Αυτά τα 8 πράγματα δεν πρέπει να μπαίνουν στο κομπόστ
Η κομποστοποίηση είναι ένας εύκολος τρόπος για να μετατρέψετε τα απορρίμματα της κουζίνας και του κήπου σας σε κάτι χρήσιμο για τον λαχανόκηπό σας. Αλλά δεν είναι όλα εξίσου κατάλληλα για κομποστοποίηση για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Για παράδειγμα, ορισμένα απόβλητα τροφίμων δημιουργούν μια μυρωδιά που μπορεί να προσελκύσει παράσιτα. Και ορισμένα απόβλητα κήπου μπορεί να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν τη διαδικασία αποσύνθεσης, κάτι που μπορεί να είναι απογοητευτικό. Επιπλέον, δεν πρέπει να βάλετε τίποτα στο κομπόστ που θα μπορούσε να βλάψει εσάς ή τα φυτά σας αργότερα. Εδώ είναι αυτό που δεν πρέπει να πετάξετε στον κάδο κομποστοποίησης, μαζί με μερικά σκουπίδια οικιακής χρήσης που πιθανότατα δεν γνωρίζατε ότι είναι ασφαλή για κομποστοποίηση.
Τι ΔΕΝ πρέπει να πεταχτεί στο κομπόστ?
Ενώ υπάρχουν μερικά σκουπίδια που προστίθενται καλύτερα σε μικρές ποσότητες, τα ακόλουθα πράγματα είναι εντελώς ακατάλληλα για κομπόστ:
1. Υπόλοιπο κρέατος και ψαριού
Η ψαρωμένη μυρωδιά των μπαγιάτικων θαλασσινών ή η μίζερη μυρωδιά του σάπιου κρέατος, ενώ είναι απωθητικά για τον άνθρωπο, λειτουργούν σαν μαγνήτες για παξιμάδια, ρακούν, αρουραίους, μύγες και πολλά άλλα άγρια ζώα, ακόμη και μερικά κατοικίδια στη γειτονιά. Έτσι, αν δεν θέλετε να κάνετε πικνίκ για την τοπική πανίδα, τότε δεν πρέπει ποτέ Κρέας, ψάρι ή κόκαλα στο σωρό κομπόστ σας. Ακόμα κι αν έχετε κλειστό κάδο κομποστοποίησης, η μυρωδιά μπορεί να προσελκύσει ανεπιθύμητα παράσιτα.
2. Γαλακτοκομικά προϊόντα, λίπη και έλαια
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί, το βούτυρο, το γάλα, η κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι και τα λίπη και τα έλαια πρέπει να αποφεύγονται για τον ίδιο λόγο: προσελκύουν ανεπιθύμητους επισκέπτες. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα ή λίπος, καθώς και η σαλάτα φέτα που περίσσεψε, δεν πρέπει να βρίσκονται στο κομπόστ.
3. Φυτά ή ξύλα που έχουν υποστεί επεξεργασία με φυτοφάρμακα ή συντηρητικά
Τα φυτά που έχουν υποστεί επεξεργασία με εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα ή ζιζανιοκτόνα δεν ανήκουν στον σωρό κομποστοποίησης. Τα υπολείμματα χημικών που χρησιμοποιούνται στον κήπο για να σκοτώσουν έντομα και να ελέγξουν τις ασθένειες των φυτών μπορούν να σκοτώσουν ακούσια την ευεργετική ζωή της κομποστοποίησης. Το κατάλοιπο ζιζανιοκτόνου μπορεί να επηρεάσει τα φυτά στον κήπο μετά την προσθήκη του κομπόστ. Το ίδιο ισχύει για ξύλο που έχει υποστεί πίεση, βαμμένο, λεκιασμένο ή βερνικωμένο.
Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ και τα εξωτικά είδη όπως ο ανανάς, το αβοκάντο και οι μπανάνες έχουν αντιμετωπιστεί ως επί το πλείστον με επιβλαβή σπρέι στις χώρες προέλευσής τους. Οι τοξίνες που συλλέγονται στο μελλοντικό χώμα κομποστοποίησης είναι πολύ χαμηλές μετά από καλή κομποστοποίηση, αλλά είναι σκόπιμο να αποφευχθούν μεγάλες ποσότητες αυτών των απορριμμάτων. Επιπλέον, το κιτρικό οξύ στις φλούδες πορτοκαλιών, μανταρινιών, λεμονιών και γκρέιπφρουτ είναι δυσάρεστο για τα σκουλήκια κομπόστ και άλλους οργανισμούς του εδάφους. Έτσι τα τροπικά και τα εσπεριδοειδή μπορούν να κομποστοποιηθούν καλά, αλλά θα πρέπει να δώσετε προσοχή στη σωστή αναλογία. Κόψτε τους λοβούς σε κομμάτια, έτσι ώστε να σαπίσουν πιο γρήγορα.
