Κηπουρική

Κηπουρική με παιδιά – συναρπαστικά πειράματα με φυτά φέρνουν τη φύση πιο κοντά

κηπουρική με παιδιά πειράματα τροφοδοτώντας λουλούδια με νερό

Το να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους προκαλεί περιέργεια στα παιδιά – ανακαλύπτουν κάτι νέο κάθε μέρα στον κήπο ή στο πάρκο. Οι γονείς μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν το ενδιαφέρον τους για τη φύση – παρουσιάζουμε μερικά συναρπαστικά πειράματα με φυτά που εξηγούν την κηπουρική με παιχνιδιάρικο τρόπο. Τα μικρά δεν είναι μόνο παρατηρητές, επιτρέπεται να συμμετέχουν – παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, παρατηρούν τις διαδικασίες και βγάζουν συμπεράσματα. Αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της κηπουρικής με τα παιδιά είναι το γεγονός ότι χειρίζονται τα φυτά γνωρίζουν και εκτιμούν καλύτερα το περιβάλλον τους.

Κηπουρική με παιδιά – Οι βασικές αρχές

κηπουρική με παιδιά πειράματα χρωματισμός λουλουδιών

Μετά από μια ορισμένη ηλικία, διάφορες εργασίες κηπουρικής που μπορεί να κάνει η οικογένεια μαζί είναι κατάλληλες. Αλλά πριν όλοι ξεκινήσουν για τον κήπο, οι γονείς θα πρέπει να διδάξουν στους απογόνους τους τις βασικές επιστημονικές αρχές. Τι σημαίνει ο κύκλος του νερού, πώς είναι δομημένα τα φυτά, πώς τροφοδοτούνται με θρεπτικά συστατικά, τι ρόλο παίζει το σωστό χώμα στην ανάπτυξή τους. Για το σκοπό αυτό, μπορούν να πραγματοποιηθούν αρκετά πειράματα που φέρνουν τη φύση πιο κοντά. Τα μικρά πρέπει να ενημερώνονται από την αρχή για ορισμένα μέτρα ασφαλείας και να εξασκούν τον σωστό χειρισμό εξοπλισμού και εργαλείων κηπουρικής. Μόνο τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε.

Κηπουρική με παιδιά – το πείραμα του κύκλου του νερού

εξηγήστε τον κύκλο του νερού στην κηπουρική με παιδιά

Προηγούμενες γνώσεις: Πώς ακριβώς μεταφέρεται και αποθηκεύεται το νερό μπορεί να εξηγηθεί με τον όρο κύκλος νερού. Η διαδικασία ξεκινά με τις ακτίνες του ήλιου να ζεσταίνουν το νερό στον ωκεανό, τη λίμνη ή τη λίμνη. Το νερό εξατμίζεται και μεταφέρεται στη στεριά με τον αέρα και τον άνεμο. Ο υγρός αέρας γίνεται όλο και πιο κρύος με την πάροδο του χρόνου και ως εκ τούτου μπορεί να απορροφήσει λιγότερο νερό. Το νερό συμπυκνώνεται και γίνεται υδρατμός. Πρώτα σχηματίζονται μικρά σταγονίδια, τα οποία συνδυάζονται σχηματίζοντας σύννεφα, στη συνέχεια μεγαλύτερα σταγονίδια, τα οποία πέφτουν στο έδαφος ως βροχή. Οι σταγόνες βροχής επιστρέφουν στον ωκεανό, τη λίμνη ή τη λίμνη μέσω ενός υπόγειου συστήματος.

Υλικά για το πείραμα: μόνιμος μαρκαδόρος, φερμουάρ ή σακούλα κενού, κολλητική ταινία, μπλε χρωματισμός τροφίμων (προαιρετικά), νερό.

Οδηγίες: Σχεδιάστε πρώτα το σκίτσο του κύκλου του νερού στην τσάντα με τον μόνιμο δείκτη, στη συνέχεια ρίξτε λίγο νερό μέσα στη σακούλα, κλείστε τη σακούλα και κολλήστε την στο παράθυρο με την κολλητική ταινία. Οι ακτίνες του ήλιου θερμαίνουν το νερό, το οποίο πρώτα εξατμίζεται μέσα στη σακούλα και μετά πέφτει ξανά σε μεγαλύτερες σταγόνες στο κάτω μέρος της σακούλας. Παρατηρήστε τη διαδικασία μαζί με τα παιδιά και απαντήστε σε περαιτέρω ερωτήσεις εάν είναι απαραίτητο.

