Κηπουρική

Λαχανικά στη γλάστρα – σημαντικές συμβουλές για την καλύτερη επιτυχία

λαχανικά στο λουλούδι κήπο ιδέα φροντίδα συμβουλές χόμπι

Έχουμε ήδη δημοσιεύσει μια λίστα με λαχανικά που είναι ιδανικά για καλλιέργεια σε γλάστρες. Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν υπέροχο λαχανόκηπο σε γλάστρες, κάτι που είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα αν δεν έχετε κήπο ή αν είναι περιορισμένο σε μέγεθος Λαχανικά στη γλάστρα Θέλετε να πετύχετε.

Λαχανικά στη γλάστρα – το σωστό πότισμα

Φύτευση λαχανικών στο μπαλκόνι βεράντα κήπου με λουλούδια

Σε πολλές περιπτώσεις, ο λόγος για τον οποίο τα λαχανικά σε γλάστρες αποτυγχάνουν είναι επειδή δεν έχουν νερό. Δεδομένου ότι το νερό δεν μπορεί να αποθηκευτεί όπως στο έδαφος και οι ρίζες των φυτών δεν μπορούν να αναζητήσουν νερό, η γη στεγνώνει γρηγορότερα. Επομένως, πρέπει να ελέγχετε τακτικά τα λαχανικά σας στην γλάστρα για να δείτε αν το χώμα είναι υγρό. Ανάλογα με την τοποθεσία, δηλαδή σε ένα θυελλώδες ή ηλιόλουστο μέρος, μπορεί να χρειαστεί να ποτίζετε τα λαχανικά κάθε μέρα ή ακόμα και δύο φορές την ημέρα. Επιπλέον, ωστόσο, θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται το υπερβολικό πότισμα και η υπερχείλιση. Αυτό μπορεί συγκεκριμένα να οδηγήσει σε σάπια των ριζών.

Λαχανικά στο δοχείο με λουλούδια – πρακτικός σωλήνας στάγδην

πότισμα σωλήνας στάγδην κήπο βοήθεια τερακότα γλάστρα λαχανικά

Αυτό μπορεί να γίνει βάρος, ειδικά σε έναν μεγαλύτερο κήπο με γλάστρες, αν το πότισμα γίνεται με το χέρι. Αυτό μπορεί να διορθωθεί με ένα αυτόματο σύστημα άρδευσης, όπως ένα σωλήνα στάγδην. Εάν χρησιμοποιείτε αυτήν την παραλλαγή, βάλτε τη με τη μορφή βρόχου γύρω από κάθε φυτό. Αυτό εγγυάται ομοιόμορφη κατανομή του νερού χωρίς να υπάρχει κίνδυνος υπερβολικού ποτίσματος των λαχανικών στο γλάστρα.

Η γη για τα λαχανικά στην γλάστρα

μπλε γλάστρα λουλούδια γη θρεπτικά συστατικά φράχτη ξύλο λουλούδια

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη για να απολαύσετε μια πλούσια συγκομιδή είναι η σωστή επιλογή και μίγμα εδάφους. Κάθε επιτυχημένος κηπουρός θα το επιβεβαιώσει! Το χώμα για τα λαχανικά στη γλάστρα πρέπει να έχει τρεις ιδιότητες. Η γη πρέπει να εγγυάται καλή αποστράγγιση του νερού, να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και να μπορεί να αποθηκεύει υγρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορείτε φυσικά να αγοράσετε τέτοιο χώμα έτοιμο. Αλλά αν θέλετε, μπορείτε εύκολα να τα φτιάξετε μόνοι σας. Αλλά στη συνέχεια αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε χώμα από τον κήπο σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό περιέχει πηλό, που εμποδίζει την αποστράγγιση του νερού.

Μίγμα κατσαρόλας για τα λαχανικά

χώμα μείγμα λαχανικών σε γλάστρα κομποστοποίησης λάβα πέτρα καρύδας

Το καλύτερο μίγμα εδάφους για τα λαχανικά στην γλάστρα πρέπει να μοιάζει με αυτό:

