Φιλικό προς το περιβάλλον

Παραγωγή βιοπλαστικών – σχεδιασμός έργων με φύκια, άμυλο καλαμποκιού και άλλες φυσικές ουσίες

έργα παραγωγής βιοπλαστικών φύκια άμυλο καλαμποκιού φυσικά υλικά βιώσιμα σχέδια δείγματα δοχεία βάζα έκθεση

Μπορούν τα βιοδιασπώμενα πλαστικά από φυσικές ουσίες όπως τα φύκια να αντικαταστήσουν τα απολιθωμένα πολυμερή; Υπάρχει ένας αριθμός σχεδιαστών που ήδη πειραματίζονται με βιοπλαστικά. Αυτά αποτελούνται από άμυλο καλαμποκιού ή κελύφη καβουριών και έτσι γίνονται βιοπλαστικά. Σε αυτήν την ανάρτηση συγκεντρώσαμε μερικά εμπνευσμένα σχέδια σχεδιασμού σχετικά με αυτό, στα οποία οι σχεδιαστές δημιουργούν τα έργα τους χρησιμοποιώντας βιοπλαστικά. Ο όρος «βιοπλαστικό» σημαίνει πλαστικό που βασίζεται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στην οργανική βιομάζα και όχι στο πετρέλαιο. Όταν οι άνθρωποι παράγουν βιοπλαστικά, τα περισσότερα από αυτά είναι βιοδιασπώμενα, κάτι που θεωρητικά είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά τους. Ωστόσο, είναι εύκολο να συγχέουμε μερικούς από τους κοινούς όρους. Ενώ αυτά ακούγονται παρόμοια, ο βιο ορισμός σε σχέση με τα βιοπλαστικά δεν είναι εναλλάξιμος.

Για ποιες εφαρμογές μπορούν να παραχθούν βιοπλαστικά;?

έργα παραγωγής βιοπλαστικών άλγη άμυλο καλαμποκιού υποκατάστατο φυσικών υλικών βιοπλαστικά σχέδια σχεδίου αφηρημένη κρεμαστή λάμπα

Γνωρίζατε ότι τα βιοπλαστικά υπάρχουν για τουλάχιστον 100 χρόνια; Το καλαμποκέλαιο και το λάδι σόγιας έχουν χρησιμοποιηθεί και τα δύο για την κατασκευή ανταλλακτικών αυτοκινήτων για ορισμένα μοντέλα της Ford. Τα τελευταία χρόνια, τα βιοπλαστικά χρησιμοποιούνται σε μεγάλη ποικιλία καταναλωτικών προϊόντων, όπως δοχεία τροφίμων, σακούλες παντοπωλείων, βιοδιασπώμενα σκεύη και συσκευασίες τροφίμων. Αυτά ονομάζονται πλαστικά εμπορευμάτων και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τεχνικές εφαρμογές όπως ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά περιβλήματα. Εν ολίγοις, τα βιοπλαστικά έχουν βρει το δρόμο τους σχεδόν σε κάθε κλάδο: αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά, συσκευασίες τροφίμων και ποτών, γεωργία, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, υγειονομική περίθαλψη κ.λπ..

Παραγωγή βιοπλαστικών – πλεονεκτήματα

βιοπλαστικά έργα παραγωγής φύκια άμυλο καλαμποκιού φυσικά υλικά βιώσιμο σχέδιο κρεμαστή λάμπα βάζο τριαντάφυλλα shere τραπέζι μαρμάρινο τοίχο

Σε γενικές γραμμές, τα μεγαλύτερα οφέλη μιας ανερχόμενης βιοπλαστικής βιομηχανίας είναι οι χαμηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις και το λιγότερο μολυσμένο οικοσύστημα. Το πρόβλημα των υπερχειλισμένων χώρων υγειονομικής ταφής και των πλωτών νησιών σκουπιδιών αντιμετωπίζεται θεωρητικά μέσω της αυξημένης χρήσης βιοπλαστικών. Ωστόσο, δεν υποβαθμίζονται όλα τα βιοπλαστικά σε εύλογο χρονικό διάστημα. Είναι απόλυτα ρεαλιστικό ότι ορισμένα πλαστικά με βάση τη βιολογία θα παραμείνουν άθικτα για δεκαετίες, ειδικά αν δεν απορριφθούν σωστά.