Αυτό το πείραμα είναι η εισαγωγή στο θέμα και θα πρέπει να διδάξει στα μικρά γιατί ο κύκλος του νερού παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών.

Κηπουρική με παιδιά – μεταφορά νερού σε λουλούδια

κηπουρική με παιδιά πειράματα φύτευσης υδάτινων μεταφορών

Προηγούμενη γνώση: Το νερό παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών – είναι ένα αρχικό υλικό για τη φωτοσύνθεση. Τα φυτά και τα λουλούδια απορροφούν το νερό μέσω των ριζών τους και το μεταφέρουν μέσω των αγγείων των φυτών – αγγειακές δέσμες – στα φύλλα και τα άνθη. Τα κομμένα λουλούδια έχουν επίσης τη δυνατότητα να μεταφέρουν νερό, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Η διαδικασία μπορεί να εξηγηθεί ιδιαίτερα εύκολα με ένα πείραμα.

Υλικά: λευκά λουλούδια (όπως γαρίφαλα), νερό, τρία ποτήρια και χρωματισμός τροφίμων.

κηπουρική παιδιά πειράματα λουλουδιών μεταφοράς νερού

Οδηγίες: Ρίξτε νερό στα ποτήρια, προσθέστε 10-20 σταγόνες χρώμα νερού και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια, κόψτε τα στελέχη των λουλουδιών διαγώνια, αφαιρέστε προσεκτικά τα φύλλα στο κάτω μέρος του στελέχους και στη συνέχεια τακτοποιήστε τα λευκά λουλούδια στα βάζα ως σολίστ (1 λουλούδι σε κάθε ποτήρι). Αφήστε τα λουλούδια σε ένα δροσερό δωμάτιο για 24 ώρες. Ελέγχετε κάθε 6 ώρες αν τα λουλούδια είναι ακόμα λευκά ή έχουν ήδη αλλάξει χρώμα. Παρεμπιπτόντως, τα κόκκινα και μπλε χρώματα τροφίμων λειτουργούν ταχύτερα.

Φτιάξτε ένα χορτάρι με τα παιδιά

κηπουρική με παιδιά να ξεγελάσουν την ιδέα του γρασιδιού

Προηγούμενες γνώσεις: Το επόμενο πείραμα δείχνει στα παιδιά πώς να μεγαλώνουν φυτά από σπόρους και τι είναι σημαντικό για μετέπειτα φροντίδα. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να περιγράψετε λεπτομερώς τις καθημερινές σας εργασίες κηπουρικής σε ένα ημερολόγιο. Διάρκεια – περίπου 2 εβδομάδες.

Για την κεφαλή του γρασιδιού χρειάζεστε τα ακόλουθα υλικά: γλάστρες, σπόρους χόρτου, κάλτσα, δοχείο κασσίτερου. Για διακόσμηση, googly μάτια, μόνιμοι δείκτες, μουστάκι και αυτιά από τσόχα, γυαλιά οράσεως από χαρτί κ.λπ..

Οδηγίες: Πρώτα γεμίστε τους σπόρους, στη συνέχεια το χώμα στην κάλτσα – οι σπόροι του γρασιδιού χρειάζονται φως, οπότε δεν πρέπει να καλύπτονται πλήρως με χώμα. Στη συνέχεια βυθίστε την κάλτσα σε νερό και στη συνέχεια βάλτε την στο τενεκεδένιο κουτί. Διακοσμήστε το τενεκεδένιο δοχείο σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις με τα γκουγκλά μάτια, τα αυτιά και το στόμα. Βάλτε σε ένα φωτεινό και ζεστό δωμάτιο. Πλήρης! Τώρα έρχεται η καθημερινή φροντίδα – αερίστε καλά τις κάλτσες μία φορά την ημέρα, έτσι ώστε να μην συμβεί νερό. Spεκάστε με νερό εάν είναι απαραίτητο. Μετά από 4-7 ημέρες, τα πρώτα χόρτα αρχίζουν να φυτρώνουν από το έδαφος.

