Αγαπώ την οικογένεια

Έτσι εισάγεται η παιδική τροφή – ο καλύτερος τρόπος για να προσφέρετε στερεά τρόφιμα

Η παιδική τροφή ως ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη του μωρού

Όπως τόσα πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν με τα μωρά, η εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών είναι ένα θέμα για το οποίο υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις. Ορισμένοι είναι της γνώμης ότι πρέπει να ξεκινήσετε με συμπληρωματική τροφή νωρίς, και πιο συγκεκριμένα από τον πέμπτο μήνα, ενώ άλλοι περιμένετε μέχρι τον έκτο μήνα ή και περισσότερο. Τι είναι όμως αυτή τη στιγμή; Τι πρέπει να προσέξετε και τι πρέπει να αποφύγετε; Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για να ξεκινήσετε τη συμπληρωματική δίαιτα; Θέλουμε να προσπαθήσουμε να σας δώσουμε τις απαντήσεις σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις, επειδή οι περισσότερες μητέρες δεν είναι σίγουρες πώς να το κάνουν καλύτερα. Και ελπίζουμε ότι η εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών για μωρά και μητέρες θα είναι χαλαρωτική, διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα αντί για απογοητευτική και άβολη.

Συμπληρωματική τροφή για βρέφη – από πότε?

Το μωρό εμφανίζεται όταν είναι έτοιμο για συμπληρωματική σίτιση

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να ειπωθεί ότι εδώ δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Και αν το κάνετε, τότε μόνο αυτό που το μωρό σας προσπαθεί να σας πει. Και όπως έχετε ήδη παρατηρήσει τους τελευταίους μήνες, το μωρό σας είναι πάντα σε θέση να σηματοδοτήσει αυτό που χρειάζεται, θέλει και του αρέσει ή απλά δεν του αρέσει. Το ίδιο ισχύει και για τα συμπληρωματικά τρόφιμα. Σε γενικές γραμμές, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (συντομογραφία: WHO, από το αγγλικό “World Health Organization”) συνιστά να εισάγονται συμπληρωματικές τροφές για βρέφη από τον 6ο μήνα και όχι πριν από τον 5ο μήνα και μέχρι τότε να χρησιμοποιείται μόνο μητρικό γάλα (ή αντικαταστήστε το γάλα εάν είναι απαραίτητο). Γιατί τότε, μπορεί να αναρωτηθείτε τώρα.

Χρησιμοποιήστε μαλακά κουτάλια για παιδικές τροφές

Ο λόγος για αυτό είναι ότι μέχρι τότε το μωρό θα εφοδιαστεί με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα μέσω του μητρικού γάλακτος. Όλα τα άλλα θρεπτικά συστατικά που το μωρό δεν λαμβάνει μέσω του μητρικού γάλακτος αποθηκεύονται ήδη στο μωρό πριν γεννηθεί. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν σίδηρο και ψευδάργυρο και ακριβώς αυτά εξαντλούνται αργά από τον έκτο μήνα και μετά. Επομένως, τώρα πρέπει να χορηγηθούν στους απογόνους μας με διαφορετικό τρόπο και αυτό είναι δυνατό μόνο μέσω συμπληρωματικής τροφής για μωρά.

Φυσικά, αυτή η ηλικία δεν είναι ένας αυστηρός κανόνας για την εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών για μωρά, αλλά μόνο μια κατά προσέγγιση κατευθυντήρια γραμμή. Κάθε μωρό αναπτύσσεται ξεχωριστά, οπότε μπορεί να είναι έτοιμο για νέες πηγές τροφής εκ των προτέρων. Αλλά ακόμα κι αν δεν θέλει να φάει στερεά τροφή μέχρι αργότερα, μην πανικοβληθείτε. Μπορείτε να υποθέσετε ότι το μωρό σας ενστικτωδώς γνωρίζει τι είναι κατάλληλο για εκείνον. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να δίνετε μητρικό γάλα ή γάλα υποκατάστατο. Στην αρχή, ο χυλός αντικαθιστά μόνο ένα γεύμα της ημέρας, αλλά όχι όλα τα άλλα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το όλο θέμα ονομάζεται επίσης “συμπληρωματική τροφή”.

