Σπίτι & κήπος

Όμορφα πέργκολα για φυτά – διακοσμητικά στοιχεία στον κήπο

πέργκολα για φυτά πύλη-κήπος-τριαντάφυλλο-λουλούδι-κήπος μονοπάτι-σκαλοπάτι

Κάθε κηπουρός γνωρίζει ότι οι τοίχοι του σπιτιού, ο φράκτης και άλλα κτίρια στον κήπο μπορούν να διακοσμηθούν με τη βοήθεια αναρριχητικών φυτών. Ωστόσο, πριν εφαρμόσετε μια τέτοια ιδέα, πρέπει να βρείτε τη σωστή, όμορφη Πέργκολα για φυτά επιλέξτε και αναπτύξτε το. Δώστε προσοχή στο σχεδιασμό και τα υλικά της κατασκευής, καθώς και στο μέγεθος, τον τρόπο καλλιέργειας και σύσφιξης του φυτού.

Πέργκολα για φυτά με κολλητικά πόδια ή δίσκους

πέργκολα-για-φυτά-clematis-μοβ-ιδέα-όμορφη-πρόσοψη-διακόσμηση

Τα ισχυρά αμπέλια, όπως τα αμπέλια ή ο κισσός, είναι τα καλύτερα για να πρασινίζουν τοίχους ψηλών κτιρίων, βιλών και κιόσκι, ενώ μεσαίου μεγέθους αναρριχώμενα φυτά πρέπει να επιλέγονται για μικρά σπίτια, γκαράζ, υπόστεγα και φράχτες. Όμορφα πέργκολα, μεταλλικές κατασκευές ή πλαστικό δίχτυ χρησιμοποιούνται για τη στήριξη ποωδών ή χαμηλής ανάπτυξης ξύλινων αναρριχητικών φυτών. Με αυτά Πέργκολα για φυτά οι τοίχοι του ισογείου, η βεράντα ή άλλοι χώροι είναι διαμορφωμένοι και στολισμένοι.

Επιλογή υλικών για την πέργκολα για τα φυτά

πέργκολα-για-φυτά-μέταλλο-ροζ-λουλούδια-αναρρίχηση-φυτό

Μεγάλη σημασία έχει η σωστή επιλογή υλικών για την κατασκευή του Πέργκολα για φυτά. Το πλάτος των συστατικών που καλύπτονται από τα φύλλα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 έως 3 cm. Τα περισσότερα αναρριχητικά μπορούν να τυλίξουν γύρω από στηρίγματα διαμέτρου 5 έως 10 εκατοστών ή και περισσότερο. Δεν χρειάζονται όλοι οι τύποι αναρριχώμενων φυτών αρκετά πέργκολα. Αναρριχώμενα φυτά με κολλώδη πόδια, όπως τα παρθένα αμπέλια, κισσός και ορτανσία, δεν χρειάζονται ειδικές κατασκευές ή στηρίγματα για αναρρίχηση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τα τοποθετήσετε σε έναν τοίχο ή φράχτη και θα αρχίσουν να ανεβαίνουν μόνα τους. Εάν θέλετε να στερεώσετε τα φύτρα αυτών των φυτών σε κάθετη επιφάνεια για σύντομο χρονικό διάστημα και να υποδείξετε την κατεύθυνση ανάπτυξης τους, αρκεί μια συνηθισμένη κολλητική ταινία ή μερικά κομμάτια πλαστελίνης.

