Κηπουρική

Γιατί δεν ανθίζει ο ξενώνας μου; Ακολουθούν 4 από τους πιθανούς λόγους!

Οι Hostas, ακόμα γνωστοί ως hostas ή κρίνοι της καρδιάς, είναι υπέροχα διακοσμητικά φυτά με εύκολη φροντίδα για σκιερά και μερικώς σκιασμένα σημεία. Σχηματίζουν μεγάλα ανάχωμα από εντυπωσιακά φύλλα που γεμίζουν γρήγορα κενά στον κήπο και οι αιχμές των λουλουδιών τους προσελκύουν τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές. Αν και τα δημοφιλή πολυετή φυτά γενικά θεωρούνται πολύ εύκολο να αναπτυχθούν, υπάρχουν ορισμένες συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν την ανθοφορία των ξενώνων. Εδώ εξηγούμε το γιατί.

Πότε ανθίζουν οι ξενώνες?

γιατί δεν ανθίζει η funkie hosta μου

Η πλειοψηφία των ξενώνων αναπτύσσει λουλούδια. Ανάλογα με την ποικιλία, αυτά εμφανίζονται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ποικιλίες hosta που δεν παράγουν λουλούδια, αλλά είναι πολύ σπανιότερες.

Οι ειδικοί συνιστούν τον συνδυασμό μερικών διαφορετικών ποικιλιών που ανθίζουν σε διαφορετικές στιγμές το ένα δίπλα στο άλλο στο κρεβάτι. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να έχετε ένα όμορφο, μακρύ ανθισμένο κρεβάτι.

Αυτοί οι ξενώνες μπορούν να συνδυαστούν υπέροχα:

  • Το όμορφο Garden Funkia “Elegans” ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο
  • ·Πατριώτης’ ανθίζει από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο
  • «Αρωματικό μπλε» και ‘Honeybells’ ανθίζουν από τα τέλη του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο. Πράγματι, οι περισσότερες ποικιλίες Hosta plantaginea ανθίζουν τον Αύγουστο.

Χρώματα λουλουδιών Hosta

Κόψτε τον ξενώνα μετά την ανθοφορία

Τα χρώματα των λουλουδιών της hosta κυμαίνονται από λευκό έως ροζ, λεβάντα, βιολετί και μοβ. Τα άνθη μπορεί να είναι μωβ εξωτερικά και λευκά εσωτερικά, λευκά με ρίγες λεβάντας ή στίγματα λευκά και μοβ. Υπάρχουν εκατοντάδες μοναδικές παραλλαγές. Οι ωφέλιμοι οργανισμοί αισθάνονται μαγικά ελκυσμένοι σε αυτά τα πολύχρωμα λουλούδια. Επίσης, απολαμβάνουν να πίνουν νέκταρ από τα λουλούδια σε σχήμα καμπάνας των hostas.

Πόσο διαρκούν τα λουλούδια των hostas?

hosta με λευκά λουλούδια

Κάθε μεμονωμένο λουλούδι hosta δεν διαρκεί πολύ. Στην πραγματικότητα, γενικά διαρκούν μόνο μία ημέρα. Ωστόσο, ο ξενώνας μπορεί να έχει 50 ή περισσότερα λουλούδια σε κάθε μίσχο λουλουδιών. Αυτά τα λουλούδια δεν ανοίγουν όλα ταυτόχρονα, αλλά μάλλον για αρκετές ημέρες έως μια εβδομάδα περίπου.

Κάθε μεμονωμένο φυτό ξενώνα μπορεί να αναπτύξει πολλούς μίσχους λουλουδιών σε κάθε περίοδο ανθοφορίας. Υπό ιδανικές συνθήκες, αναπτύσσουν ακόμη και περίπου 10 μίσχους λουλουδιών. Συνολικά, αυτός ο κύκλος ανθοφορίας διαρκεί περίπου 4 εβδομάδες. Ακόμα κι αν τα ίδια τα λουλούδια είναι βραχύβια, μπορείτε να τα απολαύσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι να κάνετε μετά την ανθοφορία?

λευκό λουλούδι hosta

Μόλις μαραθεί κάθε λουλούδι στο στέλεχος, πρέπει να κοπεί. Πιέστε τα φύλλα στην άκρη, κόβοντας το στέλεχος όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μητρικό φυτό. Με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχει αποτέλεσμα μαξιλαριού από όλους τους κομμένους μίσχους.

