Κηπουρική

Οδηγός πανσέ κήπου – 20 συμβουλές για σωστή φύτευση και φροντίδα

Κήπος-πανσέδες-οδηγός-ποικιλίες-πολύχρωμα-κίτρινο-μοβ

Οι πανσέδες κήπου είναι από τα πιο δημοφιλή και γνωστά καλλωπιστικά φυτά. Πρόκειται για ένα αναπαραγόμενο υβρίδιο τεσσάρων τύπων βιολέτας: κοινή πανσέ (Viola Tricolor), Altai pansy (Viola altaica), Ολυμπιακή βιολέτα (Viola olympica) και Vosges βιολέτα (Viola lutea). Στον κήπο, αλλά και για τη φύτευση τάφων, τα ισχυρά πρώιμα λουλούδια είναι πολύ δημοφιλή λόγω των έντονων χρωματισμένων λουλουδιών τους. Ενώ δεν είναι ακριβώς προκλητικές, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν φυτεύετε, φροντίζετε και σχεδιάζετε τον κήπο σας.

Κήπος πανσέ σύντομη αφίσα

Κήπος-πανσέδες-οδηγός-ποικιλίες-επιλέξτε-είδη

Γενικό προφίλ: Πολυετής, δύο ετών, σχηματίζοντας συστάδες

Χρόνος ανθοφορίας: Μάρτιο έως Μάιο, Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο

Χρώμα λουλουδιών: μπλε, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, ροζ, βιολετί, λευκό ή πολύχρωμο

Χειμερινή αντοχή: υποθετικός

Χρήση: Φυτευτές, φυτά στρωμνής, ομαδική φύτευση, υποφύτευση, φύτευση τάφων, μπορντούρα, πρασίνισμα του δρόμου, όχι πολύ κατάλληλα ως κομμένα λουλούδια

Πάτωμα: αμμώδες έως αργιλώδες, πλούσιο σε χούμο και θρεπτικά συστατικά, ασθενώς αλκαλικό έως ουδέτερο, φρέσκο, ανθεκτικό στον ασβέστη

Τοποθεσία: ηλιόλουστο έως μερικώς σκιασμένο

Το πανσέ του κήπου με μεγάλη ανθοφορία

κήπος-πανσέ-οδηγός-κρεβάτι-περίγραμμα-μοτίβο-πολύχρωμος

Τα παντάκια μπορεί να είναι μικρά, αλλά θα προσθέσουν μια πραγματική έκρηξη χρώματος στον κήπο σας. Το φυτό είναι συνήθως περίπου οκτώ ίντσες, αλλά σχεδόν το μισό από αυτό είναι στην πραγματικότητα το όμορφο «πρόσωπο» του. Συχνά προσανατολίζεται προς τον ήλιο και ως εκ τούτου είναι επίσης γνωστό ως «όμορφο πρόσωπο». Με τα χαρακτηριστικά τους φωτεινά χρώματα, είναι πραγματικοί προάγγελοι της άνοιξης. Αυτή η γκάμα χρωμάτων πανσέ είναι συντριπτική και περιλαμβάνει αποχρώσεις του κίτρινου, του κόκκινου, του μπλε, του μοβ και του λευκού, αλλά μπορεί επίσης να είναι πολύχρωμη και με μοτίβο. Οι τηγανίτες είναι ετήσιες ή διετές, οπότε τα χρώματα και οι ποικιλίες μπορούν να αλλάξουν από εποχή σε εποχή.

κήπος-πανσέ-οδηγός-λιλά-μοβ-μοτίβο-μικρός

Οι πανσέδες στον κήπο είναι ανθεκτικές και ανθίζουν σχεδόν όλο το χρόνο – υπάρχουν τόσο καλοκαιρινές ανθοφορίες όσο και φθινοπωρινές και χειμερινές ανθοφορίες. Ανάλογα με την περίοδο ανθοφορίας, τα φυτά χρειάζονται κατάλληλη θέση. Οι πρώιμες ανθοφορίες προτιμούν μια μέρος μερικώς σκιασμένες και οι αργά ανθισμένες – έναν πλήρη ήλιο. Όσον αφορά το υπόστρωμα, δεν είναι πραγματικά απαιτητικά και ένα μικτό, καλά στραγγιζόμενο χώμα είναι ιδανικό για άφθονη ανθοφορία.

