μπαλκόνι

Φτιάξτε ένα μικρό υπερυψωμένο κρεβάτι – ιδανικό για μπαλκόνια και αίθρια

Επιτραπέζιο κρεβάτι μπαλκόνι κηπουρική μικτή κουλτούρα

Το υπερυψωμένο κρεβάτι είναι πολύ δημοφιλές στους χόμπι κηπουρούς όχι μόνο επειδή φαίνεται όμορφο, αλλά επειδή προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι πολύ πιο εύκολο να δουλέψεις από ένα επίπεδο κρεβάτι. Μπορείτε να εργαστείτε στο κρεβάτι ενώ στέκεστε. Επιπλέον, τα υπερυψωμένα κρεβάτια δεν προσβάλλονται από παράσιτα όπως τα γυμνόκλαδα. Και το καλύτερο με αυτό είναι ότι αν δεν έχετε κήπο αλλά δεν θέλετε να μείνετε χωρίς φρέσκα βότανα και λαχανικά στην κουζίνα σας, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πρακτικό μικρό υπερυψωμένο κρεβάτι στο μπαλκόνι. Εκτός από τα κλασικά υπερυψωμένα κρεβάτια, υπάρχουν και τα λεγόμενα τραπεζάκια, τα οποία επεκτείνουν την ιδέα με ασυνήθιστο τρόπο. Το υπερυψωμένο κρεβάτι είναι ένα υπερυψωμένο φυτικό κουτί χωρίς επαφή με το δάπεδο και είναι ιδανικό για όσους έχουν λίγο χώρο στον κήπο, στη βεράντα ή στο μπαλκόνι.

Πλεονεκτήματα των τραπεζιών σε σύγκριση με τα κλασικά υπερυψωμένα κρεβάτια

υπερυψωμένο κρεβάτι-τραπέζι-μπαλκόνι-κηπουρική-όρθια

Πάνω απ ‘όλα, τα τραπέζια είναι εύκολα στη μεταφορά και είναι ιδανικά για μπαλκόνια και πλακόστρωτες βεράντες. Είναι επίσης πολύ πιο οικονομικά όσον αφορά την κατανάλωση υλικού, καθώς δεν χρειάζεστε τόσο χώμα για γέμισμα. Αυτός ο τύπος κρεβατιού είναι κατάλληλος για όποιον θέλει να χτίσει γρήγορα ένα υπερυψωμένο κρεβάτι. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε μερικές υπέροχες ιδέες ανακύκλωσης. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το τραπέζι σας από ένα παλιό τραπέζι ή απλά να μετατρέψετε ένα μεταχειρισμένο πλαίσιο τραπεζιού.

Κατά τη δημιουργία ενός υπερυψωμένου κρεβατιού, πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη η φέρουσα ικανότητα του μπαλκονιού. Είναι σημαντικό να μην είναι πολύ βαρύ, ώστε η πλάκα του μπαλκονιού να μην αγχώνεται πολύ. Τόσο το υλικό της κατασκευής του πλαισίου όσο και η πλήρωση παίζουν σημαντικό ρόλο. Για το λόγο αυτό, ένα υπερυψωμένο κρεβάτι με τα πόδια είναι η καλύτερη επιλογή για το μπαλκόνι. Μπορεί να είναι τόσο ψηλό όσο το κλασικό υπερυψωμένο κρεβάτι, αλλά είναι ελαφρύτερο σε βάρος επειδή συγκρατεί σημαντικά λιγότερο φυτικό υπόστρωμα.

Επιτραπέζιο κρεβάτι προσβάσιμο σε αναπηρικά αμαξίδια-μια εναλλακτική λύση σε έναν κήπο χωρίς εμπόδια

Ανυψωμένο κρεβάτι-τραπέζι-αναπηρικό αμαξίδιο-προσβάσιμο-σώμα-αναπηρικό καροτσάκι-ύψος

Τα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα δεν χρειάζεται να κάνουν χωρίς κηπουρική. Τα ανυψωμένα κρεβάτια στα πόδια είναι πολύ κατάλληλα για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων επειδή μπορούν να οδηγούν κάτω από τη φυτεμένη περιοχή και να εργάζονται άνετα στο κρεβάτι. Το πλάτος του κρεβατιού δεν πρέπει να υπερβαίνει το μήκος του βραχίονα. Με αυτόν τον τρόπο, τα πίσω φυτά μπορούν επίσης να φροντιστούν. Έτσι ώστε η αναπηρική καρέκλα και τα πόδια να έχουν αρκετό χώρο κάτω από το υπερυψωμένο κρεβάτι, η βάση του κρεβατιού πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον 65 εκατοστά και η φυτευμένη περιοχή να βρίσκεται σε ύψος 85 έως 95 εκατοστών το μέγιστο. Αντί για τέσσερα πόδια τραπεζιού, το υπερυψωμένο κρεβάτι μπορεί να σταθεί σε μια μεσαία πλίνθο.

