Σπίτι & κήπος

Πώς να καταπολεμήσετε τις Αφίδες – Συνταγές & Ιδέες για επιτυχία χωρίς χημικά

Όποιος έχει κήπο αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσει επίσης την αφίδα. Αυτά τα μικρά παράσιτα είναι ιδιαίτερα κοινά στα τριαντάφυλλα, αλλά μπορούν να επηρεάσουν και άλλα φυτά. Και αν θέλετε να διατηρήσετε τον κήπο σας απαλλαγμένο από ρύπους και έτσι να αποφύγετε τους χημικούς παράγοντες ενάντια στις αφίδες, αντιμετωπίζετε χωρίς αμφιβολία μια μεγάλη πρόκληση. Γιατί η πανούκλα μπορεί να αποδειχθεί αρκετά ανθεκτική. Θα θέλατε επίσης να χρησιμοποιήσετε σπιτικές θεραπείες για τις αφίδες; Θα σας πούμε πώς να καταπολεμήσετε τις αφίδες με φυσικό τρόπο.

Καταπολεμήστε τις αφίδες μέσω της πρόληψης

Καταπολεμήστε τις αφίδες φυσικά με απλά μέσα από το νοικοκυριό

Η καλύτερη θεραπεία για τις αφίδες είναι να μην τους επιτρέψετε να επιτεθούν στα φυτά σας. Εάν έχετε ήδη παρατηρήσει μια προσβολή, πηγαίνετε κατευθείαν στις ιδέες μας για τον έλεγχο των αφίδων. Δεδομένου ότι τα ζώα δεν εκπροσωπούνται το χειμώνα, έχετε την ευκαιρία να λάβετε ξανά προληπτικά μέτρα την άνοιξη – πολεμήστε τις αφίδες χωρίς να χρειαστεί να τις πολεμήσετε. Τι μπορείς να κάνεις?

 • Ενισχύστε τα φυτά σας με λίπασμα! Όσο πιο αδύναμα είναι τα φυτά του κήπου σας, τόσο πιο εύκολο είναι για τις αφίδες να το έχουν. Οι διακοσμητικοί θάμνοι που είναι πλούσιοι σε λουλούδια, όπως ο ιβίσκος ή τα τριαντάφυλλα, χρειάζονται πολλή δύναμη για να αναπτύξουν την ανθοφορία τους. Έτσι, το λίπασμα είναι σημαντικό για να παρέχει στα φυτά όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Δεν πρέπει να δίνετε πολύ άζωτο. Κάνει τον ιστό των φυτών πιο μαλακό και επομένως πιο προσιτό στα παράσιτα. Φροντίστε να λάβετε υπόψη τις ανάγκες κάθε φυτού και να επιλέξετε ένα κατάλληλο λίπασμα. Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη το pH του εδάφους.
 • Καθαρίστε τα στελέχη του φυτού – Επειδή δεν μπορείτε να δείτε τις ενοχλητικές ψείρες το χειμώνα δεν σημαίνει ότι έχουν εξαφανιστεί εντελώς από μόνες τους. Γεννούν τα αυγά τους καλά κρυμμένα στο ξύλο (ειδικά στο φλοιό) για να επιτεθούν ξανά την επόμενη χρονιά. Το βάψιμο λοιπόν σε λευκό έχει νόημα αν θέλετε να ελέγξετε τις αφίδες. Πριν το κάνετε αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να βουρτσίζετε καλά τους κορμούς.

Πώς να καταπολεμήσετε τις αφίδες - συμβουλές κηπουρικής για χόμπι κηπουρούς

 • Λάδι κατά των αφιδών ένθετο – Αν ψεκάσετε τους κορμούς με λάδι, αυτό βγαίνει σαν μεμβράνη πάνω από τα αυγά. Η παροχή οξυγόνου διαταράσσεται και τα γεννημένα αυγά δεν μπορούν να επιβιώσουν το χειμώνα. Αυτό θα αποτρέψει μια νέα γενιά αφίδων.
 • Μικτοί πολιτισμοί – Όπως τα παράσιτα προτιμούν ορισμένα φυτά, υπάρχουν και αυτά που δεν τους αρέσουν καθόλου. Έτσι, αν συνδυάσετε τα αγαπημένα με αυτά στο κρεβάτι, μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τα παράσιτα. Κατάλληλα περιλαμβάνουν: αλμυρά, λεβάντα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι και υσώπη. Κατά την επιλογή, σημειώστε ότι οι μικτές καλλιέργειες πρέπει να έχουν παρόμοιες συνθήκες όσον αφορά την τοποθεσία και τη φροντίδα.