κήπος-πανσέ-οδηγός-κήπος-διακόσμηση-εξωραϊσμός-κίτρινο-μοβ

Οι πανσέδες κήπου απαιτούν πολύ λίγη φροντίδα για να ευδοκιμήσουν, γι ‘αυτό και πολλοί διακοσμητικοί κήποι δεν μπορούν να φανταστούν χωρίς αυτά. Για το λόγο αυτό και λόγω της ποικιλίας των χρωμάτων τους, χρησιμοποιούνται συχνά για τον εξωραϊσμό ιδιωτικών και δημόσιων υπαίθριων χώρων. Επιπλέον, τα φυτά είναι κατάλληλα ως καλλιέργεια δοχείων και για υποφύτευση άλλων. Όμορφα πρόσωπα μπορούν να προστεθούν σε έναν υπάρχοντα κήπο με λουλούδια και να χαρούν την καρδιά κάθε κηπουρού σχεδόν όλο το χρόνο.

Οι πανσέδες κήπου πολλαπλασιάζονται με σπορά. Μπορείτε να αγοράσετε τους σπόρους ή να τους παράγετε μόνοι σας. Για το σκοπό αυτό, μετά την ανθοφορία των λουλουδιών, οι σπόροι αφαιρούνται, στεγνώνουν, αποθηκεύονται σε ζεστό και σκοτεινό μέρος. Από τον Φεβρουάριο οι σπόροι σπέρνονται κάτω από γυαλί σε θερμοκρασία δωματίου και φυτεύονται τον Μάιο, αργά ανθίζουν το καλοκαίρι. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας, τα φυτά πρέπει να γονιμοποιηθούν με ένα υγρό πλήρες λίπασμα κάθε δύο εβδομάδες. Τον Οκτώβριο ανασύρονται και τοποθετούνται στο κομπόστ.

Οδηγός πανσέ κήπου: σπορά

κήπος-πανσέ-συμβουλή-καλλιέργεια-κηπουρική-φροντίδα-χρήση

Προετοιμάστε τους σπόρους και τοποθετήστε τους σε δίσκους σπόρων με λίγο γλάστρα ανακατεμένα με άμμο από τον Μάρτιο έως τον Μάιο. Οι σπόροι εμφανίζονται μετά από περίπου 10 ημέρες στους 18 βαθμούς το πολύ, εμφανίζονται τα σπορόφυτα. Σπέρνετε τα νεαρά φυτά απευθείας στο κρεβάτι σε απόσταση περίπου 20 εκατοστών. Δεδομένου ότι οι πανσέδες στον κήπο είναι ευαίσθητες στο κρύο, πρέπει να προστατεύονται κατά τη διάρκεια της εποχής του παγετού. Τα ανοιξιάτικα φυτά καλλιεργούνται σε γλάστρες με ολοκληρωμένη χειμερινή προστασία. Τα φυτά κήπου μπορούν να ξεχειμωνιάσουν σε κουτιά ή να καλυφθούν με κλαδιά έλατου. Οι πανσέδες μπορούν να φυτευτούν στο παρτέρι από τα μέσα Μαρτίου.

Οδηγός αγοράς πανσέδων κήπου: φροντίδα

κήπος-πανσέ-οδηγός-τοίχος-πράσινος-διακοσμητικά-φυτά

Εάν αφήσετε αρκετό χώρο μεταξύ των φυτών κατά την ανάπτυξη, θα αυξήσει την ανθοφορική ευχαρίστησή τους. Αυτό υποστηρίζεται και ακόμη επεκτείνεται εάν τα κατεστραμμένα φύλλα μαζεύονται τακτικά. Το υπόστρωμα πρέπει να είναι πάντα υγρό, αλλά όχι υγρό. Ρίχνουμε τακτικά νερό με χαμηλό ασβέστη πάνω στα φυτά. Για τις αγγειακές καλλιέργειες, το λίπασμα πρέπει να γίνεται κάθε δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Όπως και με άλλα ετήσια φυτά, το ίδιο ισχύει και εδώ ότι δεν θα αναπτυχθούν καλά στον ίδιο χώρο για περισσότερο από τρία χρόνια.