Κηπουρική με παιδιά – βλαστήνοντας φασόλια

Τα παιδιά Gertern προτιμούν το πείραμα με φασόλια

Η διαδικασία βλάστησης μπορεί να εξηγηθεί με σαφήνεια χρησιμοποιώντας τους μεγάλους σπόρους του φυτού φασολιών. Εάν τα φασόλια φυτεύονται απευθείας στον κήπο, τότε πολλά από τα τρυφερά σπορόφυτα θα πεθάνουν – συνήθως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις καταιγίδες και τον παγετό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί χόμπι κηπουροί προτιμούν να αφήνουν τα φασόλια να βλαστήσουν στο σπίτι ή στο θερμοκήπιο. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα σε τέσσερα βήματα – πρώτα οι σπόροι φασολιών απορροφούν νερό και στη συνέχεια γίνονται πιο μαλακοί. Η στρώση του σπόρου ανοίγει και το στέλεχος και οι ρίζες αρχίζουν να μεγαλώνουν. Στο τέλος, εμφανίζονται τα πρώτα πραγματικά φύλλα και το δενδρύλλιο μπορεί να φυτευτεί στον κήπο.

Υλικά – βάζο με τοιχοποιία, φασόλια, χαρτοπετσέτα. Οδηγίες: Βρέξτε πρώτα την πετσέτα, στη συνέχεια τυλίξτε τους σπόρους με την πετσέτα και τοποθετήστε τις στο βάζο με το μαστόνι. Κλείστε το βάζο με τοιχοποιία και εμφανίστε το στο ηλιόλουστο και ζεστό περβάζι του παραθύρου. Παρακολουθήστε την εξέλιξη κάθε μέρα. Σημαντικό – τα παιδιά μαθαίνουν τις αρχές της κηπουρικής, οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία τους.

Μαθαίνοντας τις αρχές της κηπουρικής βήμα προς βήμα

πείραμα κηπουρικής για παιδιά στο σπίτι

Μόλις εξηγηθεί η διαδικασία της βλάστησης, η οικογένεια μπορεί να καλλιεργήσει φυτά από διάφορα υπολείμματα λαχανικών. Συνήθως αυτά απλά κομποστοποιούνται ή απορρίπτονται – αλλά όχι περισσότερο. Η νέα τάση κατά των απορριμμάτων τροφίμων προωθεί την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Πράγματι, τα περισσότερα λαχανικά μπορούν να αναπτυχθούν με την προϋπόθεση ότι έχουν φροντιστεί σωστά. Μπορείτε να μάθετε τι πρέπει να ληφθεί υπόψη και ποια λαχανικά είναι κατάλληλα στην παρακάτω συλλογή φωτογραφιών.

Προτιμήστε το σέλινο από λαχανικά που περίσσεψαν

κηπουρική παιδική σειρά πειραμάτων λαχανικών κήπων

Προηγούμενες γνώσεις: Το σέλινο προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου. Σήμερα, πολλές συνταγές μπορούν να βρεθούν με μπαστούνια σέλινου – από την κλασική σάλτσα της Μπολόνια έως πολλές σαλάτες και διάφορα πιάτα, το σέλινο απολαμβάνει μεγάλη δημοτικότητα παγκοσμίως. Η βέλτιστη τοποθεσία για το μεσογειακό φυτό είναι στον ήλιο, ένα αργιλώδες, υγρό χώμα προσφέρει τις τέλειες συνθήκες για την ταχεία ανάπτυξή του.

Υλικά για το πείραμα: μίσχος σέλινου, μεγάλο μπολ, νερό. Οδηγίες – βάλτε πρώτα το κοτσάνι του σέλινου στο μπολ, γεμίστε το μπολ με νερό και τοποθετήστε το σε ένα ηλιόλουστο περβάζι. Spεκάστε το φυτό με νερό κάθε μέρα, αλλάξτε το νερό κάθε 3-4 ημέρες. Μόλις βλαστήσουν φρέσκα φύλλα από το κοτσάνι του σέλινου, το φυτό μπορεί να επανατοποθετηθεί. Στη συνέχεια χρειάζεται τουλάχιστον 6 εβδομάδες προτού μπορέσει να φυτευτεί στον κήπο στα μέσα του τέλους Μαΐου.

