Κηπουρική

Κοπή λεβάντας: συμβουλές κηπουρικής για κλάδεμα την άνοιξη, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο

Στον κήπο στο σπίτι είναι ένας ανθεκτικός στη θερμότητα και εύκολος επισκέπτης από την περιοχή της Μεσογείου. Η λεβάντα μπήκε με επιτυχία στις καρδιές του χόμπι κηπουρού και είναι μια ωραία προσθήκη στο παρτέρι. Ως γνήσιος λατρευτής του ήλιου, προτιμά μια ηλιόλουστη τοποθεσία και σας ευχαριστεί με μια αφθονία λουλουδιών και ένα ευχάριστο άρωμα. Για να ευχαριστήσει το μάτι ακόμα και μετά από αρκετά χρόνια, πρέπει να κόψετε τη λεβάντα. Με τις συμβουλές μας στον κήπο, ακόμη και οι άπειροι λάτρεις της κηπουρικής θα πετύχουν.

Κλάδεμα λεβάντας: γιατί είναι απαραίτητο να κλαδεύουμε τακτικά?

Πότε να κόψετε λεβάντα στον κήπο το καλοκαίρι ή την άνοιξη

Γιατί όμως πρέπει πραγματικά να κόψετε τη λεβάντα; Η περικοπή διατηρεί το σχήμα και ενθαρρύνει τον σχηματισμό λουλουδιών. Ως εκ τούτου, είναι ένα σημαντικό μέτρο που εξασφαλίζει τη μακροζωία του φυτού. Άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα είναι:

 • Η περικοπή καθιστά το φυτό ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες. Μπορεί να αντέξει άνεμο, παγετό και βροχή χωρίς προβλήματα.
 • Η περικοπή εξασφαλίζει ότι το φυτό συνεχίζει να αναπτύσσεται υγιώς.
 • Μπορείτε να διατηρήσετε την ανάπτυξη συμπαγή με κλάδεμα.
 • Ένα κλάδεμα την άνοιξη προάγει το σχηματισμό λουλουδιών. Ακόμα και μετά την κοπή το καλοκαίρι, το φυτό σας ευχαριστεί με μια υπέροχη άνθιση το φθινόπωρο.
 • Η περικοπή εμποδίζει τη λεβάντα να ξυλώσει.

Συντομεύστε τη λεβάντα το καλοκαίρι για να μην γίνει λιγνίτισμα

Σημαντικό: Η κοπή κωνικού είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των φυτών. Εάν παραμελήσετε το κλάδεμα στη φροντίδα, θα διαπιστώσετε μετά από ένα χρόνο ότι το φυτό είναι λιγνισμένο και σχεδόν δεν σχηματίζει νέους βλαστούς. Τότε είναι συνήθως πολύ αργά και ακόμη και ένα ριζικό κλάδεμα δεν μπορεί πλέον να σώσει τη λεβάντα.

Αλλά πολύ ισχυρή κοπή μπορεί να βλάψει το φυτό. Επομένως, δεν πρέπει να το παρακάνετε με το κόψιμο και να τηρείτε αρκετούς απλούς κανόνες.

Πότε πρέπει να κόψετε τη λεβάντα;?

Πώς να μειώσετε τις σύντομες συμβουλές λεβάντας

Η λεβάντα κόβεται δύο έως τρεις φορές το χρόνο. Την άνοιξη του δίνεται μια αναζωογονητική περικοπή που ενθαρρύνει το σχηματισμό νέων βλαστών. Το καλοκαίρι κόβεται λίγο πριν από το τέλος της περιόδου ανθοφορίας. Η κατάλληλη στιγμή για αυτό το δεύτερο κλάδεμα είναι από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο. Στη συνέχεια αφαιρούνται μόνο οι ταξιανθίες. Η επόμενη ημερομηνία κοπής είναι στις αρχές του φθινοπώρου. Εάν το φυτό παράγει ξανά λουλούδια μετά το κλάδεμα το καλοκαίρι, αυτά κόβονται τον Σεπτέμβριο.

Κοπή λεβάντας την άνοιξη: πότε είναι η κατάλληλη στιγμή?

Κόψτε λεβάντα την άνοιξη όταν απαιτείται κλάδεμα

Το κλάδεμα την άνοιξη είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό λουλουδιών το καλοκαίρι. Συνήθως λαμβάνει χώρα στις αρχές της άνοιξης. Από τις αρχές Απριλίου, όταν δεν υπάρχει πλέον μόνιμος παγετός και το φυτό δεν έχει ακόμη σχηματίσει νέους βλαστούς, μπορείτε να κόψετε τη λεβάντα.