– μέρος άμμου χονδρόκοκκου

– δύο μέρη καλής κοσκινισμένης κομπόστ

– ένα μέρος από υγρό κάδο καρύδας

– ένα μέρος από πέτρα λάβας ή μαργαριτάρι

Σκουλήκι χώμα για τα λαχανικά στην γλάστρα

λαχανικά στη γλάστρα σκουλήκια γη ιδέα ιδέες

Αυτά τα μέρη αναμιγνύονται καλά μεταξύ τους. Ο κάδος καρύδας χρησιμοποιείται για την αποθήκευση υγρασίας στη γη. Στα περισσότερα έτοιμα μίγματα, αντί αυτού χρησιμοποιείται τύρφη βρύου, η οποία είναι επίσης μια παραλλαγή για τα λαχανικά της γλάστρας. Ωστόσο, μόλις στεγνώσει, έχει μια υδατοαπωθητική ιδιότητα. Ο κάδος καρύδας, από την άλλη πλευρά, μπορεί να απορροφήσει νέα υγρασία ανά πάσα στιγμή και επίσης διαρκεί περισσότερο. Μπορείτε να προσθέσετε πρόσθετα για οργανικό έδαφος από την αρχή. Αυτό σας εξοικονομεί από τη λίπανση με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα θρεπτικά συστατικά απελευθερώνονται σταδιακά. Από αυτό προκύπτει ότι το μόνο που πρέπει να ανησυχείτε τώρα είναι να ποτίζετε τα λαχανικά σας στην γλάστρα.

Εμπλουτίστε το χώμα της γλάστρας με αποξηραμένο χώμα σκουληκιού

σκουλήκι χώμα αποξηραμένα θρεπτικά λαχανικά στην ιδέα της γλάστρας

Το χώμα των σκουληκιών είναι επίσης ευεργετικό για τα λαχανικά που βρίσκονται στην γλάστρα. Αυτά είναι διαθέσιμα σε αποξηραμένη μορφή, αλλά το φρέσκο, υγρό είναι καλύτερο. Αν περιέχει και σκουλήκια, αυτό είναι ακόμα καλύτερο! Αυτά επεξεργάζονται τα θρεπτικά συστατικά με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να απορροφηθούν από τα φυτά και έτσι να χρησιμεύσουν ως ωφέλιμα έντομα. Παράγουν επίσης θετικά βακτήρια και μύκητες που καταπολεμούν τυχόν παθογόνους παράγοντες.

Λαχανικά στη γλάστρα – αποφύγετε τον συνωστισμό

τσίλι πάπρικα φυτά λαχανικά υγιή κήπο καλλιέργεια

Αυτό είναι ένα λάθος που κάνουν πολλοί αρχάριοι με λαχανικά στην γλάστρα. Όσο περισσότερα φυτά υπάρχουν σε μια γλάστρα, τόσο χειρότερα αισθάνονται, κάτι που φυσικά έχει επίσης αντίκτυπο στην παραγωγή και την ποιότητα των καρπών όλων των φυτών. Τα φυτά βρίσκονται σε διαρκή ανταγωνισμό μεταξύ τους και πρέπει να μοιράζονται νερό και θρεπτικά συστατικά. Εξαιτίας αυτού, ένα μόνο αλλά υγιές φυτό είναι πολύ καλύτερο. Επιπλέον, τα φυτά είναι στρεσαρισμένα λόγω του ανταγωνισμού τους και έτσι πιο ευαίσθητα σε ασθένειες και παράσιτα. Αυτό φυσικά αυξάνει επίσης τη δουλειά σας σε σχέση με αυτό. Ο χρυσός κανόνας για τα λαχανικά στη γλάστρα είναι: ένα γλάστρα – ένα φυτό!

Πολύ φως για τα λαχανικά στην γλάστρα

Συμβουλές για τη φύτευση λαχανικών στον ηλιόλουστο κήπο

Τα λαχανικά στη γλάστρα χρειάζονται τόσο πολύ φως όσο τα φυτά σε άλλους τύπους κήπων και αυτό είναι μεταξύ έξι και οκτώ ωρών. Στη γλάστρα, αυτά τα φυτά μπορούν επίσης να ευδοκιμήσουν στα βόρεια και ανατολικά, αλλά αυτό είναι λίγο πιο δύσκολο. Θα πρέπει επίσης να επιλέξετε ποικιλίες που ωριμάζουν γρήγορα. Για το λόγο αυτό, επιλέξτε ιδανικά το νότο ή / και τη δύση. Τα λαχανικά που είναι κατάλληλα για τα ηλιακά σημεία της πυξίδας είναι, για παράδειγμα, ντοματίνια (αντί για κανονικές ντομάτες), σαλάτες και ορισμένα είδη πάπρικας. Σε αυτή την περίπτωση, η απόσταση μεταξύ των μεμονωμένων φυτών πρέπει επίσης να αυξηθεί (σε 15 έως 20 cm). Τα φυτά χρειάζονται αυτό για να πάρουν περισσότερο φως και να σχηματίσουν πιο εύκολα νέα φύλλα.