Το πότισμα γίνεται συνήθως το πρωί. Αν τα ρίξετε αργά το απόγευμα ή το βράδυ, μπορεί να συμβεί να μολυνθούν από ασθένειες και παράσιτα. Για να σκληρύνουν τα φυτά, μπορείτε να ετοιμάσετε μια μπύρα αψιθιάς, αλογοουρά ή χρένο (500 γραμμάρια) και να τη βράσετε σε πέντε λίτρα νερό, αφήστε την να βράσει για δύο ημέρες και μόνο στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τη για να ψεκάσετε τις πανσέδες. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί έως και τρεις φορές κάθε δύο εβδομάδες.

Οδηγός αγοράς πανσέτας κήπου: χρήση στον κήπο

κήπος-πανσέ-οδηγός-παρτέρι-χρώμα-λαμπρότητα-άνοιξη

Οι δυνατότητες όπου οι πανσέδες κήπου μπορούν να βρουν μια θέση είναι πολύ εκτεταμένες. Τα πολύχρωμα λουλούδια βρίσκουν πάντα καλή παρουσία σε γλάστρες, κουτιά με παράθυρα, κρεμαστά καλάθια και κάθε είδους αγγεία. Τοποθετημένα στον κήπο βελτιώνουν το τοπίο και στο σαλόνι προσφέρουν μια φρέσκια ανοιξιάτικη αίσθηση. Οι πανσέτες είναι απλώς ακατάλληλες για σκιερά σημεία γιατί χρειάζονται ηλιοφάνεια για να ανθίσουν.

κήπος-πανσέ-οδηγός-πορτοκαλί-τουλίπες-άνοιξη-λουλούδια

Οι πανσέδες κήπου μπορούν να προστεθούν σε ένα υπάρχον τοπίο κήπου. Διαφορετικές ποικιλίες χρησιμοποιούνται ανάλογα με τα υπόλοιπα φυτά στο κρεβάτι και επίσης με το συνδυασμό χρωμάτων. Οι πανσέδες τα πάνε καλά με άλλα ανοιξιάτικα φυτά όπως τουλίπες, νάρκισσους, ράννουκλους, κέρατα βιολέτες, μπέλι και χιονοστιβάδες.

κήπος-πανσέ-οδηγός-πολύχρωμος-λευκό-μοτίβο-βαρέλι

Τα όμορφα μικρά λουλούδια κήπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο ως σολίστ όσο και ως πληρωτικά. Συνδυάζονται ιδανικά για πολύχρωμη φύτευση αειθαλών και ψηλών κορμών ή ως περίγραμμα κρεβατιού. Το φθινόπωρο τους αρέσει να συνδυάζουν ασημένια φύλλα και χριστουγεννιάτικο τριαντάφυλλο και το χειμώνα τα όμορφα πρόσωπά τους χαίρονται στο κρεβάτι.

κήπος-πανσέ-οδηγός-κήπος-διακόσμηση-γλάστρα-γλάστρα

Λόγω της διακοσμητικής εμφάνισής τους, οι πανσέδες κήπου χρησιμοποιούνται ως ατμοσφαιρικές διακοσμήσεις κήπου σε μια ποικιλία από γλάστρες, μπολ και κουτιά. Εδώ ξεδιπλώνουν το πλήρες χρώμα τους σε υπερυψωμένη θέση. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε με μερικές συμβουλές σχεδιασμού κήπου για το πώς να συνδυάσετε καλύτερα τα διαφορετικά χρώματα και ποικιλίες.

