Τατουάζ

Τα τατουάζ χαμαιλέοντας αλλάζουν χρώμα και μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση της νόσου

Όταν δύο τουρίστες έπεσαν πάνω στη μούμια του Ότζι στις Άλπεις το 1991, βρήκαν εν αγνοία τους ένα παράδειγμα των πρώτων τατουάζ στην ιστορία. Το σώμα 5.300 ετών έχει 61 τατουάζ με τη μορφή ευθείων γραμμών που σκαρφαλώνονται στο δέρμα..

Τα τατουάζ χαμαιλέοντας αλλάζουν χρώμα και μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της νόσου - φωτογραφία 1

Τα τατουάζ χαμαιλέοντας αλλάζουν χρώμα και μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση της νόσου – γεγονότα

Αυτό που εξέπληξε τον Carson Bruns, χημικό στο CU Boulder περισσότερο από την ηλικία αυτών των σχεδίων, ήταν το υλικό.

“Δεν διαφέρουν από τα τατουάζ μας”, εξήγησε ο Bruns. “Ο εγκέφαλός μου εκρήγνυται με τη συνειδητοποίηση ότι εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε την ίδια τεχνολογία”..

Ο Bruns έχει επίσης μερικά τατουάζ και είναι πρόθυμος να κάνει τη διαφορά. Αυτός και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Jesse Butterfield αναπτύσσουν μια σειρά από «τατουάζ τεχνολογίας» που δεν φαίνονται απλά δροσερά στο δέρμα – αλλάζουν επίσης χρώμα ως απόκριση σε διάφορα σήματα του σώματος. Μέχρι στιγμής, τα τατουάζ που εμφανίζονται μόνο στον ήλιο και τα χρωματιστά τατουάζ που εξαφανίζονται όταν ζεσταίνονται είναι στα σκαριά..

Αυτά τα τατουάζ έχουν καλλιτεχνική αξία, φυσικά, αλλά ο Bruns πρόκειται να τα κάνει χρήσιμα επίσης. Θέλει να κάνει αυτά τα τατουάζ έναν αγωγό μεταξύ ενός ατόμου και του σώματός του – θα προειδοποιήσουν τους ανθρώπους για τη ζέστη ή θα βοηθήσουν στη διάγνωση χωρίς ακριβές εξετάσεις αίματος..

Ο Μπρανς μίλησε για τις ιδέες του το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου στο TEDxMileHigh.

Τα τατουάζ χαμαιλέοντας αλλάζουν χρώμα και μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της νόσου - φωτογραφία 2

«Όταν σκέφτεσαι τα τατουάζ, νιώθεις ότι είναι απλά σωματίδια μελανιού κάτω από το δέρμα», λέει ο Bruns. “Και η ιδέα μας είναι, τι γίνεται αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη νανοτεχνολογία για να κάνουμε αυτά τα σωματίδια πραγματικά χρήσιμα;”

Προσαρμοσμένα χρώματα

Η προσπάθεια δημιουργίας τέτοιων τατουάζ συγκεντρώνει τα δύο πάθη του Bruns. Ο άνδρας προσπαθεί επίσης να μάθει πώς να ελέγχει τα μόρια και να δημιουργεί μικροσκοπικούς μηχανισμούς..

Αλλά ο ντόπιος του Κολοράντο είναι ένας πραγματικός καλλιτέχνης στην καρδιά. δημιουργεί αυτό που αποκαλεί «προσαρμοσμένες παλέτες χρωμάτων». Διδάσκει ένα μάθημα χρωμάτων στο ATLAS, μιλά για την ιστορία και τον πολιτισμό του σχεδίου στην ανθρώπινη κοινωνία. Έβγαλε ακόμη και μια σειρά από εικόνες τοτέμ – υπάρχει και αρκούδα και καμηλοπάρδαλη, παραδόξως, βουβάλι – όλα σε ψυχεδελικά χρώματα..

«Μου αρέσει η χημεία χρωμάτων και η χημεία χρωμάτων», εξήγησε ο Μπρουνς..

Το τεχνικό του έργο τατουάζ συνδυάζει τρελά χρώματα με νανοτεχνολογία σε μικροσκοπικές πλαστικές μπάλες. Ο Bruns εξήγησε ότι το τατουάζ παραμένει στο δέρμα επειδή παραμένει στο διάμεσο υγρό που περιβάλλει το κύτταρο και έτσι δεν το καταστρέφει..

Για να κάνει τα έξυπνα μελάνια εξίσου σταθερά, η ομάδα του βάζει βαφές σε πλαστικές μικροκάψουλες που έχουν αρκετό πλάτος από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας. Αυτές οι κάψουλες προστατεύουν τις βαφές από τη φθορά, αλλά σας επιτρέπουν να αισθάνεστε και να ανταποκρίνεστε στις αλλαγές στο σώμα. Και αυτές οι βαφές μπορούν να εφαρμοστούν στο δέρμα με τις ίδιες βελόνες που χρησιμοποιούν οι τακτικοί καλλιτέχνες..

Τα τατουάζ χαμαιλέοντας αλλάζουν χρώμα και μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της νόσου - φωτογραφία 3

Φακίδες του ήλιου

Ο Bruns πιστεύει ότι αυτή η προσέγγιση είναι πολλά υποσχόμενη. Αυτός και ο Μπάτερφιλντ, για παράδειγμα, πειραματίστηκαν με τη δημιουργία τεχνικών τατουάζ χρησιμοποιώντας βαφές που διατίθενται στο εμπόριο και είναι ορατές μόνο όταν εκτίθενται σε υπεριώδεις ακτίνες. Οι λεγόμενες «φακίδες του ήλιου» είναι χρήσιμες για άτομα που καίγονται εύκολα.

“Αν βάλετε αντηλιακό πάνω από αυτό το τατουάζ, θα εξαφανιστεί ακόμη και στον ήλιο”, είπε ο Bruns. “Όταν το αντηλιακό σας τελειώσει, το μοτίβο εμφανίζεται ξανά, υπενθυμίζοντάς σας να το εφαρμόσετε ξανά.”.

Με παρόμοιο τρόπο, η ομάδα έχει αναπτύξει τατουάζ που εμφανίζονται και εξαφανίζονται καθώς αλλάζουν οι θερμοκρασίες – μια τεχνολογία που ο Bruns λέει ότι θα γίνει ένα είδος ενσωματωμένου θερμόμετρου..

Τα τατουάζ χαμαιλέοντας αλλάζουν χρώμα και μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της νόσου - φωτογραφία 4

Πρόσθεσε επίσης ότι αυτή η προσέγγιση λειτουργεί σχεδόν για όλα τα χρώματα. Ο Μπρουνς λοιπόν προσπαθεί να σκεφτεί μεγαλύτερα. Σκέφτεται τα τατουάζ που θα καταγράφουν τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα – έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να πει ότι κάποιος είναι πολύ μεθυσμένος για να οδηγεί – ή τα σχέδια μπορούν να δείξουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα..

Ο Bruns παραδέχεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον μερικά χρόνια για να φτάσει αυτό το μελάνι στα κομμωτήρια. Οι δημιουργίες του πρέπει να περάσουν από αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας πριν μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν από ανθρώπους. Αλλά υπάρχει ένα άτομο που χρησιμοποιεί ήδη ένα τατουάζ τεχνολογίας: Bruns.

Ο επιστήμονας έδωσε στον εαυτό του φακίδες – δύο μπλε κουκκίδες στο αντιβράχιο. «Wantedθελα να δω αν λειτούργησε», είπε..

Δες το βίντεο: