ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Υγιή παιδικά δόντια – σωστή διατροφή και οδοντιατρική φροντίδα για το παιδί σας

κορίτσι βουρτσίζει δόντια μπλε μάτια γλυκό παιδί

Σωστή διατροφή για υγιή παιδικά δόντια είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Είναι γνωστό ότι τα γλυκά μπορούν να βλάψουν τα δόντια και να προκαλέσουν τερηδόνα. Αλλά όπως ορισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι επιβλαβή, άλλα μπορούν να ενισχύσουν τα δόντια.

Ποια προϊόντα χρειάζεται το παιδί σας για υγιή παιδικά δόντια;

Τα τρόφιμα για υγιή παιδικά δόντια μπορούν να χωριστούν σε διάφορες ομάδες:

Φρούτα και λαχανικά:

φρούτα λαχανικά ανανά μπανάνα ντομάτα μήλο αγγούρι

Θα πρέπει να αποτελούν καθημερινό μέρος της διατροφής σας καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Συνιστάται να καταναλώνετε τουλάχιστον ένα σκληρό λαχανικό ή φρούτο την ημέρα. Σκληρό γιατί δυναμώνει τους μυς και διεγείρει τη ροή του αίματος κατά το μάσημα. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη διάσπαση των τοξινών και αποτρέπει τη φλεγμονή.

Γαλακτοκομικά προϊόντα για υγιή παιδικά δόντια:

γιαούρτι φράουλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά υγιεινό κουτάλι νόστιμο

Συνιστάται να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών και ένα κομμάτι τυρί. Παρέχουν στα δόντια και τα οστά την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D και ασβεστίου. Ωστόσο, το λίπος δεν πρέπει να απουσιάζει εντελώς στα προϊόντα, καθώς βοηθά τα οστά και τα δόντια να απορροφήσουν ασβέστιο.

Υγιή παιδικά δόντια μέσω προϊόντων ολικής αλέσεως:

καφέ σταφίδες προϊόν ολικής αλέσεως μην τηγανίζετε μασάτε περισσότερο

Το πλιγούρι βρώμης, το ψωμί ολικής αλέσεως και το καστανό ρύζι είναι επίσης υγιεινά για τα δόντια σας. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αποτελεί πλεονέκτημα. Λόγω των βακτηρίων στο στόμα, οδηγούν στο σχηματισμό γαλακτικού οξέος και οδοντικής πλάκας, τα οποία βλάπτουν το σμάλτο των δοντιών. Επιπλέον, αυτά τα προϊόντα πρέπει να μασούν περισσότερο, πράγμα που ενισχύει και πάλι τους μυς και τα ούλα και συνεπώς τα ίδια τα δόντια. Μια μελέτη του 2007 δείχνει ότι η κατανάλωση 3 μερίδων προϊόντων ολικής αλέσεως την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας των ούλων κατά 23%. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν επίσης διοξείδιο του πυριτίου, εξίσου σημαντικό για τη δομή των δοντιών και υγιή παιδικά δόντια.

Πρωτεΐνες:

υγιή παιδικά δόντια σωστές συμβουλές διατροφής λευκό περιποιημένο

Το κοτόπουλο, το ψάρι, τα αυγά και τα όσπρια συμβάλλουν επίσης στην υγιή δομή των δοντιών.

Εδώ είναι μερικές ακόμη συμβουλές για υγιή παιδικά δόντια παραλαμβάνει:

υγιή δόντια παιδιών αδελφή αδελφή χαμογελά μικρά δόντια

  • Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί σας υγρά να πίνουν που περιέχουν επιπλέον ζάχαρη. Είναι καλύτερα να τα αντικαταστήσετε με γάλα ή χυμούς φρούτων. Είναι επίσης καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα καλαμάκι καθώς αυτό δεν θα εκθέσει τα δόντια απευθείας στο οξύ.
  • Μην συνηθίζετε το παιδί σας να πίνει ζεστά ροφήματα πριν κοιμηθεί και μετά το βούρτσισμα των δοντιών του. Αυτό ισχύει και για το γάλα, επειδή υποστηρίζει το σχηματισμό βακτηρίων και τερηδόνα.
  • Για υγιή παιδικά δόντια περιορίζουν την κατανάλωση γλυκών. Είναι καλύτερα να εισάγετε σνακ μεταξύ των γευμάτων που ικανοποιούν το παιδί και δεν το κάνουν να καταφεύγει σε προϊόντα υψηλής θερμιδικής αξίας.
  • Μην συνηθίζετε το παιδί σας στην πιπίλα και μην το συνηθίζετε το συντομότερο δυνατό. Για υγιή δόντια, η πιπίλα μπορεί να δοθεί στο παιδί μόνο καθαρή και αφού έχει καθαριστεί καλά το στόμα.
  • Η έγκαιρη μετάβαση από τη σίτιση με το μπουκάλι στο κουτάλι και η χρήση ενός ποτηριού είναι ένα πλεονέκτημα για υγιή δόντια. Αυτό πρέπει να γίνει μετά τον τέταρτο ή τον έκτο μήνα. Στους έντεκα μήνες, το παιδί πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί ένα φλιτζάνι, με το οποίο η μετάβαση από την θηλή στο κύπελλο μπορεί να γίνει ευκολότερη με ένα ποτήρι.

βουρτσίζετε τα δόντια μητέρα μωρό κίνδυνος χαμηλότερος

υγιή δόντια παιδιών οδοντιατρική φροντίδα σημαντικό πέντε χαρούμενα πρόσωπα

Τα προϊόντα ολικής αλέσεως μασούν ψωμί υγιείς ντομάτες ισορροπημένη σωστά

υγιεινή διατροφή φακές φασόλια λαχανικά τυρί ψαριού