Κηπουρική με παιδιά – προφυτρωμένες πατάτες

κηπουρική παιδιά που κάνουν πειράματα με πατάτες

Προηγούμενες γνώσεις: Οι πατάτες προέρχονται από τη Νότια Αμερική, όπου παραδοσιακά αποτελούν βασικό φαγητό. Το φυτό μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από τους Ισπανούς – στην αρχή ήταν απλώς ένα διακοσμητικό φυτό στον κήπο. Το 1600 ήταν ήδη ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα στην Ευρώπη και αντικατέστησε ακόμη και τους κόκκους σε ορισμένες περιοχές. Ακόμα και σήμερα είναι πολύ δημοφιλές σε πολλές χώρες – η Πολωνία, για παράδειγμα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στην Ευρώπη.

Υλικά: πατάτες, νερό, βάζα με τοιχοποιία. Οδηγίες – Σκορπίστε τις πατάτες σε ένα ηλιόλουστο περβάζι και περιμένετε να αναπτυχθούν σπορόφυτα μήκους τουλάχιστον 1 cm. Στη συνέχεια, είτε κόψτε τις πατάτες σε κομμάτια (το καθένα 3 εκατοστά πάχος) και αφήστε τις να στεγνώσουν για αρκετές ημέρες σε ένα φωτεινό δωμάτιο, ή γεμίστε το βάζο με νερό και μουλιάστε τις πατάτες για 2-3 ώρες, αφήστε τις να στεγνώσουν και φυτέψτε τις στον κήπο από τις αρχές Μαΐου. Λατρεύουν τις ηλιόλουστες τοποθεσίες και το αργιλώδες έδαφος πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, οπότε είναι καλύτερο να εμπλουτίσετε το έδαφος με λίπασμα. Τα φυτά δεν μπορούν να ανεχθούν την υπερχείλιση.

Η εύκολη κηπουρική σπέρνει ντομάτες

κηπουρική πειράματα φύτευσης ντοματών παιδιών

Το επόμενο πείραμα είναι λίγο πιο περίπλοκο σε σύγκριση με αυτά με φασόλια, σέλινο και πατάτες. Εδώ οι ντομάτες πρέπει να σπαρθούν. Τα φυτά είναι εξαιρετικά εύκολα στη φροντίδα και δεν απαιτούνται. Ως εκ τούτου, τα παιδιά μπορούν να χειριστούν το έργο χωρίς προβλήματα, εφόσον τηρούν μερικούς βασικούς κανόνες – οι ντομάτες αγαπούν τις ηλιόλουστες τοποθεσίες, μπορούν εύκολα να αψηφήσουν τις ισχυρές ακτίνες του ήλιου. Ειδικό χώμα για γλάστρες πωλείται σε εξειδικευμένα καταστήματα – αυτό περιέχει τα τρόφιμα που διεγείρουν την ανάπτυξη των φυτών. Απλώς σπέρνετε τους σπόρους έναν -έναν σε μικρές γλάστρες και στη συνέχεια καλύψτε τους με χώμα. Ελέγχετε το χώμα καθημερινά και ψεκάζετε τα φυτά με νερό. Μόλις φτάσουν σε ύψος 20 εκατοστά, μπορούν να αποθηκευτούν στο θερμοκήπιο. Από τα τέλη Μαΐου μπορείτε να επανατοποθετήσετε τα φυτά και να τους δώσετε λίπασμα.

Τραβήξτε τα καρότα

τα παιδιά κηπουρικής μεγαλώνουν καρότα καρότα

Η καλλιέργεια καρότων είναι μια ανόητη εργασία – απλά κόψτε τις κορυφές των καρότων και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ με νερό. Περιμένετε μερικές ημέρες, τότε τα καρότα θα σχηματίσουν αργά τις πρώτες ρίζες – και τα λαχανικά μπορούν να φυτευτούν σε γλάστρες. Τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν την καθημερινή πρόοδο και την ανάπτυξη των φυτών και στη συνέχεια να βοηθήσουν στη μεταφύτευση στον κήπο την άνοιξη. Εάν τα παιδιά συμμετέχουν στις καθημερινές εργασίες κηπουρικής, τότε είναι εγγυημένο ότι ανυπομονούν για το τελικό αποτέλεσμα. Οπότε αξίζει τον κόπο να συμμετέχουν τα πιτσιρίκια.