Εισάγετε συμπληρωματικές τροφές για μωρά – Πώς μπορώ να ξέρω εάν το μωρό μου είναι έτοιμο?

Εισάγετε το κουάκερ ως συμπληρωματικό φαγητό όταν το παιδί είναι έτοιμο

Ξέρετε πώς το μωρό σας ανοίγει το στόμα του ή χτυπάει τα χείλη του όταν θέλει να θηλάσει; Or πώς παίζει στα αυτιά του ή τρίβει τα μάτια του όταν είναι κουρασμένο; Όπως είπα, ένα μωρό μπορεί να επικοινωνήσει υπέροχα τι λείπει και τι χρειάζεται. Δεν διαφέρει με τα συμπληρωματικά τρόφιμα. Ακόμα κι αν το μωρό αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον για τις στερεές τροφές, θα σας το δείξει αυτό με ορισμένα σήματα και χειρονομίες. Αυτά μπορεί να μοιάζουν με τα ακόλουθα, μεταξύ άλλων, και υποδεικνύουν ότι μπορείτε να ξεκινήσετε με συμπληρωματικές τροφές για μωρά:

 • Το μωρό σας παρακολουθεί με ανυπομονησία ενώ τρώτε και ενδιαφέρεται, προσπαθεί ακόμη και να πιάσει το πιάτο ή το φαγητό σας.
 • Παίρνει αντικείμενα στο στόμα του και κάνει επίσης κινήσεις μάσησης.
 • Τα συνηθισμένα γεύματα θηλασμού δεν είναι πλέον επαρκή. Το μωρό πεινάει πιο συχνά ή θέλει να θηλάσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για να ξεκινήσει η παιδική τροφή, το μωρό σας θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να κάνει τα εξής όσο το δυνατόν περισσότερο:

 • κάθισε μόνος και σταθερός
 • κρατήστε το κεφάλι σας σταθερό ενώ κάθεστε

Εάν έχετε παρατηρήσει ένα ή και περισσότερα από αυτά τα σήματα στο παιδί σας, μπορείτε να δοκιμάσετε τον πρώτο χυλό. Μπορείτε να μάθετε πώς να το κάνετε αυτό παρακάτω. Το μωρό σας αρνείται τη συμπληρωματική τροφή; Τότε απλά δεν είναι ακόμα εκεί και δεν πρέπει να αναγκαστεί. Είναι σημαντικό να κάνετε τη διατροφή μια θετική εμπειρία! Με το ζόρι, δεν κινδυνεύετε μόνο να τρομάξετε το φαγητό, αλλά και να πνιγείτε, καθώς το μωρό δεν ξέρει ακόμα πώς να μασάει και να καταπίνει σωστά. Άλλωστε, τα στερεά τρόφιμα διαφέρουν από το γάλα. Μην βιάζεστε με συμπληρωματικές τροφές για μωρά!

Ο, τι χρειάζεσαι

Στερεές τροφές για μωρά - συμβουλές και σχέδιο για συμπληρωματική σίτιση

Προκειμένου η αρχή της συμπληρωματικής σίτισης να λειτουργεί καλά για εσάς και το μωρό σας, είναι καλύτερο να εξοπλίσετε τον εαυτό σας με κάποια πρόσθετα είδη και βοηθήματα εκ των προτέρων. Αυτά είναι:

Η καρέκλα πρέπει να είναι σταθερή και να καθαρίζεται εύκολα

Highηλή καρέκλα

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα σταθερό πλαίσιο όταν αγοράζετε. Επιπλέον, η καρέκλα πρέπει να είναι κατασκευασμένη από υλικά που καθαρίζονται γρήγορα και εύκολα. Συνιστάται επίσης μια στήριξη για τα πόδια, καθώς τα κρεμαστά πόδια δεν είναι μόνο άβολα όταν τρώνε, αλλά αποτελούν επίσης μια πρόκληση, ειδικά για τα μωρά που μόλις έμαθαν να κάθονται. Οι ώρες των γευμάτων πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετες. Άλλωστε, μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο, το παιδί περνάει μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στην καρέκλα αρκετές φορές την ημέρα. Υπάρχουν επίσης παραλλαγές που μπορούν να στερεωθούν στην καρέκλα φαγητού ή ακόμα και στο τραπέζι. Απλά δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς και το παιδί σας. Όπως και με την επιλογή του καροτσιού, θα πρέπει να είστε καλά ενημερωμένοι. Ξεκινήστε να το κάνετε μερικές εβδομάδες πριν από την εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών για μωρά.

Επιλέξτε σωστά πιατικά και μαχαιροπίρουνα για παιδικές τροφές

Πιατικά και μαχαιροπίρουνα για παιδικές τροφές

 • Τα πιατικά και τα μαχαιροπίρουνα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από υλικά που δεν σπάνε. Επιλέξτε πλαστικό ή σιλικόνη και βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει BPA.
 • Τα κουτάλια είναι καλύτερα μαλακά, καθώς στα μωρά αρέσει να τα μασάνε. Είναι επίσης καλή ιδέα να αφήσετε το παιδί να παίξει με το κουτάλι λίγες ημέρες πριν από την εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών για μωρά, ώστε να μπορέσουν να το νιώσουν και αργότερα να μην τρομάξουν από το νέο αντικείμενο που έρχεται ξαφνικά στο στόμα τους.
 • Διατίθενται πιάτα και μπολ με βεντούζες, τα οποία αποτρέπουν το χτύπημα από το παιδί, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά.
 • Διατίθενται επίσης φλιτζάνια και κούπες σε μεγάλη ποικιλία παραλλαγών. Εδώ απλά πρέπει να δοκιμάσετε αυτό που λειτουργεί καλύτερα. Μερικοί προτιμούν μια κούπα με επιστόμιο, ενώ άλλοι προτιμούν μια κανονική κούπα.

Με μια σαλιάρα, το μωρό δεν λερώνει τόσο όσο τρώει

σαλιάρα

Ακόμα και οι σαλιάρες είναι τώρα διαθέσιμες σε διαφορετικές εκδόσεις. Είναι εξαιρετικοί βοηθοί κατά την εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών για μωρά για να διατηρήσουν το παιδί σχετικά καθαρό. Εξαρτάται από εσάς αν επιλέξετε τις κλασικές σαλιάρες από ύφασμα ή προτιμάτε μια σκουπίσιμη από σιλικόνη και ίσως ακόμη και με έναν συλλέκτη τροφίμων. Αυτό εξαρτάται επίσης, μεταξύ άλλων, από τον τρόπο με τον οποίο εισάγετε το νέο φαγητό (κουάκερ ή απογαλακτισμός από μωρό – αλλά περισσότερο από το τελευταίο παρακάτω). Υπάρχουν επίσης σαλιάρες που είναι αδιάβροχες αλλά έχουν ένα στρώμα υφάσματος από πάνω. Αυτά είναι επίσης πολύ χρήσιμα αν το μωρό βγάζει δόντια και τρέχει πολύ.

Συνταγές και συμβουλές για συμπληρωματικές τροφές για μωρά

Ευτυχισμένο μωρό με μεγάλη σαλιάρα είναι χαρούμενο για το γεύμα

Εάν εσείς, ή πιο συγκεκριμένα το μωρό σας, αποφασίσατε τώρα να στραφείτε σε στερεά τροφή, έχετε την επιλογή ανάμεσα σε δύο παραλλαγές για παιδικές τροφές. Το ένα είναι το κλασικό κουάκερ και το άλλο το λεγόμενο «Baby Led Weaning». Θα θέλαμε να σας εξηγήσουμε και τα δύο με περισσότερες λεπτομέρειες.