μειονέκτημα

παραγωγή έργων βιο-υλικών άλγη άμυλο καλαμποκιού υποκατάστατο φυσικών υλικών βιοπλαστικό σχέδιο σχεδίου περίληψη

Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για τους καταναλωτές να διακρίνουν ποια βιοπλαστικά είναι βιοδιασπώμενα ή λιπασματοποιήσιμα και ποια συμβατικά πλαστικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν που κατά τα άλλα είναι ανακυκλώσιμα. Για το λόγο αυτό, πολλά βιοπλαστικά δεν απορρίπτονται σωστά. Ορισμένες κοινότητες δεν έχουν καν τη δυνατότητα ταξινόμησης, κομποστοποίησης ή ανακύκλωσης βιοπλαστικών.

παράγουν έργα βιοκαυσίμων φύκια άμυλο καλαμποκιού φυσικά υλικά βιώσιμος σχεδιασμός καρέκλα φυτά γη

Για το λόγο αυτό, έτσι κι αλλιώς όλα καταλήγουν σε χωματερή. Για παράδειγμα, ένα κύπελλο πολυγαλακτικού οξέος (πλαστικό PLA) μοιάζει με συμβατικό πολυμερές. Επιπλέον, αυτό αισθάνεται επίσης σαν ένας καταναλωτής να το πετάει στα σκουπίδια αντί να το λιπαίνει.

Κατασκευή βιοπολυμερών με τρισδιάστατη εκτύπωση

παραγωγή βιοκαυσίμων έργων φύκια άμυλο καλαμποκιού φυσικά προϊόντα βιώσιμη σχεδίαση βιοπολυμερή τρισδιάστατου εκτυπωτή

Οι Ολλανδοί σχεδιαστές Erik Klarenbeek και Maartje Dros προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο βιοπολυμερών τρισδιάστατων εκτυπωτών που ονομάζεται «3D Bakery. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να φτιάξουν και να εκτυπώσουν τα δικά τους φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα ως βιοπλαστικά. Δημιούργησαν τη δική τους εγκατάσταση στο Atelier Luma στην Αρλ για να δείξουν την ιδέα.

βιοκαύσιμα κατασκευής έργων φύκια άμυλο καλαμποκιού φυσικά υλικά βιώσιμο σχέδιο μοτίβο κούπα γκρο πλαν

Ονομάζεται “AlgaeLab”, προσφέρει τη δυνατότητα καλλιέργειας, συγκομιδής και ξήρανσης φυκών, έτσι ώστε τα άμυλα τους να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες για βιοπλαστικά. Έχουν επίσης δημιουργήσει διαφημίσεις σε διάφορες τοποθεσίες, όπως το Μουσείο Boijmans Van Beuningen στο Ρότερνταμ, καθώς και αντικείμενα τρισδιάστατης εκτύπωσης με φύκια.

έργα παραγωγής βιοκαυσίμων φύκια άμυλο καλαμποκιού φυσικά υλικά βιώσιμο σχεδιασμό γυαλιά ηλίου δοχείο δείγματος

Οι σχεδιαστές πιστεύουν ότι το έργο τους παρέχει μια λύση στην τεράστια κατανάλωση μη ανανεώσιμων ορυκτών καυσίμων που απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα όταν γίνονται υλικά όπως το πλαστικό. Οι επιστήμονες αποδίδουν τις αυξανόμενες εκπομπές CO2 στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ως φυτικό είδος, τα φύκια απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, το οποίο χρησιμοποιούν για την παραγωγή ενέργειας. Συνεπώς, οι σχεδιαστές υποστηρίζουν την ανάπτυξη φυκιών, τα οποία χρησιμοποιούνται ως υλικό παραγωγής για τη μείωση των παγκόσμιων επιπέδων CO2 και την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής.

