Φιλικό προς το περιβάλλον

Ρύπανση από κορονοϊό: επιφέρει ο COVID-19 οφέλη για το κλίμα;

Από τότε που ξεκίνησε το ξέσπασμα, οι επιστήμονες είδαν μειώσεις της ρύπανσης από τον κορονοϊό σε όλες τις περιοχές κλειδώματος του κόσμου. Καθώς ο COVID-19 εξαπλώνεται, οι εκπομπές CO2 μειώνονται και η γη μπορεί να αναπνέει πολύ καλύτερα. Η πανδημία κρατά τις οικονομίες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο υπό έλεγχο, αλλά έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Τα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων και θερμαντικών αερίων σε ορισμένες πόλεις και περιοχές μειώνονται σημαντικά. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την εργασία και τα ταξίδια λόγω του χαμηλού επιπέδου ρύπανσης από τον κορονοϊό και της κρίσης του κορονοϊού. Η πανδημία COVID-19 προκαλεί παγκόσμια κρίση υγείας, αναγκάζοντας τις οικονομίες να κλείσουν μπροστά στα σκληρά μέτρα. Ωστόσο, το ξέσπασμα έχει επίσης συναρπαστικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της γης καθώς τα έθνη περιορίζουν την κινητικότητα των ανθρώπων.

Καθυστερεί λόγω μόλυνσης από κορονοϊό?

άνδρας με λαστιχένια γάντια κρατά τη σφαίρα στα χέρια του

Έτσι, η πανδημία σταματά τη βιομηχανική δραστηριότητα και μειώνει προσωρινά την ατμοσφαιρική ρύπανση σε όλο τον κόσμο. Τουλάχιστον αυτό έδειξαν οι δορυφορικές εικόνες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η ξαφνική αλλαγή είναι το μεγαλύτερο πείραμα ποτέ όσον αφορά τη μείωση των βιομηχανικών εκπομπών. Οι μετρημένες τιμές του δορυφόρου ESA Sentinel-5P δείχνουν ότι τις τελευταίες έξι εβδομάδες η περιεκτικότητα σε διοξείδιο του αζώτου (οριακές τιμές NO2) σε πόλεις και βιομηχανικές περιοχές στην Ασία και την Ευρώπη ήταν σημαντικά χαμηλότερη από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

αρκετοί κάτοικοι στην πόλη Κίνα Ουχάν με προστατευτικές μάσκες που περπατούν στους δρόμους

Το διοξείδιο του αζώτου παράγεται από κινητήρες αυτοκινήτων, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλες βιομηχανικές διαδικασίες και πιστεύεται ότι επιδεινώνει αναπνευστικές ασθένειες όπως το άσθμα. Παρόλο που ο ρύπος δεν είναι ο ίδιος ένα αέριο θερμοκηπίου, προέρχεται από τις ίδιες δραστηριότητες και βιομηχανικούς τομείς που ευθύνονται για ένα μεγάλο μέρος των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα και που προωθούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα μπορούσε να αποφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, είναι απίθανο να αναπληρώσει την απώλεια ζωής από τη νόσο. Τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης επιδεινώνουν την πρόσληψη του ιού καθώς μειώνουν την ανοσία. Η γεωργία θα μπορούσε επίσης να ενισχυθεί καθώς τα χαμηλά επίπεδα ρύπανσης από τον κορονοϊό επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καλλιεργειών.

Σταματήστε τη διάδοση του ιού με καθαρότερο αέρα

άδειες γόνδολες δίπλα στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία κατά τη διάρκεια της κρίσης της κορώνας στο ηλιοβασίλεμα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) περιγράφει το ΝΟ2 ως τοξικό αέριο που προκαλεί σημαντική φλεγμονή των αεραγωγών σε συγκεντρώσεις άνω των 200 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο. Τα σωματίδια βρωμιάς μπορούν επίσης να αποτελέσουν φορέα παθογόνων παραγόντων και να επιδεινώσουν τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας. Ο ΠΟΥ ερευνά αυτή τη στιγμή εάν τα μολυσματικά σωματίδια του αέρα μπορούν να είναι ένας παράγοντας που εξαπλώνει τον Covid-19 και τον καθιστά πιο λοιμογόνο. Η κινεζική πόλη Γουχάν, η οποία έκλεισε αυστηρά στα τέλη Ιανουαρίου, γνώρισε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις στη ρύπανση από τον κορονοϊό. Η πόλη των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων χρησιμεύει ως ένας σημαντικός κόμβος μεταφορών και φιλοξενεί εκατοντάδες εργοστάσια που προμηθεύουν ανταλλακτικά αυτοκινήτων και άλλο υλικό σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Σύμφωνα με τη NASA, τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου στην ανατολική και κεντρική Κίνα ήταν 10 έως 30% χαμηλότερα από το κανονικό.