Τι βάθος για ένα υπερυψωμένο τραπέζι?

Το υπερυψωμένο τραπέζι -βάθος-ύψος-ποικίλλει

Ένα βάθος περίπου 30 – 50 cm είναι ιδανικό για ένα υπερυψωμένο κρεβάτι στο μπαλκόνι. Ωστόσο, εξαρτάται από το βάθος της ρίζας των επιλεγμένων φυτών. Με ορισμένα φυτικά λαχανικά, οι ρίζες δεν έχουν βάθος ούτε 20 εκατοστά στο έδαφος. Οι ποικιλίες με ρηχές ρίζες περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τους περισσότερους τύπους μαρούλι, σπανάκι, κρεμμύδι, ραπανάκι, ραπανάκια, πατάτες, σέλινο, ντομάτες κλπ. Δεδομένου ότι οι ρίζες παραμένουν στο ανώτερο στρώμα του εδάφους, πρέπει να ποτίζονται συχνότερα.

Εάν θέλετε να καλλιεργήσετε kohlrabi, φασόλια, καρότα, αγγούρια, μπιζέλια και πιπεριές, χρειάζεστε ένα βαθύτερο κρεβάτι. Αυτά τα φυτά λαχανικών φτάνουν σε βάθος ρίζας έως 50 εκατοστά και ανήκουν στις μεσαίες ρίζες.

Κρεβάτια τραπεζιού αποστράγγισης

Τραπέζι υπερυψωμένο μπαλκόνι-βότανα-ντομάτες

Δεδομένου ότι το υπερυψωμένο τραπέζι δεν έχει επαφή με το έδαφος και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει βέλτιστη αποστράγγιση νερού, η αποστράγγιση του υπερυψωμένου κρεβατιού είναι μια σημαντική πτυχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Διαφορετικά μπορεί να συμβεί ότι οι ρίζες των φυτών υποφέρουν από στάσιμη υγρασία.

Το fleece κήπου από γεωυφάσματα (φίλτρο fleece) παρέχει μια θεραπεία εδώ. Αυτό το ύφασμα αποστράγγισης χρησιμοποιείται τόσο για αποστράγγιση όσο και για αποθήκευση νερού. Η βελτιστοποιημένη δομή ινών είναι τόσο πυκνή που το νερό άρδευσης δεν στάζει όταν ποτίζεται, αλλά εξατμίζεται αργά μέσω του δαπέδου του υπερυψωμένου κρεβατιού.

Φτιάξτε ένα υπερυψωμένο κρεβάτι μόνοι σας από ένα παλιό τραπέζι

υπερυψωμένο κρεβάτι-παλιό-τραπέζι-μπαλκόνι-μικρό

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι σαλάτες έχουν ρηχές ρίζες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό το επίπεδο υπερυψωμένο τραπέζι είναι ιδανικό για την καλλιέργεια διαφορετικών τύπων μαρούλι στον μικρότερο χώρο! Είτε chocorée, σαλάτα endevien, μαρούλι αρνιού, σαλάτα frisée, μαρούλι – ανακαλύψτε τη μεγάλη ποικιλία τύπων σαλάτας και βρείτε τα αγαπημένα σας! Αλλά πρώτα πρέπει να μετατρέψετε αυτό το παλιό τραπέζι σε υπερυψωμένο κρεβάτι. Έτσι πάει!

υπερυψωμένο κρεβάτι-τραπέζι-αλουμινόχαρτο-πλέγμα

Υλικά:

 • Τρυπάνι ή κατσαβίδι
 • Κόφτης καλωδίων
 • Μετροταινία
 • Πριόνι χειρός ή παζλ (για κοπή πριονιών κέδρου)
 • ένα παλιό τραπέζι, γραφείο ή άλλο έπιπλο που αξίζει τον κύκλο του ποδηλάτου και είναι επίσης κατάλληλο για φύτευση
 • κοντά καρφιά και σφυρί ή συρραπτικό όπλο
 • σύρμα ή πλέγμα με στενή σύνδεση
 • Δέρμα αποχέτευσης
 • γάντια εργασίας
 • λεπτές πλάκες κέδρου – περίπου 4 cm πλάτος και 1 cm πάχος

Τοποθετήστε το υπερυψωμένο κρεβάτι-τραπέζι-πλέγμα

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να δημιουργηθεί το πάτωμα του τραπεζιού. Αναποδογυρίστε το τραπέζι και τοποθετήστε το σε έναν πάγκο εργασίας. Είναι καλύτερο να φοράτε γάντια εργασίας για να αποφύγετε τραυματισμούς.