Συσκευασία και κεραμική από φύκια

έργα παραγωγής βιοκαυσίμων φύκια άμυλο καλαμποκιού φυσικά υλικά βιώσιμος σχεδιασμός λιπασματοποιήσιμο που είναι δέρμα

Η Austeja Platukyte έχει αναπτύξει ένα βιοδιασπώμενο υλικό από φύκια που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις συμβατικές πλαστικές συσκευασίες με βάση το πετρέλαιο. Η απόφοιτος παρουσίασε το έργο “It’s It” στην αποφοίτησή της στην Ακαδημία Τεχνών του Βίλνιους. Αποτελείται από δύο μόνο συστατικά: άγαρ από φύκια και ανθρακικό ασβέστιο ενισχυμένο με γαλακτωματοποιητικούς παράγοντες (κερί).

παράγουν οργανικά υλικά έργα φύκια άμυλο καλαμποκιού φυσικά υλικά βιώσιμο σχεδιασμό λιπασματοποιήσιμα δείγματα υλικών συσκευασίας

Ο σχεδιαστής έχει αποδείξει ότι το ελαφρύ, αδιάβροχο υλικό διασπάται αν το αφήσετε στο έδαφος και το παρακολουθείτε τακτικά. Έχει σχεδιάσει μια σειρά συσκευασιών που μπορούν να αντικαταστήσουν τις μη βιοδιασπώμενες φόρμες. Το υλικό είναι αρκετά ισχυρό για να προστατεύει τα προϊόντα, αλλά παραμένει ελαφρύ και αδιάβροχο. Μετά τη χρήση του, μπορεί να κομποστοποιηθεί ή να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα για τη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους.

παραγωγή βιοκαυσίμων έργων φύκια χρησιμοποιούν εργαστηριακές φυσικές ουσίες

Η συσκευασία μπορεί επίσης να πεταχτεί γιατί φυσικά αλλοιώνεται, δημιουργώντας νέα στρώματα κιμωλίας. Για να αποδείξει τη βιοδιασπασιμότητα του υλικού, ο σχεδιαστής έθαψε τη συσκευασία στις αρχές του έτους και παρακολουθούσε τακτικά τη σταδιακή αποσύνθεσή του.

Κατασκευή επίπλων με χρήση βιοπλαστικών

παραγωγή οργανικών υλικών έργων φύκια άμυλο καλαμποκιού φυσικά υλικά βιώσιμο σχέδιο Sea me έπιπλα συλλογή πολυθρόνα υφασμάτινο κάθισμα

Το ύφασμα για τη συλλογή επίπλων “Sea Me” της Nienke Hoogvliet αποτελείται από νήματα φύκια. Το υλικό έχει παρόμοιες ιδιότητες με τη βισκόζη, αλλά περιέχει πολτό που λαμβάνεται από φύκια. Στη συνέχεια, οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν υπολείμματα φύκια από τη διαδικασία παραγωγής, ώστε να μπορούν επίσης να κατασκευάσουν άλλα βιοπλαστικά. Έτσι δημιουργήθηκαν μικρά μπολ αυτού του είδους. Η ομάδα είναι πεπεισμένη ότι στο μέλλον θα μπορούσαμε όλοι να ζούμε σε σπίτια που είναι πλήρως χτισμένα και επιπλωμένα με φύκια.

παραγωγή οργανικών υλικών έργων φύκια άμυλο καλαμποκιού φυσικά υλικά βιώσιμο σχέδιο sea me collection side table

Η συλλογή “Sea Me” περιλαμβάνει ένα κάθισμα κατασκευασμένο από ύφασμα, χειροποίητο με φύκια και βαμμένο ή εκλεπτυσμένο. Ο Hoogvliet χρησιμοποίησε επίσης φύκια για να βάψει το ύφασμα, με τα διαφορετικά είδη να παράγουν ανάλογα χρώματα ανάλογα. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης ένα βοηθητικό τραπέζι με ξύλινη επένδυση με μπογιά από ουροδόχο κύστη, ένα άλλο κοινό φύκι στην Ολλανδία.

