Νέα

Τα τατουάζ με νανοσωματίδια μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών

Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να ανακαλύψουν ότι τα νανοσωματίδια άνθρακα είναι ικανά να καταστέλλουν τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται εάν εγχυθούν νανοσωματίδια κάτω από το δέρμα, γεγονός που οδηγεί στη χρώση του. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό στο εγγύς μέλλον, η θεραπεία των αυτοάνοσων ασθενειών να συνίσταται στην εφαρμογή προσωρινών τατουάζ από νανοσωματίδια στο δέρμα των ασθενών..

Τα τατουάζ από νανοσωματίδια θα βοηθήσουν στη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών - φωτογραφία

Τα τατουάζ από νανοσωματίδια θα βοηθήσουν στη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών – φωτογραφία

Τι είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα?

Μια αρκετά ευρεία ομάδα παθολογιών που αναπτύσσονται σύμφωνα με έναν μόνο μηχανισμό ανήκει σε αυτοάνοσα νοσήματα. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τους ιστούς του σώματος ως ξένους και τους επιτίθενται, γεγονός που προκαλεί την ανάπτυξη χρόνιων φλεγμονωδών διεργασιών. Τα αυτοάνοσα νοσήματα περιλαμβάνουν σκλήρυνση κατά πλάκας, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα και πολλές άλλες..

Τα Τ-λεμφοκύτταρα παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου. Κανονικά, καταστρέφουν κύτταρα με ξένο γονιδίωμα παράγοντας ενεργές ενώσεις οξυγόνου.

Μέχρι πρόσφατα, φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών. Ωστόσο, αυτό οδηγεί όχι μόνο στην εξαφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου: λόγω της μείωσης της ανοσίας στους ασθενείς, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης μολυσματικών και ογκολογικών ασθενειών..

Νανοσωματίδια κατά των αντιδραστικών ριζών οξυγόνου

Έχει αποδειχθεί ότι τα νανοσωματίδια άνθρακα είναι ικανά να εξουδετερώνουν τις δραστικές ρίζες οξυγόνου. Ταυτόχρονα, λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά από τα φυσικά αντιοξειδωτικά. Δυστυχώς, όταν τα νανοσωματίδια άνθρακα εισέρχονται στο σώμα, σχηματίζουν ενώσεις που οδηγούν στο θάνατο υγιών κυττάρων και ιστών..

Πρόσφατα, ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απομονώσει νανοσυμπλέγματα άνθρακα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά ως αντιοξειδωτικά χωρίς να βλάπτουν τις κυτταρικές δομές των οργανισμών. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, η ουσία εγχύθηκε κάτω από το δέρμα εργαστηριακών αρουραίων, ενώ η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των ζώων ελέγχθηκε παρατηρώντας τον σχηματισμό αντισωμάτων στην πολυαιθυλενογλυκόλη.

Αποδείχθηκε ότι τα νανοσωματίδια έχουν την ικανότητα να απορροφώνται από τα σπληνικά Τ-λεμφοκύτταρα, ενώ δεν αντιδρούν με άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα νανοσυμπλέγματα είναι αδρανή για τα λεμφοκύτταρα που παράγονται στον θυρεοειδή αδένα..

Όταν το φάρμακο χορηγείται υποδορίως, η δράση του παρατείνεται, πράγμα που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα της θεραπείας θα είναι μεγαλύτερο από ό, τι με ενδοφλέβιες ενέσεις. Αυτό σημαίνει ότι στο εγγύς μέλλον, ένα τατουάζ νανοσωματιδίων θα βοηθήσει στη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών, οι οποίες για μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούνταν ανίατες..

Θεραπευτικά τατουάζ

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές του ληφθέντος φαρμάκου. Οι επιστήμονες προτείνουν ότι το νέο φάρμακο θα εγχυθεί χρησιμοποιώντας βελόνες που μοιάζουν με αυτές που χρησιμοποιούνται για τατουάζ. Ταυτόχρονα, στο σημείο όπου γίνεται η ένεση του φαρμάκου, θα είναι δυνατή η δημιουργία σχεδίων που επιλέγει ο ίδιος ο ασθενής. Λόγω της ικανότητας των νανοσωματιδίων άνθρακα να χρωματίζουν το δέρμα, αυτή η διαδικασία θα ανακουφίσει την ψυχολογική δυσφορία και θα βελτιώσει την ψυχολογική κατάσταση των ατόμων που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα. Μετά από όλα, οι ασθενείς όχι μόνο θα απαλλαγούν από τα δυσάρεστα συμπτώματα, αλλά και θα γίνουν ιδιοκτήτες ενός μοντέρνου τατουάζ..

Παρασκευάστηκε από: mariamihireva (Mihireva Maria Sergeevna)