Κηπουρική με παιδιά – σπορά πιπεριών

Τα παιδιά κηπουρικής σπέρνουν πιπεριές

Το πιπέρι είναι αρκετά απαιτητικό φυτό – χρειάζεται πολύ φως για να βλάψει τους σπόρους, είναι επίσης πολύ ευαίσθητο στον παγετό και μπορεί να αναπτυχθεί μόνο την άνοιξη σε θερμαινόμενο δωμάτιο με θερμοκρασία δωματίου περίπου 25 μοίρες. Η ίδια η σπορά είναι εξαιρετικά απλή – οι σπόροι τοποθετούνται βαθιά στο ειδικό χώμα για γλάστρες και στη συνέχεια ψεκάζονται με νερό. Είναι καλύτερο να καλύψετε το δοχείο με διαφανές φύλλο στο τέλος και να το τοποθετήσετε σε ένα δωμάτιο με νότιο προσανατολισμό. Όσο πιο ελαφριά και ζεστά, τόσο πιο γρήγορα μεγαλώνουν τα φυτά. Μετά από μία έως δύο εβδομάδες, κάθε φυτό πιπεριού θα σχηματίσει τέσσερα φύλλα – στη συνέχεια μπορεί να σκουπιστεί.

Όχι κάθε χόμπι κηπουρός μπορεί να σπείρει πιπεριές με επιτυχία – έτσι ώστε να μην υπάρχουν απογοητεύσεις, θα πρέπει ιδανικά να έχετε κάποια εμπειρία. Δημιουργήστε ένα καθημερινό πλάνο με τους νέους, ζητήστε από τα παιδιά να ελέγχουν τη θερμοκρασία και την υγρασία του δωματίου κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες και ελέγξτε το δάπεδο κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες. Αερίστε τα φυτά μία φορά την ημέρα για να αποφύγετε την υπερχείλιση.

Κηπουρική με παιδιά – παρακολούθηση της ανάπτυξης των φυτών

τα παιδιά κηπουρικής παρατηρούν την ανάπτυξη των φυτών

Ορισμένα φυτά όπως κρεμμύδια, πατάτες, γογγύλια, γογγύλια και καρότα αναπτύσσονται στο έδαφος και ταυτόχρονα αναπτύσσονται ως φυτά με φύλλα, λουλούδια κλπ. Εάν αυτά τα φυτά δεν φυτεύονται απευθείας στον κήπο, αλλά είναι τοποθετημένα σε ένα ρηχό μπολ για κάποιο χρονικό διάστημα, τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

Υλικά – διάφορα λαχανικά, ρηχό μπολ, νερό. Μετά από λίγο, φυτέψτε τα λαχανικά στον κήπο. Παρεμπιπτόντως, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναθέσετε εργασίες στα παιδιά. Είναι καλύτερο να δημιουργήσετε μια λεπτομερή λίστα και πρόγραμμα στην αρχή, τα μικρά πρέπει να μείνουν σε αυτό επίσης. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη με παιχνιδιάρικο τρόπο. Παρεμπιπτόντως, μια μικρή, ηλιόλουστη θέση στον εξωτερικό χώρο μπορεί να φιλοξενήσει τα παραπάνω φυτά. Έτσι, η οικογένεια μπορεί να ανυπομονεί για τα αποτελέσματα και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι πρέπει να φροντίζουν αυτά τα λαχανικά. Η κηπουρική με παιδιά είναι πραγματικά διασκεδαστική για όλους.

Σε κάθε περίπτωση, επιτρέπεται στα παιδιά να φροντίζουν μόνο τα φυτά υπό επίβλεψη. Τα εργαλεία κήπου και τα εργαλεία κήπου δεν είναι παιχνίδια, οπότε το παιδί δεν πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτά. Τα λιπάσματα και τα διάφορα φυτοφάρμακα πρέπει επίσης να αποθηκεύονται ξεχωριστά. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δείξετε στα μικρά ένα λεπτομερές σκίτσο για τον κήπο και να επιστήσετε την προσοχή τους σε διάφορα δηλητηριώδη φυτά. Οι ζώνες νερού στον κήπο μπορούν επίσης να αποδειχθούν επικίνδυνες, επομένως συνιστάται προσοχή και εδώ. Το παιδί πρέπει επίσης να μάθει πώς να χειρίζεται σωστά τα φίδια, τα πουλιά και τα έντομα. Μόνο τότε μπορεί να ξεκινήσει η θερινή περίοδος σε εξωτερικούς χώρους.