παραγωγή οργανικών υλικών έργων φύκια άμυλο καλαμποκιού φυσικά υλικά βιώσιμος σχεδιασμός θαλασσινά δείγματα συλλογής δειγμάτων

Ένα απλό, καμπύλο πλαίσιο σε απαλό γκριζοπράσινο από σωληνωτό ατσάλι στηρίζει την καρέκλα και το τραπέζι. Ο Hoogvliet χρησιμοποίησε τα υπόλοιπα υλικά από την κατασκευή επίπλων για να δημιουργήσει ένα ζευγάρι βιοπλαστικών δίσκων από 100% φύκια. Πειραματίστηκε για πρώτη φορά με φύκια σε ένα χαλί που περιείχε φύκια τυλίγοντάς το γύρω από ένα δίχτυ ψαρέματος και δένοντάς το.

Υποκατάστατο αμύλου καλαμποκιού με βιοπλαστική σόλα

παραγωγή οργανικών υλικών έργων φύκια άμυλο καλαμποκιού υποκατάστατο φυσικών υλικών βιοπλαστικά πέλματα πάνινα παπούτσια πάνινα παπούτσια φορούν λακκούβα

Η σόλα των αθλητικών παπουτσιών Reebok’s Cotton + Corn είναι από καλαμπόκι, η εσωτερική σόλα από καστορέλαιο. Με ένα βαμβακερό επάνω μέρος, το παπούτσι είναι 75 % βιολογικό, αλλά λειτουργεί όπως κάθε άλλο παρόμοιο πάνινο παπούτσι. Η σόλα είναι κατασκευασμένη από υλικό προπανοδιόλης, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης ως βιοψυκτικό ψυκτικό κινητήρα και ως στοιχείο γλυκόλης στην κατασκευή ρητινών για τη βιομηχανία παπουτσιών και αυτοκινήτων.

παραγωγή οργανικών υλικών έργων φύκια άμυλο καλαμποκιού υποκατάστατα φυσικών υλικών βιοπλαστικά πάνινα παπούτσια

Ο κατασκευαστής αθλητικών ενδυμάτων παρουσίασε το πρώτο προϊόν της πρωτοβουλίας βιωσιμότητας με αυτό το ζευγάρι βιοπλαστικά αθλητικά παπούτσια. Η Reebok ξεκίνησε το πρόγραμμα για τη μείωση των επιπτώσεων της βιομηχανίας της μόδας στο περιβάλλον, ξεκινώντας με την αναζήτηση μιας εναλλακτικής λύσης για τα πέλματα από καουτσούκ και αφρώδες υλικό. Τα πάνινα παπούτσια είναι κατασκευασμένα από 75 % βιολογικό υλικό, όπως πιστοποιήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Βοτανικά ειδώλια κατασκευασμένα από βιοπλαστικό με βάση το ζαχαροκάλαμο

βιοπλαστικά έργα παραγωγής βιοπλαστικά lego τούβλα βοτανικές φιγούρες καλάμια βασικά στοιχεία δέντρα φύλλα

Η Lego χρησιμοποίησε ένα πλαστικό πολυαιθυλενίου φτιαγμένο από αιθανόλη από ζαχαροκάλαμο βιώσιμης προέλευσης για τα δέντρα, τα φύλλα και άλλη βλάστηση στην περιοχή του. Ο Δανός κατασκευαστής παιχνιδιών στοχεύει να κατασκευάσει όλα τα μπλοκ Lego χρησιμοποιώντας βιοπλαστικά έως το 2030. Εκτός από την εστίαση σε αυτό, η Lego έχει επενδύσει στην αιολική ενέργεια για να αντισταθμίσει την ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή των πλαστικών εξαρτημάτων.