Συμπληρωματικό σχέδιο παιδικής διατροφής για παιδικές τροφές

Μεσημεριανό κουάκερ με καρότα ως συμπληρωματικό φαγητό για μωρά και άλλες συνταγές

Ο χυλός μεσημεριανού γεύματος (μεταξύ 5ου και 7ου μήνα)

Με τη βρεφική τροφή ως συμπληρωματική τροφή για μωρά, ξεκινάτε με οποιοδήποτε λαχανικό. Αυτό πρέπει να είναι καλά ανεκτό. Οι μητέρες προτιμούν να επιλέγουν καρότα ή παστινάκια επειδή έχουν γλυκιά γεύση και είναι δημοφιλή στα μωρά. Αλλά και τα κολοκυθάκια είναι κατάλληλα, όπως και το μπρόκολο και η κολοκύθα. Ο πρώτος χυλός πρέπει να δίνεται καλύτερα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος. Το μωρό σας δεν θα τρώει πολύ, ειδικά τις πρώτες μέρες. Στη συνέχεια, είναι σκόπιμο να θηλάσετε λίγο μετά το χυλό. Μετά από περίπου τρεις εβδομάδες, όταν το μωρό έχει συνηθίσει τον χυλό και τρώει αρκετή ποσότητα, προστίθενται πατάτες στα λαχανικά. Μετά από περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες, προστίθεται κρέας ή ψάρι. Το πρώτο παρέχει σίδηρο στο μωρό σας. Στην ιδανική περίπτωση, προσθέστε λίγο χυμό πορτοκαλιού και κραμβέλαιο σε κάθε χυλό. Θα πρέπει επίσης να εναλλάσσετε το κρέας. Το βόειο κρέας, το χοιρινό, τα πουλερικά και το αρνί είναι όλες οι πιθανές παραλλαγές. Μια φορά την εβδομάδα τα ψάρια πρέπει να βρίσκονται στο συμπληρωματικό πρόγραμμα διατροφής του μωρού. Τα θαλασσινά ψάρια με πολλά λιπαρά είναι ιδανικά για να παρέχουν στο μωρό σας σημαντικά ωμέγα λιπαρά οξέα.

Ετοιμάστε έναν βραδινό χυλό με ρύζι και γάλα

Ο βραδινός χυλός (μεταξύ 6ου και 8ου μήνα)

Ο χυλός για το βράδυ ως συμπληρωματική τροφή για βρέφη και δεύτερα στερεά γεύματα αποτελείται από γάλα και δημητριακά και αντικαθιστά το γεύμα θηλασμού πριν πάτε για ύπνο. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε αγελαδινό γάλα με 3,5% λιπαρά και να αποφεύγετε τη ζάχαρη σε κάθε περίπτωση. Άλλες γεύσεις όπως βανίλια, κακάο και άλλα παρόμοια ή κουάκερ με μπανάνα δεν είναι επίσης απαραίτητα. Κατάλληλος κόκκος:

 • βρώμη
 • Είδος σίτου
 • σιτάρι
 • κεχρί

Ο απογευματινός χυλός με αχλάδι, μήλο ή άλλο φρούτο αντικαθιστά το τρίτο γεύμα θηλασμού

Ο απογευματινός χυλός (μεταξύ 7ου και 9ου μήνα)

Εάν ο βραδινός χυλός έχει επίσης γίνει αποδεκτός και κανονικός, ένας απογευματινός χυλός που περιέχει φρούτα και δημητριακά μπορεί να εισαχθεί ως συμπληρωματική τροφή για μωρά μετά από περίπου ένα μήνα ή λίγο περισσότερο. Το μήλο και το αχλάδι είναι πολύ δημοφιλή, αλλά η μπανάνα είναι επίσης ένα από τα αγαπημένα. Θα πρέπει να αποφύγετε προς το παρόν τα εξωτικά φρούτα και κυρίως τα εσπεριδοειδή. Δεδομένου ότι το γάλα χρησιμοποιείται ήδη για το βραδινό χυλό, ο χυλός φρούτων δεν πρέπει να περιέχει καθόλου. Αυτό ισχύει και για άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι.