Κόψτε το σύρμα κοτόπουλου στο σωστό μέγεθος και στερεώστε το στο κάτω μέρος του κουτιού με μικρά καρφιά ή συνδετήρες. Ανάλογα με το μέγεθος του πίνακα, μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια εδώ.

Γεμίζοντας το υπερυψωμένο τραπέζι με αλουμινόχαρτο

Μετρήστε και κόψτε τα ξύλινα πηχάκια σας. Τοποθετήστε τα στο κάτω μέρος του τραπεζιού καλύπτοντας τις άκρες του σύρματος κοτόπουλου. Στερεώστε τα πηχάκια με βίδες. Ανάλογα με το μέγεθος του τραπεζιού, μπορεί επίσης να χρειαστείτε μια δέσμη στήριξης διαγώνια στη μέση. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αιχμηρά άκρα του σύρματος για να τα δείτε.

Υπερυψωμένο κρεβάτι-τραπέζι-κατασκευή-σαλάτα-μπαλκόνι

Γυρίστε ξανά το τραπέζι. Τώρα κόψτε ένα κομμάτι φλις στράγγισης στο μέγεθος της ζαρντινιέρας με μερικά επιπλέον εκατοστά γύρω από την άκρη. Το fleece εκπληρώνει διάφορες λειτουργίες: Κρατά το χώμα του κήπου, προστατεύει το ξύλο από τη σήψη και επιτρέπει την αποστράγγιση. Έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για ένα βρώμικο μπαλκόνι.

Τώρα μπορείτε να γεμίσετε το υπερυψωμένο τραπέζι σας!

Τοποθετήστε το κουτί των φυτών στο πλαίσιο του τραπεζιού

Ανυψωμένο κρεβάτι-τραπέζι-μπαλκόνι-ikea-μεταλλικό πλαίσιο-κέδρος-ξύλο-ζαρντινιέρα

Πριν ξεκινήσουμε να γεμίζουμε το τραπέζι, θα θέλαμε να σας δείξουμε δύο υπέροχους τρόπους για να το φτιάξετε. Η πρώτη παραλλαγή είναι ένας επιτυχημένος συνδυασμός μιας κηροκοπής βάθους 30 εκατοστών και της βάτας LERBERG από το ΙΚΕΑ. Με αυτό, το φυτικό κουτί γίνεται περίπου 95 εκατοστά ύψος – το τέλειο ύψος για ένα υπερυψωμένο κρεβάτι.

Το ξύλο κέδρου επιλέχθηκε για το κουτί των φυτών, όχι μόνο επειδή είναι οπτικά ελκυστικό, αλλά επειδή έχει πολύ καλές ιδιότητες. Το έλαιο κέδρου που περιέχει καθιστά το ξύλο φυσικά ανθεκτικό σε σήψη, μούχλα και έντομα, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για εξωτερική χρήση. Το ξύλο κέδρου είναι ελαφρύ, βιώσιμο και έχει λεπτή δομή ινών.

κινητό τραπέζι σε ροδάκια

υπερυψωμένο κρεβάτι-πόδια-κινητό-ρολό-μπαλκόνι

Μια άλλη υπέροχη ιδέα είναι να βάλετε το τραπέζι σας σε ανθεκτικά ροδάκια. Το πλεονέκτημα του κινητού υπερυψωμένου κρεβατιού είναι, φυσικά, ότι είναι εύκολο στη μεταφορά. Οι κύλινδροι μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν στο κάτω άκρο του ποδιού. Πολύ πρακτικό αν θέλετε να μετακινείτε το υπερυψωμένο κρεβάτι σας πιο συχνά.

Γεμίστε το κρεβάτι του τραπεζιού

υπερυψωμένο κρεβάτι-τραπέζι-μπαλκόνι-βεράντα-βότανα

Με το κλασικό υπερυψωμένο κρεβάτι λαχανικών, το σύστημα στρώσεων είναι το πιο σημαντικό βήμα για μια επιτυχημένη συγκομιδή. Η πλήρωση ενός τραπεζιού είναι πολύ λιγότερο χρονοβόρα. Εάν το χώμα καλύπτεται με ένα fleece για αποστράγγιση, γεμίζει χώμα με λουλούδια ή κήπους. Ο διογκωμένος πηλός ή το χαλίκι μπορεί προαιρετικά να αναμιχθεί με χώμα για γλάστρες ως αποστράγγιση.

