Νέα

Η ΕΕ επιδιώκει να περιορίσει τη χρήση χημικών στα μελάνια τατουάζ

Σε απάντηση στην εκτεταμένη έκρηξη της δημοτικότητας της τέχνης του σώματος, οι Βρυξέλλες στοχεύουν να περιορίσουν το φάσμα των χημικών που χρησιμοποιούνται στα μελάνια τατουάζ λόγω ανησυχιών ότι ορισμένα από αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο, να αλλάξουν το DNA ή να βλάψουν την ανθρώπινη αναπαραγωγική λειτουργία..

Η ΕΕ επιδιώκει να περιορίσει τη χρήση χημικών σε μελάνια τατουάζ - φωτογραφία 1

Περιορισμοί της ΕΕ στη σύνθεση των μελανιών τατουάζ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών (ECHA) ανέφερε ότι το μελάνι τατουάζ μπορεί και περιέχει ουσίες που προκαλούν εγρήγορση, όπως προσδιορισμένες καρκινογόνες ουσίες και ευαισθητοποιητές του δέρματος. Η τελευταία κατευθυντήρια γραμμή της Δημόσιας Υγείας στην Αγγλία αναφέρει ότι ενώ υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι ορισμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται σε μελάνια τατουάζ μπορεί να περιέχουν δυνητικά επικίνδυνους μικροοργανισμούς και μέταλλα, δεν υπάρχουν ακόμη γενικά πρότυπα που να τους περιορίζουν πέραν της απαίτησης ότι το μελάνι που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι στείρο και να μην αντιδρά με το σώμα.

Το τατουάζ περιλαμβάνει την έγχυση μελανιού στο δεύτερο στρώμα του δέρματος, γνωστό ως χόριο, όπου παραμένει μόνιμα και μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με τεχνολογία λέιζερ. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα που κάνουν τατουάζ εκτίθενται σε μακροχρόνια έκθεση σε ενέσιμα χημικά, συμπεριλαμβανομένων των υποπροϊόντων από την καταστροφή τους. Τα πιο σοβαρά προβλήματα είναι οι αλλεργίες που προκαλούνται από χημικές ουσίες στο μελάνι. Μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών (ECHA) βρήκε μια σχέση μεταξύ κόκκινου μελανιού και δερματίτιδας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θειούχο υδράργυρο στο προϊόν. Λέγεται ότι τα κόκκινα, μπλε, πράσινα και ματζέντα μελάνια είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν κοκκιώματα στο δέρμα, τα οποία είναι εστιακές υπερανάπτυξη κυττάρων συνδετικού ιστού που προκαλούνται από φλεγμονή..

Η ΕΕ στοχεύει στον περιορισμό της χρήσης χημικών σε μελάνια τατουάζ - Εικόνα 2

Μερικές από τις χρωστικές που εισάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χρησιμοποιούνται σε αίθουσες τατουάζ δεν κατασκευάζονται ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico ανέφερε ότι ορισμένες αίθουσες τατουάζ αγοράζουν μελάνι από μεγάλους κατασκευαστές χημικών, παρόλο που δεν προτείνουν τη χρήση του στο body art..

Το 2013, τα κράτη μέλη της ΕΕ υποστήριξαν ένα ψήφισμα που προέτρεπε τις εθνικές κυβερνήσεις να ελέγχουν αυστηρά τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις αίθουσες τατουάζ..

Η διαδικασία περιπλέκεται από το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει εναρμονισμένη διαδικασία για την αξιολόγηση της ασφάλειας των μελανιών τατουάζ, αν και ορισμένα κράτη έχουν τη δική τους εθνική νομοθεσία. Έτσι, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών έχει αναλάβει την εκτίμηση των κινδύνων, των συναφών κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων και την ανάγκη για περιορισμό σε ολόκληρη την ΕΕ. Αναμένεται ότι οι προτάσεις για την επιβολή αυστηρών περιορισμών στη χρήση περίπου 4.000 χημικών θα τεθούν σε ψηφοφορία από τα κράτη μέλη της ΕΕ έως τα μέσα του επόμενου έτους και όλα τα κράτη μέλη εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν δικαίωμα ψήφου προτάσεις, καθώς σχεδιάζει να αποχωρήσει από τον σύνδεσμο τον Μάρτιο..

Παρ ‘όλα αυτά, ο νόμος θα εφαρμοστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου 21 μηνών, καθώς αυτό το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό εδώ – πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το ένα τρίτο των Βρετανών εφήβων μεταξύ 25 και 39 ετών έχουν τατουάζ..

Ο Βρετανός πολιτικός Γκάρεθ Τόμας δήλωσε ότι αναμένει από την εθνική νομοθεσία να λάβει υπόψη τους προτεινόμενους κανόνες της ΕΕ και να θέσει σαφή πρότυπα για να τερματιστεί η χρήση χημικών που προκαλούν καρκίνο σε αίθουσες τατουάζ σε εθνικό επίπεδο. Καθώς οι αίθουσες τατουάζ έχουν αυξημένη ζήτηση, οι Βρετανοί καταναλωτές δεν πρέπει να βασίζονται στην ΕΕ για την παροχή προστατευτικών μέτρων και η δική τους κυβέρνηση θα πρέπει να παρέχει την απαραίτητη προστασία στους πολίτες τους..

Παρασκευάστηκε από: sv_stroyeva (Stolyarenko Svetlana Nikolaevna)