άνδρας συζητά την κατάσταση της υγείας με το γιατρό μέσω τηλεδιάσκεψης από το σπίτι από το γραφείο

Με την αεροπορία επίσης να σταματάει και εκατομμύρια άνθρωποι να εργάζονται από το σπίτι, μια σειρά εκπομπών σε πολλές χώρες είναι πιθανό να ακολουθήσουν το ίδιο κάτω βέλος. Ενώ οι άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι είναι πιθανό να χρησιμοποιούν συχνότερα θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα, ο περιορισμός των μετακινήσεων και η γενική επιβράδυνση στην οικονομία είναι πιθανό να έχουν θετικό αντίκτυπο στις συνολικές εκπομπές. Αυτό που είναι πιθανό να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο μέγεθος αυτών των εκπομπών CO2 και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι η απόφαση των κυβερνήσεων να αναβιώσουν τις οικονομίες τους μόλις υποχωρήσει η πανδημία. 2008δη από το 2008/09, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αυτές οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 5% λόγω των οικονομικών δαπανών που αύξησαν την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Για το λόγο αυτό, προσπαθούμε να παραθέσουμε παρακάτω μερικά από τα σημαντικά πλεονεκτήματα και συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού για το περιβάλλον.

Βελτιώστε την ποιότητα του αέρα

νεαρή κοπέλα φορά μαύρη προστατευτική μάσκα λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Ενώ άλλοι παράγοντες μπορεί να συνέβαλαν στη μείωση των ρύπων, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής των καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η μεταφορά και η βιομηχανία επηρεάζουν άμεσα τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου. Για το λόγο αυτό, είναι εύλογο ότι η μείωση είναι αποτέλεσμα της καραντίνας. Η NASA παρατήρησε μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για πρώτη φορά στην κινεζική επαρχία Χουμπέι. Το ξέσπασμα του κορονοϊού ξεκίνησε εκεί τον Δεκέμβριο. Η κινεζική κυβέρνηση έκλεισε το Γουχάν και άλλες πόλεις στις 23 Ιανουαρίου για να περιορίσει τον ιό, με αποτέλεσμα να σταματήσει η κανονική ζωή. Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιο συγκεκριμένο γεγονός προκάλεσε τόσο δραματική παρακμή σε τόσο μεγάλη περιοχή. Στη Μαδρίτη, η Ισπανική Γενική Διεύθυνση κατέγραψε επίσης μείωση 14 % στην κίνηση αιχμής.

μικροσκοπική άποψη της λεπτομερούς απεικόνισης του κορωνοϊού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφερε την ισπανική πρωτεύουσα στα δικαστήρια πέρυσι για παράβαση των οριακών τιμών για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα που παρατηρήθηκε στην Κίνα μπορεί να έχει σώσει τη ζωή 4.000 παιδιών κάτω των 5 ετών και 73.000 ενηλίκων άνω των 70 ετών. Ακόμη πιο συντηρητικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των ζωών που σώθηκαν είναι περίπου 20 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των θανάτων από τον ιό. Φαίνεται σαφώς λάθος και τολμηρό να συμπεράνουμε ότι οι πανδημίες κάνουν καλό στην υγεία. Ωστόσο, ο υπολογισμός μπορεί να είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση των συχνά κρυμμένων συνεπειών για την υγεία της τρέχουσας κατάστασης.