Φτιάξτε μόνοι σας θεραπείες αφίδων – αποτελεσματικές θεραπείες στο σπίτι

Καταπολεμήστε τις αφίδες με σπιτικές θεραπείες και χωρίς χημικά

Συνολικά, υπάρχει μια σειρά από σπιτικές θεραπείες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τον έλεγχο των αφιδών. Και δεδομένου ότι αυτά είναι τόσο διαφορετικά, είναι εγγυημένο ότι θα έχετε τα απαραίτητα συστατικά στο σπίτι για τουλάχιστον μία από τις συνταγές και τις ιδέες μας. Τι βοηθάει στις αφίδες; Ας ξεκινήσουμε με ένα πραγματικό all-rounder για το σπίτι και τον κήπο:

Ξίδι κατά των αφιδών

Καταπολεμήστε τις αφίδες με ξύδι - ξύδι κονιάκ ενάντια στα παράσιτα στα φυτά

Αν θέλετε να ελέγξετε τις αφίδες με σπιτικές θεραπείες, το ξύδι είναι μια εξαιρετική επιλογή. Το έχετε πάντα στο σπίτι και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μόλις παρατηρήσετε τις πρώτες αφίδες. Ωστόσο, θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο για τη θεραπεία αφίδων στα τριαντάφυλλα. Δεδομένου ότι είναι ένα σχετικά επιθετικό υγρό, παρασκευάστε ένα διάλυμα με νερό. Για να το κάνετε αυτό, αναμίξτε μισό λίτρο ξύδι μπράντι με 4,5 λίτρα νερό. Σημείωση:

 • Οι νεαροί βλαστοί είναι πιο ευαίσθητοι. Μαζί τους, επομένως, μειώστε την ποσότητα ξιδιού στο διάλυμα στο μισό.
 • Ανάλογα με το πόσο άσχημα έχουν ήδη μολυνθεί τα τριαντάφυλλα, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει μόνο τρεις ημέρες μετά την πρώτη.

Καταπολεμήστε τις αφίδες με το οικιακό απορρυπαντικό απορρυπαντικού

Το σαπούνι πιάτων κάνει τα φυτά ολισθηρά και πνίγει τις αφίδες

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανώς εξοικειωμένοι με το σαπούνι πιάτων ως φάρμακο για τις αφίδες. Ξέρεις όμως γιατί είναι τόσο αποτελεσματικό; Αφενός, σχηματίζει μια μεμβράνη που πνίγει τις ψείρες · από την άλλη πλευρά, η επιφάνεια στα φυτά γίνεται τόσο ολισθηρή που η αφίδα δεν μπορεί να ανέβει. Χρησιμοποιήστε το μόνο σε καλλωπιστικά φυτά όπως τριαντάφυλλα και πικροδάφνες. Αναμίξτε 5 ml με 500 ml νερό και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι ψεκασμού για να ψεκάσετε το διάλυμα στα φυτά. Μετά από μερικές ημέρες μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία εάν είναι απαραίτητο.

Καταπολεμήστε τις αφίδες με γάλα

Καταπολεμήστε τις αφίδες με διάλυμα γάλακτος και νερού χάρη στο γαλακτικό οξύ

Το γαλακτικό οξύ είναι ο βοηθός σας στην καταπολέμηση των ενοχλητικών αφιδών. Το οξύ επιτίθεται στα σώματα της ψείρας, με αποτέλεσμα να πεθάνουν. Επομένως, το γάλα είναι ένα υπέροχο σπιτικό φάρμακο. Αν θέλετε να πολεμήσετε τις αφίδες με γάλα, πρέπει να τις αραιώσετε με νερό σε αναλογία 1: 2.

