Σπίτι & κήπος

Σχεδιάστε έναν άνετο μπροστινό κήπο με γκαζόν: σχέδια φύτευσης για μεγάλους και μικρούς εξωτερικούς χώρους

Η μπροστινή αυλή είναι η κάρτα τηλεφώνου του σπιτιού και ως εκ τούτου θα πρέπει να σχεδιαστεί με μεγάλη προσοχή. Τι μετράει όμως η μπροστινή αυλή; Η περιοχή μεταξύ του δρόμου και της εισόδου του σπιτιού ονομάζεται μπροστινός κήπος. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουν οι επισκέπτες όταν επισκέπτονται. Θα πρέπει λοιπόν να φαίνεται φιλικό και φιλόξενο. Ταυτόχρονα, ο μπροστινός κήπος εκπληρώνει διάφορες λειτουργίες: προσφέρει χώρο για τον κάδο απορριμμάτων, το ταχυδρομικό κουτί και το γκαράζ ποδηλάτων, συνορεύει με το μονοπάτι του κήπου και τον δρόμο και προστατεύει το σπίτι από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Εάν θέλετε να κάνετε τον εξωτερικό σας χώρο όμορφο και πρακτικό ταυτόχρονα, επιλέξτε ένα γκαζόν. Υπάρχουν πολλές ιδέες με χώρο πρασίνου και διάφορους πιθανούς συνδυασμούς με άλλα στοιχεία κήπου. Θα σας δείξουμε αρκετά σχέδια φύτευσης για μια αυλή με γκαζόν και θα εξηγήσουμε πώς μπορείτε να τα εφαρμόσετε.

Πώς μπορώ να σχεδιάσω την αυλή μου με γκαζόν?

Πώς να σχεδιάσετε την αυλή με συμβουλές και ιδέες γκαζόν

Ο σχεδιασμός του μπροστινού κήπου είναι συχνά μια σημαντική πρόκληση για τον κηπουρό χόμπι – για παράδειγμα, επειδή αυτός ο εξωτερικός χώρος είναι μάλλον μικρός και πρέπει να εκπληρώσει πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα. Ένα γκαζόν προσφέρει μια εύκολη λύση φροντίδας. Ανάλογα με το στυλ του σπιτιού, το μέγεθος και τη θέση του ακινήτου, η πράσινη περιοχή μπορεί να τοποθετηθεί με λουλούδια, φυτά φράχτη ή μοντέρνα γλυπτά κήπου. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου:

1. Η μπροστινή αυλή πρέπει να παίρνει το στυλ του σπιτιού. Για παράδειγμα: ένας μπροστινός κήπος με χαλίκια, λιθόστρωτα και γκαζόν ταιριάζει σε ένα μοντέρνο νέο κτίριο. Ένα παλιό κτίριο με δίρριχτη στέγη περιλαμβάνει έναν παιχνιδιάρικο κήπο εξοχικού στιλ, έναν κήπο εξοχικών σπιτιών ή έναν κλασικό κήπο με φυτά φράχτη.

2. Ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το ακίνητο, μπορείτε να σχεδιάσετε το γκαζόν με διαφορετικούς τρόπους. Στο μεγάλο μπροστινό κήπο μπορείτε να πλαισιώσετε το γκαζόν με δέντρα, στο μικρό ο πράσινος χώρος δημιουργεί μια μετάβαση μεταξύ του παρτέρι και του φράχτη του κήπου ή του δρόμου.

3. Επιλέξτε τα φυτά έτσι ώστε να έχετε ένα βλέμμα στον κήπο όλο το χρόνο. Τα διακοσμητικά φυλλώματα και τα αειθαλή φυτά φαίνονται όμορφα ακόμη και το χειμώνα.

Πώς μπορώ να δημιουργήσω μια αυλή με εύκολη φροντίδα?

Δημιουργία μιας εύκολης φροντίδας συμβουλές στην αυλή

Μια εύκολη φροντίδα στην αυλή δεν χρειάζεται να φαίνεται βαρετή. Φυτέψτε λουλούδια, διακοσμητικά φυλλώματα και διακοσμητικά χόρτα που απαιτούν λίγη φροντίδα. Διάφορα αειθαλή φυτά φράχτη, τα οποία πρέπει μόνο να κόψετε στο επιθυμητό σχήμα στην αρχή της περιόδου κηπουρικής, είναι κατάλληλα. Παχύφυτα είναι διαθέσιμα για τις ηλιόλουστες τοποθεσίες και μπορείτε να επιλέξετε διάφορα τοπικά λουλούδια για τη σκιά.