Όμορφη πέργκολα για φυτά από ξύλο 

πέργκολα-για-φυτά-ξύλο-σχέδιο-κήπος-σχεδιασμός-ιδέα

Περίπου αρκετά Πέργκολα για φυτά Τις περισσότερες φορές το ξύλο χρησιμοποιείται για την κατασκευή. Το μέταλλο επιλέγεται λιγότερο συχνά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται πλαστικές ή ακόμη και πέτρινες ή τούβλινες κατασκευές. Η καλύτερη επιλογή εξακολουθεί να είναι αυτή από ξύλο. Μπορείτε να βρείτε όμορφα πέργκολα από ξύλο σε διάφορες παραλλαγές στα κέντρα κήπου. Μπορείτε επίσης να κατασκευάσετε μόνοι σας τις κάθετες δομές. Το μόνο που χρειάζεστε είναι λωρίδες και δοκάρια από ξύλο. Αλλά τα μπαστούνια μπαμπού είναι επίσης ιδανικά για αυτό. Δώστε προσοχή όχι μόνο στον κατάλληλο σχεδιασμό του πέργκολα, αλλά και στη σταθερότητά του. Πρέπει να μπορεί να αντέξει τον άνεμο και το βάρος του αναρριχητικού φυτού.

Μικρότερες ξύλινες γρίλιες

πέργκολα για φυτά διακοσμητικά-μέταλλο-ανοξείδωτο-ατσάλι-τούβλο-πρόσοψη

Συνολικά, τα όμορφα ξύλινα πέργκολα φαίνονται φυσικά σε σχεδόν οποιοδήποτε στυλ στον κήπο και ταιριάζουν με σχεδόν οποιοδήποτε στυλ σπιτιού. Διάφοροι τύποι ξύλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πέργκολα που είναι προσαρτημένα στον τοίχο. Κυρίως, όμως, επιλέγεται έλατο, πεύκο ή έλατο. Επεξεργαστείτε όλα τα μέρη της κατασκευής με έναν παράγοντα κατά της σήψης. Βάφετε το επεξεργασμένο ξύλο με ένα στρώμα άχρωμου προστατευτικού βερνικιού ή βαφής, το οποίο επεκτείνει την ανθεκτικότητα του ξύλου. Θα πρέπει επίσης να επεξεργαστείτε τα μεταλλικά μέρη που χρησιμοποιείτε για να στερεώσετε τις μεμονωμένες λωρίδες μεταξύ τους. Οι περιοχές όπου η όμορφη πέργκολα θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με το έδαφος πρέπει επίσης να είναι μονωμένες.

Πέργκολα από μέταλλο 

πράσινο -φυτό- δρόμος- μονοπάτι- μεταλλική κατασκευή- φράχτη

Τα όμορφα πέργκολα για φυτά από μέταλλο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και σταθερά. Φαίνονται πάντα όμορφα και διακοσμητικά, κάτι που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα το χειμώνα, όταν τα φύλλα του αναρριχώμενου φυτού έχουν πέσει και η δομή δεν καλύπτεται πλέον από αυτά. Οι πέργκολες από σφυρήλατο σίδερο είναι εξαιρετικά όμορφες. Τα στρογγυλεμένα, όμορφα πέργκολα και τα στοιχεία του κήπου περιτριγυρισμένα από πράσινα φυτά θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες σας και θα δημιουργήσουν μια ρομαντική ατμόσφαιρα στον κήπο σας.

Πέργκολα για να χαλαρώσετε

Στρογγυλό σχήμα - μεταλλικό πλέγμα - πέτρες - λουλούδια

Για εξοικονόμηση κόστους, μπορείτε επίσης να χτίσετε αρκετά πέργκολα από σωλήνες νερού και μεταλλικές γωνίες. Εάν το συναρμολογήσετε προσεκτικά και το βάψετε όμορφα (για παράδειγμα σε λευκό ή μπλε), αυτή η κατασκευή μπορεί επίσης να είναι μια ωραία διακόσμηση στον κήπο σας. Λιγότερο ενδιαφέρον, αλλά ακόμα χρήσιμο, είναι τα κάθετα στηρίγματα από σωλήνες ή προφίλ αλουμινίου, καθώς και ράβδοι σιδήρου ή χοντρό σύρμα.