Κορονοϊός ρύπανση του περιβάλλοντος από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Σήμα απαγόρευση συμβόλων σκουριασμένου κορωνοϊού

Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας μειώνει επίσης τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, έστω και προσωρινά. Με τα ομοσπονδιακά κράτη να διατάσσουν να κλείσουν σχολεία, καταστήματα και εργοστάσια, αυτές οι εκπομπές αναμένεται να μειωθούν σημαντικά πολύ σύντομα. Η τελευταία μείωση των εκπομπών CO2 ήταν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης 2008-2009. Καθώς η οικονομία ανέβηκε, αυξήθηκε και η ζήτηση άνθρακα και άλλων ορυκτών καυσίμων, ειδικά στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εκπομπό στον κόσμο. Μια μελέτη του ειδικού λιανοπωλητή Carbon Brief έδειξε ότι τέτοιες εκπομπές στην Κίνα έχουν μειωθεί κατά περίπου 25 τοις εκατό. Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να μειώσει την αύξηση των εκπομπών είναι η χαμηλότερη ζήτηση πετρελαίου. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί φέτος καθώς οι επιπτώσεις του νέου κορονοϊού εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο, περιορίζοντας τα ταξίδια και τη γενική οικονομική δραστηριότητα.

Απολύμανση δημόσιων χώρων κατά τη διάρκεια της καραντίνας του κορονοϊού

Η πανδημία επηρεάζει τις αγορές ενέργειας με μια ευρύτερη έννοια, αλλά οι αγορές πετρελαίου πλήττονται περισσότερο από το να πλήξουν σοβαρά τη ζήτηση καυσίμων για μεταφορές. Καθώς ο αντίκτυπος του ιού εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του κόσμου, αυτό που συμβαίνει στην Κίνα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και πετρελαίου. Στην Ευρώπη, οι βιομηχανικές εκπομπές είναι σε μεγάλο βαθμό στάσιμες, αν και οι εκπομπές μεταφορών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει μείωση των εκπομπών εκεί καθώς περισσότερες κυβερνήσεις επιβάλλουν απαγορεύσεις. Ωστόσο, μια αξιολόγηση για την Ευρώπη θα γίνει αργότερα, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα και οι περιορισμοί έχουν ξεκινήσει πρόσφατα ακόμη και στην Ιταλία. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι μένουν στο σπίτι, η ζήτηση για οικιακή ψυχαγωγία θα μπορούσε να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας.

Απόβλητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο καφές προσφέρει φλιτζάνια μιας χρήσης ανακυκλώσιμα προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον

Για παράδειγμα, η αλυσίδα καφέ Starbucks αποφάσισε να σταματήσει να δέχεται επαναχρησιμοποιήσιμα φλιτζάνια από πελάτες. Εκεί, τα ποτά σερβίρονται μόνο σε φλιτζάνια μιας χρήσης που δεν είναι ανακυκλώσιμα για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Υπήρχαν επίσης προειδοποιήσεις κατά της κατανάλωσης συσκευασμένων τροφίμων, για παράδειγμα σε εργασιακές εκδηλώσεις. Παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων να καθησυχάσει τους ανθρώπους ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι τα τρόφιμα αποτελούν πιθανή πηγή ή οδό μετάδοσης του ιού.

Απορρίψτε τη μάσκα προσώπου με φρουρά ως ιατρικά απόβλητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19

Εν τω μεταξύ, η Κίνα πνίγεται από ιατρικά απόβλητα με τη μορφή μάσκας προσώπου και προστατευτικών ενδυμάτων που παράγονται από νοσοκομεία. Στην πόλη Γουχάν, ο όγκος των ιατρικών αποβλήτων λέγεται ότι τετραπλασιάστηκε σε περισσότερους από 200 τόνους την ημέρα. Ωστόσο, τέτοια αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένους ασθενείς πρέπει να αποτεφρωθούν για να αποφευχθεί περαιτέρω μόλυνση που μπορεί να προκύψει κατά την ανακύκλωση.

Καθαρό νερό και περισσότερα ζώα σε αστικές περιοχές

καθαρά νερά του καναλιού της Βενετίας λόγω της χαμηλής ρύπανσης από τον κορονοϊό λιγότερα σκάφη

Σε ορισμένες πόλεις, όπως η Βενετία, η πανδημία έχει απροσδόκητες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αρκετοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι το νερό φαίνεται ασυνήθιστα διαυγές σε διάσημα κανάλια που είναι σχεδόν άδεια λόγω του αποκλεισμού από τον κορονοϊό. Ωστόσο, η απροσδόκητη διαύγεια του νερού δεν είναι απαραίτητα σημάδι βελτιωμένης ποιότητας του νερού. Perhapsσως ο πιο σημαντικός παράγοντας πίσω από αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η ασυνήθιστη έλλειψη κίνησης σκαφών. Συνήθως ο μεγάλος αριθμός σκαφών αναδεύει τα ιζήματα και αυξάνει τη θολερότητα του νερού. Τώρα που υπάρχει έλλειψη κυκλοφορίας σκαφών, αυτά τα ιζήματα παραμένουν στον πυθμένα των καναλιών, κάνοντάς τα να φαίνονται πολύ πιο καθαρά από το κανονικό. Η τεράστια μείωση του αριθμού των τουριστών και των μετακινούμενων στην πόλη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βελτίωση της ποιότητας του νερού, καθώς λιγότερα λύματα απορρίπτονται στα κανάλια.