Ο ευκολότερος τρόπος, ωστόσο, είναι να φυτέψετε τα λουλούδια σε γλάστρες και στη συνέχεια να τα τακτοποιήσετε γύρω από το γκαζόν. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να δημιουργείτε και να σχεδιάζετε τον κήπο της μπανιέρας κάθε χρόνο. Μπορείτε επίσης να σχεδιάσετε την μπροστινή αυλή με εξωτικά φυτά όπως φοίνικες, φτέρες ή λουλούδια από τροπικές περιοχές.

Σχεδιάστε έναν μικρό μπροστινό κήπο με γκαζόν: σχέδιο φύτευσης

Δημιουργήστε έναν μικρό μπροστινό κήπο με γκαζόν

Όταν πρόκειται για μια μικρή αυλή, θα πρέπει να αναζητήσετε μια εύκολη λύση. Πολλοί χόμπι κηπουροί κάνουν το λάθος να φυτέψουν πυκνά την αυλή. Τα λουλούδια, τα πολυετή φυτά και η κάλυψη του εδάφους πιέζονται μεταξύ τους με την πάροδο του χρόνου. Ένας πυκνά φυτεμένος κήπος κάθε άλλο παρά εύκολος στη συντήρηση του. Συχνά ο κηπουρός δεν έχει πρόσβαση στα φυτά στο πίσω μέρος του παρτέρι, το γκαζόν έχει ακανόνιστο σχήμα και το κούρεμα του γκαζόν γίνεται πραγματική πρόκληση ή ο κήπος φαίνεται χαοτικός και μπερδεμένος. Για να αποφευχθεί αυτό, χωρίστε την μπροστινή αυλή σε αρκετές περιοχές. Τα χαμηλά πολυετή και καλλωπιστικά δέντρα μπορούν να διαχωρίσουν την ιδιοκτησία από το δρόμο και τους γείτονες, τα παρτέρια γύρω από την είσοδο του σπιτιού διασφαλίζουν ότι ανθίζει όλο το καλοκαίρι και τα πέργκολα στον τοίχο του σπιτιού παρέχουν χώρο για αναρριχώμενα φυτά. Στη μέση, ένα γκαζόν σχεδιάζεται ως στοιχείο σύνδεσης.

Ποια φυτά για τη μικρή μπροστινή αυλή: συνδυασμοί

Σχέδιο φύτευσης στην αυλή με γκαζόν και δέντρο και παρτέρι

Ακολουθεί ένα παράδειγμα επιτυχημένου σχεδιασμού μικρής μορφής μπροστινής αυλής. Σε αυτόν τον κήπο, μια πέργκολα με έναν πάγκο κήπου σας προσκαλεί να καθυστερήσετε, ένα κυρτό μονοπάτι κήπου συνδέει τον δρόμο και την είσοδο του σπιτιού. Αυτά είναι τα φυτά που θα χρειαστείτε για αυτό το σχέδιο φύτευσης:

 • ΕΝΑ.  – Κόκκινο σφενδάμι ή σκλήθρα Oregon ή ασημένια σημύδα: Και τα τρία δέντρα έχουν κωνική κορυφή και φτάνουν σε ύψη μεταξύ 4 και 6 μέτρων.
 • ΣΙ. – Δέντρο Ιούδας ή ιαπωνικό σφενδάμι ή ιαπωνικό σκύλο. Και τα τρία δέντρα έχουν κωνικό στέμμα και φτάνουν σε μέγιστο ύψος τα 6 μέτρα.
 • ΝΤΟ. – πουλί ή ροκ αχλάδι ή μαύρο βατόμουρο. Τα δύο πρώτα σχηματίζουν άσπρα λουλούδια, το γέροντας ανθίζει σε ροζ χρώμα.
 • ΡΕ. – Ορτανσία αγροτών «Μαρεΐσιοι». Το λουλούδι σχηματίζει ροζ λουλούδια και έχει μια στρογγυλή, συμπαγή συνήθεια. Το ροδόδενδρο ή το μικρόφυλλο δέντρο κουτιού της ποικιλίας “Winter Beauty” είναι μια εναλλακτική λύση..
 • ΜΙ. – Μούρα Aronia ή νάνος πασχαλιά ποικιλία “Palibin” ή weigela ποικιλία “Red Prince”. Τα μούρα αρώνια κάνουν αρωματικά λουλούδια λεβάντας και η weigela ανθίζει με κόκκινο χρώμα.
 • ΦΑ. – Καλοκαιρινή ποικιλία δόρατος “Magical Carpet” ή κοινή ερείκη ή ιρλανδική ρείκι καμπάνας. Και οι τρεις έχουν μια όρθια συνήθεια και μεσαίου μεγέθους λουλούδια.
 • σολ – Μικρόφυλλο ροδόδενδρο ή σκύλος ή σαμπουάρ. Το φύλλωμα του σκύλου και το ψευδο-μούρο κοκκινίζουν τους χειμερινούς μήνες, το ροδόδενδρο είναι αειθαλές.
 • Η – Γροιλανδία porst ή μπλε νάνος αρκεύθου ή μικρόφυλλο ροδόδενδρο
 • ΕΓΩ. Σεντούμ ή καπέλο ή λεβάντα για πιτσιλιές χρώματος σε μοβ, ροζ ή μωβ
 • J – Μικρή περιφυσική ή διακοσμητική φτέρη ή κόκκινο πέπλο φτέρη για να καλύψει το κενό
 • κ – Γιασεμί ή clematis αναδίδουν ένα απαλό άρωμα και προσελκύουν τις μέλισσες και τις πεταλούδες.
 • ΜΕΓΑΛΟ. – Αναρρίχηση ορτανσίας ή άγριου αμπελιού (παρθενική άμπελος) ή αναρρίχησης σναπ -δράκος