Λεβάντα κατά των αφιδών

Προετοιμάστε λάδι λεβάντας ή τσάι από λεβάντα και περιποιηθείτε τα προσβεβλημένα φυτά

Δεδομένου ότι ήδη αναφέραμε ότι η αφίδα δεν είναι λάτρης της λεβάντας, δεν θα εκπλαγείτε να διαπιστώσετε ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των υπαρχουσών αφιδών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεβάντα για αυτό με διαφορετικούς τρόπους. Μια επιλογή θα ήταν να ρίξετε βραστό νερό πάνω στα αποξηραμένα λουλούδια. Δύο χούφτες ανά λίτρο νερού πρέπει να είναι αρκετές. Αυτό το μείγμα αφήνεται να σταθεί για περίπου μία ώρα, μετά το οποίο στραγγίζετε το προκύπτον ζυθοποιείο, το ρίχνετε σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάζετε τα φυτά με αυτό.

Or τι λέτε για τη χρήση λαδιού λεβάντας κατά των αφιδών; Για να το κάνετε αυτό, προσθέστε 10 σταγόνες λάδι και μια μικρή σταγόνα υγρού πλύσης σε ένα λίτρο νερό. Το νερό θα πρέπει ιδανικά να είναι απαλλαγμένο από ασβέστη (π.χ. νερό της βροχής). Ανακινήστε τα πάντα καλά και χρησιμοποιήστε το για να ψεκάσετε τα φυτά:

 • προληπτικός από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο κάθε 1 έως 2 εβδομάδες
 • με σοβαρή προσβολή κάθε 2 έως 3 ημέρες (επιπλέον, μπορείτε να κόψετε τους πολύ μολυσμένους βλαστούς και να τους απορρίψετε)

Συνταγή με σκόρδο

Ετοιμάστε το ζωμό σκόρδου ή κολλήστε τη σκελίδα σκόρδου στο έδαφος

Ακόμα και μια σκελίδα σκόρδο μπορεί να κάνει θαύματα σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν εξακολουθεί να είναι μια μικρή προσβολή, αρκεί να ξεκολλήσετε ένα δάχτυλο και να το κολλήσετε στο χώμα ακριβώς δίπλα στον κορμό. Το σκόρδο στη συνέχεια αποπνέει ένα άρωμα χάρη στα αιθέρια έλαια που δεν αρέσουν ιδιαίτερα στις ψείρες.

Επεξεργαστείτε το σκόρδο και το νερό ενάντια στις αφίδες σε παρασκευή

Εναλλακτικά, εάν η προσβολή είναι λίγο πιο ισχυρή, το σκόρδο μπορεί επίσης να συνδυαστεί με νερό ενάντια στις αφίδες. Απλά ετοιμάστε ένα ζωμό σκόρδου ενάντια στις αφίδες ξεφλουδίστε τρεις σκελίδες σκόρδο, κόψτε τις χοντροκομμένα και στη συνέχεια ανακατέψτε τις με ένα λίτρο νερό σε ένα σφραγιστικό ποτήρι. Αυτό το μείγμα πρέπει τώρα να παρασκευαστεί για 2 εβδομάδες. Γεμίζετε το τελειωμένο ζυθοποιείο σε ένα μπουκάλι ψεκασμού για να ψεκάσετε τις κάτω πλευρές των φύλλων και τις ρίζες των στελεχών.

Καταπολεμήστε τις αφίδες με κρεμμύδια

Βράζετε το ζωμό κρεμμυδιού ενάντια στα παράσιτα του κήπου, όπως οι ψείρες

Αντί για σκόρδο, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν κρεμμύδια, τα οποία είναι ιδιαίτερα κατάλληλα ως φάρμακο για τα τριαντάφυλλα. Πώς όμως καταπολεμάτε τις αφίδες μαζί τους; Dιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βράζουμε σε ένα λίτρο νερό. Στη συνέχεια, αφήστε τα όλα να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια, αφήστε το ζωμό κρεμμυδιού να κρυώσει, μετά το οποίο μπορείτε να στραγγίξετε το υγρό και να το χρησιμοποιήσετε για να καταπολεμήσετε τις αφίδες αδιάλυτες.

