Χυμώδης φροντίδα – πώς να ποτίζετε σωστά τα φυτά!
Σχεδόν κανένα άλλο φυτό είναι τόσο εύκολο στη φροντίδα όσο το χυμώδες – μπορεί να αναπαραχθεί γρήγορα, δεν καταλαμβάνει σχεδόν καθόλου χώρο και μπορεί να τα βγάλει πέρα με λίγο χώμα, ανέχεται μεγαλύτερες περιόδους ξηρότητας χωρίς προβλήματα και είναι οπτικά έργο τέχνης της φύσης Το Το ολοκληρωμένο ταλέντο μπορεί να παρουσιαστεί αποτελεσματικά τόσο στον κάθετο κήπο όσο και σε ένα μικρό κουβά στο τραπέζι. Είναι η τέλεια επιλογή για αρχάριους που δεν έχουν εμπειρία με φυτά εσωτερικού χώρου ή για κηπουρούς με πράσινο αντίχειρα που απλά δεν έχουν χρόνο να κηπουριστούν. Για πολλούς χόμπι κηπουρούς, το μόνο εμπόδιο στη φροντίδα των παχύφυτων είναι το πότισμα – αν ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες, μπορείτε εύκολα να κυριαρχήσετε στην εργασία. Θα σας δώσουμε χρήσιμες συμβουλές για το πώς να ποτίζετε σωστά τα παχύφυτα!
Φροντίδα των παχύφυτων – Αποφύγετε αυτά τα τρία κοινά λάθη
Τα παχύφυτα προέρχονται από ξηρές περιοχές και τώρα διανέμονται σε όλο τον κόσμο – από τα υψίπεδα του Μεξικού έως τα Κανάρια Νησιά έως τα ερημικά τοπία της Ασίας. Δεν είναι περίεργο που θεωρούνται καλλιτέχνες αποθήκευσης. Όπως υποδηλώνει το ίδιο το όνομα (το χυμώδες φυτό προέρχεται από τη λατινική λέξη “sucus” – χυμός), τα φυτά αποθηκεύουν νερό στα φύλλα τους, τα οποία είναι γεμάτα με πυκνό χυμό. Με μια τόσο έξυπνη διαχείριση νερού, μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, αυτό το αποφασιστικό πλεονέκτημα θέτει μια μεγάλη πρόκληση για τους κηπουρούς χόμπι: συχνά αναρωτιούνται πόσο νερό πραγματικά χρειάζονται τα φυτά τους. Αυτά τα τρία λάθη συμβαίνουν συχνά:
Λάθος νούμερο 1: Φυτέψτε γλάστρες χωρίς τρύπα αποστράγγισης νερού – αφού τα παχύφυτα μπορούν να τα βγάλουν πέρα με λίγο χώμα, μικρές γλάστρες φυτών κατασκευάζονται από διάφορα κουτιά, φαναράκια κ.λπ. – που επίσης δεν έχουν τρύπα. Αλλά η αποστράγγιση παίζει καθοριστικό ρόλο στη συντήρηση. Ακόμα περισσότερο – μια τρύπα αποστράγγισης εγγυάται ότι δεν θα συμβεί υγρασία.
Λάθος # 2: Η σωστή αποστράγγιση είναι κρίσιμη. Πρώτα ένα λεπτό στρώμα αποστράγγισης από διογκωμένο πηλό τοποθετείται στον πυθμένα της γλάστρας, στη συνέχεια αυτό καλύπτεται με ένα ειδικό φράγμα διαπερατό από ρίζα και νερό. Εμποδίζει το έδαφος να εισχωρήσει στο διογκωμένο στρώμα αργίλου κατά τη διάρκεια του ποτίσματος και η αποστράγγιση να μην λειτουργεί πλέον σωστά. Μόνο τότε έρχεται το υπόστρωμα ή το ειδικό χώμα για παχύφυτα (δύο μέρη χαλαρού χώματος, ένα μέρος άμμου).
Λάθος # 3: mistεκάστε τα παχύφυτα με ένα μπουκάλι ψεκασμού – υπάρχει μόνο μία περίπτωση όπου μπορείτε να θολώσετε τα παχύφυτα με ένα μπουκάλι ψεκασμού – θα μάθετε περισσότερα για αυτό σε μια στιγμή. Διαφορετικά απαγορεύεται η «ομίχλη» – αντ ‘αυτού, ρίξτε προσεκτικά το χώμα μεταξύ των παχύφυτων χρησιμοποιώντας ένα ποτιστήρι με ένα πλέον ακροφύσιο.
Χυμώδης φροντίδα – πόσο νερό χρειάζονται πραγματικά τα φυτά?
