Σπίτι & κήπος

7 συμβουλές για προστασία από τον θόρυβο στον κήπο: Έτσι ο εξωτερικός χώρος γίνεται μια πραγματική όαση ηρεμίας

θόρυβος κήπος μεγάλοι καλλιεργητές ψηλά φυτά σε γλάστρες

Ο κήπος είναι ο δικός σας ιδιωτικός χώρος για μοναξιά. Εδώ πρέπει να χαλαρώσετε, να ακούσετε το τριγμό των πουλιών και το θρόισμα των φύλλων και απλά να απολαύσετε λίγη ξεκούραση μετά από μια κουραστική εβδομάδα εργασίας. Ο θόρυβος συμβάλλει στο πόσο ειρηνικός είναι ο κήπος. Ο ανεπιθύμητος θόρυβος από την κυκλοφορία των αυτοκινητόδρομων, τους πολυσύχναστους δρόμους ή τα μηχανικά συστήματα μπορεί να επηρεάσει την ησυχία σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά σε αστικά περιβάλλοντα. Παρά τη φασαρία και τη φασαρία της ζωής στην πόλη, ένας κήπος στην πόλη μπορεί επίσης να γίνει ιδιωτικό καταφύγιο. Επειδή με μερικές απλές βελτιστοποιήσεις σχεδιασμού, το επίπεδο θορύβου μπορεί να αλλάξει. Στο άρθρο έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές για φύτευση και υλικά που εξασφαλίζουν καλή προστασία από τον θόρυβο στον κήπο. Με αυτόν τον τρόπο, ο εξωτερικός χώρος μπορεί να μετατραπεί σε μια πραγματική όαση ηρεμίας!

Συμβουλές για αποτελεσματική προστασία από τον θόρυβο στον κήπο

προστασία από θόρυβο στον κήπο πιθανή φύτευση

Εάν θέλετε να προστατέψετε αποτελεσματικά τον κήπο σας από τον θόρυβο, θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε από πού προέρχεται πραγματικά ο θόρυβος που εμποδίζετε. Πρόκειται λοιπόν για θόρυβο περιβάλλοντος, όπως η κυκλοφορία των αυτοκινητόδρομων, ή ο θόρυβος προέρχεται από μία μόνο πηγή, όπως ο κλιματισμός των γειτόνων; Όταν εντοπιστεί η πηγή του θορύβου, μπορούν να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Προστασία θορύβου φυτά κήπου κατάλληλα υλικά

Πράγματι, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κρατήσετε το θόρυβο μακριά από τον εξωτερικό σας χώρο. Ο σχεδιαστής αυτού του μικρού αστικού κήπου στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, συνδύασε αρκετούς παράγοντες μείωσης του ήχου για να δημιουργήσει μια ιδιωτική όαση. Η πυκνή κάθετη φύτευση, το κάθισμα και τα ηχοαπορροφητικά υλικά δαπέδου βοηθούν στο να μπλοκάρουν το θόρυβο.

Έχουμε συνοψίσει τις διάφορες παραλλαγές για προστασία από θόρυβο στον κήπο στις ακόλουθες ενότητες.

Κάθετη φύτευση για απορρόφηση ήχου

συμβουλές για κάθετη φύτευση προστασίας από τον θόρυβο στον κήπο

Για να κρατήσετε τους ενοχλητικούς θορύβους έξω από τον κήπο σας, μπορείτε να βάλετε ένα διαχωριστικό μεταξύ σας και του θορύβου. Μια σημαντική πτυχή κατά την ανέγερση του φράγματος θορύβου είναι το ύψος του. Όσο υψηλότερος είναι ο τοίχος, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορούν να εκτραπούν τα ηχητικά κύματα.

Ωστόσο, ένας τοίχος προστασίας από θόρυβο δεν σημαίνει πάντα μια νέα δομική κατασκευή. Ακόμα και οι εξωτερικοί τοίχοι του σπιτιού και ο τοίχος μπορούν να προστατεύσουν τις πηγές θορύβου. Η κατάλληλη φύτευση συμβάλλει σε αυτό. Εάν τα φυτά φυτεύονται κάθετα, τότε η προστασία από το θόρυβο είναι η βέλτιστη. Συνιστούμε κάθετη φύτευση σε τρία στρώματα: όρθια δέντρα και χόρτα ως το υψηλότερο στρώμα, θάμνοι ως μεσαίο στρώμα και χαμηλά πολυετή φυτά και εδαφοκάλυψη ως κάτω στρώμα. Οι πράσινοι τοίχοι και οι κρεμαστοί κήποι είναι οι καλύτερες επιλογές όταν ο χώρος είναι περιορισμένος.