έργα παραγωγής βιοπλαστικών βιοπλαστικά τούβλα lego βοτανικές φιγούρες στοιχεία ζαχαροκάλαμου βασικά στοιχεία έλατα φύλλα δένδρα κοντά

Ενώ τα μέρη σε σχήμα φυτού αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό παραγωγής, ο τελικός στόχος της εταιρείας είναι να κατασκευάσει όλα τα τούβλα με βιοπλαστικά έως το 2030. Το πρώτο σύνολο στοιχείων ζαχαροκάλαμου θα εμφανιστεί στα ράφια το 2018. Σύμφωνα με τη Lego, τα νέα φυτικά στοιχεία είναι τεχνικά πανομοιότυπα με αυτά που κατασκευάζονται από συμβατικό πλαστικό.

έργα παραγωγής βιοπλαστικών βιοπλαστικά τούβλα lego βοτανικές φιγούρες στοιχεία ζαχαροκάλαμου βασικά στοιχεία έλατα φύλλα δέντρων

Η ομάδα εισήγαγε επίσης βιώσιμα μπολ με πολτό για τα ημερολόγια της έλευσης. Άλλα βήματα που κάνει η Lego για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα επενδύει στην αιολική ενέργεια για να διασφαλίσει ότι η ενέργεια που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των τούβλων Lego θα αντισταθμιστεί από την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Βιοπλαστικό οστρακοειδών

παράγουν έργα βιοκαυσίμων μαλάκια μαλλιά καβούρια κινεζικές τεχνικές συσκευές ξυπνητήρι ρολόι καθαριστής αέρα παράγουν

Το κέλυφος των καρκινοειδών περιέχει χιτίνη, την οποία ο Jeongwon Ji συνδύασε με νερό και γλυκερίνη σε πειραματική βάση για να φτιάξει ένα βιοπλαστικό. Το έργο, γνωστό ως Crustic, προήλθε από την αύξηση των επεμβατικών κινεζικών μάλλινων καβουριών στα βρετανικά ύδατα. Ο σχεδιαστής χρησιμοποίησε τα πλάσματα που θεωρούνται παράσιτα ως χρήσιμο πόρο και τα χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει πλαστικά περιβλήματα για μικρά ηλεκτρονικά αντικείμενα, όπως ξυπνητήρια.

παραγωγή οργανικών υλικών έργων μαλλί καβούρια κασκόλ κασκόλ πλαστικό υλικό win νερό γλυκερίνη

Η Jeongwon Ji, απόφοιτος του Royal College of Art, έφτιαξε το δικό της βιοπλαστικό από κελύφη καβουριών. Wantedθελε να αναπτύξει μια πιο απτή θήκη για ηλεκτρονικά προϊόντα και έβγαλε γλυκόζη από τον καρκίνο από αυτό. Ως αποτέλεσμα, δημιούργησε το δικό της πλαστικό υλικό από δοκιμές και λάθη στο εργαστήριο. Το μείγμα με βάση το νερό διαρκεί πολύ περισσότερο από τα παραδοσιακά πλαστικά, αλλά τα συστατικά είναι εντελώς μη τοξικά, εξήγησε.

Παραγωγή βιο-πλαστικών έργων Μαλλί καβούρια χειρός υγιές πλαστικό υλικό κερδίσει το πείραμα νερού γλυκερίνης

“Παρόλο που ο χρόνος παραγωγής είναι μεγαλύτερος, αυτή η μη τοξική διαδικασία μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής αυτών που κατασκευάζουν τα ηλεκτρονικά μας.” Παρόλο που όλα τα μοτίβα είναι κατασκευασμένα σε ακριβή γεωμετρικά σχήματα ξύλου, το υλικό γίνεται τραχύ και στρεβλώνει καθώς ωριμάζει, με αποτέλεσμα απτικό και οργανικό σχήματα. “Wantedθελα να αμφισβητήσω τα αρχέτυπα των ηλεκτρονικών προϊόντων χρησιμοποιώντας απτικές επιφάνειες και κάνοντας σχήματα που μοιάζουν να είναι φτιαγμένα από κάτι άλλο, κάτι φυσικό”, είπε..