Παρασκευάστε τσουκνίδα

Καταπολεμήστε τις αφίδες με μια παρασκευή τσουκνίδας

Και ενώ είμαστε στο θέμα του “Sud”. Η τσουκνίδα είναι επίσης πολύ αποτελεσματική. Αν λοιπόν θέλετε να ελέγξετε τις αφίδες και να χρησιμοποιήσετε σπιτικές θεραπείες για αυτόν τον σκοπό, κάντε μια βόλτα και μαζέψτε τσουκνίδες. Το πλεονέκτημα αυτού του προϊόντος είναι ότι είναι κατάλληλο για τα διακοσμητικά σας φυτά καθώς και για χρήσιμα φυτά. Ρίξτε γλυκό νερό πάνω από μισό κουβά τσουκνίδες. Στη συνέχεια, βάλτε τον κάδο σε ένα σκιερό και όχι πολύ ζεστό μέρος όπου αφήνετε τα πάντα να ξεκουραστούν για 48 ώρες. Στη συνέχεια ψεκάστε το αδιάλυτο ζυθοποιείο στα προσβεβλημένα φυτά. Όχι μόνο το άρωμα διώχνει τα παράσιτα, αλλά και άλλες ενώσεις που περιέχονται στο φυτό.

Λάδι Neem

Το λάδι Neem λέγεται ότι είναι μια πραγματική θαυματουργή θεραπεία για το σπίτι και τον κήπο

Το λάδι Neem κατά των αφιδών θεωρείται επίσης μια πραγματική θαυματουργή θεραπεία. Χρησιμοποιήστε τη φυσική θεραπεία με διάφορους τρόπους εάν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε για την καταπολέμηση των αφίδων, ανάλογα με το εάν τα φυτά έχουν ήδη μολυνθεί πολύ ή θέλετε να λάβετε προληπτικά μέτρα:

 • Εάν η μόλυνση είναι σοβαρή, θα πιέσει ένα λάδι απευθείας στην πληγείσα περιοχή. Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό το πρωί και όχι τις ζεστές μεσημεριανές ώρες για να αποφύγετε εγκαύματα στα φύλλα.
 • Ως προληπτικό μέτρο, μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες λάδι neem στο νερό άρδευσης. Ένα πρακτικό μπόνους: αυτό δίνει στα αδύναμα ή άρρωστα φυτά μια ώθηση δύναμης.

Άλλα κατάλληλα μέσα:

Το μαύρο τσάι περιέχει τανίνες που δεν αρέσουν στις αφίδες

 • Sud από αποξηραμένο ρίγανη: 10 g ανά 1 λίτρο βραστό νερό, φιλτράρετε και αραιώστε με νερό σε αναλογία 1: 3
 • Μαύρο τσάι χάρη στις τανίνες: Βράζετε 2 σακουλάκια μαύρου τσαγιού σε 500 ml νερό, τα βράζετε για 15 λεπτά και μετά τα αφήνετε να κρυώσουν
 • Νερό πατάτας με ελαφριά προσβολή: αδιάλυτο, μπορεί να επαναληφθεί μετά από μερικές ημέρες
 • Φύλλο ραβέντι-Ζωμός για ψείρα μαύρου φασολιού: Αφήστε να βράσουν 500 γραμμάρια φύλλα σε 3 λίτρα νερό, σιγοβράστε για 30 λεπτά, στραγγίστε το υγρό και αφήστε το να κρυώσει
 • Κραμβέλαιο Δοκιμάστε μόνο σε μη ευαίσθητα φυτά και πρώτα σε ένα μικρό μέρος του φυτού! Αναμίξτε 90 ml κραμβέλαιο και 5 λίτρα νερό με μια σταγόνα υγρού πλύσης (ως γαλακτωματοποιητή), ανακατέψτε έντονα και εφαρμόστε στις πληγείσες περιοχές με φυτική σύριγγα, επαναλάβετε μετά από μία εβδομάδα εάν είναι απαραίτητο

Έλεγχος των αφιδών με τη βοήθεια εντόμων και ωφέλιμων οργανισμών

Τα μυρμήγκια δεν βοηθούν ενάντια στα παράσιτα, τα προστατεύουν

Τα έντομα είναι επίσης μεγάλοι βοηθοί όταν πρόκειται για την καταπολέμηση μιας προσβολής από αφίδες. Αλλά πώς καταπολεμώ τις αφίδες με τη βοήθεια ωφέλιμων εντόμων και άλλων εντόμων ή ποια είναι κατάλληλα για αυτό? Μυρμήγκια αγαπάτε τις αφίδες και πιθανότατα έχετε παρατηρήσει την επίθεση των μυρμηγκιών σε μολυσμένα φυτά. Ωστόσο, δεν μπορείτε να πολεμήσετε τις αφίδες με τα μυρμήγκια. Είναι τόσο τρελοί για τις γλυκές εκκρίσεις τους που δεν τις τρώτε απευθείας, αλλά τις χρησιμοποιείτε σαν αγροτικά ζώα και τις αρμέγετε και τις προστατεύετε ακόμη και από άλλους εχθρούς όπως η πασχαλίτσα.