ιδέες προστασία θορύβου κήπο κάθετη φύτευση

Σε αυτήν την εσωτερική αυλή στο Σαν Φρανσίσκο, για παράδειγμα, οι αρχιτέκτονες τοπίου επέλεξαν κάθετους κήπους, πράσινους τοίχους και φυτά και δέντρα διαφορετικού ύψους. Αυτά απορροφούν τον ήχο και προσφέρουν καλή προστασία από τον θόρυβο στον κήπο.

Μεγάλες ζαρντινιέρες ως εναλλακτική λύση για τον μικρό κήπο

θόρυβος προστασίας κήπων συμβουλές δοχείων φυτών διαφορετικών μεγεθών

Σε έναν μικρό κήπο ή αυλή, η φύτευση δεν είναι πάντα δυνατή. Αν αυτό συμβαίνει και με εσάς, τότε μπορείτε απλά να φυτέψετε μεγαλύτερα φυτά και δέντρα σε γλάστρες και μπανιέρες. Σε μεγάλες ζαρντινιέρες μπορείτε να φυτέψετε πολλά φυτά ταυτόχρονα και έτσι να επιτύχετε μια επιτυχημένη κάθετη φύτευση. Ένα μικρό δέντρο, χαμηλό γρασίδι και πολυετή φυτά και μερικά αναρριχώμενα φυτά θα πάνε καλά μαζί σε ένα μεγάλο δοχείο. Όσο περισσότερα στρώματα δημιουργεί αυτό, τόσο καλύτερα η εξωτερική περιοχή προστατεύεται από το θόρυβο.

Προστασία θορύβου στον κήπο με φυτικά κιονοειδή

συμβουλές κήπος προστασίας από θόρυβο δημιουργούν ένα ήσυχο κάθισμα

Οι φράκτες δεν παρέχουν μόνο καλή ιδιωτικότητα, είναι επίσης τέλειες για προστασία από τον θόρυβο στον κήπο. Ένας πράσινος φράκτης μπορεί να φυτευτεί από όρθια, στυλοειδή φυτά και δέντρα, που προστατεύει καλά τον θόρυβο.

Μερικά δημοφιλή ψηλά και λεπτά δέντρα που παρέχουν αποτελεσματική προστασία από το θόρυβο και τα αδιάκριτα βλέμματα είναι οι κολωνικές ποικιλίες του αμερικανικού γλυκόδεντρου (Liquidambar styraciflua) και της γκανιόλας (Carpinus betulus). Αυτά τα δέντρα μεγαλώνουν όρθια και μπορούν να σχηματίσουν λεπτούς φράκτες με κανονικό κλάδεμα.

θόρυβος προστασία κήπων άκρες στήλη φυτά δέντρα γλάστρες

Ως προστασία από τον θόρυβο σε αυτό το άνετο roof garden στο Σικάγο, η πυραμιδική γκανιότα (Carpinus betulus ‘Fastigiata’) φυτεύεται σε μια μεγάλη μπανιέρα. Η λεγόμενη στήλη οξιά είναι ταχέως αναπτυσσόμενη και κολωνική, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα αν δεν κοπεί. Με μια κανονική κοπή, το δέντρο είναι ιδανικό ως ένα λεπτό φράκτη για θόρυβο και προστασία της ιδιωτικής ζωής στον κήπο.

Φυτέψτε τον κήπο πυκνά

πυκνή βλάστηση ως θόρυβος στον κήπο

Σκεφτείτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε πυκνή φύτευση που θα περιβάλλει όλο τον εξωτερικό χώρο και θα εμποδίσει τον θόρυβο. Η πυκνή βλάστηση που φυτεύεται γύρω από τον κήπο σας ως φράγμα θορύβου είναι καλή στο φιλτράρισμα του θορύβου.

θόρυβος κήπου φυτέψτε ψηλά δέντρα πυκνά

Φυτέψτε ψηλά δέντρα περίπου 3 μέτρα μεταξύ τους για να μειώσετε τον θόρυβο και να μιμηθείτε ένα δασικό τοπίο. Όταν φυτεύονται πυκνά, τα δέντρα μεγαλώνουν πιο όρθια αντί να απλώνονται επειδή παλεύουν για το φως. Φυτέψτε κατά μήκος των ορίων της ιδιοκτησίας σας, αλλά μην ξεχάσετε να αφήσετε ένα χώρο στη μέση για να απορροφήσει τις ακτίνες του ήλιου. Ένα κατάλληλο δέντρο για αυτόν τον τύπο φύτευσης είναι, για παράδειγμα, η σημύδα.