κήπος-πανσέ-οδηγός-κίτρινος-μοβ-καλλιέργεια

Με τις κίτρινες πανσέδες, οι ποικιλίες σε μοβ ή μπλε έρχονται πραγματικά στις δικές τους. Εάν τοποθετήσετε μπλε λουλούδια δίπλα στο πορτοκαλί, η ένταση του χρώματος αυξάνεται και αυτό το σημείο στον κήπο γίνεται αμέσως το οπτικό εστιακό σημείο. Τα φωτεινά χρώματα αλληλοσυμπληρώνονται και τραβούν την προσοχή, αλλά και όλα τα έντομα. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να μην καλλιεργείτε φυτά σε έντονες, ζεστές αποχρώσεις δίπλα σε μονοπάτια κήπου και ως σύνορα.

κήπος-πανσέ-οδηγός-λουλούδι-κρεβάτι-χρώμα-μωσαϊκό-κήπος μονοπάτι

Εάν θέλετε πολλά σημεία που τραβούν τα βλέμματα στο παρτέρι, τότε οι πανσέδες είναι η τέλεια λύση για περισσότερη ανάταση στον εξωτερικό χώρο. Τοποθετημένα ανάμεσα στα πράσινα φυτά, τα χαμηλής ανάπτυξης λουλούδια μοιάζουν με ένα πλούσιο μωσαϊκό που χαρίζει διαρκή απόλαυση. Εάν χρειάζεται περισσότερη ένταση, υπάρχουν υπέροχες πολύχρωμες και μοτίβες ποικιλίες.

κήπος-πανσέ-οδηγός-φυτά-φυτευτής-κωνοφόρα

Παραδοσιακά, οι πανσέδες κήπου χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα των ανοιξιάτικων λουλουδιών. Εκτός από αειθαλή φυτά όπως κωνοφόρα και θάμνους, είναι δύσκολο να χάσετε τα έντονα χρωματισμένα μικρά λουλούδια. Το φρέσκο ​​πράσινο χρησιμεύει λίγο πολύ ως φόντο και η έμφαση πέφτει στο χρώμα των λουλουδιών. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι τα όμορφα πρόσωπα είναι ευαίσθητα στο κρύο και μπορούν να προσφέρουν μόνο μια εποχική προσθήκη στον εξωτερικό χώρο – από τα μέσα Μαρτίου έως τον Οκτώβριο.

κήπος-πανσέ-οδηγός-μικρό-δοχείο-πλεξούδα

Οι τηγανίτες είναι μικρές και όταν τοποθετούνται σε ασυνήθιστα δοχεία φαίνονται πραγματικά ειδυλλιακές. Τα χαρούμενα χρώματα και τα μοναδικά δοχεία είναι ωραίες αλλαγές στα παραδοσιακά μπουκέτα. Τοποθετημένο στο χώρο εργασίας, μια ωραία διάταξη πανσέδων και φρέσκου πράσινου φέρνει μια καλή διάθεση αρκετές ημέρες μετά το χαρούμενο γεγονός. Για παράδειγμα, τι άλλο θα μπορούσατε να ζητήσετε για επέτειο;?

Με την πολύχρωμη εμφάνισή τους, τα όμορφα πρόσωπα εμπνέουν έναν παιχνιδιάρικο και φιλικό προς τα πειράματα σχεδιασμό κήπου. Φαίνονται πραγματικά καλά σε ομάδες ή τουφ, αλλά μπορούν να παρουσιαστούν δημιουργικά σε μεγάλη ποικιλία αγγείων, μερικά ακόμη και από τον εαυτό σας. Παλιά καροτσάκια, μπανιέρες ψευδαργύρου, ξύλινα βαρέλια και όλα τα κουτιά κάνουν τα μικρά λουλούδια να μοιάζουν με πραγματικά πετράδια.

