Μαλλιά & χτενίσματα

Μεσαιωνικά χτενίσματα – 15 υπέροχες εμφανίσεις και περίτεχνα πλεκτά χτενίσματα

Μεσαιωνικά χτενίσματα -σαρλίζ-θερόν-βασίλισσα-λευκό χιονιού

Η λεπτή και μεταξένια δομή των μαλλιών γοητεύει πάντα τους ανθρώπους. Αμέτρητες δεισιδαιμονίες, μύθοι και θρύλοι περιπλέκονται γύρω του. Στο παρελθόν, το μήκος των μαλλιών σχετίζονταν με κοινωνική και θρησκευτική σημασία. Οι σημερινές γυναίκες εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για το πώς να αναδείξουν καλύτερα τα μαλλιά τους. Για ειδικές περιστάσεις ή θεματικά πάρτι, τα μεσαιωνικά χτενίσματα είναι πιο δημοφιλή από ποτέ. Χαρακτηρίζονται από πολλές πλεγμένες προφορές και περίτεχνες λεπτομέρειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναν πλούτο ιδεών που απαιτούν λίγη ικανότητα για να εφαρμοστούν. Κάτι νέο δημιουργείται πάντα και κανένα χτένισμα δεν μοιάζει με άλλο.

Μεσαιωνικά χτενίσματα – Η σημασία των μαλλιών στον Μεσαίωνα

Μεσαιωνικά χτενίσματα-κοσμήματα-διακοσμούν-κεφαλόδεσμο

Οι μεσαιωνικοί άνθρωποι έδωσαν μεγάλη σημασία στα μαλλιά. Ταν σύμβολο δύναμης και εξουσίας και η μεγαλύτερη ταπείνωση ήταν να χάσεις τα μαλλιά σου. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες φορούσαν τα μαλλιά τους μακριά. Οι βασιλιάδες είχαν μακριά μαλλιά και γένια και οι ευγενείς υπό την εξουσία τους τα φορούσαν πιο κοντά. Όταν τσακωνόταν, την έδεναν με έναν κόμπο πάνω στο κεφάλι της για να φαίνεται μεγαλύτερη και πιο τρομερή. Τα μαλλιά των γυναικών έπεφταν στα γόνατά τους, μερικές φορές ακόμη περισσότερο. Οι σκλάβοι και οι αιχμάλωτοι ξυρίστηκαν ως ένδειξη υποταγής. Η Καθολική Εκκλησία άσκησε μεγάλη επιρροή στο πώς πρέπει να μοιάζουν άνδρες και γυναίκες. Για παράδειγμα, οι άντρες έπρεπε να ξυρίσουν τα γένια τους για να γίνουν καλύτεροι Χριστιανοί και οι γυναίκες έπρεπε να φορούν πέπλο.

Μεσαιωνικά χτενίσματα – άνδρες

Μεσαιωνικά χτενίσματα -άντρες-μακριά μαλλιά-γένια

Για τους άνδρες του Μεσαίωνα, τα κοντά μαλλιά ήταν κάθε άλλο παρά ένδειξη ελευθερίας. Αναγκάστηκαν να χτίσουν μια πραγματική ιεραρχία με βάση το μήκος των μαλλιών. Το κόψιμο των μαλλιών θεωρήθηκε πλήρης αποκλεισμός. Μόνο οι ιερείς στο μοναστήρι φορούσαν το λεγόμενο τόνο, στο οποίο ήταν ξυρισμένο το πάνω μέρος του κεφαλιού. Το «χτένισμα του pageboy» έγινε πολύ δημοφιλές εκείνη την εποχή. Τα μαλλιά ήταν καμπυλωμένα πάνω από τα αυτιά μέχρι τον αυχένα και με ένα πόνι στο μέτωπο. Όλο το πρόσωπο ξυρίστηκε τακτοποιημένα.

Μεσαιωνικά χτενίσματα-κοσμήματα μαλλιών-αλυσίδα-ευαίσθητα-μακριά μαλλιά

Μόνο εκείνοι που είχαν τη δική τους γη ή ήταν αριστοκράτες μπορούσαν να αφήσουν τα μαλλιά τους να μεγαλώσουν. Αιώνες αργότερα θεωρήθηκε ιδιαίτερο σημάδι να φοράς περούκα με μακριά πλεξούδα. Και στα τέλη του Μεσαίωνα, τα χτενίσματα των ευγενών έγιναν ακόμη πιο ασυνήθιστα και πλέχτηκαν σε καλλιτεχνικές δομές που κρατήθηκαν σε σχήμα με ένα κούρεμα.