Σε ποιο μήνα κόψτε τη λεβάντα? Μάρτιος Απρίλιος

Πόσο κάτω κόβετε τη λεβάντα? Κόψτε περίπου τα δύο τρίτα των παλιών κλαδιών. Πάντα βεβαιωθείτε ότι κόβετε μόνο τους βλαστούς με φύλλα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κόψετε βαθιά τα ξυλώδη κλαδιά. Επίσης αφαιρέστε τυχόν αποξηραμένους βλαστούς.

Κλάδεμα λεβάντας το καλοκαίρι: πότε είναι απαραίτητο το καλοκαιρινό κλάδεμα?

Κοπή λεβάντας το καλοκαίρι Συμβουλές για κηπουρούς

Ένα καλοκαιρινό κλάδεμα μπορεί να γίνει τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Αν κλαδέψετε τη λεβάντα τον Ιούλιο, λίγο πριν ξεθωριάσει, θα ανθίσει ξανά τον Αύγουστο.

Μπορείτε επίσης να κάνετε το καλοκαιρινό κλάδεμα τον Αύγουστο. Σε αυτή την περίπτωση, το κλάδεμα μπορεί να παραλειφθεί το φθινόπωρο. Διαφορετικά κινδυνεύετε να προκαλέσετε ζημιά από τον παγετό στις διεπαφές.

Πότε να κόψετε τη λεβάντα το καλοκαίρι? Ιούλιος Αύγουστος. Η περικοπή τον Ιούλιο ενθαρρύνει τη δημιουργία λουλουδιών. Εάν θέλετε να στεγνώσετε τα λουλούδια λεβάντας, πρέπει να τα κόψετε στα μέσα Ιουλίου (κατά την περίοδο της ανθοφορίας).

Πόσο πίσω έκοψε τη λεβάντα? Το καλοκαίρι θα πρέπει να μειώσετε το ένα τρίτο των νέων βλαστών. Ακόμη και με το καλοκαιρινό κλάδεμα, δεν πρέπει να κόβετε βαθιά στα ξυλώδη κλαδιά.

Κλάδεμα λεβάντας: Εάν το κλάδεμα είναι απαραίτητο το φθινόπωρο?

Κόψτε λεβάντα το φθινόπωρο πότε και πόσο κοντά

Το κλάδεμα το φθινόπωρο δεν είναι πάντα απαραίτητο. Εάν κόψετε το φυτό τον Αύγουστο, τότε μπορεί να παραλειφθεί εντελώς. Αυτό δίνει στη λεβάντα αρκετό χρόνο για να ανακάμψει. Εάν ξεχάσατε να κλαδέψετε το πολυετές το καλοκαίρι, μπορείτε να το μειώσετε κατά ένα τρίτο τον Σεπτέμβριο.

Πότε να κόψετε τη λεβάντα το φθινόπωρο? Οι αρχές Σεπτεμβρίου είναι η κατάλληλη στιγμή για φθινοπωρινό κλάδεμα.

Πόσο πίσω έκοψε τη λεβάντα? Συντομεύστε τα αρχεία καταγραφής κατά ένα τρίτο.

Κοπή λεβάντας: διαφορές μεταξύ φρεσκοφυτεμένης λεβάντας, νεαρών φυτών και παλιών φυτών

Κοπή λεβάντας Γιατί το καλοκαίρι το κόψιμο είναι απαραίτητες συμβουλές

Φρεσκοφυτεμένη λεβάντα συνήθως δεν χρειάζεται κλάδεμα. Ούτως ή άλλως αξίζει να του το δώσεις. Γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να τονώσετε την ανάπτυξη και το σχηματισμό λουλουδιών. Αν περιμένετε ένα χρόνο πριν την κοπή, οι μεμονωμένοι βλαστοί μπορεί να γίνουν ξυλώδεις.

Νεαρά φυτά, εκείνα που έχουν ήδη μεγαλώσει στον κήπο ή στην κατσαρόλα για ένα χρόνο πρέπει να κλαδευτούν αφού έχουν μαραθεί. Η λεβάντα είναι ένα ζωηρό φυτό που χάνει γρήγορα το σχήμα του. Με ένα καλοκαιρινό κλάδεμα, μπορείτε να διατηρήσετε την ανάπτυξή του συμπαγή. Αλλά μην το παρακάνετε και μειώστε μόνο τους παλιούς βλαστούς κατά ένα τρίτο.

Παλιά και μερικώς λιγνιτωμένα φυτά μπορείτε και πρέπει επίσης να χάσετε ένα κλάδεμα το καλοκαίρι, κατά προτίμηση πριν ξεθωριάσει. Αλλά μην κόβετε πολύ βαθιά στους ξυλώδεις βλαστούς. Ξεκινώντας από το λιγνιωμένο μέρος, μετρήστε τρεις μπουμπούκια φυτών. Εκεί μπορείτε να κόψετε το φυτό. Με λίγη τύχη, και οι τρεις μπουμπούκια φυτών θα βλαστήσουν και θα ανθίσουν το επόμενο έτος. Αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι η λεβάντα έχει ανακάμψει.