κήπος-πανσέ-οδηγός-παιδάκια-πέτρες-κρεβάτι

Οι πανσέδες κήπου με μεγάλη ανθοφορία γίνονται πολύ δημοφιλείς στους αγροτικούς κήπους λόγω της απλής και εύχρηστης εμφάνισής τους. Ως αποτέλεσμα, κάθε αντιαισθητική γωνιά στον κήπο, εφόσον βρίσκεται σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία, μπορεί να ζωντανέψει και να φωτιστεί χωρίς πολλή κηπουρική. Οι πανσέδες είναι επίσης μια καλή εναλλακτική λύση για την άνοιξη στο βραχόκηπο. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει ήδη ένα ακριβές σχέδιο και χρωματικός συνδυασμός, διαφορετικές ποικιλίες βιολέτας μπορούν να αναπτυχθούν δίπλα -δίπλα. Φέρνουν μια φρέσκια νότα ανάμεσα στους ογκόλιθους στον κήπο. Επιπλέον, είναι λογικό να προστατεύουμε τα μικρά, όμορφα λουλούδια από το να μην ξεπεραστούν. Συνιστάται ένα περίγραμμα κρεβατιού εδώ.

κήπος-πανσέ-οδηγός-βιολετί-σκυρόδεμα-ζαρντινιέρα-φροντίδα κήπου

Με βρώσιμα πέταλα, οι πανσέτες ταιριάζουν ακριβώς με τη σαλάτα. Λίγα είναι γνωστά ότι οι πανσέδες μπορούν πράγματι να χρησιμοποιηθούν ως φαρμακευτικά φυτά. Τα άνθη και οι ρίζες του χρησιμοποιούνται στην ιατρική για τον καθαρισμό του αίματος σε δερματικές παθήσεις. Ένα τσάι, βάμματα και αλοιφές παρασκευάζονται για χρήση. Ακόμα και τα παιδιά μπορούν να πιουν τσάι από αυτό το φυτό.

κήπος-πανσέ-οδηγός-σκούρο-μοβ-αντίκα-ζαρντινιέρα

Αντί να βασίζονται σε απεριόριστη παλέτα χρωμάτων, τα χαμηλής ανάπτυξης λουλούδια μπορούν να καλλιεργηθούν μόνο σε ένα χρώμα ή, για παράδειγμα, σε δύο αποχρώσεις αυτού. Συνιστάται να παρουσιάζετε τα φυτά σε ένα ορισμένο ύψος, έτσι ώστε να έρχονται μόνα τους. Τα σκάφη σε βάθρο ή με βάση είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Είναι μόνο ιδιαίτερα σημαντικό τα φυτά να έχουν αρκετή ηλιοφάνεια. Προαιρετικά, μπορείτε απλά να τοποθετήσετε το δοχείο στο περβάζι.

Αν και οι πανσέδες κήπου θεωρούνται ευαίσθητες στο κρύο, υπάρχουν και ποικιλίες που συνήθως επιβιώνουν καλά το χειμώνα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ρωτήσετε τους κηπουρούς ποιες ποικιλίες έχουν καλή χειμωνιάτικη αντοχή. Παρ ‘όλα αυτά, συνιστούμε να παίζετε με ασφάλεια και να παρέχετε επαρκή προστασία από το κρύο, έτσι ώστε τα φυτά να σας ευχαριστούν με πολύχρωμα λουλούδια την άνοιξη, όπως θέλετε.

κήπος-πανσέ-οδηγός-κίτρινο-μοβ-γρασίδι

Φυτευμένα σε απλά δοχεία εδάφους, οι πανσέδες γίνονται γρήγορα τα αδιαμφισβήτητα αστέρια της παράστασης. Με το στρογγυλό ή το οβάλ θα πρέπει να παραπέμπετε σε κυκλικό σχέδιο. Η μπλε φεσούκ ξεχωρίζει στη μέση και η μοβ βερβένα απλώνεται στη μία πλευρά. Οι κίτρινες πανσέτες ολοκληρώνουν την εικόνα και δημιουργούν ένα πραγματικό έργο τέχνης. Άλλα καλλωπιστικά χόρτα, όπως το νάνο φασκόμηλο, θα ήταν καλοί γείτονες στα πολύχρωμα μικρά φυτά. Άλλοι όμορφοι σύντροφοι είναι τα είδη Sedum και οι μαγικές καμπάνες (Calibrachoa).