Μεσαιωνικά χτενίσματα – γυναίκες

μεσαιωνικο-χτενισματα-πλεκτα-χτενισματα-πλεξουδες-μετωπο

Μέχρι τον 11ο αιώνα οι γυναίκες φορούσαν τα μαλλιά τους πολύ μακριά – μέχρι τα γόνατα ή περισσότερο. Τις περισσότερες φορές ήταν δεμένα στα πλάγια σε δύο μακριές πλεξούδες ή δεμένα σε κόμπο. Το μέτωπο θεωρήθηκε τότε σημαντικό μέρος του προσώπου και έμεινε ακάλυπτο. Στολίστηκε με πολύτιμα κοσμήματα, λουλούδια ή κορδέλες, αλλά ποτέ με μαλλιά. Ακόμα και τα μαλλιά γύρω του ξυρίζονταν συχνά για να φαίνεται το μέτωπο μεγαλύτερο.

Οι παντρεμένες γυναίκες έπρεπε να φορούν τα μαλλιά τους δεμένα και καλυμμένα με πέπλο ή με ύψωμα (μια επίπεδη κουκούλα από βαμβακερό ύφασμα που κρύβει τα μαλλιά, το κεφάλι, τα αυτιά και το λαιμό). Γιατί τα μαλλιά θεωρούνταν κατοχή ενός άντρα και θεωρούνταν σαγηνευτικά. Εκείνη την εποχή, το πιο δημοφιλές χτένισμα ήταν μια πλεξούδα δεμένη σε έναν κόμπο ή δύο, η οποία κρατιόταν πάνω από τα δύο αυτιά με μια χρυσή ή μεταξωτή κορδέλα. Ωστόσο, αυτό παρέμενε συνήθως υπό κάλυψη και αόρατο για το κοινό.

μεσαιωνικο-χτενισματα-dut-πλεξουδα-χτενισμα

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γυναίκες φορούσαν μεγάλα καπέλα και καπέλα όταν πήγαιναν στην εκκλησία ή επισκέπτονταν δημόσιους χώρους. Η εμφάνιση μαλλιών στο κοινό ήταν ασυνήθιστη και θεωρήθηκε ακατάλληλη και ασέβεια. Παρ ‘όλα αυτά, τα μαλλιά πρέπει να φροντίζονται και να διατηρούνται υγιή. Υπήρχαν συστάσεις και συνταγές για τη φροντίδα των μαλλιών σε ένα βιβλίο υγείας και προσωπικής φροντίδας. Η βαφή μαλλιών έγινε δυνατή με ειδικές φόρμουλες – για παράδειγμα σε ξανθά με φιστίκια και στυπτηρία.

μεσαιωνικά-χτενίσματα-μακριά-μαλλιά-μακριά-μαλλιά-πλεξούδα

Όλες οι ευγενείς γυναίκες φορούσαν τα μαλλιά τους πολύ μακριά. Τον 13ο ή τον 14ο αιώνα τα πλέκουν σε 3 ή 4 πλεξούδες, τα οποία κρατούσαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού και διακοσμημένα με κοσμήματα. Φυσικά, αυτά τα περίτεχνα χτενίσματα χρειάστηκαν ώρες. Εν τω μεταξύ, αυτό που αρχικά έγινε μόνο στην γυναικεία κρεβατοκάμαρα και σε πολύ μικρό κύκλο έχει εξελιχθεί σε ένα είδος κλήσης.

Μεσαιωνικά χτενίσματα για μακριά μαλλιά – “κέρατο κριού”

μεσαιωνικο-χτενισμα-dut-πλεξουδα-χτενισμα-οδηγιες

Δεδομένου ότι οι γυναίκες του Μεσαίωνα φορούσαν τα μαλλιά τους πολύ μακριά, τα περισσότερα μεσαιωνικά χτενίσματα είναι πιο κατάλληλα για μια μακριά χαίτη. Τα μακριά μαλλιά χωρίζονται στη μέση και κάθε πλευρά πλέκεται σε μια ενιαία μακριά πλεξούδα. Τώρα η πλεξούδα τυλίγεται πάνω από το αυτί σε ένα είδος κουλούρι ή σαλιγκάρι. Τέλος, μία ή περισσότερες φουρκέτες χρησιμοποιούνται για στερέωση.

Απλά μεσαιωνικά χτενίσματα

μεσαιωνικο-χτενισματα-πλεξουδες-κορδελα-διακοσμηστε

Ομοίως, δύο πλεξούδες πλέκονται εκατέρωθεν και στη συνέχεια συγκλίνουν πάνω από το κεφάλι. Ένα χρυσό πλέγμα μπορεί να συνδεθεί ενδιάμεσα.