Πρέπει επίσης να προσφέρονται επιπλέον υγρά κατά τη διάρκεια της συμπληρωματικής σίτισης του μωρού

Προσοχή! Το αργότερο με την έναρξη αυτού του πολτού ή το νωρίτερο στους 6 μήνες, το μωρό χρειάζεται επιπλέον υγρά εκτός από το μητρικό γάλα. Το νερό πρέπει να είναι το κύριο ποτό, αλλά μπορεί επίσης να εναλλάσσεται με άγλυκα από τσάι από βότανα και φρούτα. Στη Γερμανία, το νερό της βρύσης θεωρείται πόσιμο και χωρίς κίνδυνο. Αλλά τότε πρέπει επίσης να είστε σίγουροι ότι τα καλώδιά σας δεν είναι από μόλυβδο, επειδή ο μόλυβδος είναι δηλητηριώδης!

Το καρότο και η γλυκοπατάτα είναι πολύ δημοφιλή για την εισαγωγή συμπληρωματικών τροφίμων

Η οικογενειακή τροφή ως παιδική τροφή (από τον 10ο μήνα)

Από τον δέκατο περίπου μήνα και μετά, μπορείτε να αρχίσετε να προετοιμάζετε το χυλό ως συμπληρωματική τροφή για μωρά και σιγά σιγά να συνηθίσετε το παιδί σας στο οικογενειακό φαγητό. Ενώ θηλάζετε ακόμα το πρωί, μπορείτε τώρα να εισάγετε άλλα τρόφιμα αυτή τη στιγμή. Μόλις το παιδί σας έχει συνηθίσει στα μεγαλύτερα κομμάτια, για παράδειγμα μπορεί να προσφερθεί μούσλι με γάλα για πρωινό. Το ψωμί με βούτυρο είναι επίσης καλό. Το τυρί κρέμα, από την άλλη πλευρά, κάνει το πρωινό ψωμί πιο ποικίλο. Επιπλέον, μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό μια κούπα γάλα. Μόνο αν ετοιμάσετε μούσλι με γάλα αυτό δεν είναι απαραίτητο, καθώς το γάλα περιέχεται ήδη στο μούσλι.

Ως σνακ μπορείτε πλέον να προσφέρετε φρούτα και ενδεχομένως ψωμί, ενώ το γεύμα των γονιών είναι κατάλληλο για μεσημεριανό γεύμα. Είναι σημαντικό να αλατίζετε το φαγητό πολύ φειδώ ή καθόλου, καθώς τα νεφρά δεν είναι ακόμη σε θέση να επεξεργαστούν πολύ αλάτι. Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται επίσης με φειδώ. Αντ ‘αυτού, απλά αρωματίστε τη μερίδα σας.

Αγοράστε παιδική τροφή ή φτιάξτε τη μόνη σας?