Αυτό εμποδίζει το στέλεχος να παράγει σπόρους και ενθαρρύνει επίσης την παραγωγή νέων λουλουδιών.

Mayσως σκέφτεστε: «Τι γίνεται αν θέλω το funkie μου να παράγει σπόρους;» Και είναι εντάξει αν το κάνετε, αλλά να θυμάστε ότι τα φυτά που θα αναπτύξετε από τους σπόρους θα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που θα γίνουν μητρικό φυτό. Ο καλύτερος τρόπος για να πολλαπλασιάσετε και να αναζωογονήσετε τον ξενώνα είναι να τον διαιρέσετε.

Οι Hostas ανθίζουν κάθε χρόνο?

funkie hosta ανθοφορία το καλοκαίρι

Ναι, ΠΡΕΠΕΙ να ανθίζουν κάθε χρόνο.

Σε περίπτωση που δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτήν την έννοια, δεν ανθίζει κάθε φυτό κάθε χρόνο. Ορισμένα φυτά, όπως τα διετή φυτά, αναπτύσσουν ροζέτα φύλλων μόνο τον πρώτο χρόνο και δεν ανθίζουν μέχρι το επόμενο έτος. Αλλά οι hostas δεν είναι δύο ετών.

Θα πρέπει να ανθίζουν την ίδια ώρα κάθε χρόνο. Εάν το φυτό σας ανθίσει τον πρώτο χρόνο και δεν ανθίσει το επόμενο έτος, πιθανότατα υπάρχει άλλο πρόβλημα.

Τι να κάνετε αν ο ξενώνας σας δεν ανθίζει

hosta στον κάδο δεν ανθίζει

Έτσι, γνωρίζετε ότι φυτέψατε μια ανθισμένη ποικιλία ξενώνα και η τυπική περίοδος ανθοφορίας της ήρθε και έφυγε. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η hosta σας δεν ανθίζει.

1. Μόλις φυτεύτηκε

Το hosta im kübel αναπτύσσει νέα φύλλα την άνοιξη

Φυτέψατε το hosta φέτος; Αν ναι, είναι πιθανό το φυτό να συνηθίζει ακόμα τη νέα του θέση και να μην έχει μπει στον κόπο να παράγει λουλούδια φέτος.

Αυτό συμβαίνει κατά καιρούς. Η μεταμόσχευση σε μια νέα τοποθεσία είναι αγχωτική. Μπορεί να έχετε φυτέψει το φυτό ακριβώς όπως θα ανθούσε κανονικά, και ενοχλήθηκε στη διαδικασία.

2. Η γη δεν είναι αρκετά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Το Funkia hosta δεν ανθίζει γιατί

Όλα τα είδη ξενώνα ευδοκιμούν σε πλούσιο, αργιλώδες έδαφος. Βελτιώστε το φτωχό χώμα του κήπου με οργανικό λίπασμα και ένα στρώμα από επίστρωμα 7 έως 10 εκατοστών γύρω από τα φυτά ξενώνα για να αυξήσετε τα θρεπτικά συστατικά και να διατηρήσετε την υγρασία στο έδαφος. Το Hosta ευδοκιμεί σε χώμα που είναι ομοιόμορφα υγρό, αλλά όχι υγρανμένο ή υγρό. Το ιδανικό pH του εδάφους είναι 6,5 έως 7,5.

Λιπάνετε τους ξενώνες την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά σταματήστε τη λίπανση τον Αύγουστο για να επιτρέψετε στα φυτά να σκληρύνουν πριν φτάσει ο κρύος καιρός. Χρησιμοποιήστε ένα ισορροπημένο λίπασμα (NPK 10-10-10) που είναι κατάλληλο για διακοσμητικά φυτά φυλλώματος. Χρησιμοποιήστε μακροχρόνιους κόκκους νωρίς την άνοιξη, ακολουθούμενο από ένα υδατοδιαλυτό, ισορροπημένο λίπασμα το καλοκαίρι. Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης στην ετικέτα ανάλογα με το μέγεθος, την ποσότητα και την ηλικία των φυτών ξενών σας.

