Σπίτι & κήπος

Φθινοπωρινά λουλούδια για τις μέλισσες: 7 όμορφες όψιμες ανθοφορίες για το μπαλκόνι και τον κήπο

Την άνοιξη και το καλοκαίρι, οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές βρίσκουν αρκετά λουλούδια για να τους ανταμείψουν με νέκταρ και γύρη για το σημαντικό έργο τους. Το νέκταρ παρέχει στα έντομα ενέργεια για να πετάξουν και τα προετοιμάζει για χειμερία νάρκη, ενώ η γύρη παρέχει στις προνύμφες των μελισσών τις πρωτεΐνες που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Αλλά η άπαχη περίοδος για τα ευεργετικά έντομα ξεκινά το φθινόπωρο. Η καλλιέργεια ενός καλού μείγματος ανθοφόρων φυτών ως πηγή τροφής πλούσια σε νέκταρ στον κήπο σας ή στο μπαλκόνι σας μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες να επιβιώσουν αυτά τα ευεργετικά έντομα κατά τους ψυχρότερους μήνες. Εδώ παρουσιάζουμε 7 από τα πιο όμορφα φθινοπωρινά λουλούδια στα οποία οι μέλισσες, οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές λατρεύουν να πετούν.

Τι φθινοπωρινά λουλούδια σαν τις μέλισσες και τις μέλισσες?

Φυτέψτε φθινοπωρινά λουλούδια για τις μέλισσες στον κήπο

Πολλά έντομα εξακολουθούν να αναζητούν τροφή στα τέλη του καλοκαιριού. Επομένως, είναι καλή ιδέα να τα ταΐσετε με πλούσια σε νέκταρ, φυτά με όψιμη ανθοφορία. Επιλέξτε μεμονωμένα, ανοιχτά λουλούδια όπου μπορείτε να δείτε το κεντρικό τμήμα του λουλουδιού – όπου οι μέλισσες έχουν πρόσβαση σε νέκταρ και γύρη. Διαφορετικά είδη μελισσών είναι ενεργά σε διαφορετικές εποχές του χρόνου. Οι περισσότερες μέλισσες είναι πιο δραστήριες από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο, αλλά κάποιες χειμερινούν νωρίτερα σε ήπιους χειμώνες, και οι βασίλισσες των βομβών αρχίζουν περιστασιακά να φωλιάζουν το φθινόπωρο αντί να κοιμούνται, δημιουργώντας μια «χειμερινή αποικία». Για να δοθεί στους επικονιαστές η καλύτερη δυνατή πιθανότητα επιβίωσης, είναι συνεπώς σημαντικό να φυτεύονται λουλούδια από τα τέλη του χειμώνα έως το φθινόπωρο – όλο το χρόνο, αν είναι δυνατόν.

Μερικά από τα έντομα που μπορείτε να προσελκύσετε στον κήπο σας περιλαμβάνουν: ο βομβόβιος και η μέλισσα, οι μέλισσες, οι μύγες, οι βαμμένες κυρίες, η μεγάλη πεταλούδα φωτιάς καθώς και οι πεταλούδες χελιδόνι και λεμόνι.

Τα αστέρια είναι τυπικά φθινοπωρινά λουλούδια

Οι αστέρες είναι φθινοπωρινά φυτά φιλικά προς τις μέλισσες

Περίοδος ανθοφορίας: Ιούλιος – Οκτώβριος

Οι αστέρες ανήκουν στην οικογένεια των ηλίανθων και συνήθως ανθίζουν στα τέλη του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Είναι ιδανικά για μικτά κρεβάτια με γρασίδι και άλλα πολυετή φυτά στον κήπο των λιβαδιών. Τα φωτεινά λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτα είναι ένα πολύχρωμο βλέμμα και παρέχουν μια πλούσια πηγή νέκταρ και γύρης για έντομα που πετούν αργά. Πολλές ποικιλίες είναι επίσης κατάλληλες ως κομμένα λουλούδια.

Οι περισσότεροι αστέρες τα καταφέρνουν καλύτερα σε ηλιόλουστες τοποθεσίες, αλλά άλλοι μπορούν επίσης να χειριστούν αρκετά καλά τη μερική σκιά ή τη σκιά. Τα πολύχρωμα φθινοπωρινά λουλούδια μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν καλά σε γλάστρες και κουτιά παραθύρων. Αφαιρέστε τα μαραμένα λουλούδια τακτικά για να φαίνονται καλά και να παράγουν περισσότερα λουλούδια. Μετά την ανθοφορία, κλαδέψτε τα αστέρια έντονα στα τέλη του φθινοπώρου.