FORMcard – κάρτα τέχνης από τον Peter Marigold

παραγωγή οργανικών υλικών έργων formcard τέχνη κάρτα αμύλου καλαμποκιού αντικατάσταση φυσικών υλικών βιοπλαστικό ζεστό νερό επισκευή τήξη

Ο σχεδιαστής Peter Marigold με έδρα το Λονδίνο δημιούργησε μια μη τοξική αλλά πολύχρωμη κάρτα κατασκευασμένη από βιοπλαστικό στο μέγεθος μιας κανονικής πιστωτικής κάρτας. Αυτό μαλακώνει στο νερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σχεδιασμό μενταγιόν, την επισκευή πλαστικών αντικειμένων και άκρες τραπεζιού που προστατεύουν τα παιδιά. Παρόμοια με την εύπλαστη ελαστική κόλλα Sugru, η κάρτα Marigold κατασκευάστηκε από βιοπλαστικό με άμυλο καλαμποκιού και περιείχε χρωστικές χρωστικές αντί των καθολικών χρωστικών που χρησιμοποιούνται συνήθως στα πλαστικά.

βιοκαύσιμα έργα κατασκευής πλαστική πιστωτική κάρτα μορφή αμύλου καλαμποκιού αντικατάσταση βιοπλαστικών εργαλείων παιχνιδιών επισκευής

Το υλικό με βάση το άμυλο προσκολλάται σε άλλα πλαστικά όταν είναι ζεστό και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκρατήσει σπασμένα πλαστικά παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα στη θέση του. Η επαναχρησιμοποιήσιμη FORMcard έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να μεταφερθεί σε ένα πορτοφόλι. Αυτό σημαίνει ότι είναι πάντα διαθέσιμο για επείγουσες επισκευές. “Η εφεύρεση είναι αρκετά ισχυρή για να κάνει ένα απλό γαλλικό κλειδί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε ο Marigold, ο οποίος πειραματίζεται με θερμοπλαστικά για δύο χρόνια.

ArboSkin Pavilion του ITKE

Arch2o arbo Περίπτερο δέρματος βιοπλαστικά πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης itke φοιτητές καθηγητές βιομηχανία έργου

Φοιτητές και καθηγητές από το ITKE του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης, μια ερευνητική μονάδα που χτίζει τακτικά πρωτοποριακά περίπτερα, κατασκεύασαν αυτό το μυτερό, καμπύλο περίπτερο για να δείξει τις ιδιότητες ενός βιοπλαστικού που αναπτύχθηκε για τον κατασκευαστικό κλάδο. Arboblend είναι το όνομα του υλικού από τη γερμανική εταιρεία Tecnaro. Συνδυάζει βιοπολυμερή όπως η λιγνίνη, ένα υποπροϊόν της διαδικασίας πολτοποίησης ξύλου, για να παράγει θερμοδιαμορφώσιμα φιλμ από βιοπλαστικά. Οι πλάκες θερμαίνονται για να σχηματιστούν σε πολύπλευρα σχήματα. Τα πλαστικά απόβλητα μπορούν να κοκκοποιηθούν για επαναχρησιμοποίηση.

arch2o arbo Περίπτερο δέρματος βιοπλαστικά πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης itke φοιτητές καθηγητές έργο πυραμίδες κυττάρων βιομηχανίας

Το διπλό καμπύλο δέρμα σχηματίζεται ενώνοντας τις πυραμίδες μεταξύ τους, με δακτυλίους στήριξης και δοκούς που βοηθούν στη δημιουργία φέροντων τοίχων. Με την άλεση CNC, τμήματα ορισμένων μονάδων αφαιρέθηκαν, δημιουργώντας ανοίγματα στην πρόσοψη. Τα απόβλητα από αυτήν τη διαδικασία μπορούν να κοκκοποιηθούν ξανά και να επανατροφοδοτηθούν στη διαδικασία παραγωγής, ενώ τα πλαστικά φύλλα μπορούν να κομποστοποιηθούν στο τέλος της ζωής τους.