3. Ο οικοδεσπότης δεν παίρνει αρκετό νερό

Funkia στη σκιά με μοβ λουλούδια

Πολύ νερό μπορεί ακόμη και να προκαλέσει σήψη των ριζωμάτων (επίπεδες, οριζόντιες ρίζες). Οι Hostas χρειάζονται περίπου 2 εκατοστά νερό την εβδομάδα. Για την πρώτη περίοδο ανάπτυξης του νεαρού φυτού στον κήπο σας, ποτίστε 2 έως 3 φορές την εβδομάδα, είναι καλύτερο να το ποτίζετε ζωηρά και βαθιά στις ρίζες. Εάν ο ξενώνας σας έχει ήδη εδραιωθεί ή βρίσκεται στο τοπίο σας για ένα ή δύο χρόνια, ποτίστε δυνατά μία φορά την εβδομάδα σε ξηρό καιρό.

4. Ο ξενώνας σας δεν παίρνει αρκετό ήλιο

η hosta δεν ανθίζει σε πλήρη σκιά

Mightσως πείτε: «Περίμενε ένα λεπτό … Νόμιζα ότι οι ξενώνες ήταν φυτά σκιάς!» Στους ξενώνες αρέσει η σκιά, αλλά όχι πολύ βαθιά σκιά. Αυτή είναι μια κοινή παρανόηση. Χρειάζεστε ακόμα λίγο ηλιακό φως για να παράγετε λουλούδια. Πράγματι, κάθε φυτό το χρειάζεται. Γι ‘αυτό πολλά από τα φυτά που βλέπετε σε πλήρη σκιά, όπως οι φτέρες, δεν ανθίζουν.

Μία ή δύο ώρες άμεσου ηλιακού φωτός ή αρκετές ώρες φιλτραρισμένου ήλιου κάνουν τη διαφορά. Η ιδανική τοποθεσία θα ήταν με πρωινό ήλιο και απογευματινή σκιά. Εάν τα φυτά σας βρίσκονται σε βαθιά σκιά, μπορεί να μην αναπτύξουν λουλούδια και να επικεντρωθούν στο να απλώσουν το φύλλωμά τους. Αν έχετε το Hostas κάτω από πυκνά δέντρα μεγαλώστε, δείτε αν υπάρχουν μερικά κλαδιά δέντρων που μπορείτε να αφαιρέσετε για να αφήσετε λίγο φως να λάμψει.

Τι hosta έχει αρωματικά λουλούδια?

Ποια hosta έχει αρωματικά λουλούδια;

Μερικά λουλούδια hosta είναι πολύ αρωματικά! Ο πιο γνωστός τύπος αρωματικής ξενιάς είναι η hosta plantaginea. Ονομάζεται εύστοχα το αρωματικό κρίνο φύλλων καρδιάς. Ο ,Αφροδίτη‚,‚γκουακαμόλε, και ,Έτσι ΓλυκόςΕίναι τρία πολύ αρωματικά υβρίδια H. plantaginea.

Διαφορετικά, δεν είναι τόσο δύσκολο να βρείτε ξενώνες με αρωματικά λουλούδια. Πολλοί από αυτούς έχουν “Ευώδης«στο όνομά σου!

Εδώ είναι μερικές αρωματικές ποικιλίες hosta:

  • Αρωματικό χρυσό – Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτή η ποικιλία έχει χρυσοκίτρινα φύλλα και αρωματικά, υπόλευκα-λεβάντα λουλούδια.
  • Αρωματικό μπλε -Αυτή η ομορφιά έχει μπλε-πράσινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς και αρωματικά ανοιχτό μοβ λουλούδια.
  • Αρωματικό μπουκέτο – Πρόκειται για μια μηλο-πράσινη ποικιλία με εμφανή κίτρινα περιθώρια φύλλων. Τα λουλούδια είναι λευκά και μοβ και έχουν φανταστικό άρωμα.
  • Καλοκαιρινό άρωμα είναι μια άλλη ποικιλόμορφη και επίσης πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενη ποικιλία. Τα φύλλα είναι σκούρα πράσινα με κρεμώδη λευκά περιθώρια. Τα σκούρα λουλούδια λεβάντας βγάζουν ένα υπέροχο άρωμα στα τέλη του καλοκαιριού.

Funkia Hosta με αρωματικά λουλούδια λεβάντας-λευκά