Φιλικό προς το περιβάλλον

Ενεργειακή απόδοση στο νοικοκυριό: αναγνωρίστε τα πλεονεκτήματα και εξοικονομήστε χρήματα!

Ενεργειακή απόδοση στις οικιακές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας-ηλεκτρικής ενέργειας-προστασίας του κλίματος

Η προστασία του κλίματος είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας και ήδη νιώθουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της καθημερινής ζωής, το κόστος μπορεί να μειωθεί και οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου να μειωθούν. Γι ‘αυτό αξίζει να μάθετε περισσότερα για την ενεργειακή απόδοση στο σπίτι και να αναγνωρίσετε τα οφέλη για εμάς και το περιβάλλον. Η συνειδητή χρήση ενέργειας στο σπίτι σας δεν είναι τόσο δύσκολη και όλοι έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να εξοικονομήσουν μερικές εκατοντάδες ευρώ το χρόνο, αλλά και να συμβάλουν στην προστασία του κλίματος.

Αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος – η ενεργειακή απόδοση στο σπίτι αποδίδει

Ενεργειακή απόδοση στο νοικοκυριό-εξοικονόμηση-ενέργεια-περιβάλλον-προστασία του κλίματος

Η ενέργεια έχει γίνει απαραίτητη στη σύγχρονη κοινωνία μας, αλλά η ενεργειακή απόδοση στο νοικοκυριό δεν αφορά την αλλαγή ολόκληρου του τρόπου ζωής σας και την κατάψυξη στο σκοτάδι, αλλά μάλλον τη χρήση της ενέργειας υπεύθυνα και αποτελεσματικά, εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρήματα. Ενεργειακή απόδοση δεν σημαίνει να το κάνετε χωρίς, αλλά να προσθέτετε αξία για το περιβάλλον και το πορτοφόλι σας.

Υπολογίστε την κατανάλωση ενέργειας και προσδιορίστε πιθανές εξοικονομήσεις

ενεργειακή απόδοση στο νοικοκυριό εξοικονομήστε ενέργεια-τρέχουσα-ελέγξτε-συγκρίνετε

Όταν καίγονται ορυκτά καύσιμα όπως άνθρακας, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο εντείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τα στατιστικά κατά κεφαλή εκπομπές CO2 ήταν περίπου 10 τόνοι το 2013. Αυτές οι εκπομπές προκύπτουν σε διαφορετικούς τομείς της ζωής, αλλά σχεδόν το 40 τοις εκατό από αυτές είναι οι συνέπειες της αγοραστικής μας συμπεριφοράς και της κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι μας. Το προσωπικό αποτύπωμα του καθενός για το κλίμα μπορεί να αποκλίνει σημαντικά από αυτόν τον μέσο όρο και μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες όπως το μέγεθος του νοικοκυριού, το σύστημα ζεστού νερού ή ο τύπος του κτιρίου. Για παράδειγμα, η κατά κεφαλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγαλύτερα νοικοκυριά μπορεί να είναι χαμηλότερη από ό, τι στα μικρότερα νοικοκυριά, επειδή οι οικιακές συσκευές όπως πλυντήρια, στεγνωτήρια ή ψυγεία είναι κοινές. Με το λεγόμενο Τρέχων καθρέφτης για τη Γερμανία 2016 μπορείτε να ελέγξετε εάν η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλή και να μάθετε γρήγορα εάν χρησιμοποιείτε περισσότερη ή λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από παρόμοια νοικοκυριά. Εάν παρατηρήσετε αυξημένη κατανάλωση, πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα και να προσδιορίσετε τα ηλεκτρικά ρεύματα στο σπίτι σας.

Ενεργειακή απόδοση στο νοικοκυριό: βασιστείτε σε ενεργειακά αποδοτικές οικιακές συσκευές

ενεργειακή απόδοση-οικιακή-εξοικονόμηση ενέργειας-συσκευές-πλυντήριο πιάτων

Λόγω της περαιτέρω μηχανοποίησης και αυτοματοποίησης της καθημερινής ζωής, μπορεί να αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια επειδή χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερες διαφορετικές συσκευές στην καθημερινή μας ζωή και πιο εντατικά. Αντικαταστήσαμε μεγαλύτερους υπολογιστές, που χρειάζονται περισσότερη ενέργεια με φορητούς υπολογιστές και tablet, αλλά η τάση προς τη δεύτερη και την τρίτη συσκευή παραμένει αδιάσπαστη. Το μέγεθος και η απόδοση των συσκευών αυξάνεται επίσης – μεγαλύτερες τηλεοράσεις και ψυγεία, πλυντήρια ρούχων και πλυντηρίων πιάτων με περισσότερη ένταση κ.λπ. Με μικρά μέτρα και συνεκτιμημένες αποφάσεις αγοράς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά τη θερμαντική ενέργεια, το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια και να αντισταθμίσετε εν μέρει τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων. Εδώ σας προσφέρουμε μια σύντομη λίστα με τις δυνατότητες χρήσης αποδοτικής τεχνολογίας στο σπίτι σας:

  • Οι πολύ αποδοτικές οικιακές συσκευές καταναλώνουν σημαντικά λιγότερες συσκευές από το μέσο όρο. Η ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ χρησιμεύει ως οδηγός επειδή η ετικέτα παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή κατανάλωση των προϊόντων με βάση τις κατηγορίες ενεργειακής απόδοσης από A +++ έως G.. Σύμφωνα με το φυλλάδιο από το Co2online Στο θέμα της προστασίας του κλίματος και της ενεργειακής απόδοσης (σελίδα 51), η μετάβαση σε συσκευή με κλάση αποδοτικότητας A +++ μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα. Αυτή η ετικέτα κατανάλωσης ανανεώνεται και διευρύνεται τακτικά ώστε να περιλαμβάνει νέες ομάδες προϊόντων. Το 2013, εισήχθησαν ενεργειακές ετικέτες της ΕΕ για ηλεκτρικές σκούπες, λέβητες και θερμοσίφωνες.
  • Το Blue Angel βοηθά επίσης όταν αγοράζετε ηλεκτρικές συσκευές. Αυτή η σφραγίδα χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό ιδιαίτερα προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας και φιλικών προς το κλίμα.
  • Η τεχνολογία πληροφοριών αντιπροσωπεύει το 27 % της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα μέσο νοικοκυριό – τηλεοράσεις, smartphone, tablet, υπολογιστές, δρομολογητές WLAN και ηχοσυστήματα. Υπάρχει σημαντική δυνατότητα αποδοτικότητας, ειδικά όταν αγοράζετε νέες τηλεοράσεις.
  • Με μια λωρίδα υποδοχής με διακόπτη, μπορείτε επίσης να απενεργοποιήσετε τους κρυφούς καταναλωτές ρεύματος και να αποφύγετε τις απώλειες αναμονής.
  • Οι συμβατικοί λαμπτήρες πυρακτώσεως και οι λαμπτήρες αλογόνου είναι αναποτελεσματικοί και σπαταλούν ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας ως θερμότητα. Είναι επίσης σκόπιμο να αντικατασταθούν με φωτισμό LED ή λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτά μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας έως και 80-90 τοις εκατό.

Χρησιμοποιήστε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – μεταβείτε στην πράσινη ηλεκτρική ενέργεια

ενεργειακή απόδοση-νοικοκυριό-εξοικονόμηση ενέργειας-πράσινη-ηλεκτρική ενέργεια-ανανεώσιμες-πηγές ενέργειας

Οι ενοικιαστές και οι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορούν όχι μόνο να εξοικονομήσουν κάποιο κόστος αντικαθιστώντας παλιές συσκευές και λαμπτήρες αλογόνου, αλλά και να συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης μεταβαίνοντας στην πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με το Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND), ένα μέσο σπίτι τριών ατόμων μπορεί να εξοικονομήσει σχεδόν 2 τόνους CO2 ετησίως. Παρεμπιπτόντως, οι πράσινες προσφορές ηλεκτρικής ενέργειας δεν πρέπει απαραίτητα να είναι ακριβές. Αυτή η σελίδα σύγκρισης τιμών για παράδειγμα, προσφέρει ένα πράσινο φίλτρο ηλεκτρικής ενέργειας και ταξινομεί τις προσφορές σύμφωνα με τα κριτήρια αναζήτησής σας, ώστε να μπορείτε να ενημερωθείτε για τα πράσινα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή σας. Με την ατομική σας ενεργειακή μετάβαση, μπορείτε να προωθήσετε συγκεκριμένα την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας!

Χρηματοδότηση και επιχορηγήσεις: Ανταμοιβές για ενεργειακά αποδοτική συμπεριφορά

ενεργειακή απόδοση-νοικοκυριό-εξοικονόμηση ενέργειας-επιδότηση-χρηματοδότηση-ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Τον Ιούνιο του 2016, καταρτίστηκε το νέο Σχέδιο Προστασίας του Κλίματος 2050 της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν ζημιά στο κλίμα κατά 95 τοις εκατό έως το 2050 σε σύγκριση με το 1990 και να μειωθεί στο μισό η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας. Οι φιλόδοξοι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας περιλαμβάνουν επίσης μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10 % έως το 2020 και μείωση των απαιτήσεων θέρμανσης σε κτίρια κατά 80 % έως το 2050. Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και Ενέργειας έχει λάβει μια ποικιλία μέτρων για να παρακινήσει όλους τους πολίτες και τις εταιρείες να συμμετάσχουν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και της ενεργειακής μετάβασης.

Για το λόγο αυτό, οι επιχορηγήσεις και η χρηματοδότηση δεν είναι διαθέσιμες μόνο εάν κατασκευάζετε, ανακαινίζετε με ενεργειακά αποδοτικό τρόπο ή λαμβάνετε μεμονωμένα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως αντικατάσταση παραθύρων. Όποιος αγοράζει μια ενεργειακά αποδοτική οικιακή συσκευή όπως ψυγείο ή στεγνωτήριο μπορεί να λάβει μπόνους ως επιδότηση σε ευρώ ή ως πίστωση στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Επιδοτούνται επίσης αντλίες θέρμανσης και θερμότητας, πακέτα έξυπνων σπιτιών, ακόμη και ηλεκτρονικά ποδήλατα με έως και 100 ευρώ. Μπορείτε να ρωτήσετε την τοπική σας αρχή ή τον προμηθευτή σας ενέργειας εάν υπάρχει παρόμοια οικονομική υποστήριξη εκεί, ή μπορείτε να ερευνήσετε διαδικτυακά στη Dena (Γερμανική Υπηρεσία Ενέργειας) για περιφερειακά και εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κωδικό.