Αγοράστε κουάκερ ή φτιάξτε τον μόνοι σας και καταψύξτε τον με νόστιμες συνταγές

Πολύ συχνά, οι μητέρες αναρωτιούνται αν είναι καλύτερο να φτιάχνετε μόνοι σας τον χυλό ως συμπληρωματική τροφή για μωρά ή αν αυτός που αγοράζεται σε ένα βάζο είναι εξίσου κατάλληλος. Μερικοί άνθρωποι δεν εμπιστεύονται τον τελικό χυλό. Και εδώ, οι απόψεις διίστανται. Ενώ η παραγωγή και τα συστατικά ελέγχονται αυστηρά στην ΕΕ και λαμβάνεται μέριμνα κατά την παραγωγή για την επεξεργασία των προϊόντων (συνήθως βιολογικών προϊόντων) με ήπιο τρόπο ώστε να λαμβάνονται όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν και επικριτές. Εάν ο χυλός παρασκευάζεται στο σπίτι, τα υλικά μπορεί να μαγειρευτούν πολύ και οι περισσότερες βιταμίνες να χαθούν. Φυσικά, αυτό δεν κάνει το χυλό πιο επιβλαβές. Θα πρέπει επίσης να προμηθευτείτε βιολογικά προϊόντα, αν είναι δυνατόν. Αλλά όπως και με όλα τα άλλα, τελικά πρέπει να αποφασίσετε μόνοι σας ποια παραλλαγή είναι καλύτερη για εσάς. Είστε ευπρόσδεκτοι να συνδυάσετε και τα δύο. Για παράδειγμα, όταν βρίσκεστε εν κινήσει, τα γυαλιά είναι συνήθως πιο πρακτικά επειδή δεν χαλάνε.

Ο παρασκευασμένος χυλός μπορεί να καταψυχθεί σε καλούπι παγοκύβων και να σερβιριστεί σε μερίδες

Για αρχή, μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε τα λαχανικά και να τα καταψύξετε σε καλούπια παγάκι, αφού θα χρειαστείτε μόνο μικρές μερίδες για παιδικές τροφές για αρχή. Έτσι μπορείτε πάντα να ξεπαγώσετε την ποσότητα που χρειάζεται το μωρό σας. Αντ ‘αυτού, η αγορά παιδικής τροφής έχει μεγαλύτερη ποσότητα και πρέπει να πεταχτεί στη συνέχεια. Μόλις ανοίξει, δεν πρέπει να διατηρείται πλέον. Εάν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας χυλό, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια μεγάλη ποικιλία συνταγών για παιδικές τροφές. Για παράδειγμα, ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μας σχετικά με αυτό το θέμα και δοκιμάστε οποιαδήποτε συμπληρωματική συνταγή για μωρά από τη λίστα μας.

Συμπληρωματικά τρόφιμα “Απογαλακτισμός με βρεφικό μωρό”

Baby Led Weaning ως συμπληρωματική τροφή για τα μωρά να εξερευνήσουν ανεξάρτητα το φαγητό

Το Baby Led Weaning είναι ένας άλλος τρόπος εισαγωγής στερεών τροφών και είναι μια σχετικά νέα μέθοδος που αναπτύχθηκε από την πρώην μαία Gill Rapley. Εδώ δεν παρασκευάζεται κουάκερ. Αντ ‘αυτού, το μωρό λαμβάνει το μαγειρεμένο φαγητό σε κομμάτια, μπορεί να παίξει μαζί του, να το εξερευνήσει και να το μασήσει και να το ρουφήξει κατά βούληση. Όπως και με το κουάκερ, είναι σημαντικό η βρεφική τροφή να μην είναι αλατισμένη. Αντ ‘αυτού, μαγειρέψτε χωρίς αλάτι και απλά προσθέστε αλάτι και καρύκευμα στις δικές σας μερίδες. Με αυτόν τον τρόπο, το μωρό μπορεί να μάθει να κάθεται στο τραπέζι και να τρώει μαζί τους από την αρχή. Αυτή η παραλλαγή είναι επίσης καλή για τις κινητικές δεξιότητες, επειδή το μωρό μαθαίνει να μαζεύει και να αφήνει το φαγητό με τα δάχτυλά του και να χτυπά το στόμα του με το φαγητό.

Προσφέρετε φαγητό σε κομμάτια και αφήστε το μωρό να τσιμπήσει μόνο του

Εάν αποφασίσετε για αυτήν την παραλλαγή παιδικής τροφής, προετοιμαστείτε για ένα πιο βρώμικο μωρό και φαγητό που περίσσεψε γύρω από την καρέκλα. Αλλά όταν σκεφτείτε πόσο διασκεδαστικό είναι για το παιδί να ανακαλύπτει τη νέα τροφή με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να κλείσετε το μάτι, σωστά?