Φυτέψτε το κρεβάτι του τραπεζιού

Υπερυψωμένο κρεβάτι-τραπέζι-πλαίσιο-μπαλκόνι-καλλιέργεια-λαχανικά

Κατά τη φύτευση, φυσικά, το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι αν πρέπει να είναι διακοσμητικό ή χρήσιμο κρεβάτι. Εάν δεν μπορείτε να αποφασίσετε για το ένα ή το άλλο, θα μπορούσατε επίσης να συνδυάσετε λαχανικά και λουλούδια. Τα τραπέζια είναι κατάλληλα μόνο για φυτά με χαμηλές ρίζες. Όλα εκείνα τα φυτά που ευδοκιμούν καλά σε κουτιά με λουλούδια νιώθουν σαν στο σπίτι τους εκεί. Πρόκειται για βότανα, μαρούλια, μίνι καρότα ή ποικιλίες πάπρικας και πεπερόνι.

Βεβαιωθείτε ότι η τοποθεσία ικανοποιεί τις ανάγκες του ήλιου στα φυτά σας. Τα περισσότερα λαχανικά χρειάζονται τουλάχιστον έξι ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα, ενώ μερικά λουλούδια κάνουν επίσης καλά στη σκιά. Το τακτικό πότισμα είναι πολύ σημαντικό έτσι ώστε οι ρίζες στο ανώτερο στρώμα του εδάφους να μην στεγνώσουν.

Τραπέζι υπερυψωμένο μπαλκόνι-ξύλο-λαχανικά-σπάλερ-λάχανο-ντομάτες

Εάν έχει επιλεγεί μια πολύ ηλιόλουστη, ξηρή τοποθεσία για το υπερυψωμένο τραπέζι, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παράδειγμα της πρασινωμένης επίπεδης στέγης και να φυτέψετε σπιτάκια ή χαμηλού αναπτυσσόμενου sedum. Τα φυτά με χοντρά φύλλα ανέχονται πολύ καλά την ξηρασία και τη ζέστη.

Εάν αποφασίσετε για μια μικτή καλλιέργεια για το υπερυψωμένο κρεβάτι σας, τότε δώστε προσοχή στο ύψος και τον χρόνο ανάπτυξης των φυτών. Ο γενικός κανόνας είναι: τοποθετήστε ψηλά φυτά προς τα πίσω, μικρά φυτά προς τα εμπρός. Ένας λόγος για αυτήν τη διάταξη είναι η συχνότητα φωτός, επειδή τα μεγαλύτερα φυτά μπροστά θα παρέχουν σκιά στα μικρότερα φυτά.

Υπερυψωμένο κρεβάτι-τραπέζι-μπαλκόνι-κτίριο-ξύλινη ζωγραφική

Βάλτε αναρριχώμενα φυτά στην άκρη, γιατί τότε τα πτερύγια μπορούν να αναπτυχθούν καλά προς τα έξω και δεν ενοχλούν τα άλλα φυτά στο υπερυψωμένο κρεβάτι. Οι ντομάτες, τα αγγούρια και τα φασόλια, για παράδειγμα, μπορούν εύκολα να ανέβουν στην πέργκολα. Τα φυτά αναρρίχησης θα μπορούσαν επίσης να λειτουργήσουν ως οθόνη απορρήτου σε μια βεράντα. Οι ταχέως αναπτυσσόμενες ποικιλίες όπως το μαρούλι και τα ραπανάκια τοποθετούνται επίσης στην άκρη, ενώ φυτά με μεγαλύτερο χρόνο ανάπτυξης φυτεύονται πάντα στη μέση του κρεβατιού. Μικρά βότανα και λουλούδια χρησιμεύουν πολύ καλά ως γεμιστικά κενών στο υπερυψωμένο κρεβάτι λαχανικών.

Μερικά παραδείγματα όμορφης φύτευσης του τραπεζιού:

 • Ντομάτες πίσω, λάχανο στη μέση, μαρούλι μπροστά
 • Φασόλια, άνηθος και kohlrabi
 • Ντομάτες, βασιλικός, μαϊντανός και μαρούλι
 • Φασόλια, κουνουπίδι, κόκκινο και άσπρο λάχανο
 • Κιχώρι, μάραθο, μαρούλι και καρότα
 • Φράουλες, σκόρδο, μαρούλι, ραπανάκια

Σας ευχόμαστε πολλή διασκεδαστική κηπουρική στο μπαλκόνι ή τη βεράντα και καλή συγκομιδή!