Το συρμάτινο πλέγμα επιστρέφει στην τάση

Πλέγμα από μέταλλο- πλέγμα- μικρό- λουλούδια- τετράγωνο

Η πιο απλή παραλλαγή για αρκετά πέργκολα για φυτά είναι το συρμάτινο δίχτυ ή άλλα έτοιμα, μεταλλικά πλέγματα που χρησιμοποιούνται επίσης για φράχτες, ειδικά εκείνα με μεγάλα πλέγματα. Δεν μπορούν να στερεωθούν μόνο μεταλλικά δίχτυα σε ξύλινα ή μεταλλικά, επίπεδα πλαίσια ή σκαλωσιές που χρησιμοποιούνται ως πέργκολα, αλλά και αυτά από πλαστικό ή άλλα συνθετικά υλικά, τα οποία στερεώνονται στα άκρα με λεπτές λωρίδες, σύρμα ή κορδόνι. Τα πλαστικά δίχτυα με διαφορετικού μεγέθους πλέγματα είναι μοντέρνα αυτή τη στιγμή. Είναι λιγότερο πιθανό να τραβήξουν την προσοχή όταν έχουν χρώμα πράσινο, γκρι ή μαύρο.

Πλαστική πέργκολα

Πλέγμα-πλαστικό-πράσινο-χρώμα-στον-τοίχο

Στο μεταξύ, συχνά προσφέρονται πλαστικές κατασκευές στα καταστήματα, τα οποία ονομάζονται αρκετά πέργκολα για τα φυτά πρέπει να εξυπηρετούν. Εάν έχετε επιλέξει μια τέτοια κατασκευή, σας συνιστούμε να προχωρήσετε προσεκτικά κατά την επιλογή του μοντέλου. Επειδή όχι μόνο ο σχεδιασμός μπορεί να είναι διαφορετικός, η ποιότητα του πλαστικού ποικίλλει επίσης. Οι φθηνές παραλλαγές ξεθωριάζουν γρήγορα στον ήλιο ή σπάνε όταν αλλάζει το κλίμα. Συχνά δεν είναι επίσης αρκετά σταθερά για να αντέξουν το βάρος του φυτού. Λάβετε υπόψη ότι όταν υπάρχει άνεμος, η όμορφη πέργκολα υπόκειται σε μεγαλύτερο βάρος, επομένως πρέπει να προσαρτηθεί πολύ καλά στη βάση της, για παράδειγμα στον τοίχο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γύψος- λευκό- διακοσμητικό- ιδέα- πλαστικό πλέγμα

Επίσης σημειώστε- Αν το κάνετε αυτό Εάν συνδέσετε αρκετά πέργκολα για τα φυτά σε έναν τοίχο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι πρέπει να υπάρχει μια ορισμένη απόσταση μεταξύ αυτού και του τοίχου, έτσι ώστε το φυτό να μπορεί να αναπτυχθεί και να αναπτυχθεί σωστά. Αυτή η απόσταση πρέπει να απέχει 30 εκατοστά από τοίχους από ξύλο και 40 έως 50 εκατοστά από επιφάνειες από πέτρα, μέταλλο ή τούβλο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε την υπερθέρμανση και την ξήρανση του φυτού τις ζεστές μέρες από τη θέρμανση των τοίχων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν έχετε επιλέξει έναν νότιο τοίχο για την όμορφη πέργκολα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι οι τοίχοι αερίζονται καλά και, εάν είναι δυνατόν, απαλλαγείτε από ξύλινους τοίχους και σοβάδες με υπερβολική υγρασία μετά τη βροχή.

Trellis - τούβλο - έξω - κίτρινα φυτά

Δέντρα σπίτι τούβλο πλέγμα από ξύλο

Ρομαντικά- θάμνοι -μεταλλικό πλέγμα- αναρριχώμενα φυτά

Ιδέες - αναρριχώμενα φυτά - πλέγματα αναρρίχησης - λουλούδια

Πέτρινο πάτωμα, δέντρα, καθιστικό, ξύλινο πλέγμα, ξύλινο σπίτι

Πέργκολα -Ρομαντικά -φυτά -λουλούδια

Trellis - μεγάλα - λουλούδια - μέταλλο

Λουλούδια- μεταλλικό φανάρι- δέντρα- λιλά- floral- πέργκολα κήπου

Τραπέζι κήπου-ξύλινο πλέγμα-λευκά-λουλούδια

πράσινο- λουλούδια- σπίτι- πλευρά- πέργκολα- ξύλο