μέλισσες φιλικοί αστέρες σε κουτιά παραθύρων

Ένα ιδιαίτερα όμορφο είδος από την οικογένεια των αστεριών είναι το Aster dumosus, γνωστό ακόμα και ως μαξιλαροειδής. Αναπτύσσεται γρήγορα και φτάνει σε ύψος 20 έως 50 εκατοστά. Αυτά τα συμπαγή αναπτυσσόμενα αστέρια είναι ιδανικά για κουτιά παραθύρων. Οι προτεινόμενες ποικιλίες του Aster dumosus περιλαμβάνουν το σκούρο ροζ ανθισμένο «τριαντάφυλλο», το λευκό «Απόλλωνα», τη «μπλε λιμνοθάλασσα» με μπλε-ιώδη λουλούδια και το ροζ ανθισμένο «Herbstgruß vom Bresserhof».

Οι ντάλιες ανοικτής ανθοφορίας είναι ιδιαίτερα φθινοπωρινά λουλούδια που είναι φιλικά προς τις μέλισσες

φθινοπωρινοί θάμνοι για μέλισσες και μέλισσες στον κήπο

Περίοδος ανθοφορίας: Ιούνιος – Σεπτέμβριος / Οκτώβριος

Οι ντάλιες έρχονται σε πολλά διαφορετικά σχήματα, συμπεριλαμβανομένων των έντονων κάκτων, του νούφαρου και των πομπό. Όλες αυτές οι ποικιλίες έχουν σφιχτά διπλά λουλούδια που φαίνονται εντυπωσιακά, αλλά παρέχουν λίγη τροφή για τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές επειδή τα έντομα δεν μπορούν να φτάσουν στο κεντρικό τμήμα του λουλουδιού, όπου βρίσκονται νέκταρ και γύρη.

Αντίθετα, οι ποικιλίες ντάλια με ανοιχτά άνθη είναι φανταστικές για επικονιαστές. Επειδή έχουν λιγότερα πέταλα, οι μέλισσες, οι πεταλούδες και άλλα έντομα έχουν εύκολη πρόσβαση στη γύρη και το νέκταρ και τα λουλούδια δεν είναι λιγότερο όμορφα.

Εδώ είναι μερικές όμορφες ντάλιες ανοιχτής ανθοφορίας που πρέπει να λάβετε υπόψη

οι ντάλιες είναι φθινοπωρινά λουλούδια φιλικά προς τις μέλισσες

 • ο Ντάλια «Επίσκοπος της Υόρκης» φέρει φωτεινά κίτρινα μονά λουλούδια όλο το καλοκαίρι, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το πράσινο-μοβ φύλλωμα.
 • ο Ντάλια «Επίσκοπος του Όκλαντ» φέρει βελούδινα, κόκκινα καρμίνια μονά λουλούδια σε σχεδόν μαύρους μίσχους που έρχονται σε αντίθεση με τα σκούρα πράσινα-κόκκινα φύλλα.
 • ο Ντάλια «Topmix Rosa» φέρει όμορφα, μονά ροζ λουλούδια με κίτρινο κέντρο που έρχονται σε αντίθεση με το σκούρο πράσινο φύλλωμα. Τα λουλούδια διαρκούν όλο το καλοκαίρι και μέχρι το φθινόπωρο.

Για καλύτερα αποτελέσματα, καλλιεργήστε ντάλιες σε πλήρη ήλιο σε γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Αφαιρείτε τακτικά τα μαραμένα λουλούδια και λιπαίνετε με ένα λίπασμα πλούσιο σε ποτάσα για να παρατείνετε τον χρόνο ανθοφορίας. Σκάψτε τους κόνδυλους το φθινόπωρο μετά τους πρώτους παγετούς και αποθηκεύστε τους σε δροσερό και ξηρό μέρος μέχρι τον Μάρτιο πριν τους φυτέψετε στα τέλη Μαΐου.

Κοινή ρείκι (Calluna vulgaris)

Φθινοπωρινά φυτά για μέλισσες - ερείκη σε κουβάδες στη βεράντα

Περίοδος ανθοφορίας: Ιούλιος – Νοέμβριος

Το Calluna vulgaris, γνωστό και ως κοινή ερείκη, είναι ένας θαμνώδης θάμνος νάνος που αναπτύσσεται σε υγρό, αλλά καλά στραγγιζόμενο, όξινο χώμα σε ένα ηλιόλουστο έως μερικώς σκιασμένο σημείο. Οι μίσχοι καλύπτονται με μικροσκοπικά πράσινα φύλλα και αιχμές λουλουδιών. Τα άνθη του είναι μαγνήτης για τις μέλισσες. Κόψτε τις παλιές πανίδες καθώς αρχίζουν να μαραίνονται για να ενθαρρύνουν τη νέα ανάπτυξη.