4. Το φύλλωμα της μαύρης καρυδιάς
Τα περισσότερα ακατέργαστα απόβλητα κήπου αποτελούν μια καλή προσθήκη στο σωρό κομπόστ σας, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις. Τα φύλλα, τα κλαδιά, οι λοβοί και κυρίως οι ρίζες της μαύρης καρυδιάς περιέχουν μια φυσική ουσία που ονομάζεται juglone, η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη πολλών φυτών και μπορεί ακόμη και να τα σκοτώσει. Ορισμένα φυτά φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητα, συμπεριλαμβανομένων των βρώσιμων φυτών όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές και οι πατάτες, καθώς και καλλωπιστικά φυτά όπως οι αζαλέες, οι ορτανσίες και το viburnum. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι με αρκετό χρόνο και θερμότητα, η ζουγκλόνη υποβαθμίζεται αρκετά για να χάσει την τοξικότητά της, αλλά είναι καλύτερα να αφήσουμε έξω τα θραύσματα μαύρου καρυδιού παρά να αντιμετωπίσουμε πιθανά προβλήματα αργότερα.
Ποιο φύλλωμα επιτρέπεται ακόμη όχι στο κομπόστ? Τα φύλλα βελανιδιάς, οξιάς και καστανιάς σαπίζουν μόνο με δυσκολία και δεν συνιστώνται για κομπόστ. Το φύλλωμα των πλατάνων, των λεύκων και της δάφνης κερασιού καθιστά επίσης δύσκολη την κομποστοποίηση.
5. Ασθενή ή προσβεβλημένα από έντομα φυτά
Η θανάτωση εντόμων και παθογόνων παραγόντων όπως μύκητες και βακτήρια απαιτεί ένα ζεστό σωρό κομπόστ (αυτό που φτάνει και διατηρεί μια θερμοκρασία από 60 ° C έως 70 ° C για τουλάχιστον αρκετές ημέρες). Ωστόσο, οι περισσότεροι κάδοι κομποστοποίησης και σωροί σπιτιού δεν φτάνουν ποτέ τόσο υψηλές θερμοκρασίες που είναι δυνατόν να επιβιώσουν σε αυτά παράσιτα και ασθένειες.
Η οικογένεια των νυχτοφόρων (Solanaceae), η οποία περιλαμβάνει πατάτες, ντομάτες, μελιτζάνες και πιπεριές, είναι δυστυχώς ευαίσθητες σε κάθε είδους ασθένειες. Οι ντομάτες και οι πατάτες, για παράδειγμα, συχνά προσβάλλονται από καφέ σήψη (Phytophthora infestans). Εάν τα άρρωστα φύλλα απορριφθούν στο κομπόστ, ο μύκητας μπορεί να συνεχίσει να πολλαπλασιάζεται. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με την κομποστοποίηση υγιών φύλλων ντομάτας ή πατάτας.
6. Ζιζάνια που έχουν ήδη σχηματίσει σπόρους
Εάν τα ζιζάνια έχουν ήδη σχηματίσει σπόρους, δεν πρέπει να καταλήξουν στο κομπόστ. Όσο οι θερμοκρασίες κομπόστ δεν φτάνουν τους 70 ° C, οι σπόροι μπορούν να επιβιώσουν από την κομποστοποίηση και να βλαστήσουν ξανά όταν απορριφθούν στο έδαφος. Ο κανόνας νούμερο 1 με τα ζιζάνια είναι: μην τα αφήνετε ποτέ να σπέρνουν! Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τους διαφορετικούς τύπους ζιζανίων σε αυτό το άρθρο.
7. Στάχτες από κάρβουνο
Παρόλο που μπορείτε να προσθέσετε τέφρα από το τζάκι ή την εστία σας (σε περιορισμένες ποσότητες) στο λίπασμά σας, θα πρέπει να αφήσετε στάχτη από κάρβουνο και κάρβουνο. Πρώτον, αυτά τα υλικά περιέχουν πολύ θείο, το οποίο μπορεί να κάνει το τελικό λίπασμα πολύ όξινο για τα περισσότερα φυτά. Δεύτερον, υπάρχουν συχνά χημικές ουσίες σε μπρικέτες με κάρβουνο που μπορούν να βλάψουν τα φυτά.
8. Περιττώματα σκύλου ή γάτας
Τα περιττώματα σκύλου και γάτας δεν ανήκουν στον σωρό κομποστοποίησης γιατί τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι μπορούν να μεταδώσουν βακτήρια και παράσιτα που προκαλούν ασθένειες στους ανθρώπους. Τα σκουλήκια είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα με το σκύλο. Τα περιττώματα και τα σκουπίδια της γάτας είναι ακόμη πιο ανησυχητικά καθώς μπορούν να περιέχουν το παράσιτο που προκαλεί τοξοπλάσμωση – μια ασθένεια που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο αγέννητο παιδί.
Εκπληκτικά πράγματα για κομποστοποίηση
Τώρα γνωρίζετε τα σκουπίδια που δεν πρέπει να πεταχτούν στο κομπόστ, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα που πιθανότατα δεν γνωρίζατε ότι ήταν λιπασματοποιήσιμα. Ωστόσο, μην προσθέτετε τα ακόλουθα πράγματα, εκτός εάν είναι απαλλαγμένα από τα ταμπού παραπάνω.
- Μαλλιά και γούνα
- Χνούδι στεγνωτηρίου
- Φυτά ενυδρείου
- Ζυθοποιία απορριμμάτων (χρησιμοποιημένα σιτηρά, χρησιμοποιημένος λυκίσκος)
- Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτοπετσέτες
- Παλιά βότανα και μπαχαρικά
- Μη ξεφλουδισμένο ή καμένο ποπ κορν
- Πλάκες από χαρτόνι και χαρτί (μικρά κομμάτια, χωρίς επίστρωση)
- Ξύλινα ξυλάκια και οδοντογλυφίδες