Λαχανικά στη γλάστρα – όσο μεγαλύτερη είναι η γλάστρα, τόσο το καλύτερο!

πιπεριές τσίλι τερακότα γλάστρα μεγάλα φυτά ιδέα κήπο

Τα λαχανικά στην γλάστρα μπορούν να ευδοκιμήσουν σε μικρότερα δοχεία, αλλά προτιμώνται μεγαλύτερα. Με αυτόν τον τρόπο, οι ρίζες μπορούν να εξαπλωθούν καλύτερα και βαθύτερα, γεγονός που καθιστά το φυτό ισχυρότερο και πιο ανθεκτικό. Άλλωστε, τα φρούτα είναι βαριά και πρέπει να μπορούν να κρατηθούν από το φυτό. Επιπλέον, οι ρίζες που είναι καλύτερα ανεπτυγμένες και ισχυρότερες με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποθηκεύσουν το νερό περισσότερο. Δεν χρειάζεται λοιπόν να ανησυχείτε αν ξεχάσετε να ποτίσετε τα λαχανικά σας στην γλάστρα. Πιάστε λοιπόν τις μεγάλες κατσαρόλες και αφήστε τις μικρές στην αποθήκη σας.

Λαχανικά στη γλάστρα – Το σχήμα της κατσαρόλας

σχήμα γλάστρες κίτρινο γκρι κουβά βεράντα βεράντα λαχανικά

Ένα άλλο σημείο, εκτός από το μέγεθος της γλάστρας, είναι το σχήμα του. Το δοχείο πρέπει ιδανικά να είναι όσο το δυνατόν πιο στρογγυλό ή κυλινδρικό. Οι παραδοσιακές παραλλαγές σε σχήμα κώνου είναι λιγότερο κατάλληλες για τα λαχανικά της γλάστρας. Αυτά έχουν το μειονέκτημα ότι μια μεγαλύτερη περιοχή της γης έρχεται σε επαφή με τον ήλιο, έτσι ώστε να στεγνώσει πιο γρήγορα. Τα επάνω εκατοστά είναι πάντα στεγνά και επομένως άχρηστα για το φυτό, έτσι ώστε τουλάχιστον να διασφαλιστεί ότι το χώμα μπορεί να παραμείνει υγρό προς τον πυθμένα. Μπορείτε να το επιτύχετε καλύτερα με μια διάμετρο που δεν είναι μεγαλύτερη στην περιοχή της επιφάνειας της γης από ό, τι στην κάτω περιοχή.

γλάστρα υλικό μεταλλικό πλαστικό σχήμα φροντίδα κήπου

Επιπλέον, το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται το δοχείο και το χρώμα του παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Οι γλάστρες από τερακότα είναι πάντα κατάλληλες. Η επιλογή εξαρτάται επίσης από τη θέση των λαχανικών σας. Δεδομένου ότι η ποσότητα του φωτός και της θερμότητας είναι χαμηλότερα στα βόρεια και δυτικά, οι σκοτεινές γλάστρες είναι πολύ κατάλληλες για να προσελκύσουν το φως και συνεπώς τη θερμότητα. Τα μεταλλικά δοχεία είναι επίσης ένα πλεονέκτημα εκεί. Στα νότια και δυτικά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Σε αυτή την περίπτωση, επιλέξτε τις ελαφρύτερες δυνατές γλάστρες, έτσι ώστε το φως να αντανακλάται. Εάν πρέπει ή θέλετε να μεταφέρετε συχνά τα λαχανικά σας στην γλάστρα, τα δοχεία από ύφασμα είναι τα καλύτερα. Είναι ελαστικά, έχουν ευρεία βάση και ως εκ τούτου αποτελούν την καλύτερη επιλογή για το σκοπό αυτό.

Τα κουτιά λουλουδιών για τα λαχανικά εξοικονομούν χώρο

κήπος μπαλκόνι λουλούδι κουτί λαχανικά στο κιγκλίδωμα της γλάστρας

Εάν δεν έχετε αρκετό χώρο για τα λαχανικά στο γλάστρα στο μπαλκόνι σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουτιά με λουλούδια για να αξιοποιήσετε το χώρο στο ύψος. Τώρα μάλλον αναρωτιέστε αν αυτά τα ρηχά δοχεία δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη των ριζών. Η αλήθεια είναι ότι τα κουτιά λουλουδιών είναι μακρύτερα και οι ρίζες μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν σε πλάτος. Είναι καλύτερο να επιλέξετε κουτιά από ξύλο. Αυτό το υλικό βοηθά να διατηρούνται οι ρίζες αρκετά κρύες. Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτού του τύπου δοχείου για τα λαχανικά στην γλάστρα, το οποίο αξίζει να αναφερθεί, είναι ότι η συγκομιδή είναι επίσης ευκολότερη, επειδή τα φρούτα θα είναι σε άνετο ύψος. Οι σαλάτες και το λάχανο είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για καλλιέργεια σε κουτιά με λουλούδια.