Οι πιο όμορφες ποικιλίες Calluna που εκτιμούν οι μέλισσες το φθινόπωρο περιλαμβάνουν:

Το Calluna vulgaris «Σκοτεινή ομορφιά» έχει έντονα κόκκινα λουλούδια

 • Calluna vulgaris «Σκοτεινή ομορφιά» έχει έντονα κόκκινα λουλούδια. Η περίοδος ανθοφορίας εκτείνεται από τον Σεπτέμβριο έως τα μέσα Οκτωβρίου.
 • “Κορμός” φέρει όμορφα μοβ άνθη από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο. Τα φύλλα γίνονται από σκούρο πράσινο σε χάλκινο το χειμώνα.
 • ‘Αλίσια’ άνθη με λευκούς οφθαλμούς από αρχές Σεπτεμβρίου έως αρχές Δεκεμβρίου.
 • «Ρόμπερτ Τσάπμαν» έχει χρυσοκίτρινα φύλλα που γίνονται χάλκινα καφέ το χειμώνα. Η κοινή ερείκη φέρει μοβ λουλούδια σε σχήμα καμπάνας από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο.
 • ‘Ανοιξιάτικος πυρσός’ έχει επίσης πολύ μεγάλη περίοδο ανθοφορίας – από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο. Το φυτό έχει μοβ-ροζ άνθη.

Ιαπωνική ανεμώνη (Anemone japonica)

λευκή φθινοπωρινή ανεμώνη Anemone japonica 'Honorine Jobert'

Περίοδος ανθοφορίας: Αύγουστος – Οκτώβριος

Οι ιαπωνικές ανεμώνες είναι ένα μαγευτικό θέαμα στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Τα ημι-διπλά άνθη σε λεπτό ροζ ή λευκό επιπλέουν σε ψηλούς μίσχους πάνω από το ελκυστικό φύλλωμα.

Οι φθινοπωρινές ανεμώνες ευδοκιμούν στον ήλιο ή μερική σκιά και μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν το ξηρό χώμα. Τα φθινοπωρινά λουλούδια είναι εύκολο να φυτευτούν σε γλάστρες.

ανεμώνη φιλική προς τις μέλισσες στον κάδο

Μετά την ανθοφορία, κόψτε τα και αφαιρέστε τα νεκρά φύλλα και τους μίσχους τον Μάρτιο. Mulch ετησίως την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Οι ασιατικές ομορφιές σχηματίζουν ρίζωμα και έχουν την τάση να εξαπλώνονται ευρέως στον κήπο. Έτσι, χωρίστε μεγαλύτερες τούφες κάθε λίγα χρόνια για να τις κρατήσετε υπό έλεγχο. Η καλύτερη στιγμή για να το κάνετε αυτό είναι το φθινόπωρο ή την άνοιξη.

Anemone tomentosa 'Serenade' ροζ λουλούδια

Οι φθινοπωρινές ποικιλίες ανεμώνης που συγκαταλέγονται στις ομορφότερες πολυετείς στα τέλη του καλοκαιριού και του φθινοπώρου είναι:

 • Anemone tomentosa ,Σερενάτα’ (ροζ λουλούδια)
 • Anemone japonica “Prince Heinrich” (μοβ ροζ)
 • Anemone japonica ‘Honorine Jobert· (Λευκό)
 • Anemone japonica “Queen Charlotte” (ανοιχτό μωβ-ροζ)

Κοτόπουλα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (Hylotelephium)

Αποπλανητές - πολυετή φυτά φιλικά προς τα έντομα για τον ήλιο

Περίοδος ανθοφορίας: Ιούλιος – Οκτώβριος

Το Stonecrop (Hylotelephium) είναι πολυετές πολυετή φυτά από την οικογένεια των παχύφυλλων που παράγουν μικρά λουλούδια σε σχήμα αστεριού από το καλοκαίρι έως το φθινόπωρο. Μερικές φορές περιλαμβάνονται στο γένος Sedum.

Οι σαγηνευτές κάνουν καλύτερα σε ένα ηλιόλουστο σημείο σε καλά στραγγιζόμενο χώμα. Φαίνονται καλύτερα στο μπροστινό μέρος ενός κρεβατιού, αλλά φαίνονται καλά και σε γλάστρες.