Τα μέτρα υπό καραντίνα λόγω του COVID-19 φαίνεται επίσης ότι έχουν αντίκτυπο στην άγρια ​​ζωή σε όλο τον κόσμο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι περιορίζονται όλο και περισσότερο στα σπίτια τους. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, ελάφια sika έχουν δει να ζουν στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό του Nara Park. Βρήκαν τρόφιμα σε αστικές περιοχές μετά την εισαγωγή περιορισμών στους επισκέπτες από την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Ελάφια sika στους δρόμους της Ιαπωνίας ψάχνουν για φαγητό λόγω κρίσης κοροναϊού λίγοι άνθρωποι

Συνήθως οι τουρίστες αγοράζουν ειδικά σνακ για να ταΐσουν τα ελάφια. Πολλά ζώα έχουν συνηθίσει να τρώνε αυτές τις λιχουδιές. Επιπλέον, ένα βίντεο έγινε στην Ταϊλάνδη με πολλούς πιθήκους να πολεμούν για τα υπολείμματα στην πόλη Lopburi. Τα ζώα εξαρτώνται από το φαγητό που τους δίνουν οι τουρίστες, αλλά ο αριθμός των επισκεπτών έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η κρίση του κορωνοϊού και η κλιματική αλλαγή

γήινη δορυφορική εικόνα η μόλυνση του περιβάλλοντος από τον κορονοϊό μείωσε σημαντικά τη βελτιωμένη ποιότητα του αέρα λίγες εκπομπές CO2

Με τον ιό να τραβάει την προσοχή όλων, το θέμα του κλίματος έχει αφαιρεθεί από την ατζέντα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να μην συζητήσει τη νέα νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα. Αυτό συνέβη μετά τη συντόμευση της συνόδου ολομέλειας για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης του ανθρώπου. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι καραντίστηκε στη συνέχεια για δύο εβδομάδες.

Συγκεντρώθηκαν μέτρα κατά των γιατρών του Covid-19

Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ προέτρεψε τους οπαδούς της μέσω Instagram να συνεχίσουν τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στον κυβερνοχώρο στο μέλλον. Η πανδημία COVID-19 έχει ήδη αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Προς το παρόν, οι δυνάμεις επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης κρίσης δημόσιας υγείας. Αλλά ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο περιβάλλον?

άτομα με προστατευτική ενδυμασία στο αυτοκίνητο

Μακροπρόθεσμα, πολλοί ειδικοί μιλούν για το πώς η πανδημία προσφέρει μαθήματα και ευκαιρίες για περιβαλλοντική δράση. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι θα έχουν ένα νέο θεμέλιο για το τι μπορεί να γίνει στο διαδίκτυο: τηλεργασία, εκπαίδευση, αγορές κ.λπ. Καθώς οι κυβερνήσεις, τα ιδρύματα και τα κοινωνικά δίκτυα καταφέρνουν να συγκεντρωθούν, ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να αισθάνεται πιο ισχυρός να το αναλάβει.

Κρατώντας δείγματα αίματος στο χέρι, εξαπλώνοντας τον covid-19 παγκοσμίως

Η χαμηλή ρύπανση από τον κορονοϊό ενθαρρύνει θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η μετάβαση σε βιώσιμες πηγές ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, οι δύσκολοι οικονομικοί καιροί θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τον ενθουσιασμό για την προστασία του περιβάλλοντος. Λογικά, οι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στην υγεία, την ασφάλεια και τον προηγούμενο τρόπο ζωής τους. Για παράδειγμα, εάν οι καταναλωτές γυρίσουν την πλάτη τους σε ηλιακά και ηλεκτρικά οχήματα, η πανδημία θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο προς την καύση άνθρακα.