Σπίτι & κήπος

Λιλά χρώματα, τύποι, φροντίδα – γεγονότα που σίγουρα δεν γνωρίζατε

Λιλά μπουκέτο από λιλά ροζ χρώματα - διακριτικά ανοιξιάτικα λουλούδια

Το λιλά είναι ένα όμορφο φυτό που μπορεί να μαγέψει τους πάντες με το άρωμα του. Κάνει τον κήπο σας πιο πολύχρωμο και αρωματικό. Υπάρχουν όμως κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτό Λιλά χρώματα, Φροντίστε, φροντίστε αυτό που πιθανότατα δεν ξέρατε πριν. Μάθετε εδώ!

Ενδιαφέροντα γεγονότα για τους θρύλους της πασχαλιάς

Μωβ είδη πασχαλιάς φροντίζουν κήπο φυτά άνοιξη λουλούδια στον κήπο

Δεν είναι περίεργο που ένα φυτό τόσο όμορφο και αρωματικό όσο το λιλά έχει τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων στο παρελθόν. Ο πιο διάσημος μύθος για το πασχαλιά προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Λέει ότι ο Παν, θεός των δασών, συνάντησε την όμορφη νύμφη Σύριγγα και αμέσως μαγεύτηκε από την ομορφιά και τη χάρη της. Μια μέρα βρήκε το κουράγιο να της μιλήσει, αλλά εκείνη φοβήθηκε και έφυγε τρέχοντας. Ο Παν την καταδίωξε, οπότε από φόβο μετατράπηκε σε έναν όμορφο θάμνο. Ο θεός ονόμασε αυτόν τον θάμνο Syringa, το λατινικό όνομα για το πασχαλιά. Ο Παν ήταν τόσο αναστατωμένος από την απώλεια που αποφάσισε να κάνει το καλό για πάντα.

Ένας άλλος μύθος λέει ότι οι πασχαλίες ανθίζουν όταν η άνοιξη νικά τον χειμώνα και τον διώχνει μέχρι τον επόμενο χρόνο. Άλλοι ισχυρίζονται ότι το πασχαλιά είναι ένδειξη του πόσο καιρό ήταν ο χειμώνας. Αν ανθίσει νωρίς, σημαίνει ότι οι κρύες μέρες έχουν τελειώσει.

Η γλώσσα των λουλουδιών

διακόσμηση τραπεζιού με λουλούδια μπουκέτο με άρωμα λιλά

Στη γλώσσα των λουλουδιών, το λιλά συμβολίζει την πρώτη αγάπη, την αθωότητα και την αγνότητα. Ένα μπουκέτο πασχαλιά ως δώρο είναι ένα σημάδι αγάπης και στοργής. Πολλοί ποιητές χρησιμοποιούν το λιλά στα έργα τους ως ένωση για την αγάπη που προκαλεί το φυτό. Λόγω της ανθεκτικότητάς του, το λιλά είναι επίσης σύμβολο ενός ισχυρού χαρακτήρα.

ζαρντινιέρα με λιλά φυτά λιλά ροζ διακριτική φροντίδα

Διάσημοι για τη λεπτότητά τους Λιλά χρώματα τα φυτά στην Ανατολική Ευρώπη συνδέονται με το Πάσχα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πασχαλιές αρχίζουν να ανθίζουν λίγο πριν το Πάσχα.

Ενδιαφέροντα γεγονότα για τα είδη πασχαλιάς και πώς να τα φροντίσετε

πασχαλιές άσπρες-μωβ συμβουλές φροντίδας

Υπάρχουν περίπου 40 τύποι πασχαλιάς. Μερικά από αυτά θεωρούνται οι κύριοι τύποι:

Περσική πασχαλιά

λιλά-είδη αρωματικό-ανοιξιάτικο ανθισμένο-έντονο άρωμα

Πριν από μερικούς αιώνες ήταν συγγενής της αρχικής πασχαλιάς. Ωστόσο, αυτές τις μέρες, είναι δύσκολο να βρεθεί λόγω των διασταυρώσεων που γεμίζουν την αγορά. Ανθίζει σε μοβ χρώματα και έχει έντονο άρωμα.

Το κοινό λιλά

λιλά-χρώματα-λιλά λεπτό-λευκό-βάζο ανοιξιάτικη διακόσμηση με λουλούδια

Το λιλά είναι ένας θάμνος ή χαμηλό δέντρο που αναπτύσσεται σε πετρώδεις περιοχές. Ανθίζει σε λευκό, μοβ και ροζ από τον Μάιο έως τον Ιούλιο και έχει έντονο άρωμα.

Το ουγγρικό λιλά

ανοιξιάτικα λουλούδια λιλά μπουκέτο καρέκλα κήπου βάζο

Η ουγγρική πασχαλιά είναι ένας θάμνος που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4 μέτρα ύψος. Τα άνθη του είναι μοβ, αλλά όχι τόσο αρωματικά όσο οι άλλες ποικιλίες.

Ενδιαφέροντα πράγματα για το λιλά – κάτω από ποιες συνθήκες είναι εντάξει

λουλούδια κήπος άνοιξη-λιλά χρώματα-διάταξη-σε-καλάθι

Το λιλά προτιμά ηλιόλουστα σημεία σε εξωτερικούς χώρους. Δεν είναι ευαίσθητο και μπορεί να αντέξει μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς νερό καθώς και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Ο κρύος χειμώνας δεν είναι πρόβλημα γι ‘αυτόν, έτσι ώστε να σας ευχαριστήσει ξανά με τα αρωματικά λουλούδια του την άνοιξη. Σημειώστε, όμως, ότι όσο περισσότερη φροντίδα του δίνετε, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει.

Πασχαλιές – ο πολλαπλασιασμός

ανοιξιάτικο μπουκέτο με ροζ λιλά χρώματα λιλά

Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε το λιλά με σπόρους, δενδρύλλια, με κλαδιά που βάζετε σε νερό ή με μεταφύτευση. Εάν επιλέξετε την τελευταία επιλογή, η καλύτερη στιγμή για αυτήν είναι ο Σεπτέμβριος ή ο Οκτώβριος.

Η πασχαλιά είναι ένα δημοφιλές φυτό κήπου όχι μόνο λόγω της υπέροχης μυρωδιάς του, αλλά και επειδή προσελκύει πολλές πεταλούδες και εκτοπίζει τον καπνό του τσιγάρου.

Ενδιαφέροντα γεγονότα για το πανηγύρι της πασχαλιάς

άρωμα άνοιξη ανθισμένα λιλά πέταλα λεβάντας

Σε πολλές χώρες, λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων του, γίνονται πανηγύρια για το λιλά να υποδέχεται την άνοιξη και να απολαμβάνει το αρωματικό λουλούδι. Οι ΗΠΑ ιδιαίτερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του σήμερα, αν και η καλλιέργεια ήταν η τελευταία που ξεκίνησε.

Κάθε χρόνο τον Μάιο, γιορτάζεται η λεγόμενη Κυριακή της Λιλά στη Βοστώνη, στην οποία όλοι μπορούν να κάνουν πικνίκ σε έναν κήπο με 442 λιλά θάμνους. Παρελάσεις πασχαλιάς διοργανώνονται στην Ουάσιγκτον και στο Ιλινόις, επίσης τον Μάιο. Ένα φεστιβάλ πασχαλιάς πραγματοποιείται επίσης στο Μίσιγκαν, αλλά τον Ιούνιο.

Αυτή την άνοιξη, αφήστε το Λιλά χρώματα Γεμίζοντας το σπίτι σας με ευτυχία και γλυκιά μυρωδιά!