Φιλικό προς το περιβάλλον

Κλιματική αλλαγή στη Γερμανία: Τι μπορούν να κάνουν τα νοικοκυριά ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη

Υπό το φως των πλημμυρών στη Βενετία, η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Η συνεχώς αυξανόμενη θερμοκρασία δεν έχει συνέπειες μόνο για τις χώρες της νότιας Ευρώπης. Εν τω μεταξύ, κλιματικές αλλαγές μπορούν να παρατηρηθούν και στη Γερμανία. Η κλιματική αλλαγή στη Γερμανία επηρεάζει τα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους και αλλάζει αργά αλλά σίγουρα τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Επομένως, είναι ακόμη πιο σημαντικό να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις που μπορούν να λάβουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών CO2. Τα νοικοκυριά μπορούν επίσης να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα. Σας δίνουμε χρήσιμες συμβουλές με τις οποίες μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια και να κάνετε την καθημερινότητά σας βιώσιμη.

Κλιματική αλλαγή στη Γερμανία: τα γεγονότα με μια ματιά

Κλιματική αλλαγή στη Γερμανία πώς τα νοικοκυριά μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας

Το από heizung.de Οι εκτιμημένες στατιστικές επιβεβαιώνουν σαφώς ότι οι μέσες θερμοκρασίες στη Γερμανία έχουν αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 70 χρόνια. Ανεξάρτητα από τις μικρές περιφερειακές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, η τάση προς περισσότερες ζεστές ημέρες σε ένα χρόνο μπορεί να γίνει αισθητή σε εθνικό επίπεδο. Γιατί όμως είναι; Η αυξημένη ποσότητα αερίων θερμοκηπίου που εκπέμπονται τα τελευταία 50-70 χρόνια εξακολουθεί να θεωρείται ως μία από τις κύριες αιτίες της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας. Οι επιστήμονες απαριθμούν τέσσερις ομάδες αερίων θερμοκηπίου που παράγονται από ανθρώπινη δραστηριότητα:

Κλιματική αλλαγή στη Γερμανία Γραφική με ζεστές μέρες πάνω από 30 μοίρες

  • Το διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας ή το πετρέλαιο.
  • Το μεθάνιο παράγεται κυρίως στη γεωργία όταν τα υπολείμματα τροφής από ζώα ή φυτικά υπολείμματα σαπίζουν ελλείψει αέρα.
  • Το οξείδιο του αζώτου παράγεται κατά τη λίπανση με λιπάσματα βιομηχανικής παραγωγής.
  • Διαφορετικές ενώσεις αερίων F, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως προωθητικό σε αποσμητικά και ως ψυκτικό σε συστήματα κλιματισμού, μπορούν επίσης να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο κλίμα.

Η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής είναι σαφώς το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο, σύμφωνα με μελέτη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, συνεισφέρει σε περισσότερο από το 88% των εκπομπών που βλάπτουν το κλίμα. Οι τομείς της γεωργίας, καθώς και η κυκλοφορία αυτοκινήτων, πλοίων και αεροπορικών μεταφορών και η παροχή ενέργειας είναι υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή.

Κλιματική αλλαγή στη Γερμανία Κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας στα νοικοκυριά Γράφημα (1)

Αλλά τα νοικοκυριά συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην εκπομπή επιβλαβών εκπομπών. Οι πηγές περιλαμβάνουν ιδιωτικά οχήματα, καμινάδες και σόμπες pellet σε σπίτια και πολυκατοικίες. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα νοικοκυριά οφείλονται κυρίως σε ξεπερασμένα συστήματα θέρμανσης (πάνω από το 40 % των συστημάτων θέρμανσης σε εθνικό επίπεδο είναι άνω των 20 ετών) και στη λειτουργία συστημάτων θέρμανσης με χρήση ορυκτών καυσίμων.

Κλιματική αλλαγή στη Γερμανία: Μέτρα για τη μείωση των εκπομπών CO2 στο δικό σας νοικοκυριό

Κλιματική αλλαγή στη Γερμανία Γραφικό με εκπομπές CO2 από νοικοκυριά σε εθνικό επίπεδο

Μια εθνική στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών CO2 δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκής για να μειώσει την επίδραση των επιβλαβών αερίων του θερμοκηπίου. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εάν ο καθένας λάβει μέτρα για τη μείωση των εκπομπών CO2 στα νοικοκυριά του. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να κάνετε τη διαφορά:

Κλιματική αλλαγή στη Γερμανία Συνολικός αριθμός αντλιών θερμότητας με μια ματιά Graphic

1. Τα σύγχρονα συστήματα θέρμανσης με αντλίες θερμότητας δεν είναι μόνο μια φιλική προς το περιβάλλον αλλά και μια οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση στα συστήματα θέρμανσης με άνθρακα ή φυσικό αέριο. Η αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί θερμική ενέργεια για τη θέρμανση του σπιτιού ή του διαμερίσματος. Πηγές αυτής της θερμικής ενέργειας μπορεί να είναι ο ήλιος (δηλαδή αντλίες θερμότητας με ηλιακά πάνελ), τα υπόγεια ύδατα ή ο αέρας.

2. Αποτελεσματική θέρμανση: Όχι μόνο ένα νέο σύστημα θέρμανσης μπορεί να έχει θετική επίδραση στο περιβάλλον, μερικές φορές αρκεί αν η θέρμανση ελέγχεται λογικά. Οι ειδικοί συνιστούν τη θέρμανση να ρυθμιστεί στους 20 βαθμούς τους χειμερινούς μήνες και τα παράθυρα να ανοίγουν πλήρως και να αερίζονται σύντομα αρκετές φορές την ημέρα αντί να τα αφήνουν να γέρνουν για μισή ώρα..

3. Όσοι μεταβούν σε πιστοποιημένο πάροχο πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές CO2 των νοικοκυριών κατά μέσο όρο πάνω από 600 g / kWh.

4. Οι αποδοτικές οικιακές συσκευές της κατηγορίας Α ++ μπορούν να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας στο νοικοκυριό. Μια άλλη σημαντική συμβουλή: Μην αφήνετε τις τηλεοράσεις κ.λπ. σε κατάσταση αναμονής, αλλά τις απενεργοποιείτε.