Κοπή λεβάντας: οδηγίες

Οδηγίες και συμβουλές κοπής λεβάντας με σκίτσο

Για να κόψετε τη λεβάντα στον κήπο ή στην κατσαρόλα, χρειάζεστε τα ακόλουθα αξεσουάρ:

 • Γάντια κηπουρικής
 • ένα ζευγάρι κλεφτές
 • ένα χορτοκοπτικό φράκτη χεριών

Κατ ‘αρχήν, είναι κατάλληλα τόσο τα κοπτικά όσο και τα χλοοκοπτικά φράχτη. Ωστόσο, μια ακριβής περικοπή είναι δυνατή με τους κοπτήρες.

Εάν θέλετε να κόψετε τη λεβάντα, τότε πρέπει να προχωρήσετε ως εξής:

1. Ελέγξτε το φυτό για νέους βλαστούς. Εάν το φυτό έχει ήδη φυτρώσει, θα πρέπει να περιμένετε πριν το κλάδεμα.

2. Βρείτε τα φρέσκα νέα φύλλα. Είναι ανοιχτό πράσινο και βρίσκονται κυρίως κάτω, ακριβώς πάνω από τα παλιά, ξυλώδη μέρη του φυτού.

3. Την άνοιξη μπορείτε να μειώσετε τους βλαστούς από το προηγούμενο έτος κατά τα δύο τρίτα. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, μπορείτε να κόψετε τη λεβάντα κατά το ένα τρίτο. Παρεμπιπτόντως, δεν πρέπει ποτέ να κόβετε νέους βλαστούς.

Κλάδεμα λεβάντας Συμβουλές κήπου για κλάδεμα το καλοκαίρι

4. Η κοπή λεβάντας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δώστε λοιπόν στον εαυτό σας αρκετό χρόνο και προσπαθήστε να εργαστείτε όσο το δυνατόν ακριβέστερα.

5. Προσπαθήστε να δώσετε στο φυτό ένα topiary. Οι κάτω βλαστοί πρέπει να είναι χαμηλότεροι και οι ανώτεροι μακρύτεροι.

6. Περιμένετε πριν αφαιρέσετε τραυματισμένους βλαστούς. Μπορείτε να ανακάμψετε με την πάροδο του χρόνου. Εάν οι βλαστοί δεν ανθίσουν το καλοκαίρι και δεν σχηματίζουν φύλλα, τότε μπορείτε να τα κόψετε μετά την περίοδο ανθοφορίας.

7. Από τον Οκτώβριο και μετά, σίγουρα δεν πρέπει να κόψετε τη λεβάντα. Διαφορετικά κινδυνεύετε από ζημιά από τον παγετό.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το κλάδεμα

Λεβάντα κομμένο σκίτσο κλάδεμα την άνοιξη και το καλοκαίρι

Πόσο κάτω κόβεις λεβάντα? Το πόσο πίσω θα κλαδέψετε τη λεβάντα σας θα εξαρτηθεί από την ποικιλία, τον χρόνο ανθοφορίας και την εποχή. Κατά κανόνα, μπορείτε να κόψετε τη λεβάντα πιο έντονα (κατά τα δύο τρίτα) την άνοιξη.

Πόσο κοντό μπορείτε να κόψετε λεβάντα? Δεν μπορείτε να κόψετε τη λεβάντα πολύ κοντά. Τα ξύλινα μέρη του φυτού δεν μπορούν να φυτρώσουν. Επομένως, πρέπει πάντα να αφήνετε τουλάχιστον 10 εκατοστά νεαρούς βλαστούς με φύλλα.

Πότε να κόψετε ξεθωριασμένη λεβάντα? Μπορείτε να κόψετε τη λεβάντα αμέσως μετά το τέλος της περιόδου ανθοφορίας.

Μπορείτε να κόψετε ριζικά τη λεβάντα;? Μπορείτε να κόψετε ριζικά τη λεβάντα. Ένα τέτοιο ριζικό κλάδεμα είναι περισσότερο μια εξαίρεση και λαμβάνει χώρα μόνο εάν το φυτό είναι έντονα λιγνισμένο. Η κατάλληλη στιγμή για αυτό είναι το καλοκαίρι.

Πότε κόβονται λουλούδια λεβάντας? Αν θέλετε να στεγνώσετε λεβάντα, τότε θα πρέπει να κόψετε τα άνθη της λεβάντας στη μέση της περιόδου ανθοφορίας. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία. Βασικά, όμως, τα μέσα Ιουλίου είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτό.