Φθινοπωρινός θάμνος για μέλισσες και μέλισσες - Stonecrop 'Purple Emperor'

 • Purple sedum “Purple Emperor” καλλιεργούνται για το διακοσμητικό φύλλωμά τους, το οποίο σκουραίνει καθώς ωριμάζει. Το καλοκαίρι σχηματίζει μάζες από ροζ μπουμπούκια που ανοίγουν λευκό. Τα λουλούδια φαίνονται όμορφα στον χειμερινό κήπο με ένα άγγιγμα παγετού.
 • Hylotelephium “Autumn Joy” έχει ζουμερά, ανοιχτό πράσινα φύλλα και αντίθετα σολομό-ροζ καλοκαιρινά λουλούδια που γίνονται πορτοκαλί-κόκκινα το φθινόπωρο. Όπως τα περισσότερα sedums, είναι μια πολύτιμη πηγή νέκταρ για τους επικονιαστές, ειδικά τις πεταλούδες.
 • Υπέροχο λιπαρό φύλλο «Carl» (Hylotelephium spectabile) κάνει επίπεδα, φωτεινά ροζ κεφάλια λουλουδιών σε όρθιους μίσχους το φθινόπωρο.

Αργεντινή βερβένα (Verbena bonariensis)

Το Verbena bonariensis είναι δημοφιλές με τις μέλισσες και άλλα έντομα το φθινόπωρο

Περίοδος ανθοφορίας: Ιούλιος – Οκτώβριος

Η αργεντίνικη βερβένα (Verbena bonariensis) είναι ένα μοναδικό φυτό που εκτιμάται από τους λάτρεις των κήπων των λιβαδιών, καθώς και από πεταλούδες και επικονιαστές. Οι ψηλοί μίσχοι προεξέχουν χαριτωμένα πάνω από πολλά άλλα φυτά συντροφιάς και φτάνουν σε ύψη έως και 2 m. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μέχρι τον Οκτώβριο φέρουν φωτεινά μοβ συστάδες λουλουδιών. Αν ψάχνετε για κομψότητα και στυλ στα φθινοπωρινά λουλούδια για τις μέλισσες, το Verbena bonariensis είναι ότι πρέπει.

φιλική προς τις μέλισσες φθινοπωρινή βεράντα φύτευσης

Φυτέψτε το Verbena bonariensis σε υγρό, αλλά καλά στραγγισμένο χώμα σε ένα ηλιόλουστο, προστατευμένο σημείο. Αφήστε τα λουλούδια να σταθούν για να επιτρέψουν στα πουλιά να σχηματίσουν λοβούς σπόρων και κλαδέψτε το φυτό σε ήπιες περιοχές πριν βλαστήσει ξανά την άνοιξη (σε ψυχρότερες περιοχές τα φυτά ενδέχεται να μην επιβιώσουν το χειμώνα). Όταν τα φυτά είναι ευχαριστημένα με τη θέση τους, θα σπέρνουν μόνοι τους, αλλά μπορείτε επίσης να τα πολλαπλασιάσετε με μοσχεύματα.

Η χαμηλής ανάπτυξης ποικιλία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους χόμπι κηπουρούς Verbena bonariensis ‘Lollipop’. Με μέγιστο ύψος 60 cm, το “Lollipop” είναι κατάλληλο για μικρότερους κήπους και δοχεία, καθώς και για το μπροστινό μέρος των συνόρων.

Φυτέψτε φρέσκα κρεμμυδάκια

Φυτέψτε κρόκους πρώιμης ανθοφορίας σε κουτιά παραθύρων για μέλισσες

Ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τις μέλισσες την άνοιξη είναι να φυτέψετε βολβούς το φθινόπωρο. Οι πρώιμες ανθοφορίες παρέχουν στις μέλισσες μια πηγή γύρης και νέκταρ όταν δεν ανθίζουν άλλα.

Φυτεύοντας βολβούς λουλουδιών σε γλάστρες, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δεν θα χάσετε τα πολύχρωμα λουλούδια τους, ειδικά αν βρίσκονται κατά μήκος του πεζοδρομίου, δίπλα στην μπροστινή πόρτα ή στο αίθριο. Η επιλογή ποικιλιών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νέκταρ και γύρη είναι βιοποριστική για τους πρώτους μελισσούλες, μερικοί από τους οποίους ξυπνούν από την αδρανοποίηση ήδη από τον Φεβρουάριο. Φυτέψτε ανοιξιάτικα λουλούδια που θα ανθίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως κρόκους πρώιμης ανθοφορίας (από Φεβρουάριο έως Μάρτιο) και πριμούρια (από Φεβρουάριο έως Μάιο). Συνδυάζοντας βολβούς λουλουδιών, δεν δημιουργείτε μόνο γλάστρες που τραβούν τα βλέμματα, αλλά προσελκύετε και διαφορετικούς επικονιαστές.