μεσαιωνικο-χτενισμα-κοσμηματα-αξεσουαρ-αλυσιδα

Βασικά, ήταν ασυνήθιστο για ευγενείς γυναίκες να εμφανίζονται στο κοινό με μακριά, ελεύθερα πεσμένα μαλλιά. Για την καθημερινή ζωή, προτιμούσαν κυρίως να επιλέγουν απλές μακριές πλεξούδες ή μια απλή παραλλαγή του στυλ του κέρατος του κριού. Ένα κύκλωμα ή διάδημα προστέθηκε στην προφορά.

Αξεσουάρ για μεσαιωνικά χτενίσματα

μεσαιωνικά-χτενίσματα-χάντρα-διακοσμούν-αξεσουάρ μαλλιών

Οι γυναίκες κοσμούσαν πάντα τα μαλλιά τους με κορδέλες, μαργαριτάρια, κασκόλ και άλλα πράγματα. Τα ανύπαντρα κορίτσια στόλιζαν τα μαλλιά τους με πολύτιμους λίθους, τεχνητά λουλούδια από χρυσό και κοσμήματα.

Φτιάξτε μόνοι σας μεσαιωνικά χτενίσματα

μεσαιωνικα-χτενισματα-μακρια μαλλια-λαιμα-κανοντας-στρίψιμο-χτένισμα

Τα μεσαιωνικά χτενίσματα είναι δυνατά σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές και θεωρούνται κυρίως πολύ επιδεικτικά και περίτεχνα. Ακόμα κι έτσι, είναι δυνατόν να φτιάξετε μόνοι σας ένα όμορφο πλεκτό χτένισμα σε μεσαιωνικό στιλ. Με λίγη υπομονή και μερικά κόλπα, τα οποία θα αποκαλύψουμε σύντομα, δημιουργείται εύκολα ένα πολύπλοκο χτενισμένο πλεκτό χτένισμα. Σας παρουσιάζουμε εδώ έναν πολύ απλό οδηγό.

Πλεκτά Μεσαιωνικά χτενίσματα – Οδηγίες για μακριά μαλλιά

μεσαιωνικά-χτενίσματα-εύκολες-μόνος-οδηγίες

Με την πρώτη ματιά, αυτό το χτένισμα πλεξούδας μεσαιωνικής έμπνευσης φαίνεται πολύ περίπλοκο. Αλλά αν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στις οδηγίες, σίγουρα θα παρατηρήσετε ότι στην πραγματικότητα είναι πλεγμένη μόνο μία πλεξούδα. Τα υπόλοιπα μαλλιά απλά στρίβονται και εισάγονται σε αυτήν την πλεξούδα, στη συνέχεια ίσως καρφώνονται διακριτικά με καρφίτσες bobby.

μεσαιωνικά-χτενίσματα-κάνε-μόνος-οδηγίες-εύκολα

Για να διαρκέσει περισσότερο το χτένισμα, συνιστάται, όπως και με άλλα πολύπλοκα χτενίσματα, να πλένετε τα μαλλιά τουλάχιστον μία ημέρα πριν. Προκειμένου να επιτευχθεί η χαλαρή εμφάνιση και ταυτόχρονα η καλή πρόσφυση, πρέπει να είναι διαθέσιμη μια πιασμένη δομή μαλλιών. Για αυτό μπορείτε να φέρετε κύματα φωτός στα μαλλιά, αν δεν είναι φυσικά σγουρά ή κυματιστά.

μεσαιωνικά-χτενίσματα-εύκολο-στρίψιμο-χτένισμα-μακριά μαλλιά

Μεσαιωνικά χτενίσματα για κοντά μαλλιά

μεσαιωνικα-χτενισματα-κοντα-μαλλια-πλεξουδα-προφορά

Με τους ώμους ή κοντά μαλλιά, είναι δύσκολο να δημιουργήσετε μεσαιωνικά χτενίσματα επειδή απαιτούν ένα ορισμένο μήκος μαλλιών. Οι πλεγμένες λεπτομέρειες και οι προφορές που φαίνονται πολύ ευγενείς και μεσαιωνικές μπορούν να γίνουν μόνοι σας με λίγη επιδεξιότητα.

Μεσαιωνικά χτενίσματα μοντέρνα ερμηνεύεται

μεσαιωνικά-χτενίσματα-μοντέρνα-ερμηνευμένα-πλεκτά