Πώς να κόψετε τους διαφορετικούς τύπους λεβάντας?

Πραγματικές συμβουλές κοπής λεβάντας για την άνοιξη και το καλοκαίρι

Το γένος Lavandula περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ποικιλιών λεβάντας που διαφέρουν ως προς την ανάπτυξή τους. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να λάβετε υπόψη μερικά πράγματα όταν κλαδεύετε κάθε ποικιλία.

1. Lavandula angustofolia: Perhapsσως ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους λεβάντας είναι η πραγματική λεβάντα. Ο θάμνος είναι πολύ διακλαδισμένος και έχει μια συμπαγή, όρθια συνήθεια. Φτάνει σε ύψος περίπου 50 εκατοστά. Η πραγματική λεβάντα αρχίζει να ανθίζει τον Μάιο μετά τους αγίους του πάγου. Η περίοδος ανθοφορίας λήγει τον Ιούλιο. Εάν συντομεύσετε τους βλαστούς κατά ένα τρίτο, η λεβάντα θα ανθίσει για δεύτερη φορά στα τέλη του καλοκαιριού. Μπορείτε να το κόψετε στα τέλη Αυγούστου.

2. Lavandin x intermedia: Η λεβάντα lavandin ή Provence είναι κοινή στα νότια μέρη της Γαλλίας. Έχει μια ελαφρώς διακλαδισμένη συνήθεια και φτάνει το μέγιστο ύψος ενός μέτρου. Η περίοδος ανθοφορίας του διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Οι αρχές Σεπτεμβρίου είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή για ένα δυνατό κλάδεμα. Λόγω του ύψους του, θα πρέπει να κόψετε τους παλιούς βλαστούς στο μισό.

Αντιγράψτε συμβουλές κοπής λεβάντας για την άνοιξη και το καλοκαίρι

3. Lavandula stoechas: Το Schopflavender είναι ένας θάμνος που μεγαλώνει σε ύψος 80 εκατοστών στον κήπο του σπιτιού. Χαρακτηριστικό της λεβάντας παπαρούνας είναι η συμπαγής ανάπτυξη και τα όμορφα σκούρα μοβ άνθη της. Αυτή η ποικιλία προέρχεται από την Ισπανία και είναι μόνο εν μέρει ανθεκτική. Η λεβάντα με την κορυφή κόβεται επομένως μόνο μία φορά – μετά την περίοδο της ανθοφορίας. Ωστόσο, πρέπει να κόβετε τακτικά όλους τους μαραμένους και αποξηραμένους βλαστούς. Κόψτε τη λεβάντα σε γλάστρες μόνο το φθινόπωρο εάν είναι απαραίτητο.

Κοπή λεβάντας: περίληψη

Κοπή λεβάντας το φθινόπωρο Συμβουλές για κηπουρούς

Το πιο σημαντικό πράγμα για το κλάδεμα:

 • Θα πρέπει να κλαδεύετε τη λεβάντα τουλάχιστον δύο φορές κάθε χρόνο, την άνοιξη και το καλοκαίρι μετά το τέλος της περιόδου ανθοφορίας.
 • Ανάλογα με την ποικιλία, η ημερομηνία κοπής διαφέρει επίσης. Η πραγματική λεβάντα κόβεται κατά τα δύο τρίτα στα τέλη Μαρτίου και αρχές Απριλίου. Στη συνέχεια πραγματοποιείται ισχυρό κλάδεμα τον Αύγουστο. Το lavandin κόβεται συνήθως μία φορά τον Απρίλιο και μία τον Σεπτέμβριο. Η κορυφαία λεβάντα κόβεται μόνο κατά το ένα τρίτο το καλοκαίρι.
 • Ανεξάρτητα από την ποικιλία, η φρεσκοφυτεμένη λεβάντα πρέπει να κλαδεύεται μόνο το καλοκαίρι για το πρώτο έτος. Από το δεύτερο έτος μπορείτε να κλαδέψετε τα φυτά δύο φορές το χρόνο. Μπορείτε να κλαδέψετε παλιά φυτά που δεν αναπτύσσονται και ανθίζουν τόσο έντονα. Η καλύτερη εποχή για αυτό είναι το καλοκαίρι.
 • Αν θέλετε να στεγνώσετε λουλούδια λεβάντας, μπορείτε να τα κόψετε στα μέσα Ιουλίου. Εάν το φυτό ανθίσει ξανά στο τέλος του καλοκαιριού, θα πρέπει να το κόψετε ξανά τον Σεπτέμβριο. Εάν δεν ανθίζει πλέον, δεν χρειάζεται να το κλαδέψετε το φθινόπωρο.