λουλούδι κουτί ξύλο ιδέα κιγκλίδωμα μπαλκόνι λαχανικά σαλάτα λάχανο

Μπαχαρικά στη γλάστρα

μπαχαρικά φυτά λουλούδι γλάστρα ιδέα συμβουλές απλό κήπο

Μερικές φορές χρειάζεται απλά μια αίσθηση επίτευξης πριν δοκιμάσετε κάτι πιο περίπλοκο. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με μπαχαρικά πριν από τα λαχανικά στην γλάστρα. Τα μπαχαρικά και τα βότανα είναι πολύ απαιτητικά φυτά και είναι ιδανικά για αρχάριους. Και δεν πιστεύετε ότι θα ήταν υπέροχο να έχετε πάντα το κατάλληλο μπαχαρικό έτοιμο; Ο βασιλικός σίγουρα δεν πρέπει να λείπει. Γιατί τι θα ήταν τα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας χωρίς αυτό το ιδιαίτερο μπαχαρικό; Το δεντρολίβανο και το θυμάρι καλλιεργούνται εξίσου εύκολα. Όταν επιλέγετε την κατσαρόλα, βεβαιωθείτε ότι έχει διάμετρο 30 cm.

Ντοματίνια ως λαχανικό σε γλάστρα

ντοματίνια φυτά λαχανικά σε γλάστρα ιδέα

Οι ντομάτες είναι αναμφίβολα δημοφιλείς σε κάθε τύπο κήπου, αλλά είναι αρκετά ευαίσθητες σε ασθένειες. Και το πότισμα συχνά ξεχνιέται, κάτι που δεν συνιστάται ιδιαίτερα για αυτά τα λαχανικά στην γλάστρα. Αν πάλι δεν θέλετε να μείνετε χωρίς ντομάτες, επιλέξτε ντοματίνια αντ ‘αυτού. Αυτά δεν είναι τόσο ευαίσθητα όσο οι μεγάλες ποικιλίες. Κατ ‘αρχήν, ισχύει το εξής για τις ντομάτες: όσο μικρότερα είναι τα φρούτα, τόσο πιο εύκολο είναι να αναπτυχθεί το φυτό. Η ντομάτα κερασιού χρειάζεται μια γλάστρα που είναι τουλάχιστον 26 λίτρα.

Προσαρμόστε τα λαχανικά στη γλάστρα σύμφωνα με το μικροκλίμα

κήπο μπαλκόνι λουλούδι κουτί λαχανικό κιγκλίδωμα ξύλο

Θα πρέπει να χωρίσετε το χώρο για τον κήπο με τις γλάστρες σας σε διαφορετικούς χώρους. Κατά συνέπεια, τοποθετήστε φυτά που αγαπούν τον ήλιο σε εκείνα τα μέρη όπου ο ήλιος λάμπει περισσότερο και συχνότερα. Τα φυτά με πολλά φύλλα, από την άλλη πλευρά, πρέπει να έχουν αρκετή σκιά για να μην καούν. Εάν δεν έχετε μια περιοχή με πολύ ήλιο για τα λαχανικά στη γλάστρα, θα ήταν πλεονέκτημα να τοποθετήσετε τις γλάστρες στο έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να απορροφήσουν επιπλέον θερμότητα. Όπως ήδη αναφέρθηκε, τα δοχεία από μέταλλο ή πιο σκούρο χρώμα είναι επίσης πλεονεκτικά. Σε ένα πολύ ηλιόλουστο μπαλκόνι, τα υπερυψωμένα κρεβάτια με ρόδες που μπορείτε να μετακινηθείτε είναι και πάλι πολύ κατάλληλα. Διαφορετικά, προστατέψτε τα λαχανικά στη γλάστρα με ένα άλλο αντηλιακό κατά τη διάρκεια του καυτού απογευματινού ήλιου το καλοκαίρι.

ντομάτες κεράσι λουλούδι παλέτα κηπουρική συμβουλές φροντίδα