Καταπολεμήστε τις αφίδες με πασχαλίτσες και τις προνύμφες τους

Αντίθετα, το Πασχαλίτσα ένας εξαιρετικός βοηθός. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις προνύμφες του. Αξίζει λοιπόν να παρασύρετε την πασχαλίτσα στον κήπο. Μπορείτε ακόμη να αγοράσετε προνύμφες. Παρεμπιπτόντως, οι απόγονοι τρώνε έως και 800 ψείρες την ημέρα! Σε σύγκριση, το σκαθάρι μπορεί να διαχειριστεί μόνο 150. Άλλα κατάλληλα έντομα και προνύμφες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των αφιδών είναι:

Οι σφήκες βοηθούν στην καταπολέμηση των ψειρών στα φύλλα τρώγοντάς τες

 • Σφήκες φάτε τα παράσιτα και θα πρέπει να είστε ευπρόσδεκτοι εάν θέλετε να ελέγξετε τις αφίδες.
 • Οι προνύμφες του Lacewing είναι επίσης κατάλληλα για το θερμοκήπιο. Μόλις αναπτυχθούν πλήρως, πετούν μακριά και πρέπει να αντικατασταθούν. Οι προνύμφες με δαντέλα τρώνε επίσης άλλα παράσιτα όπως ακάρεα αράχνης, αλευρώδη και θρίπες.
 • Οι κούκλες του Χολικά κουνούπια μπορεί να εκτεθεί στο θερμοκήπιο γύρω από φυτά υπό εξαφάνιση.
 • Μόνη γυναίκα Παρασιτική σφήκα μπορεί να δράσει ενάντια σε 200 αφίδες. Το κάνει αυτό με έναν ενδιαφέροντα τρόπο: γεννά τα αυγά του στην αφίδα. Μετά από δύο εβδομάδες, οι νέες σφήκες εκκολάπτονται, οι οποίες με τη σειρά τους επαναλαμβάνουν τη διαδικασία. Εάν θέλετε να καταπολεμήσετε τις αφίδες φυσικά με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει, ωστόσο, να χρησιμοποιήσετε τα γένη Aphidius colemani ή Aphidius ervi.

Μπορείτε να αυξήσετε τον πληθυσμό των εντόμων με ένα ξενοδοχείο εντόμων.

Και τι να κάνουμε με τα φυτά εσωτερικού χώρου?

Κάντε ντους στα φυτά εσωτερικού χώρου κατά της προσβολής της αφίδας

Τα έντομα δεν είναι απαραίτητα κατάλληλα για χρήση στο σπίτι και ο ψεκασμός τους με τους αναφερόμενους παράγοντες μπορεί να είναι περίπλοκος ή να έχει δυσάρεστη μυρωδιά. Τι γίνεται όμως αν πρέπει ακόμα να πολεμήσετε παράσιτα όπως οι αφίδες στους τέσσερις τοίχους σας; Αυτό είναι όπου το απλό νερό και η μπανιέρα ή το ντους σας μπορούν να βοηθήσουν:

 • Σκεπάζουμε το χώμα και την κατσαρόλα. Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι με μια πλαστική σακούλα ή αλουμινόχαρτο που κλείνετε καλά.
 • Τώρα γυρίστε το φυτό σας στο πλάι. Δεν πρέπει λοιπόν να είναι πλέον κάθετη, αλλά οριζόντια.
 • Τώρα ξεπλύνετε όλα τα μέρη του φυτού με ένα πίδακα νερού που δεν είναι πολύ σκληρό. Θα πρέπει να είστε σε θέση να βλέπετε τα σκυλιά να πέφτουν.
 • Ελέγξτε ξανά το φυτό σας την επόμενη μέρα. Αν ανακαλύψετε περισσότερες ψείρες, απλώς κάντε ντους με το φυτό σας άλλη μια φορά.

Καταπολέμηση αφίδων - προληπτικές συμβουλές και συνταγές κατά της αφίδας στον κήπο