Άλλες ιδέες σχεδιασμού για μικρούς μπροστινούς κήπους

Ιδέες σχεδιασμού για μικρούς μπροστινούς κήπους

Τα σπίτια με σειρές συχνά έχουν μόνο μια μικρή αυλή. Δεδομένου ότι ο χώρος εκεί περιορίζεται σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, θα πρέπει να περιοριστείτε σε μερικά στοιχεία κήπου κατά το σχεδιασμό. Ένας μικρός χλοοτάπητας κάνει τον κήπο να φαίνεται μεγαλύτερος, ένας πάγκος προσφέρει ένα μέρος για ψώνια και ένα άνετο κάθισμα το καλοκαίρι. Δύο παρτέρια φέρνουν πιτσιλιές χρώματος.

Ιδέες σχεδιασμού για μικρούς μπροστινούς κήπους με λουλούδια και πολυετή φυτά

Για τη βίλα της πόλης υπάρχει ακόμα μια ιδέα για έναν εύκολο σχεδιασμό. Μια μικρή περιοχή γκαζόν που στη συνέχεια μετατρέπεται σε κρεβάτι κωνοφόρων και αειθαλών θάμνων. Το κάλυμμα εδάφους και τα χαμηλά λουλούδια δημιουργούν την απρόσκοπτη μετάβαση μεταξύ γκαζόν και πολυετούς.

Σχεδιάστε έναν μεγάλο μπροστινό κήπο με γκαζόν: σχέδιο φύτευσης

μεγάλο μπροστινό κήπο με σχέδιο φύτευσης και ιδέες σχεδιασμού γκαζόν

Ο σχεδιασμός μιας μικρής μπροστινής αυλής μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο έργο. Αλλά ακόμη και η μεγάλη μπροστινή αυλή, ανάλογα με το σχήμα και τον προσανατολισμό της, μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τον χόμπι κηπουρό. Οι αρχές σχεδιασμού είναι οι ίδιες με αυτές για τον κήπο κατανομής, μόνο ο αριθμός των φυτών είναι μεγαλύτερος. Σε μια μεγάλη ιδιοκτησία υπάρχει επίσης αρκετός χώρος για ψηλά δέντρα και θάμνους, για λουλούδια με έντονη ανάπτυξη και ακόμη και για φράχτες. Στα παρακάτω σας προσφέρουμε ένα σχέδιο φύτευσης για μεγάλους μπροστινούς κήπους.

Τι φυτά για τη μεγάλη μπροστινή αυλή?

Οι μεγάλοι μπροστινοί κήποι δημιουργούν ένα σχέδιο φύτευσης με γκαζόν

Τα ακόλουθα φυτά είναι κατάλληλα για τον μεγάλο μπροστινό κήπο:

 • ΕΝΑ. – Κόκκινο σφενδάμι ή σφενδάμι ή ουγγρική βελανιδιά, και τα τρία δέντρα φτάνουν σε ύψος έως 15 μέτρα.
 • ΣΙ. – Έλατο του Κολοράντο ή έλατο παραλίας ή ασημένιο έλατο. Τα δύο πρώτα δέντρα φτάνουν σε μέγιστο ύψος 15 μέτρα, το ασημένιο έλατο έχει ύψος έως 30 μέτρα.
 • ΝΤΟ. – Κράταιγος (σχηματίζει κόκκινα λουλούδια) ή ασπέν (τα φύλλα του κιτρινίζουν το φθινόπωρο) ή χιονόμπαλα (σκούρο κόκκινο έως μοβ φθινοπωρινό χρώμα). Και τα τρία μεγαλώνουν μέχρι 10 μέτρα ύψος.
 • ΡΕ. – Crabapple δέντρο ή νάνος δαμάσκηνο αίματος ή χιονόμπαλα.
 • ΜΙ. – Άρκευθος στήλης ή thuja.
 • ΦΑ. – Ορτανσία της ποικιλίας “Annabelle” ή κοραλλιογενής λοβός ή ροδόδενδρο. Και τα τρία φυτά είναι αρκετά συμπαγή και έχουν σκούρα πράσινα φύλλα.
 • σολ – Διακοσμητικά ή σφυρίχτρα θάμνοι ή νάνοι πασχαλιές
 • Η – Αναρριχώμενη αρκεύθου ή δένδρου ή υβριδικό ζυμαρικό
 • Πολυετές εξώφυλλο της επιλογής σας ή ξενώνες, φτέρες, χριστουγεννιάτικα τριαντάφυλλα
 • κ – Ετήσια φυτά και λουλούδια της επιλογής σας

