ και αφήστε το χώμα να στεγνώσει μεταξύ των ποτισμάτων, αλλά όχι τόσο στεγνό ώστε το φυτό να μαραίνεται.

Λευκό λεβάντα σε κουβά

Υπάρχουν διάφοροι τύποι λεβάντας στη Γερμανία, οι πιο διάσημοι από τους οποίους είναι

 • Crested Lavender – Lavandula stoechas?
 • Πραγματική Λεβάντα – Lavandula angustifolia, Lavandula officinalis;
 • Lavandula angustifolia ‘Early Hidcote’;
 • Lavandula angustifolia ‘Imperial Gem’;
 • ‘Nana Alba’ – λευκοανθισμένο και
 • Προβηγκία λεβάντα ‘Edelweiss’ – Lavandula x intermedia ‘Edelweiss’ είναι.

Η λεβάντα μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άλλα μεσογειακά βότανα στην μπανιέρα. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε μια σύνθεση από λεβάντα και θυμάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο ή μέντα.

Λεβάντα φυτεμένη σε ένα κουτί στο μπαλκόνι

Πότε και πόσο μακριά κόβετε λεβάντα; Το πρώτο κλάδεμα πραγματοποιείται την άνοιξη μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, έτσι ώστε να αφαιρεθούν ξυλώδεις ή χειμερινές βλαστοί. Ο θάμνος κόβεται πολύ, έτσι ώστε στη συνέχεια να μπορεί να αναπτυχθεί γρηγορότερα και παχύτερα. Μετά την ανθοφορία, περί τα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, είναι η καλύτερη στιγμή για το δεύτερο κλάδεμα. Αυτή τη φορά θα πρέπει να κόψετε μόνο τις μαραμένες ταξιανθίες και όχι τους λιγνωμένους μίσχους.

Λουλούδι βανίλιας

Το λουλούδι βανίλιας προσελκύει πεταλούδες στο μπαλκόνι

Βοτανική ονομασία: Heliotropium arborescens

Το λουλούδι βανίλιας είναι ένα δημοφιλές φυτό δοχείο για ηλιόλουστα αίθρια ή μπαλκόνια. Στη Γερμανία καλλιεργείται ως ετήσιο φυτό. Ο θάμνος αναπτύσσεται μέχρι 50 εκατοστά σε ύψος και ως εκ τούτου είναι επίσης υπέροχα κατάλληλος για φύτευση λουλουδιών. Χρειάζεται άφθονο ήλιο και γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο χώμα.

Λουλούδι βανίλιας σε μπανιέρες σε ένα ηλιόλουστο μπαλκόνι

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι τα μικρά λουλούδια με γλυκιά μυρωδιά που εμφανίζονται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο και από τα οποία ονομάζεται το λουλούδι. Ακριβώς αυτό το άρωμα πρέπει να κρατά τα κουνούπια μακριά από το μπαλκόνι.

Συνηθισμένο βάλσαμο ήπατος

Συνηθισμένο βάλσαμο συκωτιού - λουλούδι μπαλκονιού ενάντια στα κουνούπια

Βοτανική ονομασία: Ageratum houstonianum

Το βάλσαμο του συκωτιού είναι ένα όμορφο ετήσιο λουλούδι που προτιμά να ευδοκιμεί σε μια ηλιόλουστη έως μερικώς σκιασμένη τοποθεσία, π.χ. σε ένα νότιο ή δυτικό μπαλκόνι. Σχηματίζει πυκνά μαξιλάρια και φτάνει σε ύψος τα 30 εκατοστά. Ως εκ τούτου, το βάλσαμο συκωτιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε κουτιά παραθύρων όσο και ως μέρος θερινής φύτευσης για γλάστρες. Τα λεπτά, νέκταρ και πλούσια σε γύρη άνθη εμφανίζονται από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο και έχουν μπλε έως μοβ χρώμα.

Συνηθισμένο βάλσαμο συκωτιού με όμορφα μοβ λουλούδια

Το βάλσαμο του συκωτιού περιέχει το ευχάριστο συστατικό της κουμαρίνης, το οποίο μπορεί επίσης να βρεθεί στην κανέλα και το ξυρίδι. Η τυπική μυρωδιά είναι πιο έντονη όταν τα φυτά μαραίνονται. Το 2015, δύο Αμερικανοί επιστήμονες ανέφεραν ότι η κουμαρίνη και η φυτόλη είναι εξίσου αποτελεσματικές με το ευρέως χρησιμοποιούμενο δραστικό συστατικό από την ομάδα των απωθητικών DEET. Ενώ οι δύο φυσικές αρωματικές ουσίες δεν χρησιμοποιούνται ειδικά ως εντομοαπωθητικά σε καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα, υπάρχουν πειστικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους. Για παράδειγμα, η κουμαρίνη ήταν ένα συστατικό στα προϊόντα της Avon Skin So Soft, τα οποία αργότερα αποδείχθηκε ότι είχαν εντομοαπωθητικές ιδιότητες..

Άνθος φασκόμηλο

Το άνθος φασκόμηλου στο μπαλκόνι είναι φιλικό προς τις μέλισσες

Βοτανικό όνομα: Salvia nemorosa

Το γένος Salvia είναι τεράστιο και περιλαμβάνει περίπου 900 είδη. Οι περισσότερες ποικιλίες ανθίζουν από το καλοκαίρι έως το φθινόπωρο και είναι ελκυστικές τόσο για τις μέλισσες όσο και για τις πεταλούδες. Όλα τα Salvias ευδοκιμούν με πλήρη ήλιο – ένα μπαλκόνι με νότιο προσανατολισμό θα ήταν η ιδανική τοποθεσία για αυτούς. Το άρωμά τους συχνά έρχεται μόνο του όταν αγγίζετε ή τρίβετε μέρη του φυτού.

Salvia nemorosa με ροζ λουλούδια σε γλάστρα στο μπαλκόνι

Αυτές οι ποικιλίες Salvia χαρακτηρίζονται από τη συμπαγή ανάπτυξή τους και ευδοκιμούν εξαιρετικά σε γλάστρες στη βεράντα και το μπαλκόνι:

 • ‘Caradonna’
 • , Ostfriesland ‘
 • ‘Νύχτα Μαΐου’
 • ‘Adrian’ / ‘Snow Hill

Άνθος φασκόμηλο σε ένα καλάθι σε ένα μπαλκόνι προσελκύει τις μέλισσες