Πόσο νερό χρειάζονται τα παχύφυτα και πότε, σχετίζεται στενά με το κλίμα των περιοχών από τις οποίες προέρχονται. Εκεί ο ήλιος λάμπει όλη την ημέρα και οι ξηρές φάσεις μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες. Αλλά όταν βρέχει τελικά, βρέχει πολύ δυνατά. Σε κάθε περίπτωση, τα φυτά έχουν συνηθίσει σε αυτήν την έντονη αλλαγή του καιρού – και θα το περιμένουν επίσης στον κήπο. Επομένως πρέπει να μουλιάσετε τελείως τη γη. Προσέξτε ιδιαίτερα ότι το πάτωμα είναι πραγματικά εντελώς υγρό. Στη συνέχεια, περιμένετε αρκετές ημέρες μέχρι το χώμα να στεγνώσει εντελώς – μόνο τότε μπορείτε να ποτίσετε ξανά τα παχύφυτα. Το πότε ακριβώς στεγνώσει η γη εξαρτάται κυρίως από την υγρασία και την εποχή του χρόνου. Πρέπει να ποτίζετε τον ερημικό κήπο σας κάθε 4-5 ημέρες το καλοκαίρι και μία φορά την εβδομάδα το χειμώνα. Λάβετε υπόψη ότι τα παχύφυτα με χοντρά φύλλα χρειάζονται λιγότερο νερό από τα παχύφυτα με λεπτά φύλλα.
Σε αντίθεση με άλλα φυτά, δεν χρειάζεται να τηρείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ποτίσματος. Αναβάλλετε το πότισμα για 2-3 ημέρες μία φορά το μήνα – αυτό θα τονώσει την ανάπτυξη των ριζών. Όσον αφορά τη φροντίδα των παχύφυτων, ισχύει ο χρυσός κανόνας «λιγότερο είναι περισσότερο» – αν δεν μπορείτε να αξιολογήσετε εάν τα φυτά χρειάζονται νερό, περιμένετε άλλες 2 ημέρες. Εάν υπάρχει πολύ λίγο νερό, μόνο οι ρίζες μπορούν να στεγνώσουν ελαφρώς, αλλά πολύ νερό θα οδηγήσει σε υγρασία και τα φυτά μπορεί να πεθάνουν.
Τα παχύφυτα στη βεράντα, στο μπαλκόνι ή στον ηλιόλουστο κήπο συνήθως δεν χρειάζεται να ποτίζονται. Για να είστε ασφαλείς, μπορείτε να ελέγχετε το έδαφος κάθε 3-4 ημέρες. Δώστε μόνο λίγο υγρό λίπασμα μία φορά το μήνα το καλοκαίρι – τα υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά του απορροφώνται γρήγορα από τα φυτά και στη συνέχεια ξεπλένονται ξανά από το χώμα.
Παρεμπιπτόντως, θα πρέπει να θολώνετε τα φυτά μόνο κατά τη φάση του πολλαπλασιασμού την άνοιξη και το καλοκαίρι. Βάλτε μεμονωμένα κομμένα φύλλα σε υπόστρωμα πολλαπλασιασμού και ψεκάστε τα με νερό κάθε 3-4 ημέρες μέχρι να βραχεί το ανώτερο στρώμα του εδάφους. Μόλις τα φύλλα αναπτύξουν ρίζες, μπορείτε να τα φυτέψετε. Ποτίζετε τα νεαρά παχύφυτα πιο συχνά – για παράδειγμα κάθε 3 ημέρες.
Χυμώδης φροντίδα – έγκαιρη αναγνώριση προβλημάτων
Ακόμη και έμπειροι κηπουροί μπορούν μερικές φορές να χυθούν κάτω ή πάνω από τα παχύφυτα. Αλλά μόνο εκείνοι που αναγνωρίζουν το πρόβλημα εγκαίρως μπορούν να αναβιώσουν το φυτό. Τα φυτά που έχουν χυθεί έχουν φύλλα μπλε-καφέ και το χώμα είναι πολύ υγρό. Ελέγξτε τις ρίζες – οι υγιείς ρίζες έχουν λευκό ή ροζ χρώμα και έχουν ελαφρώς γυαλιστερή επιφάνεια. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να επανατοποθετήσετε το φυτό. Τα βυθισμένα παχύφυτα έχουν φύλλα με τσαλακωμένες άκρες. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε προσεκτικά να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψη νερού.
Η συμβουλή μας – σε περιπτώσεις αμφιβολίας, αξίζει να πραγματοποιείτε έναν ριζικό έλεγχο κάθε τρεις μήνες. Αυτό σας επιτρέπει να εντοπίσετε ασθένειες όπως η σήψη των ριζών εγκαίρως. Ελέγξτε την υγρασία στο δωμάτιο – δεν πρέπει να είναι υψηλότερη από 30%. Τα ανθεκτικά παχύφυτα μπορούν να μείνουν στον κήπο κατά τη διάρκεια της κρύας περιόδου, υπό την προϋπόθεση ότι προστατεύονται καλά από τη βροχή και το χιόνι. Η σήψη μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά από τον παγετό.