Ιδέες σχεδιασμού για μεγάλους μπροστινούς κήπους

Ιδέες σχεδιασμού για μεγάλους μπροστινούς κήπους με γκαζόν και λουλούδια

Πειραματιστείτε με χρώματα και σχήματα. Εάν η αυλή είναι μεγάλη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρωματικά φυτά για να προσελκύσετε μέλισσες και πεταλούδες. Τα μεσογειακά φυτά είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για έναν μεγάλο κήπο με εύκολη φροντίδα. Φροντίζονται πολύ εύκολα και δημιουργούν μια απλή μεσογειακή εμφάνιση.

Σχεδιάστε την μπροστινή αυλή σε γωνιακό οικόπεδο: σχέδιο φύτευσης

Προγραμματισμός κήπου για γωνιακή παρτίδα Ποια φυτά

Ο σχεδιασμός μιας αυλής σε γωνιακή παρτίδα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Με αυτές τις χρήσιμες συμβουλές, ωστόσο, θα μπορείτε να μετατρέψετε το ακίνητο σε μια ζεστή όαση:

1. Τις περισσότερες φορές, το ήμισυ της ιδιοκτησίας βρίσκεται στη σκιά και το άλλο μισό στον ήλιο. Σε αυτή την περίπτωση, απλώστε το γκαζόν στον ήλιο και ένα παρτέρι στη σκιά.

2. Σχεδιάστε τον κήπο έτσι ώστε τα φυτά να μην ρίχνουν σκιές στα παράθυρα και να μπορείτε να δείτε ολόκληρο τον μπροστινό κήπο από το παράθυρο.

3. Φυτέψτε τις γωνίες και κατά μήκος του φράχτη για να κάνετε την μπροστινή αυλή να φαίνεται πιο ευρύχωρη.

3. Επιλέξτε φυτά που ταιριάζουν καλά και που έχουν παρόμοιες απαιτήσεις εδάφους και τοποθεσίας.

Σχεδιασμός κήπου για γωνιακή ιδιοκτησία: τα φυτά με μια ματιά

Μπροστινός κήπος σε γωνιακή παρτίδα Σχέδιο φύτευσης παρτέρι

Σχεδιάστε μια μοντέρνα μπροστινή αυλή με γκαζόν

Σχεδιάστε έναν μοντέρνο μπροστινό κήπο με χαλίκι και γκαζόν

Ο εύκολος σχεδιασμός του μπροστινού κήπου με χαλίκι και γκαζόν είναι ιδιαίτερα κατάλληλος για μινιμαλιστικά σπίτια. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες και δεν υπάρχουν όρια στη δική σας δημιουργικότητα. Κατ ‘αρχήν, το χαλίκι ορίζεται ως η άκρη του γκαζόν. Αλλά προσέξτε: Αυτό που φαίνεται πολύ εύκολο να φροντίσετε με την πρώτη ματιά μπορεί γρήγορα να αποδειχθεί ένα κουραστικό έργο. Γιατί χωρίς οριοθέτηση, το χαλίκι και το γκαζόν θα αναμειχθούν γρήγορα. Μια πιθανή παραλλαγή είναι να τοποθετήσετε το γκαζόν σε ένα υπερυψωμένο κρεβάτι από ατσάλι Corten.

σύγχρονη αυλή με γκαζόν και χαλίκια και αειθαλή φυτά φράχτη

Το ίδιο το χαλίκι δεν είναι εύκολο να το φροντίσεις. Ειδικά το φθινόπωρο, όταν τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους, μπορούν να προσγειωθούν στην επιφάνεια του χαλικιού. Στη συνέχεια, το χαλίκι γίνεται πολύ ολισθηρό και τα φθινοπωρινά φύλλα μπορούν να αφαιρεθούν μόνο με το χέρι. Ακόμα και τα έντομα μπορούν να μεταφέρουν μεμονωμένες πέτρες μπρος -πίσω στον κήπο, και στη συνέχεια το κούρεμα του γκαζόν είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση. Έτσι, αν θέλετε να γλιτώσετε από τον κόπο, το χαλίκι χρησιμοποιείται καλύτερα ως έμφαση στον σύγχρονο κήπο.