Αποσπούν την πηγή θορύβου

προστασία θορύβου συμβουλές κήπου ο θόρυβος αποσπά την προσοχή του νερού

Εάν ακόμη και ένα φράγμα θορύβου δεν βοηθά στον θόρυβο του δρόμου, μπορείτε να δοκιμάσετε μια άλλη προσέγγιση και αυτή είναι να αποσπάσετε την προσοχή από την πηγή του θορύβου. Τα παιχνίδια ανέμου και νερού παρέχουν έμμεση προστασία από τον θόρυβο στον κήπο, επειδή δεν θωρακίζουν τον θόρυβο, αλλά σας καλύπτουν με καταπραϋντικούς ήχους. Ένα DIY σιντριβάνι κήπου, για παράδειγμα, δεν είναι τόσο περίπλοκο να φτιάξετε τον εαυτό σας και δημιουργεί υπέροχα ηχητικά εφέ. Έτσι νιώθετε σαν ο κήπος δίπλα στο ρέμα να βρίσκεται στη μέση του δάσους.

Συμβουλή: Η μουσική λειτουργεί επίσης. Ένα μικρό ραδιόφωνο έξω μπορεί να κάνει την ατμόσφαιρα πιο ευχάριστη και ταυτόχρονα να αποσπά την προσοχή από τους αντιαισθητικούς θορύβους.

Δημιουργήστε ένα ήσυχο κάθισμα

συμβουλές προστασίας από θόρυβο κήπου ήσυχο έξω από την περιοχή

Μερικές φορές δεν είναι δυνατόν ή δεν είναι απαραίτητο να περιβάλλετε ολόκληρο τον κήπο με πυκνά φυτά και δέντρα. Περνάτε τον περισσότερο χρόνο στη θέση σας ούτως ή άλλως, ειδικά αν θέλετε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε λίγη ηρεμία και ησυχία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να αξίζει τον κόπο να επιλέξετε ένα ωραίο μέρος στον κήπο και απλώς να το συμπεριλάβετε. Αυτή η παραλλαγή δεν είναι μόνο ευκολότερη, αλλά και σημαντικά φθηνότερη.

Δημιουργήστε ένα ήσυχο κάθισμα στον κήπο.Φυτά προστασίας από θόρυβο

Μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα σε αυτόν τον αστικό κήπο στην Ολλανδία. Το καθιστικό είναι καλυμμένο με πέργκολα, δημιουργώντας μια ζεστή και γαλήνια γωνιά στον εξωτερικό χώρο.

Υλικά που απορροφούν τον ήχο για προστασία από τον θόρυβο στον κήπο

φράγμα θορύβου φύτευση υλικών κήπου

Η απορρόφηση ήχου παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή του κήπου. Βασικά, κάθε εξωτερική επιφάνεια είτε θα απορροφήσει ήχο είτε θα τον ενισχύσει. Είναι επομένως σημαντικό να χρησιμοποιείτε υλικά που έχουν καλές ιδιότητες απορρόφησης ήχου. Ομαλές επιφάνειες όπως τοίχοι από σκυρόδεμα, γυαλί ή τοιχοποιία αντανακλούν το θόρυβο, ενώ πορώδη ή τραχιά υλικά απορροφούν τον ήχο. Κατ ‘αρχήν, σχεδόν οποιοδήποτε υλικό είναι κατάλληλο για τοίχο προστασίας από θόρυβο. Οι τοίχοι Gabion που είναι γεμάτοι με χώμα, άμμο ή άλλο μονωτικό υλικό είναι μια πολύ αποτελεσματική παραλλαγή.

Θόρυβος προστασίας θορύβου κήπου φυτά τοίχων

Για ακόμη καλύτερη προστασία από τον θόρυβο στον κήπο, τα έπιπλα κήπου πρέπει να έχουν μαλακά στοιχεία, όπως μαξιλάρια καθισμάτων και υφάσματα που στεγάζονται από τις καιρικές συνθήκες. Η επένδυση δαπέδου μπορεί επίσης να έχει ηχητική ενίσχυση εφόσον είναι στρωμένη με σκυρόδεμα ή πέτρα. Γκαζόν, κάλυψη εδάφους και αρκετά κρεβάτια στον κήπο του σπιτιού μπορούν να εξουδετερώσουν αυτό το αποτέλεσμα.

Χαλαρώστε στον κήπο!